تولید یک میلیون بشکه میعانات گازی در سال گذشته/اولین محموله میعانات گاز به کره جنوبی می رود

خبرگزاری شبستان:مشکلات و محدودیت‌های صادرات میعانات گازی تولیدی فازهای پارس جنوبی برطرف شده است و براین اساس، اولین محموله میعانات گازی فاز ۱۷ و ۱۸ پارس جنوبی به زودی به کره جنوبی صادر می‌شود.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: گاز طبیعی که از مخازن گازی استحصال می‌شود عمدتاً حاوی حجم قابل ملاحظه‌ای میعانات گازی است. مخصوصاً زمانی که حجم برداشت گاز از مخزن زیاد باشد. میعانات گازی به جریان هیدروکربنی مایع گفته می‌شود که در ذخایر گاز طبیعی وجود دارد و به صورت رسوب و ته نشین در گاز استخراجی یافت می‌شود و عمدتاً از پنتان و هیدروکربنهای سنگینتر (+C5) تشکیل شده و دارای گوگرد پایین می‌باشد و معمولاً عاری از انواع فلزات است و تقریباً نیمی از آن را نفتا تشکیل می‌دهد. میعانات گازی برخلاف بوتان و پروپان نیازمند شرایط ویژه برای مایع ماندن نیستند و به شیوه‌های مختلف قادر به تبدیل به نفت سفید، بنزین، سوخت جت و... هستند. در قیاس با پالایشگاه نفت خام، در پالایشگاه میعانات گازی، فرایندهای تبدیلی و پالایشی کمتر است بنابراین هزینه سرمایه‌گذاری آن نصف هزینه سرمایه‌گذاری پالایشگاه نفت خام است.

 

بنابراین گزارش، ارزش حرارتی ناویژه هر لیتر از میعانات گازی حدود۴/۳۲۷۰۶ بی تی یو که تقریباً معادل با ارزش حرارت ۸۲۶/. متر مکعب گاز طبیعی خط لوله اول سراسری است. بنابراین، این محصول به دلیل داشتن ارزش حرارتی بالا از اهمیت قابل توجهی برای صادرات برخوردار می‌باشد. به گونه‌ای که صادرات آن می‌تواند هزینه سرمایه گذاری اولیه یک پالایشگاه گازی را در ظرف مدت زمان کوتاهی برگرداند به شرط آنکه مشخصه فنی مطلوب را داشته باشد. بر اساس برآورد موسسه تحقیقات انرژی "فکتس"، مستقر در هانولولوی آمریکا، ظرفیت تولید میعانات گازی ایران از ۹۵ هزار بشکه در روز در سال ۲۰۰۱، نزدیک به یک میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۱۳ خواهد رسید. بیشترین میزان تولید میعانات گازی ایران از میدان گازی پارس جنوبی می‌باشد. این میدان گازی، بزرگ‌ترین منبع گازی است که بر روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در خلیج‌فارس و در فاصله ۱۰۵ کیلومتری ساحل جنوبی ایران قرار دارد. مطالعات انجام شده نشان می‌دهد که بیش از ۱۴ تریلیون متر مکعب گاز طبیعی و افزون بر ۱۸ میلیارد بشکه میعانات گازی را در خود جای داده و روزانه ۲۰۰ هزار بشکه میعانات گازی توسط فازهای یک تا پنج از این میدان تولید می‌شود و بنا به گزارش مهر به نقل از مدیر عامل شرکت نفت و گاز پارس جنوبی تا کنون ۲۰۰ میلیون بشکه میعانات گازی از پارس جنوبی به ارزش ۱۰ میلیارد دلار صادر شده‌است. باتوجه به حجم عظیم میعانات گازی تولیدی در کشور، بررسی کاربردی برای رسیدن به یک مشخصه فنی مطلوب برای این محصول جهت استفاده بهینه بسیار ضروری است. در این مقاله سعی شده به صورت خلاصه فرایندهای تثبیت میعانات گازی جهت رسیدن به شرایط فنی مطلوب بررسی و معرفی گردد.

 

این گزارش می افزاید: در همین راستا حسن بویری، مجری فاز ۱۷ و ۱۸ پارس جنوبی در گفتگویی با مهر خبر داده است که: " از سال گذشته تاکنون بیش از یک میلیون بشکه میعانات گازی در فاز ۱۷ و ۱۸ پارس جنوبی تولید شده است. هم اکنون مشکلات و محدودیت‌های صادرات میعانات گازی تولیدی فازهای پارس جنوبی برطرف شده است. براین اساس، اولین محموله میعانات گازی فاز ۱۷ و ۱۸ پارس جنوبی به زودی به کره جنوبی صادر می‌شود. کشتی حامل میعانات گازی فاز ۱۷ و ۱۸ پارس جنوبی به زودی در پایانه گاز عسلویه پهلوگیری و بارگیری خواهد کرد."

 

یادآور می شود: در حال حاضر شرکتهای خارجی زیادی برای ورود تجهیزات و کالاهایشان به پارس جنوبی اعلام آمادگی کرده‌اند و این امر سبب می شود تا روند اجرای فازهای ١٧ و ١٨ پارس جنوبی تسریع شود. حفاری ٢٢ حلقه باقیمانده این فازها نیز تا پایان امسال به پایان می رسد. در فازهای ١٧ و ١٨ باید ٤٤ حلقه چاه حفاری شود. در حال حاضر حفاری ٢٢ حلقه چاه به پایان رسیده و با صددرصد پیشرفت فیزیکی در مدار تولید هستند. حفاری ٢٢ حلقه چاه باقیمانده از پیشرفت ٩٠ درصدی برخوردار است و تا انتهای امسال نیز حفاری چاههای باقیمانده به پایان می رسد. در حال حاضر دو سکوی اصلی فازهای ١٧ و ١٨ پارس جنوبی در حال تولید هستند و دو سکوی فاز ١٤ به دلیل مشکلات صدرا با تصمیم وزیر نفت، جایگزین دو سکوی نیمه تمام فازهای ١٧ و ١٨ شدند که در حال حاضر سکوهای جایگزین شده از پیشرفت ٨٠ درصدی برخوردارند. طبق برنامه ریزی انجام شده دو سکوی باقیمانده را در خردادماه سال ٩٥ نصب خواهیم کرد و انتظار داریم در این ماه فازهای ١٧ و ١٨ پارس جنوبی به ظرفیت تکمیلی خود رسیده و عملیات بخش دریایی نیز تا قبل از زمستان سال آینده به پایان برسد. براساس اعلام وزارت نفت، هدف از اجرای پروژه‌ فازهای ١٧ و ١٨ تولید روزانه ٥٠ میلیون مترمکعب گاز، ٨٠ هزار بشکه میعانات گازی و ٤٠٠ تن گوگرد است.

کد خبر 519366

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha