خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: تأثیر راهبرد «اقتصاد مقاومتی» در دوران تحریم از نگاه روسها، موافقت نامه لغو روادید میان روسیه و ایران در آستانه اجرا، چراغ سبز آمریکا به سرمایه گذاری شرکت های اروپایی در ایران، فروش بومباردیر بعد از ایرباس از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
تحریم یکجانبه و موضع نامعلوم رئیسجمهور بعدی آمریکا سرمایهگذاری در ایران را دشوار میکند
اندیشکده «شورای آتلانتیک» در یادداشتی به قلم «متیو کرونیگ» به تاثیرات منفی و مثبت سیاستهای آتی ایران و آمریکا بر توافق هستهای اشاره کرد.
در این یادداشت آمده است: هفته گذشته «روز اجرای» برنامه جامع اقدام مشترک یا همان توافق هستهای ایران رسما اعلام شد. با آغاز عملی توافق، ایران همانند بسیاری دیگر شاهد لغو تحریمها خواهد بود. «رادیوی عمومی ملی» در این خصوص گزارش داد: «هماکنون که تحریمهای سازمان ملل علیه جمهوریاسلامی لغو شده، شرکتهای اروپایی و آسیایی زیادی آماده هجوم به بازارهای ایران هستند.»
این درحالی است که واقعیت پیچیدهتر بوده و شامل تنشهای احتمالی آتی در اجرای توافق میباشد. بسیاری از شرکتها مشتاق ورود به بازار بزرگ، پیچیده و جذاب ایران برای سرمایهگذاری خارجی هستند. از سوی دیگر، برخی شرکتها نیز محتاط بوده و دلایلی روشن برای سرمایهگذاری اموال خود در خارج از ایران دارند؛ دستکم برای اکنون.
احتمال بازگشت تحریمهای بینالمللی یکی از نگرانیهای دسته دوم سرمایهگذاران است. ایالاتمتحده از هماکنون اعمال تحریمهایی علیه برنامه موشکی بالستیک، حمایت از تروریسم و نقض حقوق بشر ایران را تهدید و حتی تصویب کرده است. گرچه تحریمهای پیشین مرتبط با فعالیتهای هستهای با کاهش همراه بوده اما این وضعیت (تهدید و تصویب تحریمهای جدید) میتواند تا حدود زیادی بر جذب سرمایهگذاری در داخل ایران تاثیرگذار باشد.
بعلاوه اینکه همواره این احتمال وجود دارد که ایران تعهدات خود طبق «برجام» را انجام ندهد و سازوکار بازگشت تحریمهای بینالمللی با وسعت بیشتری نسبت به قبل وارد عمل شود. همچنین حضور رییسجمهور دیگری در کاخسفید نیز بقای توافق را تهدید میکند. نامزدهای ریاستجمهوری آمریکا از حالا وعده لغو توافق و اعمال تحریمهایی چندجانبه ضدایران را دادهاند.
حتی اگر رییسجمهور بعدی نیز نتواند توافق را لغو کند، اعمال تحریمهای ثانویه قادر است عملا شرکتهای خارجی را مجبور به انتخاب میان تجارت با ایران یا تجارت با آمریکا نماید. در حال حاضر یک سرمایهگذاری کلان در ایران شانس 50 درصدی برای موفقیت دارد و تجارتی پرمخاطره محسوب میشود که هرکسی مایل به تجربه آن نیست. بسیاری از مدیران تجاری آمریکا و سایر نقاط دنیا در اظهارنظرات خود درباره سالهای گذشته، برای حضور عجولانه در بازار ایران ابراز نگرانی میکنند.
در حالی که هیچ شکی در سودآوری بازاری نو و پررونق همچون بازار ایران وجود ندارد، اما هنوز هم برخی تجار ترجیح میدهند صبر کرده و از اینکه همه چیز در راستای تامین امنیت سرمایههای آنان پیش میرود یا نه، اطمینان حاصل کنند. دستکم در کوتاهمدت، ایران شاهد تزریق سرمایهگذاریهای خارجی چشمگیر نبوده و این مساله میتواند پیامدهای مهمی بر سیاستهای آتی ایران و همچنین معامله هستهای داشته باشد.
برای کسانی که در واشنگتن معتقدند آمریکا در جریان توافق هستهای در ازای مزایای ناچیز خود، منافع زیادی را عاید ایران کرده احتیاط در روابطی تجاری بینالمللی بسیار حائز اهمیت است. جامعه جهانی میتواند صادقانه شرایط توافق را بدون ادغام کامل ایران در اقتصاد جهانی به اجرا درآورد و تهران نیز که با هدف لغو تحریمها پا به میز مذاکره گذاشته، شاهد مزایای کمتری خواهد بود.
اگر توافق موجب بهبود سریع در اوضاع اقتصادی ایران نشود، منتقدان معامله مهمات لازم برای حمله هرچه بیشتر به برجام را کسب نموده و حتی حامیان آن نیز ممکن است در موقعیت خود تجدیدنظر نمایند. نهایتا اینکه چنین شرایط بالقوهای موجب تقویت موضع نامزدهای ریاستجمهوری آمریکا و البته مخالف توافق با ایران گردد. چنانچه تجارت و سرمایهگذاری کمتری طی 12 ماه آینده به ایران وارد شود، رییسجمهور بعدی آمریکا آسانتر میتواند پیچ و مهرههای برجام را باز کرده و تحریمهای ضدایرانی را در ژانویه 2017 بازگرداند.
در انتهای این گزارش آمده است: گرچه تاکنون برا حفظ بقای «برجام»، تمرکز بر اجرای تعهدات این توافق توسط ایران بوده طی ماههای آینده این تمرکز بر جامعه تجارت جهانی معطوف خواهد بود. برخی اینگونه استدلال میکنند که سیاستمداران و دیپلماتها با حضور در مذاکرات هستهای شهرت خود را در معرض خطر قرار داده و شجاعت به خرج دادهاند در حالی که موفقیت یا عدمموفقیت توافق به اقداماتی کوچک آن هم در بخشهای ابتدایی بستگی ندارد.
تأثیر راهبرد «اقتصاد مقاومتی» در دوران تحریم از نگاه روسها
بامداد 27 دیماه (17 ژانویه 2016) رفع تحریمهای ایران رسماً توسط فدریکا موگرینی، مسئول هماهنگی سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران اعلام شد.
مسئله هستهای ایران که سالها است موضوع بحث محافل سیاسی و جامعه بینالملل بوده با درایت دیپلماسی ایران، مسالمتآمیز بودن آن به شش قدرت جهانی ثابتشده است. رفع تحریمهای ایران فصل جدیدی را در روابط بینالملل رقم زد و غرب امروز بیش از هر زمان دیگری مشتاق سرمایهگذاری در بازار بزرگ ایران هست. اما بیاعتمادی تهران به غرب و آمریکا پس از تحریمهای جدید آمریکا که یک روز پس از اجرای برجام صورت گرفت به اوج خود رسیده است. بااینوجود غرب مصرانه به دنبال جای پایی در ایران است.
در پی اعلام رفع تحریمهای ضد ایران، رسانههای روسی تأثیرات مثبت و پیامدهای منفی اجرای برجام را چه در ایران و چه در سطح بینالملل به اشکال مختلفی تحلیل کردند. البته رسانههای روسی بیشتر روی بازگشت ایران به بازار نفت تأکید داشتند و از زوایای مختلف، بازگشت یک بازیگر نفتی قوی را بررسی کردند که درنهایت به تعدیل بازار جهانی نفت میانجامد. اما برخی از تحلیل گران روس ضمن خرسندی از بازگشایی فصل نوین در روابط بینالملل به تأثیرات مثبت تحریمها و در پی آن اقتصاد مقاومتی در ایران پرداختند که در ذیل بدان اشارهشده است.
به گفته نیکلای بابکین کارشناس روس در مسائل خاورمیانه، تحریمهای ضد ایران مانند یک کیک چندلایه بودند. تحریمهای بینالمللی از یکسو، و تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا از سوی دیگر در وهله اول اقتصاد ایران و در وهله دوم چهره بینالمللی ایران را نشانه گرفتند.
تحریمهای بینالمللی در اصل به «ممنوعیت فروش فناوریهای تسلیحاتی بهویژه فناوری موشکی به ایران» مربوط میشوند. بااینوجود، تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا علیه ایران در مقایسه با تحریمهای بینالمللی، بسیار گسترده هستند، چراکه تحریمهای غرب و آمریکا، نفت و گاز ایران را هدف گرفتند بهموازات این، بانک مرکزی ایران از سیستم سوئیفت (سامانه انتقال پیامهای بینبانکی بینالمللی) محروم شد که درنتیجه این ایران از تجارت معاملههای کلان محروم شد. بنابراین تهران مجبور بود از طریق واسطه و یا شخص ثالث اقدام کند که این گذشته از سود حداقلی برای ایران، مشکلات و پیامدهای فراوانی نیز به همراه داشت.
شاملین بانکیف دیگر کارشناس روس میگوید مقامات ایران در ابتدا تحریمهای بینالمللی را دستکم گرفتند و سالهای 2006 تا 2012 را میتوان بدترین دوران اقتصاد ایران دانست بهگونهای که ریال ایران به یکی از بیارزشترین واحدهای پولی جهان تبدیل شد و میزان تولید ناخالص ملی به شکل قابلملاحظهای کاهشیافته است.
به گفته وی، تهران برای به حداقل رساندن سیل زیانهای تحریم، راهکار «اقتصاد مقاومتی» را برگزید. بر اساس این استراتژی، ایران تا حدودی موفق شده است وابستگی خود را به نفت خام به حداقل برساند بهنحویکه تهران موفق شده است در شرایط بیرحمانه تحریم، بنزین بومی خود را تولید کند که این موفقیت بزرگی برای ایران محسوب میشود. در ایران نزدیک به 67 شرکت پتروشیمی وجود دارد و شرکت «ستاره خلیجفارس» با ظرفیت تولید 36 میلیون لیتر در روز در حال راهاندازی است که اتمام آن به ایران این امکان را میدهد که نهتنها بنزین داخلی خود را تأمین کند، بلکه به خارج از کشور نیز صادر کند.
بانکیف افزود: «کافی است به تأثیر مثبت اقتصاد مقاومتی در بودجه سال 95 ایران در مقایسه با سال 2012 بنگریم. در بودجه سال آینده ایران، سهم درآمد حاصل از صادرات نفت خام 25٪ است. این در حالی است که قبل از اعمال تحریمهای نفتی در سال 2012، 80 درصد از بودجه ایران را صادرات نفت خام تشکیل میداد.»
نشریه روسی «پولیسمی» در تحلیل اثرگذاری مثبت تحریمها بر اقتصاد ایران مینویسد: «تحریمها بهمثابه شوکی قوی بودند که بر بدنه زیرساختی اقتصاد ایران وارد شد که توسعه زیرساختی پتروشیمی این کشور را به همراه داشت. بهنحوی که در سال 1997 میزان تولید محصولات پتروشیمی ایران یک میلیارد دلار بوده است. این در حالی است که میزان تولید محصولات پتروشیمی ایران در حال حاضر به رقم 25 میلیارد دلار رسیده است و از این لحاظ ایران مقام اول را در خاورمیانه دارد.»
کارشناسان روس میگویند، لغو تحریمهای بینالمللی علیه ایران، بدین معنا نیست که ایران آماده برقراری روابط همهجانبه اقتصادی با آمریکا و غرب است. کمپانیهای غربی و آمریکایی بایستی تلاش زیادی برای بازگرداندن اعتماد ایران انجام دهند. چراکه آنها تمام پلهای پشت سرخود را در زمان تحریمها ویران کردند. ازاینرو برای برقراری ارتباط با ایران ابتدا بایستی به ساختن «پلهای اعتمادسازی بلندمدت» اقدام کنند. ایران اکنون در حال جستجوی سرمایهگذاران خارجی درزمینهٔ اقتصاد است و قطعاً برقراری روابط اقتصادی در راستای روابط سیاسی دو کشور انجام میشود. بر این مبنا، با توجه به سابقه غرب و بهویژه آمریکا و با توجه به سیاستهای خصمانه این دو در زمان تحریمها، کسب اعتماد ایران کاری دشوار و مستلزم زمان طولانی است. ایران بیش از هر چیزی آماده برقراری روابط با کشورهای مستقل از جمله چین و روسیه است.
از نگاه روسها، هرچند که ایران در دوران تحریمها تا حدودی توانست اقتصاد خود را از ورشکستگی کامل نجات بخشد، اما نواقص و شکافهای زیادی در اقتصاد ایران درنتیجه تحریمها وجود دارد که شاید اگر از همان ابتدا تحریمی در کار نبود، با توجه به پتانسیل ژئوپلیتیکی ایران و برخورداری از منابع سرشار از نفت گاز، این کشور میتوانست یکی از پیشرفتهترین اقتصادهای جهان را دارا باشد. بر این مبنا، با توجه به کاهش تدریجی وابستگی صنعت جهانی به نفت، ایران نباید زمان را از دست دهد و از اقتصاد دیگر کشورهای منطقه عقب افتد. چراکه تحریم درهرصورت سرعت توسعه و پیشرفت یک کشور را کند میکند. ازاینرو با توجه به مستعد بودن بازار بزرگ ایران، این کشور باید از فرصتهای بهدستآمده در وهله اول در راستای توسعه اقتصاد و شبکههای زیرساختی استفاده کند. لغو تحریمهای ایران نیز زمینهای برای توسعه صنعت گردشگری این کشور است که با توجه به روابط متشنج ترکیه و روسیه در بر سر بحران سوریه، میتواند سالانه میلیونها دلار تنها از گردشگران روس به بدنه اقتصاد خود تزریق کند که قطعاً با لحاظ کسب درآمد حاصل از گردشگران دیگر کشورها، رقم دریافتی ایران از صنعت گردشگری قابلملاحظه خواهد بود.
فروش ایرباس نیز منوط تایید وزارت خزانه داری آمریکا است
ایران در پی جذب شرکتهای غربی فعال در امور هوایی برای بازسازی ناوگان پروازی (غیر نظامی) بر آمده است و این هفته نشستی را با حضور یک شرکت خدماتدهی چند منظوره هوایی استرالیا در تهران برگزار کرد و برنامههای کاری خود را ارائه نمود.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، با وجود گفتوگوها برای سفارش خرید هواپیمای ایرباس و تلاش ایران برای جذب سرمایه گذاران خارجی در این مسیر، هنوز موانع حقوقی، نظارتی و مالی در این مسیر وجود دارد.
«پیتر هاربیسون» رییس مرکز هوانوردی (CAPA)، شرکت ارائه دهنده خدمات هوایی چند منظوره در استرالیا که در نشست تهران حاضر بود در این زمینه با بیان اینکه تهران نیاز به سرمایه گذاری، سازمان دهی نیروی انسانی برای انجام هر اقدامی در خطوط هوایاش دارد، گفت: «ما فرصتهای بسیار بزرگی را در ایران شاهدیم اما بدون موارد ذکر شده رشد بسیار کمتر از حد مطلوبی را شاهد خواهیم بود.»
بر اساس این گزارش، ایران فهرست خرید 20 میلیارد دلاری جتهای ایرباس را به اروپا در جریان سفر این هفته «حسن روحانی» رییس جمهور به اروپا ارائه کرده است و این خود محکی برای دولت ایران در پسا تحریم در زمینه موارد مالی و هنر تامین آن جهت حضور در بازار هواپیما است.
رویترز در خاتمه نوشت: همچنین تکمیل قرارداد فروش ایرباس به ایران بسته به تایید وزارت خزانه داری آمریکا دارد که باید فروش این هواپبماها به ایران را که بیش از ده درصد قطعاتش آمریکایی است، را تصویب کند.
موافقت نامه لغو روادید میان روسیه و ایران در آستانه اجرا
موافقت نامه بین دو کشور در تاریخ ۲۳ نوامبر ۲۰۱۵ با حضور «حسن روحانی» رییس جمهوری ایران و «ولادیمیر پوتین» همتای روس وی در تهران امضا شد.
وزارت امور خارجه روسیه در بیانیهای گفته است: هدف این موافقت نامه تسهیل شرایط روادید برای شهروندان دو کشور است. تسهیلات روادید برای بازرگان ایرانی و روس، شرکت کنندگان در برنامههای علمی، فرهنگی، هنری و همچنین دانشجویان و گردشگران خواهد بود.
وزارت خارجه روسیه در ادامه گفته است: اجرای این توافق نامه باعث تقویت روابط دو کشور در عرصههای مختلف خواهد شد.
در همین زمینه سفارت ایران در روسیه نیز روز دوشنبه از تلاشها در دومای روسیه برای لغو نظام روادید بین ایران و روسیه خبر داده است.
چراغ سبز آمریکا به سرمایه گذاری شرکت های اروپایی در ایران
استفان مول مسئول هماهنگ کننده مذاکرات هسته ای ایران در وزارت خارجه آمریکا گفت: کشورش با سرمایه گذاری شرکت های اروپایی در ایران مشکلی ندارد.
وی گفت: دولت آمریکا بر اساس توافق هسته ای و پایبندی ایران به تعهداتش در اجرای برجام با روابط اقتصادی شرکت های اروپایی با این کشور مخالفت نخواهد کرد.
پیش از این وزارت خارجه آمریکا خطاب به شرکت های اروپایی از ایجاد رابطه اقتصادی با ایران هشدار داده بود.
مول افزود: بعد از نشست مشترک وین و اعلام برجام از سوی طرفهای ایران و اتحادیه اروپا، کلیه تحریم های اقتصادی این اتحادیه علیه ایران لغو شده است و مشارکت اروپایی ها در پروژه های اقتصادی ایران مانعی نخواهد داشت.
وی گفت: البته باید خاطر نشان شود که هنوز تحریم های موشکی علیه ایران به قوت خود باقی است و دولت آمریکا درباره این قضیه تصمیم خاصی اتخاذ نکرده است.
به گفته مسئول پرونده هسته ای ایران در وزارت خارجه آمریکا اگر شرکت های اروپایی بخواهند در ایران سرمایه گذاری کنند با مخالفت دولت آمریکا روبرو نخواهند شد.
تحریم های کانادا علیه ایران لغو شد/ فروش بومباردیر بعد از ایرباس
دولت کانادا روز سه شنبه به طور رسمی تحریم های اقتصادی خود علیه ایران را لغو و برای آغاز صادرات محصولات هوایی خود به ایران اعلام آمادگی کرد.
استفان دیون وزیر خارجه کانادا گفت بعد از اعلام خبر فروش هواپیماهای ایرباس به ایران ما نیز تصمیم گرفتیم فروش محصولات هوایی بومباردیر را به ایران آغاز کنیم. وی افزود: با گسترش همکاری شرکت های اروپایی با ایران کانادا نیز علاقمند است روابط تجاری خود با ایران را آغاز کند.
قرار است ۱۶۰ فروند هواپیمای ایرباس به ایران فروخته شود و در این مبیان بسیاری از کشورهای اروپایی نیز برای فروش محصولات خود به ایران اعلام آمادگی کرده اند.
دیون در جمع نمایندگان مجلس عوام کانادا خاطر نشان کرد در صورتی که ایران به تعهدات خود در زمینه هسته ای پایبند باشد کانادا به طور حتم روابط اقتصادی خود را با این کشور را گسترش خواهد داد.
وی در عین حال به وضعیت حقوق بشر در ایران اعتراض کرد و گفت به طور حتم روابط کانادا با ایران مثل روابط این کشور با اسرائیل نخواهد بود. وزارت خارجه کانادا پیش از این اعلام کرده بود که کانادا همچنان درباره تحریم های موشکی ایران سیاست های گذشته خود را ادامه خواهد داد.
تاکید پاپ بر نقش مهم ایران در حل مشکلات منطقه
پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک های جهان از دکتر حسن روحانی رئیس جمهور ایران خواست تا برای صلح در خاورمیانه تلاش کند.
واتیکان بعد از دیار حسن روحانی و پاپ با صدور بیانیه ای اعلام داشت که پاپ در دیدار با حسن روحانی از وی خواسته است تا از نقش مهم ایران به همراه دیگر کشورها در منطقه برای حل مشکلات منطقه از طریق راه کارهای سیاسی و در مبارزه با تروریسم و مبارزه با قاچاق سلاح در منطقه استفاده کند.
پاپ در این بیانیه از دیدار روحانی با وی تشکر کرده و برای صلح دعا کرده است.
باشگاه خبرنگاران جوان:
فابیوس: سفر روحانی به پاریس خوب است/تهران باید به برجام پایبند باشد
لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه روز سهشنبه در آستانه سفر حسن روحانی به پاریس، این اقدام رئیسجمهور ایران را «خوب» توصیف کرد، اما گفت که تهران باید به توافق هستهای پایبند باشد.
وی که با شبکه تلویزیونی «تی وی 5 موند» فرانسه مصاحبه میکرد، گفت سفر حسن روحانی به پاریس «چیز خوبی» است.
سفر آقای روحانی به اروپا که روز دوشنبه از ایتالیا آغاز شد، 10 روز پس از آن صورت میگیرد که برنامه جامع اقدام مشترک، یعنی توافقی که 23 تیر ماه امسال در وین اتریش به دست آمد، رسما اجرایی شد و تحریمهای هستهای ضد ایرانی، رفع شدند.
فابیوس در این مصاحبه گفت که «ایران باید به توافق هستهای پایبند بماند.»
وزیر خارجه فرانسه در بخش دیگری از این مصاحبه در پاسخ به سوالی در مورد احتمال امضای قرارداد فروش هواپیمای مسافربری ایرباس به ایران، گفت: «ما سفر روحانی به پاریس را ترتیب دادهایم تا آن را به یک موفقیت بدل کنیم.»
مقامات ایرانی میگویند تهران قصد دارد بیش از 100 فروند هواپیمای مسافربری از شرکت فرانسوی ایرباس خریداری کند. خبرگزاری رویترز نوشته است که هواپیمای A-380، بزرگترین هواپیمای مسافربری جهان با ظرفیت بیش از 500 نفر، یکی از مدلهای مد نظر ایران است.
فرانسه در طول مذاکرات هستهای سختترین مواضع را داشته و به همین جهت رسانههای این کشور در گزارشهای روزهای اخیر خود ابراز نگرانی کردهاند که این مواضع بر قراردادهای احتمالی که ممکن است ایران با فرانسه ببندد، اثر بگذارد.
حمایت روسیه از افزایش صادرات نفت ایران
«سرگئی لاوروف» در کنفرانس مطبوعاتی خود با موضوع جمعبندی نتایج سیاست خارجی روسیه در سال 2015، به سوال خبرنگاری که از وی پرسید آیا فکر نمی کنید با کمک به ایران برای حل مساله هسته ای این کشور امکان ورود گسترده نفت آن به بازار جهانی را فراهم کرده و در واقع شاخه ای که روی آن قرار گرفته اید را اره کردید چنین پاسخ داد.
«شاید بهتر می شد که اگر یک یا چند کشور تولید کننده نفت دچار مناقشه می شدند یا این که وضعیتی برای این کشورها پیش می آمد که نمی توانستند صنایع نفت خود را توسعه دهند یا مورد تحریم قرار می گرفتند. در آن صورت وضع بازار بهتر می شد و شاید برای چند روز یا چند ماه قیمت های نفت بالا می رفت و اوضاع بهبود می یافت.»
وی ادامه داد: اما تا چه اندازه درست و عادلانه خواهد بود اگر ما بخواهیم توسعه خود را به صورتی بنا کنیم که یک کشور دیگری شکست بخورد یا حقوق و منافعش از بین برود یا این که تحریم ها علیه کشوری حفظ شود یا توسط کشورهای دیگر بمباران شود.
وزیر خارجه روسیه گفت: اگر کشوری به چنین سناریویی تکیه و سمت گیری کرد اولا توسعه خود را در گرو رویداد کشورهای دیگر قرار می دهد که به آن بستگی ندارد دوم این که دنبال راه اسان برای حل مسایل روزمره می گردد.
رییس دستگاه دیپلماسی روسیه بر لزوم برنامه ریزی راهبردی برای توسعه اقتصاد کشور و پرهیز از نگاه سطحی به مسایل و جستجوی راه حل های کوتاه مدت برای حل مسایل تاکید کرد.
لاوروف با اشاره به امکان افزایش تولید نفت ایران با اجرایی شدن برجام گفت: همه کشورها باید از امکان توسعه و پیشرفت برخوردار باشند و فرصت های موجود برای این منظور بهره بگیرند.
ایرنا:
رئیس جمهور کره جنوبی در تدارک سفر به ایران
نهاد ریاست جمهوری کره جنوبی در گزارشی اعلام کرد که «پارک» قصد دارد به کشوری سفر کند که به اعتقاد وی پس از لغو تحریم ها به سرزمین فرصت ها تبدیل شده است.
«جون یون کوک» سخنگوی ریاست جمهوری کره در پاسخ به سئوالات مکرر خبرنگاران در باره سفر «پارک» به ایران اظهار داشت که رئیس جمهور کره در حال بررسی انجام این سفر است اما مراحل آن باید تکمیل شود.
وی بدون اشاره به جزییات این موضوع گفت که بررسی ها و برنامه ریزی های مورد نظر باید صورت گیرد اما تاکید کرد که رئیس جمهوری این کشور سفر به ایران را مورد ملاحظه قرار داده است.
خبرگزاری «یونهاپ» امروز - چهارشنبه - گزارش کرد که اگر چنین سفری صورت گیرد اولین دیدار تاریخی یک رئیس جمهور کره از ایران خواهد بود.
به نظر می رسد بحث سفر «پارک» به ایران بتدریج شکلی جدی تر به خود می گیرد زیرا دیروز هم «یون بیونگ سه» وزیر خارجه کره به خبرنگاران گفت که برنامه ریزی ها و زمان بندی هایی در این باره مد نظر است اما باید بررسی های کامل صورت گیرد.
یونهاپ می نویسد که تحریم های آمریکا و اروپا علیه ایران لغو شده است و سرزمین فرصت ها در انتظار بازرگانان و سرمایه های کره ای است و نباید از این مساله غافل شد.
این گزارش می افزاید: ایران اکنون به اولین دارنده ذخایر بزرگ گاز طبیعی جهان تبدیل شده و چهارمین دارنده ذخایر نفت دنیا است و کسی نمی تواند چنین کشوری را نادیده بگیرد.
اجرای برجام و اعلام لغو تحریم های بین المللی علیه جمهوری اسلامی ایران باعث شد تا «جو هیونگ هوان» وزیر صنعت و تجارت جنوبی به تازگی در بیانیه ای اعلام کند که تمامی تحریم ها علیه ایران لغو می شود و همزمان بانک مرکزی کره نیز تحریم های بانکی علیه تهران را برطرف و سامانه ای برای معاملات ارزی دو کشور تعریف کرده است.
او حتی اخیرا از تمامی نهادهای اقتصادی کشورش خواست با ارزیابی و بررسی های همه جانبه، هر چه سریعتر شرایط همکاری و حضور خود در بازار ایران را فراهم سازند.
آمار آژانس سرمایه گذاری تجاری کره نیز حاکی است که این کشور در سال 2014 میلادی چهار میلیارد و 140 میلیون دلار کالا به ایران صادر کرده که نسبت به یک سال قبل از آن 8.3 درصد رشد داشته است.
این آژانس ارزش کل تبادلات تجاری دو کشور را اعلام نکرده اما خاطرنشان کرده است که به دلیل محدودیت های صادرات نفت واردات از ایران تا اندازه ای کاهش داشته است.
همچنین قرار است ماه آینده میلادی وزیر تجارت و صنایع و انرژی کره در راس یک هیات بلندپایه برای برگزاری چندین نشست تجاری و اقتصادی راهی تهران شود.
نظر شما