مهدی چمران، رییس شورای شهر تهران به خبرنگار اجتماعی شبستان درباره راهکارهای کاهش آلودگی هوا گفت: از سال 80 تاکنون راهکارهای زیادی برای کاهش آلودگی هوا مطرح و روی آنها مطالعه شده و در هیئت دولت یک بار تصویب شده است.
وی با اشاره به برگزاری جلسه ای با وزیر کشور وقت در سال 82 با شورای شهر تهران درباره آلودگی هوا و راهکارهای کاهش آن اظهار داشت: 23 مورد راهکار برای کاهش آلودگی هوا در همان دوره به تصویب هیئت دولت رسید و پس از آن نیز یک بار شورای شهر تهران این راهکارها را اصلاح و به دولت نهم اعلام کرد.
چمران با اشاره به اینکه سال گذشته نیز دولت یازدهم مجددا اصلاحات به روزی روی این راهکارها انجام داد، تصریح کرد: گسترش حمل و نقل عمومی و وسایط نقلیه عمومی محوری ترین و مهمترین راهکار کاهش آلودگی هوا در تهران است.
نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی تا 80 درصد به کاهش آلودگی هوا کمک می کند
رییس شورای شهر تهران با بیان اینکه پاک ترین و سریع ترین جابجایی انبوه از طریق مترو و بعد از آن سیستم اتوبوسرانی انجام می شود، تاکید کرد: آخرین راهکاری که برای مقابله با آلودگی هوا پیشنهاد شده است تشویق به پیاده روی و دوچرخه سواری است که این اقدام دو درصد می تواند به کاهش آلودگی هوا و کاهش ترافیک تهران کمک کند.
چمران با بیان اینکه توسعه و نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی تا 80 درصد به کاهش آلودگی هوا کمک می کند، خاطرنشان کرد: حتی در مجلس میزان درصدهای حمل و نقل شهر تهران از طریق مترو، اتوبوسرانی و تاکسیرانی تصویب شد.
وی با بیان اینکه همه راهکارهای کاهش آلودگی هوا به روز رسانی شده است اما هیچ کدام عملیاتی نشده، تاکید کرد: این راهکارها در واقع به صورت ناقص اجرایی و عملیاتی شده است.
چمران با بیان اینکه طی شش سال اخیر در حوزه حمل و نقل عمومی اتوبوس جدیدی به شهر تهران اختصاص نیافته است، اذعان داشت: حتی مبالغ اندکی که مجلس برای توسعه مترو اختصاص می دهد به صورت کامل تخصیص پیدا نمی کند.
رییس شورای شهر تهران با بیان اینکه سالانه دو هزار میلیارد ریال توسط شورای شهر برای توسعه مترو مصوب می شود، یادآور شد: دو هزار میلیارد ریال نیز دولت باید برای توسعه مترو تخصیص دهد.
وی ادامه داد: این در حالی است که 60 درصد مبلغی که باید از طریق دولت به توسعه مترو اختصاص یابد نیز به دلیل نداشتن بودجه کافی فقط 170 میلیارد تومان تخصیص می یابد که آن هم پرداخت نمی شود.
چمران با بیان اینکه اولین مانع برای اجرایی شدن راهکارهای کاهش آلودگی هوا را کمبود اعتبارات مالی اعلام می کنند، تصریح کرد: من نیز قبول دارم که کمبود اعتبارات داریم اما می توانیم از تعداد تشریفات و همایش های زیادی که داریم، کم کنیم و در جاهای ضروری هزینه کنیم.
وی خاطرنشان کرد: در شهرداری تهران برگزاری همایش را ممنوع کرده ایم مگر اینکه شهردار تهران اجازه برگزاری همایشی را صادر کند که با اجرای این طرح تعداد همایش های شهرداری به نصف کاهش یافته است.
چمران با بیان اینکه برگزاری نیمی از همایش ها غیرضروری و اضافی است، اذعان داشت: در وزارتخانه ها و دولت و سایر مراکز و نهادها با صرفه جویی هایی که می توان انجام داد هزینه های باقی مانده از محل صرفه جویی را می توان به حمل و نقل عمومی اختصاص داد.
نظر شما