مسجد مقدس زاده ساوه کانون تجمعات انقلابی/ گروه دختران منتظر

خبرگزاری شبستان:مسجد مقدس زاده ساوه که قدمت ساخت قریب به هشتاد سال دارد توسط مرحوم حاج محمد تقی مقدس ­زاده احداث شده گفته ­اند ایشان با دقت فراوان و پس از پرداخت وجوهات شرعی اعتبارات ساخت مسجد را تامین کردند.

خبرگزاری شبستان//اراک

 

در ایام الله دهه فجر قرار داریم و در این ایام ناخوداگاه کسانی که در دوران انقلاب نقش داشتند خاطراتشان برایشان مرور می شود یکی از این افراد انقلابی ابوالفضل افشار پور از هیات امنای مسجد مقدس زاده که از مداحان بزرگ ساوجی هم محسوب می شود است به دلیل مسافت و فاصله شهرستانی گفتگوی تلفنی با وی برقرار می کنم.

 

از او می پرسم از خاطرات شهرستان ساوه در جریان شکل گیری انقلاب بگوید که بدون هیچ مقدمه ای سخن از مسجد و فعالیت های افراد مسجدی و کسانی که به نوعی به خاطر اثر گذاری کارهایشان به مسجد متصل می شدند می گوید.

 

 افشار پور گفت: در دوران ستمشاهی قریب به هجده طلبه در حجره­های واقع در محوطه مسجد ساکن و دروس حوزوی را زیر نظر امام جماعت مسجد حجت الاسلام قربانی و دیگر روحانیون از جمله سید ابوالحسن و حاج آقا مسئله­ گر و نیز اساتیدی که بعضا از قم دعوت می­ شده­ اند تلمذ کرده ­اند که از جمله ایشان می­ توان به نماینده فقید شهرستان مرحوم حجت الاسلام اسلامی اشاره کرد.

 

 

همزمان با زمزمه ­های شروع انقلاب و قبل از پیروزی انقلاب اسلامی حاج آقای قربانی که از بزرگان ساوه است به همراه تعدادی از رجال و معتمدین شهر از جمله خاندان تاجی و یعقوب زاده و دیگران، مراسمات متعددی در  مسجد برپا می­ کردند که با استقبال وافر اهالی شهرستان نیز مواجه شده بود. همچنین ارتباطی که با حاج آقای اشراقی و بیت امام خمینی(ره) در قم داشتند نسبت به دعوت از علما و روحانیون به ساوه مبادرت می­ ورزیدند. از جمله می­ توان به حاج آقای حیدری کاشانی به عنوان اولین سخنران همراه با افشاگری و پخش  اعلامیه برضد رژیم طاغوت نام برد.

 

او وقتی سخن از مراسم سخنرانی زد یاد خاطره ای افتاد و گفت: در یکی از این موارد پس از سخنرانی و هنگام مراجعت ایشان(حیدری کاشانی) به همراه امام جماعت در مقابل درب منزل، سران ساواک شهرستان قصد توقیف روحانی را داشته ­اند که با تجمع و ممانعت، مردم روحانی را به محل امنی پناه دادند و ماموران که از دستگیری روحانی سرشکسته شدند مبادرت به پلمپ درب مساجد می­ کنند.

 

وی از گروه دختران منتظر که متشکل از خواهرانی که با عنوان طلایه­ داران انقلاب راهپیمایی می کردند یاد کرد و افزود: این گروه  بعدا توسط ماموران اطلاعاتی شهربانی دستگیر می شوند و مانع از ادامه فعالیت های انقلابی شان می شوند.

 

در دوران انقلاب امام جماعت مسجد مقدس زاده و دیگر مردم انقلابی با ارتباط بیشتر به بیوت مرحوم آیت اله مشکینی و آیت اله یزدی و اخذ اعلامیه و مصاحبه­ های حضرت امام(ره) و نشر آن بین مردم، تداوم انقلاب را رقم می­ زنند.

 

افشار پور همچنین از دیگر فعالیت­ های انقلابی که در مسجد شکل گرفت به برگزاری کلاس­های روخوانی قرآن برای نوجوانان و نیز تشکیل گروه سرود و آگاهی ایشان با آشنایی و بیان سروده­ های انقلابی اشاره کرد و ادامه داد: «سرود هماهنگی و اتحاد کند ریشه ­های فساد» از اولین سروده های آن زمان توسط نوجوانان مسجدی با هدایت انقلابیون بود.

 

وی اظهار کرد: در روزهای آغازین پس از پیروزی انقلاب نیز مسجد مقدس ­زاده کانون تجمعات انقلابیون بوده و به گفته گذشتگان، با توجه به ارتباط زیاد با دفتر آیت اله مشکینی و آیت اله یزدی، اولین شهری که پس از تشکیل حزب جمهوری اسلامی، زیر پوشش آن قرار گرفته و دفتر حزب در آن جا دایر شد شهرستان ساوه بود.

 

از انجا که مسئولان کانون های فرهنگی مساجد در استان مرکزی اکثرا از افراد انقلابی هستند پس از گفتگو با آقای افشار پور سراغ مسئول کانون مسجد مقدس زاده آقای دکتر حجت تمیزی که از دیگر افراد انقلابی در این مسجد هست می روم و از ایشان می خواهم به بیان خاطراتشان در دوران انقلاب بگوید.

 

وی می گوید: در ایام قرین انقلاب هر شب در مسجد مقدس زاده سخنرانی بود که ماموران ساواک وقتی مسجد را محاصره می­ کردند سخنرانان از طریق پشت بام و خانه­ های مجاور با لباس مبدل خارج می­ شدند.

 

قریب بیست نفر در مسجد مقدس زاده اسکان و در حجره ­های آن پای درس علمای آن زمان تلمذ می­ کردند. مصادف با شروع انقلاب، رهبری گروه را معمولا امام جماعت مسجد برعهده گرفته و با تجمع فرهنگیان و جوان­ها در مسجد و تشکیل جلسات متعدد، برنامه ریزی راهپیمایی و مسیر آن و سخنرانان، تعیین  و هماهنگی می­ شد.

 

در ماه مبارک رمضان سه روحانی از مشهد و قم توسط روحانی مسجد، دعوت می شد. ابتدا یک روحانی که از مشهد آمده بود و هرشب در مسجد سخنرانی ایراد می کرد و شب ها بر پشت بام مسجد می­ خوابید که بر اثر سنگ پرانی و آزار و اذیت ماموران شهربانی مجبور به ترک ساوه شد.

 

پس از آن یک روحانی دیگر از شهر مقدس قم که سید هم بود دعوت شد. با توجه به سخنرانی های مکرری که در مسجد داشت (و پس از  منبر اشاره به سخنرانی­ ها و کلام امام می کردند) نیروهای شهربانی قصد بازداشت ایشان را داشتند در یکی از آن روزها، بعد از منبر و مراجعت روحانی به منزلش، نیروهای ساواک بصورت مسلح درب منزل ایشان را کندند و وارد خانه شدند و خواستند روحانی را ببرند که مردم مانع شدند و مرحوم احمدآقا سعیدی و آقای حاج محسن مقدم روحانی را نجات و شبانه از ساوه خارج کردند. ماموران که از دستگیری روحانی عاجز می­شوند به خانه امام جماعت هجوم برده و ایشان را همراه یکی از اهالی مسجد، به شهربانی فرا می­خوانند.

 

پس از این واقعه، روحانی دیگری با نام حاج آقای موسوی برای سخنرانی ایام ماه مبارک رمضان آن سال، دعوت شدند که تا روز 29 ماه مبارک، حضور داشتند.

 

از دیگر سخنرانان و وعاظ مدعو می­ توان حجت الاسلام حیدری کاشانی و مرحوم بشارتی را نام برد.

در آن دوران اعلامیه مراجع از قم تهیه می­شد و مصاحبه­ های امام را منتشر می کردند. پس از پیروزی انقلاب، مسجد پایگاه انقلاب بود. یکروز در راستای پخش خبر «شاه برود ولی ولیعهد بماند»، اعلامیه تمام مراجع و مصاحبه امام در پاریس مبنی بر اینکه که امام گفته بود که «همه پهلوی باید برود» از طرف مسجد تهیه و در شهر ساوه پخش شد.

 

وی ادامه داد: نقل کرده اند مرحوم بشارتی از روحانیون و وعاظ دعوت شده به مسجد که از سادات هم نبوده با عمامه مشکی منبر می­ رفت تا شناسایی نشود و مجالس پرشور و داغی هم برپا بوده است. در یکی از این مجالس فردی از وسط جمعیت فریاد می­ زند خدایا به حق مادرش فاطمه زهرا(سلام ا... علیها) ریشه شاه را بکن در این حال، مرحوم بشارتی که سید نبوده سرش را پایین می­ اندازد.

 

تمیزی از شهیدان سید عباس اسدی و شهید تقی صفری از  شهدای دوران انقلاب ساوه نام برد که از مبارزین فعال انقلابی بودند که توسط نیروهای ساواک به شهادت رسیدند.

 

گزارش: لیلا آجرلی

کد خبر 520457

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha