خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: روابط افغانستان و ایران بر مبنای مشترکات بسیاری که درتاریخ، فرهنگ و دین داشتهاست استوار بودهاست. حال در راستای افزایش تعامل کشورمان با کشورهای دیگر؛ افغانستان هم بدنبال انعقاد قراردادهای مختلف در حوزه های تجاری و اقتصادی با ایران است. در همین راستا قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت خبر داده است که افغانستان 40 درصد واردات خود را از ایران جذب می کند.
بنابراین گزارش، پایگاه اطلاع رسانی سازمان توسعه تجارت ایران از قول مجتبی خسروتاج، قائم مقام وزیر صنعت خبر داده است که: "افغانستان بازاری راهبردی برای بازرگانان ایرانی است و مسئولان دو کشور امضای قراردادهای تجاری را مطابق با هدف های پیش بینی شده، دنبال می کنند. جمهوری اسلامی به دنبال توسعه روابط با کشورهای مختلف و به ویژه کشورهای همسایه است و برگزاری نمایشگاه اختصاصی ایران در سایر کشورها، محلی برای گفت وگو و عرضه توانمندی های ایران است. حضور بی شمار افغان ها در ایران و آشنایی آنان با فرهنگ و محصولات ایرانی، باعث شده است بازار مناسبی برای محصولات ایرانی در افغانستان فراهم شود. افغانستان بازار تازه ای برای ایران تلقی نمی شود اما حضور ایران در این کشور راهبردی است، زیرا می توان به طور بلندمدت در آن کشور فعالیت اقتصادی داشت.
افغانستان به زمان زیادی برای افزایش توان تولید داخلی و ایجاد زیرساخت های تولیدی نیاز دارد و تا آن زمان از بسیاری از کالاهای تولیدی ایران استقبال می کند. افغانستان دارای معدن های باارزشی است که زمینه خوبی برای فعالیت دارند. در زمان برگزاری نمایشگاه ها، زمینه آشنایی بازرگانان با یکدیگر فراهم و توانمندی های دو کشور نیز شناسایی می شود. معدن سنگ های قیمتی افغانستان مانند زمرد زبانزد است و بهترین سنگ مرمر جهان به این کشور تعلق دارد که از طریق بندر کراچی به امارات صادر می شود. آمارها نشان می دهد ترکیب واردات افغان ها از ایران در حال تغییر است؛ زیرا آنان سرمایه گذاری در صنایع کوچک را آغاز کرده اند و ترجیح می دهند به جای واردات مواد ساخته شده ایرانی، مواد اولیه را وارد کنند و خود نیز در چرخه تولید وارد شوند."
این گزارش می افزاید: چندی پیش تسنیم در این باره گزارش داده است که: "قرار است افغانستان و ایران در ماه جاری قرارداد 100 میلیون دلاری میان دو کشور را به امضا خواهند رساند. براساس موافقتهای به عمل آمده این قرارداد میان تهران و کابل در بخش توسعه تجاری دو کشور در حاشیه نمایشگاهی با مشارکت ایران در کابل منعقد میشود. بر اساس برآوردها میزان مبادلات تجاری میان ایران و افغانستان بیش از 900 میلیون دلار است. آمارها نشان میدهد میزان واردات افغانستان از ایران 3 میلیارد دلار است که این مقدار 40 درصد از کل واردات این کشور است. واردات افغانستان از ایران شامل کالاهای مصرفی مانند مواد شوینده، مواد غذایی، مصالح ساختمانی، سوخت، دارو، صنعت چوب و پلاستیک میباشد این در حالی است که صادرات افغانستان به ایران را محصولات کشاورزی، میوههای تازه و خشک، سبزیجات، گیاهان دارویی و زعفران تشکیل میدهد. سال گذشته قرارداد تجاری ایران و افغانستان به مبلغ 50 میلیون دلار به امضا رسید، اما قراردادی که قرار است در ماه جاری بین دو کشور به امضا برسد دو برابر مبلغ سال گذشته یعنی 100 میلیون دلار میباشد که این موضوع نشان دهنده گسترش مبادلات تجاری دو کشور است."
یادآور می شود: اقتصاد افغانستان بالاثر جنگهای چندین دهه از هم پاشیده بود. تا سالهای ۱۹۹۲میزان اقتصاد افغانستان تدریجاً در حال نزول بود. تا آنکه از سال ۱۹۹۵الی ۲۰۰۱ اقتصاد این کشور در زمین فرو رفت. کشور ازین ناحیه شدیداً صدمه دید وسبب فرورفتگی عمیقی در حیات اقتصادی این ملت شد. در نتیجه سرمایه دورانی وارزش پول این کشور به نسبت عدم پشتیبانه بانکی و ازبین رفتن اکثر سرمایه ثابت از چرخش باز افتاد. مرگ ومیر اطفال بالا تر از ۶۰ فیصد مرگ مادران در حال زایمان از هر چهار نفر به یکنفر کشانده شد. سطح بیکاری به حد نهائی خود رسید، به جز تولیدات ناچیز زراعتی دیگر همه تولیدات وجود نداشت. امراض فقر مانند عدم تعلیم وتربیه اطفال، شیوع امراض، گرسنگی، عدم احترام به حقوق انسان و صدها مسایل دیگر بروز نمود. که هر کدام کوشه از جامعه را رنج میداد. اقتصاد افغانستان به میزان قابل توجه پس از سال ۲۰۰۲ به نسبت کمکهای بینالمللی ازدیاد یافت. در سال ۲۰۰۲ جامعه جهانی در شهر بن مبلغ 97 میلیارد دالر را غرض کمک به افغانستان وعده دادند که از آن جمله ۳۹ میلیارد دالر آن در عرصههای ساختمانی، راه ومیدان سازی، اعمار کانالها، آبرسانی شهر و دهات کمک به دهاقین و مالداران دهات، تربیه اردو و پولیس، تعلیم وتربیه معارف، و تقویه دولت بمصرف رسیدهاست. زیاده ازین پول هارا دونرها از طریق خود به کمپنی اعمار کننده یا قرار دادی پرداختهاند. که فارغ از پلان انکشافی دولت شمرده شدهاست.
عواید ناخالص این کشور۲۷٫۳۶ GDP-PPP[۱] میلیارد دالردرسال۲۰۱۰ بوده که ۱۱۱ مین کشوردر جهان محسوب میگردد. عواید نا خالص به نرخ رسمی ۱۵٫۶۱ بیلون در سال ۲۰۱۰ بودهاست. رشد درآمد نا خالص ۸٫۳% در سال ۲۰۱۰ بودهاست. غرض اصلاح وبهبود کشاورزی تعداد زیادی از سازمانها کشاورزی خارجی دهقانان را از طریق اداره انکشاف دهات همکاری نمودند. سازمانها در نظر دارندمحصولات زراعتی افغانستان را از لحاظ کیفیت وکمیت ارتقاع دهند تا بتواند جلو گیری از کشت کوکنار گردد. امروز افغانستان ۹۲ فیصد گندم خودرا خودش تولید میکند. با این حال این کشور وابسته به کمکهای خارج درقطار کشورهای فقیر ودر حال انکشاف شمرده میشود.درآمدسرانه این کشور حدود ۸۰۰-۹۰۰ دالر میباشد.۸۰ فیصد نفوس مشغول کشاورزی ومالداری میباشد.۶۷ % بودجه عادی دولت و ۱۰۰% بودجه قوای مسلح از طریق همکاری کشورهای خارج بخصوص ایالات متحده امریکا پرداخته میشود. با قطع شدن چنین همکاری افغانستان وضع اقتصادی بدی را سپری خواهد نمود. غرض پر ساختن این خلا یگانه وسیله که میتواند عواید این کشور را نجات دهد همانا استفاده از معادن افغانستان میباشد. ارزش مجموعی معادن افغانستان ۱۱۳۱٫۸۴۰ میلیارد دالر بوده که میتواند ازین مدرک سالانه مبلغ ۳-۵ میلیارد دالر عواید بدست آرند. طوریکه معلوم گردید مصارف سالانه دولت افغانستان 6.9 میلیارد دالر امریکائی در یک سال میباشد. با بدست آوردن چنین مبلغ افغانستان میتواند بودجه داخلی خود را تامین نماید. در طی مدت ۱۱ سال دولت افغانستان نتوانست اراضی زراعتی، تاسیسات کشاورزی و صنعتی، سدهای برقی خویشرا را توسعه دهد تا میتوانست بودیجه عادی خود را خود تمویل نماید. کنون ده فیصد نفوس مشغول کار صنعت میباشد. محصولات صنعتی این کشور کوکا کولا، نساجی، چرم،بوت لوازم پلاستیک، ذغال سنگ، گاز، کوبالت،مس، صابون، صنایع دستی، فرنیچر، کود کیمیاوی وچوب میباشد.
نظر شما