به گزارش خبرنگار دولت خبرگزاری شبستان، حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان صبح روز گذشته به همراه هیاتی اقتصادی و سیاسی و با حضور اکثر وزرای کابینه یازدهم راهی رم شد.
بنابراین گزارش، روحانی پس از رسیدن به رم توسط رئیس جمهور این کشور در کاخ ریاست جمهوری مورد استقبال قرار گرفت.
حسن روحانی روز دوشنبه و در دیدار سرجیو ماتارلا رییس جمهوری ایتالیا با اشاره به اینکه ظرفیتهای مشترک فراوانی برای ارتقای سطح همکاریهای تهران - رم وجود دارد، اظهار داشت: دو کشور در سالهای گذشته به دلیل تحریمهای ناعادلانه و نادرست نتوانستند از فرصتها و ظرفیتهای متقابل به خوبی استفاده کنند و اکنون زمان جبران است و باید همکاریهای خود را با تعامل و در راستای منافع متقابل افزایش دهند.
رییس جمهوری که با دعوت رسمی مقامات ایتالیا به رم سفر کرده است، با اشاره به اینکه شرایط کنونی ایران برای ورود سرمایه و فناوریهای جدید و سپس همکاریهای صادراتی کاملا آماده می باشد، خاطرنشان ساخت: ایران و ایتالیا می توانند در بخشهای مختلف انرژی، صنعت، معدن، کشاورزی، تبادلات علمی و فرهنگی و نیز فناوریهای جدید همکاریهای مشترک و گسترده ای داشته باشند.
دکتر روحانی با تحلیل ریشه های بی ثباتی در منطقه و تاکید بر اینکه ایران کشوری باثبات و مردمسالار است، تصریح کرد: برای جمهوری اسلامی ایران ارتقای روابط با اروپا به ویژه ایتالیا از اهمیت بسزایی برخوردار است و در فضای جدید ایجاد شده باید سطح این روابط هر چه بیشتر گسترش یابد.
رییس جمهوری ظرفیتهای ایران در حوزه های انرژی، سرمایه انسانی و موقعیت ممتاز جغرافیایی را بر شمرد و تصریح کرد: ایران تنها یک کشور ۸۰ میلیونی نیست، بلکه در نقطه اتصال آسیای مرکزی، قفقاز و اقیانوس هند قرار دارد که از این موقعیت استراتژیک می توان برای صادرات مشترک به نحو شایسته ای بهره گرفت.
روحانی در ادامه با تاکید بر اینکه برجام می تواند الگویی برای حل و فصل مسائل منطقه ای و بین المللی باشد، از مواضع سازنده ایتالیا در فرایند مذاکرات هسته ای کشورمان قدردانی کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران از ابتدا معتقد بود که راه حل مسایل جهانی و از جمله موضوع هسته ای مذاکره و دیپلماسی است و توافق هسته ای نشان داد که دیپلماسی بهترین راه برای حل و فصل مسائل و صلح پایدار است.
رییس جمهوری کشورمان در بخش دیگری از سخنان خود تحولات منطقه ای و بی ثباتی و ناامنی های موجود در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا را مورد اشاره قرار داد و گفت: تهران و رم همچون گذشته می توانند در بسیاری از مسائل منطقه ای، و از جمله مبارزه با تروریسم، خشونت و افراطی گری با یکدیگر رایزنی و همکاریهای مفیدی داشته باشند.
رییس جمهوری تروریسم را بزرگترین معضل منطقه و تهدیدی برای اروپا و سراسر جهان دانست و اضافه کرد: بدون همکاریهای جامع و جدی نمی توان تروریسم را ریشه کن کرد و بدون شک اگر خاورمیانه بی ثبات شود، آثار خسارت بار آن به اروپا هم می رسد.
دکتر روحانی با تاکید بر اینکه مشکلات موجود در برخی کشورهای منطقه راه حل سیاسی دارد و نه راه حل نظامی، اظهار داشت: ایران و ایتالیا به عنوان دو بازیگر مهم در منطقه خاورمیانه و اتحادیه اروپا می توانند در مسیری که منافع دو ملت، منطقه و جهان را تضمین می کند؛ همکاریهای موثر و سازنده ای با یکدیگر داشته باشند.
دکتر روحانی تاکید کرد: برای ریشه کن کردن تروریسم و نا امنی مهم این است که تفکر خشونت و افراط گرایی از اذهان زدوده شود و زمینه های جذب جوانان به اینگونه تفکرات ریشه یابی و مسدود شده و با فرهنگ خشونت مبارزه شود.
رییس جمهوری با اظهار تاسف از اینکه برخی کشورها برای مبارزه با تروریسم فعالیت و اراده جدی ندارند، خاطرنشان ساخت: متاسفانه کشورهایی هم وجود دارند که برای تامین منافع سیاسی کوتاه مدت خود در منطقه به دنبال استفاده ابزاری از تروریسم هستند. لذا باید تلاش کرد تا زمینه حمایتهای سیاسی، مالی و تسلیحاتی برخی از کشورها از تروریسم قطع شود.
"سرجیو ماتارلا" رییس جمهوری ایتالیا نیز در این دیدار با اظهار خرسندی از انجام اولین سفر خارجی دکتر روحانی پس از آغاز اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به ایتالیا، آن را نشانه دیگری از دوستی و صمیمیت عمیق دو ملت و دو دولت ایران و ایتالیا دانست و گفت: ایتالیا مصمم است زمینه های دوستی و همکاری خود را با جمهوری اسلامی ایران مستحکم کرده و همکاریهای پایداری با تهران برقرار سازد.
رییس جمهوری ایتالیا از آغاز دور جدید همکاریهای پرشتاب ایتالیا با ایران به ویژه در بخشهای اقتصادی خبر داد و خاطرنشان ساخت: شرکتهای مختلف صنعتی و تجاری ایتالیا بسیار مشتاق حضور و همکاری با ایران هستند. ما با سرمایه گذاری و حضور فعالانه به دنبال جبران عقب ماندگی ها و فرصتهایی هستیم که تحریمها آنها را از ایتالیا گرفتند.
ماتارلا با ابزار رضایت و خشنودی ایتالیا از توافق هسته ای و پایان تحریمها علیه ایران و با تاکید بر اشتراک نظر خود با رییس جمهوری کشورمان درباره مسائل مهم منطقه ای و بین المللی تصریح کرد: بی تردید شرایط جدید به ایران این امکان را می دهد که نقش اصلی و ثبات آفرین خود را در منطقه هر چه بیشتر و بهتر ایفا کند.
رییس جمهور ایتالیا تاکید کرد: ایتالیا هم مانند ایران بر این باور است که دیپلماسی بهترین راه برای دستیابی به صلح پایدار است.
وی با اشاره به بحرانهای موجود در عراق، سوریه، افغانستان و شمال آفریقا تصریح کرد: ایتالیا نقش ایران برای حل و فصل این بحرانها و ثبات منطقه را موثر می داند و روی آن حساب ویژه ای باز می کند.
رییس جمهوری ایتالیا در ادامه تروریسم را خطر واقعی و بزرگترین تهدید برای جامعه جهانی دانست و اضافه کرد: برای مقابله با تروریسم همه باید همکاری سازنده و منسجمی را شکل دهند.
ماتارلا اظهار داشت: ایتالیا از نقش سازنده ایران برای حل و فصل دیپلماتیک مسائل در کشورهای منطقه استقبال کرده و از آن حمایت می کند و "معتقدیم برای رسیدن به راه حلهای نتیجه بخش نیازمند نقش موثر ایران هستیم."
روحانی در پایان این دیدار از رییس جمهور ایتالیا برای سفر به کشورمان دعوت کرد که مورد استقبال سرجیو ماتارلا قرار گرفت.
رئیس جمهور سپس به دیدار و گفت و گو با نخست وزیر این کشور پرداخت.
حسن روحانی شامگاه دوشنبه به وقت محلی در دیدار متئو رنتسی نخست وزیر ایتالیا گفت: پیام انتخاب ایتالیا برای اولین سفر بعد از اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) این است که ایران به دلیل روابط دوستانه و نزدیک و همکاریهای گسترده ای که از سالیان گذشته با ایتالیا داشته اکنون نیز تمایل دارد فصل نوینی از روابط دو جانبه و منطقه ای را با این کشور آغاز کند.
رییس جمهوری با اشاره به اینکه مردم ایران سابقه نیکی از حضور و همکاری فعالان اقتصادی ایتالیا در کشورمان دارند، اظهار داشت: در وضعیت جدید پس از اجرای برجام علاقمندیم که ایتالیا پیشاپیش کشورهای اروپایی برای حضور و تعامل سازنده با اقتصاد ایران پیشگام باشد.
روحانی ثبات و امنیت، نیروی انسانی با استعداد و تحصیل کرده، منابع سرشار انرژی، موقعیت ممتاز جغرافیایی، اتصال به آبهای آزاد و خطوط ریلی گسترده را از مزیتهای برجسته کشورمان در عرصه اقتصادی و سرمایه گذاری برشمرد و اظهار داشت: ایران به دنبال جذب سرمایه گذاری مشترک، فناوریهای نوین و همکاری های صادراتی است و از عموم فعالیتها در این راستا حمایت می کند.
رییس جمهوری بخش خصوصی دو کشور را کلید گشایش فصل نوین همکاریهای اقتصادی تهران - رم عنوان کرد و گفت: ایران برای گسترش تعاملات بین المللی خود اراده جدی دارد و از فعالان بخش خصوصی ایتالیا برای حضور در اقتصاد پرظرفیت خود دعوت به عمل می آورد.
دکتر روحانی در ادامه با بیان اینکه اصرار و پیگیری جمهوری اسلامی ایران برای برقراری امنیت در منطقه، بر جنبه های انسانی موضوع و جلوگیری از کشتار بیگناهان و تخریب آثار تمدنی نیز تاکید دارد، اظهار داشت: اولین وظیفه مشترک ما تلاش برای برقراری صلح و ثبات در همه جهان و ایجاد شرایط همزیستی مسالمت آمیز انسانها با یکدیگر است.
رییس جمهوری تصریح کرد: ایران به عنوان یک کشور باثبات در منطقه نقش سازنده خود را برای ایجاد ثبات و امنیت در این منطقه به خوبی ایفا کرده و خواهد کرد.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه اگر جلوی انتشار ویروس تروریسم گرفته نشود، خشونت و ترور به همه جهان سرایت می کند، خاطرنشان ساخت: نظرات ایران و ایتالیا در موضوع مبارزه با تروریسم به هم نزدیک است و با همکاری یکدیگر می توان گام های موثری در این زمینه برداشت.
دکتر روحانی برقراری، حفظ و گسترش صلح، ثبات و پیشرفت در منطقه و جهان را سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد و ادامه داد: ما به دنبال همزیستی مسالمت آمیز با همه همسایگان خود هستیم و معتقدیم بحرانهای منطقه ای راه حل نظامی ندارد و باید از طریق مذاکره حل و فصل شود.
دکتر روحانی همچنین از نخست وزیر ایتالیا برای سفر به تهران دعوت به عمل آورد.
متئو رنتسی نخست وزیر ایتالیا نیز در این دیدار با بیلن اینکه "امروز صفحه جدیدی از همکاریهای دو کشور در عرصه های مختلف آغاز شده است"، گفت: به خوبی واقف هستیم که ایران روحیه همکاری بالایی دارد و صراحتا اعلام می کنم که ایران نقش آفرین بسیار مهمی در کل منطقه است.
نخست وزیر ایتالیا تصریح کرد: ایتالیا در رابطه با ایران فقط به دنبال تعاملات اقتصادی نیست، بلکه خواهان همکاری نزدیک برای ثبات و توسعه در عرصه منطقه ای و جهانی می باشد.
رنتسی با تاکید بر اینکه "شما نباید ایتالیا را همکار خود بلکه باید کشور خودتان بدانید"، ادامه داد: ما تبادلات فرهنگی، دانشگاهی و علمی را اساس همکاریهای دو کشور می دانیم و به همکاریهای فرهنگی و علمی با ایران متعهد هستیم.
نخست وزیر ایتالیا با اشاره به ظرفیتهای فراوان اقتصادی و نیروی انسانی تحصیل کرده در ایران اظهار داشت: ایتالیا نه تنها با ایران به صورت دوجانبه بلکه در گستره سراسر منطقه همکاری و تعامل خواهد داشت و بنده از طرف دولت ایتالیا آمادگی کامل کشورم را برای همکاریهای گسترده با جمهوری اسلامی ایران اعلام می کنم.
وی همچنین با استقبال از دعوت رییس جمهور کشورمان خاطر نشان کرد که در آینده نزدیک به ایران سفر می کند.
سپس روحانی و نخست وزیر ایتالیا در ضیافت شام شرکت کردند.
پس از آن جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ایتالیا ، دوشنبه شب به وقت رم پایتخت ایتالیا 14 سند همکاری امضا کردند ؛ اسنادی که راه را برای گسترش بیش از پیش روابط دو کشور هموارتر ساخت.
این اسناد با حضور رییس جمهوری اسلامی ایران و نخست وزیر ایتالیا ، توسط مقامهای ارشد دو کشور امضا شد.
14 سندی که به امضای مقامهای ارشد ایران و ایتالیا رسید در حوزه های حمل و نقل، راه آهن و ریل، همکاریهای آموزشی و پزشکی، بازرگانی، ایمنی، همکاریهای بندری، کشاورزی، قرنطینه و حفظ نباتات، پزشکی و دارویی است.
دو کشور همچنین یک بیانیه سیاسی مشترک برای ترسیم نقشه راه کلی گسترش همکاریها و تعاملات دو کشور منتشر کردند.
رییس جمهوری پس از امضای 14 سند همکاری میان مقامهای ارشد تهران و رم، تاکید کرد که فصل تازه ای در روابط ایران و ایتالیا آغاز شده است و دو کشور مصمم هستند سطح همکاری های خود را در همه حوزه ها افزایش دهند.
روحانی دوشنبه شب در نشستی خبری با حضور نخست وزیر ایتالیا گفت: حوزه های انرژی، فناوری های نوین، صنعت، معدن، کشاورزی و فرهنگی، از جمله حوزه های همکاری های مشترک دو کشور هستند و جمهوری اسلامی ایران برای ورود سرمایه و فناوری های جدید و در نهایت همکاری برای تولید و صدور محصولات مشترک آمادگی دارد.
رییس جمهوری روابط ایران و ایتالیا را بسیار دیرینه خواند و تاکید کرد : ایتالیا در دوره ای، نخستین شریک تجاری ایران در اتحادیه اروپا بود و مطمئن هستیم که در فصل جدید نیز همکاری های دو کشور گسترش بیشتری خواهد یافت.
دکتر روحانی با اشاره به ضرورت سرمایه گذاری های مشترک در بخش های مورد علاقه دو کشور، گفت: ایران با موقعیت ویژه و نقطه اتصال آسیای مرکزی، قفقاز و اقیانوس هند می تواند هاب صادرات مشترک دو کشور باشد.
رییس جمهوری همچنین به ضرورت حضور فعالتر بخش های خصوصی دو کشور اشاره کرد و اظهارداشت: دولتهای ایتالیا و ایران تمام تلاش خود را برای پشتیبانی و حمایت از فعالیتهای بخشهای خصوصی دو کشور بکار می گیرند.
دکتر روحانی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع صلح و امنیت منطقه ای اشاره کرد و با تاکید بر اینکه دستاورد این سفر فراتر از گرم شدن روابط دوجانبه است چرا که می تواند کمکی به تقویت صلح و ثبات جهانی به عنوان آرمان بزرگ دو کشور باشد، گفت: ما همکاریهای خود را در راستای منافع دو ملت و صلح و ثبات در منطقه و جهان بیش از پیش گسترش خواهیم داد.
دکتر روحانی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران در صف نخست مبارزه با تروریسم ایستاده است و ایران و ایتالیا همان طور که در دوره ای برای صلح و ثبات در افغانستان همکاری مشترکی داشتند اکنون نیز این همکاری ها را برای صلح و ثبات منطقه ادامه خواهند داد.
رییس جمهوری افزود: جمهوری اسلامی ایران و ایتالیا می خواهند شاهد سوریه، عراق، افغانستان و لیبی امن باشند و این نیازمند همکاری فرهنگی، سیاسی و اطلاعاتی است و دو کشور آمادگی دارند به روند صلح و ثبات منطقه ای و جهانی کمک کنند.
دکتر روحانی در ادامه به موضوع برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) اشاره کرد و گفت: توافق هسته ای نشان داد که دیپلماسی بهترین راه برای حل و فصل مسائل و صلح پایدار است و حال چرا برجام نتواند به عنوان الگویی برای حل و فصل مسایل منطقه ای و بین المللی و بویژه مشکلات خاورمیانه و شمال آفریقا تبدیل شود؟ ما باید از طریق سیاسی مسایل منطقه را حل و فصل کنیم.
رییس جمهوری همچنین از میهمان نوازی و استقبال گرم رییس جمهوری و نخست وزیر ایتالیا از هیات عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران قدردانی کرد.
نخست وزیر ایتالیا نیز در این نشست خبری ، اشتراکات فرهنگی و روابط دیرینه دو تمدن ایران و رم را پشتوانه قوی در روابط پایدار دو ملت دانست و اظهارداشت: ایتالیا در ضرورت نیازمندی جهان به صلح و دوستی، با ایران اشتراک نظر دارد.
متئو رنتسی با اشاره به اهمیت توافق هسته ای گفت: این توافق نه تنها آغاز فصل جدیدی در مناسبات و روابط ایران و جهان بود بلکه گام مهمی برای صلح و ثبات برای کل منطقه محسوب می شود.
نخست وزیر ایتالیا تصریح کرد: برجام نشان داد که اگر توانستیم در موضوع هسته ای به توافق برسیم درباره تمام مسایل منطقه ای نیز می توانیم به تفاهم و توافق دست یابیم.
وی با تاکید بر نقش و جایگاه برجسته ایران در معادلات منطقه ای گفت:ایران می تواند در دستیابی به صلح و دموکراسی در منطقه نقش مهم و قابل توجهی داشته باشد. ضمن اینکه مبارزه با تروریسم بعنوان یک خطر فراگیر نیازمند اتحاد و هماهنگی همگانی است و ایران نقش فعال و موثری در مبارزه با تروریسم و تروریست ها دارد.
نخست وزیر ایتالیا همچنین اراده جدی کشورش را برای توسعه روابط با ایران در تمامی زمینه ها مورد تاکید قرار داد و گفت:ایتالیا مصمم است با بهره گیری از فرصت بوجود آمده ، گامهای جدید و بلندی در تحکیم روابط دوستانه با ایران بردارد و در این راستا احیای جاده ابریشم می تواند سرآغازی در روابط جدید دو کشور باشد.
نظر شما