راه حل های معضل کپی‌برداری از پایان‌نامه ها

خبرگزاری شبستان: دانشیار جامعه المصطفی (ص) العالمیه با اشاره به دلایل به وجود آمدن فرصت کپی برداری پایان نامه برای دانشجویان گفت: اگر سیستم پذیرش دانشجو در کشور ما مانند کشورهای پیشرفته علمی اصلاح شود دیگر امکان کپی تحقیقات دانشجویی از بین می رود.

به گزارش خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام والمسلمین محسن ملک افضلی، دانشیار جامعه المصطفی (ص) العالمیه در خصوص معضل کپی برداری در پایان نامه های دانشجویی گفت: معضل کپی برداری در خصوص پایان نامه های دانشجویی در کشور ما معضلی است که اخیرا بسیار زیاد شده و دامن مقاطع مختلف تحصیلی را گرفته است که در مقاطع تحصیلی تکمیلی آسیب جدی به سیستم آموزشی کشور می زند.

 

وی افزود: این معضل دلایل مختلفی دارد که اگر هر کدام از این دلایل از سوی مسئولان مربوطه مورد توجه قرار گیرد می توان جهت از بین بردن آن اقداماتی اصولی انجام داد تا بحران کپی برداری از پایان نامه ها یا حتی فروش تحقیقات پایان تحصیلی به مرور زمان کمرنگ شده و از دامن سیستم آموزشی کشور خارج شود.

 

 عضو هیات علمی جامعه المصطفی (ص) العالمیه در ادامه به تشریح دلایل به وجود آمدن این بحران دامنگیر سیستم آموزشی کشور اشاره کرد و اظهار داشت: یکی از دلایل مهمی که باعث شده اخیرا شاهد گسترش روز افزون کپی برداری از موضوعات و محتوای پژوهش های پایان تحصیلی باشیم این است که در سیستم آموزشی کشورما برای پذیرش دانشجو به ویژه در مقاطع تحصیلی تکمیلی که تاثیر بسزایی در سیستم های شغلی دارد برنامه ریزی مناسبی انجام نشده است.

 

ملک افضلی ادامه داد: در کشور ما متاسفانه ابتدا دانشجو پذیرش می شود و سپس پس از گذراندن تمام مراحل تحصیلی برای ارایه پایان نامه تصمیم گیری می شود و این نشان می دهد که پایان نامه تنها جمع آوری نکات آموزشی است نه ارایه پژوهش کارآمد در موضوعات مختلف.

 

وی یکی دیگر از علت های کپی برداری در پایان نامه های دانشجویی را کم شدن موضوعات پایان نامه ها تلقی کرد و گفت: با تکرار هر موضوع دانشجو به سمت تحقیق های پیشین انجام شده گرایش پیدا می کند و به همین دلیل آن تحقیق ها را پایه و اساس پایان نامه جدید خود کرده و به نوعی کپی برداری انجام می دهد.

 

ملک افضلی ابراز کرد: البته این علت به همان دلیل اشکال در سیستم پذیرش دانشجو باز می گردد که راحت شدن این سیستم و بی برنامه بودن آن منجر به افزایش تعداد دانشجویان در هر رشته تحصیلی و کم شدن موضوعات بکر نیازمند به تحقیق و پژوهش در آن رشته می شود.

 

 مدیر گروه حقوق پژوهشگاه بین المللی المصطفی(ص) با بیان این که دلیل سوم این است که سطح علمی دانشجویان در تحصیلات تکمیلی افت کرده، افزود: دانشجویان در مقاطع تحصیلات تکمیلی همواره وقتشان را به مرور آموزش های ناکارآمد می گذرانند و همین امر باعث می شود که دانشجویان پژوهشگر بار نمی آیند و تحقیقات بی هدف و بی فایده کلاسی در طول تحصیلات انجا م می دهند که باعث می شود برای پایان نامه بنیه تحقیق از صفر تا پایان را نداشته باشند که این معضل را ضعف علمی دانشجو می نامند.

 

 وی همچنین به ضعف علمی اساتید اشاره کرد و با تاکید براین نکته که یکی از دلایل اصلی ایجاد امکان کپی برداری برای دانشجویان ضعف علمی اساتید است، توضیح داد: اساتید یا از نظر علمی ضعیف هستند و دامنه مطالعاتشان کم است و تشخیص نمی دهند که کار دانشجو اصل است یا کپی برداری شده یا این که وقت کافی برای مطالعه پایان نامه و اصالت سنجی آن یا راستی آزمایی دانشجو ندارند وحتی در بسیاری از موارد استاد راهنما پایان نامه را نمی خواند و به همان مطالعه داور بسنده می کند که حتی شاید داور هم تحقیق را مطالعه نکند.

 

این استاد دانشگاه در ادامه به تشریح دلایل دیگر برای به وجود آمدن فرصت سوء استفاده دانشجویان از پایان نامه های قدیمی پرداخت و گفت: علت دیگر به ضعف بدنه علمی کشور باز می گردد.

 

وی افزود: به این معنی که سفارش در خصوص موضوعات تحقیق دانشجویان وجود ندارد و همین امر باعث می شود که دانشگاه ها یا وزارت علوم، تحقیقاتشان در رشته های مختلف با هدف و چشم انداز خاصی نباشد و فقط ارایه یک متن تحقیقی با هر موضوعی که شد مد نظر باشد.

 

حجت الاسلام ملک افضلی همچنین به بحث مشکلات موجود در قوانین مربوط به ارایه پایان نامه گریزی داشت و در تشریح این بحث گفت: در ادامه علت هایی که امکان کپی برداری پایان نامه برای دانشجو را فراهم می کند می توان به مشکلات موجود در قوانین و مقررات مربوط به این بحث اشاره کرد.

 

وی تاکید کرد: ضعف یا فقدان قوانین و مقررات در این زمینه که به پیش بینی نشدن تنبیه انضباطی برای دانشجویان سوء استفاده کننده یا جاعل باز می گردد منجر به ایجاد فرصت برای سوء استفاده کنندگان از پایان نامه های دیگران می شود و از سوی دیگر فقدان قانون برای تنبیه و مجازات کسانی که اقدام به فروش یا تهیه سفارشی پایان نامه در کشور می کنند هم این امر را تسهیل می بخشد.

 

دانشیار جامعه المصطفی(ص) العالمیه در ادامه به نکته ای سیاسی نیز اشاره کرد و گفت: علاوه بر این ریخته شدن قبح جعل مدرک و کپی مدرک توسط مقامات و عدم برخورد قاطع نظام سیاسی و حکومتی با آن ها نیز باعث می شود که جعل کننده پایان نامه هم ترسی از این اقدام خود نداشته باشد و به راحتی به این امر بپردازد.

 

 ملک افضلی در این خصوص به مقایسه کشورمان با کشورهای دیگری چون آلمان پرداخت و اظهار کرد: اما در کشورهای پیشرفته اگر مقامی از مدرک دانشگاهی سوء استفاده کرده باشد، بلافاصله در هر مرتبه ای که قرار دارد باید استعفا دهد اما در کشور ما در چند موردی که به وجود آمد برخورد خاصی با افراد صورت نگرفت و همین امر راه را برای دانشجویان علاقه مند به کپی و جعل بازتر کرد.

 

مدیر گروه حقوق پژوهشگاه بین المللی المصطفی(ص) در قسمت پایانی این گفت و گو در پاسخ به سوالی راجع به این که آیا کپی برداری پایان نامه های دانشجویی نمونه خارجی هم دارد؟ خاطرنشان کرد: در کشورهای پیشرفته پایان نامه های دانشجویی به سبک نظام آموزشی کشور ما تعریف نمی شود به همین دلیل امکان کپی برداری از آن ها وجود ندارد.

 

وی افزود: در کشورهای پیشرفته پذیرش دانشجو به ویژه در مقطع دکترا براساس طرح تحقیق است و ابتدا موضوع پایان نامه براساس نیاز حوزه های مختلف همچون جامعه شناسی یا صنایع یا اقتصاد و حتی سیاست طرح می شود و سپس نظام آموزشی به جذب دانشجو می پردازد و دانشجویی که قابلیت تحقیق و پژوهش در آن موضوع را داشته باشد پذیرش می شود.

 

ملک افضلی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه دانشجو براساس قابلیت گردآوری تحقیق در این خصوص پذیرش شده و این که موضوع پایان نامه تاکنون در این کشور مورد تحقیق قرار نگرفته است امکان کپی برداری به صفر می رسد.

منبع: طلیعه

کد خبر 520084

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha