خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ترکمنستان (به ترکمنی: Türkmenistan) کشوری در آسیای میانه است. این کشور تا سال ۱۹۹۱ با نام جمهوری شورایی ترکمنستان یکی از جمهوریهای تشکیل دهنده اتحاد شوروی بود. ترکمنستان از جنوب با افغانستان و ایران، از شمال با ازبکستان و قزاقستان و از باختر با دریای خزر همسایه و از طریق این دریا با کشورهای جمهوری آذربایجان و روسیه نیز همسایهاست. نام کشور «ترکمنستان» از دو بخش «ترکمن» و «ستان» تشکیل شده که به معنای "سرزمین ترکمنها" است. بیشتر مردم این کشور از قوم ترکمن هستند و به زبان ترکمنی (شاخهای از زبانهای ترکیتبار) صحبت میکنند. این کشور در همسایگی کشورمان قرار دارد و تعاملات گسترده اقتصادی و تجاری با کشورمان دارد. حال نیز بدنبال سایر کشورهای همسایه که در مسیر رونق مبادلات تجاری خود با ایران هستند، ترکمنستان نیز مبادلات اقتصادی خود با ایران را به 60 میلیارد دلار در طی 10 سال می رساند.
بنابراین گزارش، باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از محمدتقی امان پور، مشاور وزیر نفت در امور صادرات کالا و خدمات مهندسی در مراسم امضای موافقت نامه ایجاد بسترهای مناسب برای حمایت از صادر کنندگان کالا و خدمات به ترکمنستان در مقابل واردات گاز از این کشور گفته بود که: "جمهوری اسلامی ایران ، 20 سال از کشور ترکمنستان گاز خریده و در حالیکه خود کشور ما تولیدکننده است و به تمام کشورهای همسایه فروش گاز را داریم. سیاست گذاری ها همواره بر تشویق تولیدکنندگان ایرانی برای صادرات محصولات به این کشور بوده است. برای اجرای این طرح لازم بود یک بانک در طرح مشارکت کند و بر این پایه بانک توسعه صادرات برگزیده شد. در چارچوب این طرح برای صادرکنندگان، ضمانتنامه و سایر تسهیلات بانکی فراهم و پس از تایید صدور وضع خدمات، هزینه آن به صادرکننده پرداخت می شود. بر پایه این موافقتنامه که بین شرکت ملی گاز و بانک توسعه صادرات امضا می شود، اعتبارنامه های اسنادی (ال.سی) ریالی، ارزی و ضمانتنامه های مورد نیاز ارائه می شود. بر اساس برنامه جامع تهاتر قرار است، ظرف 10 سال آینده همکاری اقتصادی بین ایران و ترکمسنان به 60 میلیارد دلار برسد. بر این پایه در برابر واردات 30 میلیارد دلار گاز از ترکمنستان در 10 سال آینده، کالا و خدمات به این کشور صادر می شود."
یادآور می شود: ترکمنستان در فهرست چهار کشور بزرگ تولید کننده گاز طبیعی و چهار کشور تولید کننده نفت در شوروی سابق قرار دارد. ذخائر اثبات شده نفت و گاز این کشور ۲۰۰۰ میلیارد متر مکعب گاز مقام چهاردهم جهان و ۵۴۶ میلیون بشکه نفت است. بیشتر ذخایر نفتی کشور در غرب ترکمنستان از جمله در پهنه دریای خزر متمرکز شدهاست. ذخایر گاز طبیعی تقریباً در سراسر خاک کشور پراکندهاست. رشد اقتصادی این کشور در سال ۲۰۰۷ براساس آمار صندوق بینالمللی پول حدود ۱۱٫۵٪ بودهاست که آن را جزو کشورهای دارای رشد اقتصادی بالا میسازد.
شغل بیش تر مردم ترکمنستان کشاورزی و دام پروری است. این کشور از نظر تولید پنبه در جهان معروف است. قالی بافی از صنایع دستی مهم ترکمنستان است. معادن نمک کلسیم در منطقه قویرداق وجود دارد. ذخایر نمکهای طبیعی دریایی در خلیج قرهبوغاز متمرکز است. در این منطقه موادی همچون میرابیلیت و دیگر مواد پر ارزش وجود دارد. بیشتر زمینهای کشاورزی ترکمنستان را دشت قره قوم تشکیل میدهد که اغلب برای چراندن گوسفند قرهگل مورد استفاده قرار میگیرد. در زمینهای کشاورزی کشور محصولاتی همچون پنبه، میوه و تره بار و انگور پرورش میشود. امور پرورش کرم ابریشم نیز توسعه یافتهاست. در طی سالهای اخیر، تولید گندم نیز افزایش خوبی داشتهاست.
ترکمنستان اقتصادی رو به رشد دارد و با توجه به منابع سرشار نفت و گاز و پنبه از طریق سرمایهگذاری مشترک صنایع پایین دست را گسترش دادهاست و جزو معدود کشورهایی است که فراوردههای نفتی صادر میکند. و با فراوری محصول پنبه و با اتکا به نیروی کار خود صنایع فعال نساجی پیشرفتهای دارد که از بازار فروش بالایی در سطح جهان برخوردار میباشد و با فروش سالانه مقدار زیادی گاز به کشورهایی چون اوکراین و روسیه و چند کشور دیگر از جمله ایران، اقدام به کسب درآمدهای سرشار میکند.
از آنجا که ترکمنستان یک کشور محاط در خشکی است، برای ترانزیت کالا از خاک کشورهای همسایه استفاده میکند. خط آهن ترکمنستان به شهر سرخس (در شمال خاوری ایران) متصل است و از آنجا تا بندرعباس امتداد دارد. پنبه، پارچه های نخی، پوست، قالی و نفت از جمله کالاهایی اند که این کشور به کشور های دیگر جهان صادر می کند.
نظر شما