نقش دین و مساجد در کاهش آسیب پذیری اجتماعی

خبرگزاری شبستان: انسان مومن و دیندار هرگز از مسجد غافل نمی شود، این حضور در مسجد نه تنها از جنبه های فردی اهمیت دارد بلکه از بُعد اجتماعی نیز او را محفوظ داشته و سبب می شود کمترین میزان آسیب پذیری اجتماعی را داشته باشد.

به گزارش گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان: عنصر عظیم اجتماعی دین، کارکردهای ارزشمندی در تحرک و شادابی اجتماعی در عرصه های مختلف داشته و عامل مهمی در سلامت جامعه و کاهش آسیب پذیری اجتماعی محسوب می شود. از این رو بدیهی است که تقویت آن در جامعه به ویژه در سطح محلی و محله ای، به ارتقای سطح ارزش های اخلاقی و انسانی و سلوک اجتماعی و بالا رفتن ضریب امنیت و مشارکت های مردمی و مسئولیت های اجتماعی منجر گشته و کاهش مفاسد اجتماعی و اخلاقی و بسیاری از چرائم را نیز در پی دارد.

 

این کارکرد ارزشمند و منحصر به فرد عنصر دین، آن را در میان سرمایه های اجتماعی متوفق ساخته و بر این اساس باید در صدر کالاهای عمومی در نظام برنامه ریزی کشور قرار گیرد. با نگاهی اجمالی به برخی کشورها از جمله جمهوری ترکیه می توان مشاهده کرد که آنها نیز با وجود تمایلات شان در پرداخت به مباحث دینی، به لحاظ کارکردها و تاثیرات عمیق دین بر بهبود و س لامت زندگی فردی و اجتماعی و برقراری امنیت اجتماعی، به انجام سرمایه گذاری های کلانی در این بخش مبادرت نموده اند.

 

مسجد محلی است که مشکلات اجتماعی با امید و وحدت در آن مطرح شده و تامیین نیازها  در سطوح تصمیم گیری با نیت خیر در آن منعقد می گردد. در مساجد می توان شاهد بازگشت تمامی طبقات و اقشار مختلف جامعه بود. کدورت طبیعی افراد جامعه در آب زلال مساجد شست و شو شده و حب و بغض های بیهوده و مظاهر دنیوی به فراموشی سپرده می شوند، اگر مسجد نقش آفرینی خود در تهذیب روح اجتماع را به درستی انجام ندهد، شدت مشکلات و اضطراب های تمدن به ظاهر ماشینی، جامعه را در هم ریخته و انحرافات و آسیب های بسیار اجتماعی در جامعه بروز می نماید، از این رو مساجد با برخورداری از کارکرد امنیتی خود، نقش به سزایی در مهار و از میان بردن آسیب های اجتماعی به ویژه در سطح محله ای ایفا کرده و بدین ترتیب موجبات برقراری امنیت در محله ها و شهرها را فراهم می آورند.

 

با حضور در مساجد به عنوان مراکز عبادی اسلامف در اصل ظهور یک واکنش و رفتار و نه لزوما در کیفیت آن است. نقش امنیتی مساجد، نقش تکمیلی و تربیتی در جهت ایجاد و تقویت رفتارهای مطلوب و نه صرفا نقش تثبیت رفتارهایی است که در مساجد رخ می دهند.

 

مساجد، حافظ و پاسدار جهان اسلام اند. در جهان اسلام بسیار اندک اند شهرهایی که از دیوارهای بلند و مستحکم همچون سایر شهرهای جهان برخوردار باشند. در جهان دژهای استواری برپاست که ضخامت و درازای برخی از آنها به دیوار معروف چین می رسد، و برج هایی بلند و مستحکم همچون برج های مستقر در شهرهای اروپایی وجود دارند. این در حالی است که در جهان اسلام، تعداد دژها و دیوارها بسیار اندک است زیرا در تمامی شهرها و محلات اسلامی مساجد به عنوان دژهای اسلام و مراکز مدافع امنیت اجتماعی و ایمان قدرت برتر آن به شمار می آید.

 

در گذشته امت های مسلمان تنها به فضل دین اسلام و وجود مساجد متعدد از فتنه های کوبنده و ویرانگر و آسیب های اجتماعی در امان مانده اند. به جرات می توان اذعان داشت همان گونه که آیین مسیحیت به همت پیروان خود زنده ماند، جهان اسلام و امت مسلمان نیز به فضل وجود مساجد پایدار و زنده ماندند

برگرفته از کتاب فروغ مسجد

کد خبر 520462

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha