خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: تحقیق از تفنگداران بازداشتشده آمریکایی بابت معذرتخواهی از ایران، اعتماد به نفس و قدرتمندی سپاه در دمادم اجرای برجام، شرکت هواپیمایی بریتیش ایرویز درصدد بازگشت به ایران، ایران بزرگترین بازار جهان بعد از فروپاشی شوروی از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
جورج فریدمن: آمریکا برای پیشبرد راهبرد جدیدش در منطقه نیازمند توافق هستهای با ایران بود
جورج فریدمن، تحلیلگر مشهور آمریکایی و مدیر کل «آژانس اطلاعات و مراقبت راهبردی آمریکا» در تازهترین نوشتهاش با بیان این ادعا که گروه تروریستی داعش ایران و آمریکا را به یکدیگر نزدیکتر کرده مینویسد واشنگتن برای غلبه بر این گروه تروریستی به توافق هستهای با ایران هم نیاز داشته است.
او در این یادداشت در پایگاه «بیزینس اینسایدر» به رفع پارهای از تحریمهای بینالمللی علیه ایران پس از پایبندی این کشور به تعهداتش ذیل برجام اشاره کرده و رفع تحریمها را موضوعی قابل پیشبینی از قبل دانسته است.
فریدمن در آغاز این مقاله مینویسد: «ما در موسسه "ژئوپولیتیک فیوچر" انتظار این را داشتیم- اما پیشبینی ما بر موضوع سلاحهای هستهای استوار نبود، بلکه بر این پیشبینی متکی بود که به دلیل همگرا شدن منافع راهبردی همکاریهایی بین ایران و آمریکا وجود خواهد داشت.»
وی در توضیح بیشتر میافزاید: «در یک مقطع زمانی، سلاحهای هستهای مسئله اصلی در قبال ایران بودند. اما با گذر زمان و با پیدایش مشکلات مهمتر، آنها به موضوعی کماهمیت تبدیل شدند.»
این دانشمند علوم سیاسی، «آینده منطقه، داعش و منافع مشترک میان آمریکا در هر دوی این موضوعات» را سه مورد از «مشکلات مهمتر» مورد اشاره در بالا دانسته است.
وی سپس با بیان دیدگاههایش درباره برنامه هستهای ایران به تشریح نقش این برنامه هم در راهبردهای ایران و هم در شکلدهی به راهبردهای واشنگتن پرداخته است.
«فریدمن» با برشمردن برخی دلایل، موضوع سلاحهای هستهای ایران را «بلوف» میداند. او مینویسد از دهه 1990، برخی استدلال میکردند که ایران در آینده نزدیک احتمالاً اقدام به ساخت سلاحهای اتمی خواهد کرد؛ اما در اواسط دهه 2000، انتظار این بود که این بمبها تا دو سال آینده ساخته شود. هر سال که گذشت، این تاریخ، یک سال دیگر به عقبتر رفت.
فریدمن معتقد است که ساخت سلاحهای هستهای اقدامی فراتر از توان ایران است. وی با بیان اینکه «ساخت سلاح هستهای، دشوار و اقدامی فراتر از تنها غنیسازی اورانیوم است» مینویسد: «دیدگاه من این بود که ایران احتمالاً میتواند انفجار هستهای آزمایشی انجام دهد اما ساخت یک سیستم تسلیحاتی، از عهدهاش خارج بود.»
او بر همین اساس ادعا میکند که ایران به دنبال آن بوده که با غنیسازی اورانیوم توجه قدرتهای جهان را به سمت خودش جلب کند: «داشتن برنامهای برای غنیسازی اورانیوم، که فقط تا حدی مخفی باشد که تمام دستگاههای اطلاعاتی دنیا از آن مطلع باشند برای ایران بسیار مفید بود. این به دیگران اجازه میداد که متوجه ایران شوند و این دقیقا همان چیزی است که تهران میخواست.»
این تحلیلگر بینالمللی در ادامه ادعا کرده ایران با داشتن این برنامه هستهای به سطحی از اهرم نفوذ و توجه دست پیدا کرد که رسیدن به آن بدون داشتن این برنامه قابل تصور نبود.
این راهبرد، البته به بهایی به دست آمد: تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا به اقتصاد ایران لطمه زدند. اما، به نوشته فریدمن، آنها تأثیر فوری بر تلاش ظاهراً علنی ایران برای دستیابی به سلاح نداشتند.
مدیر اندیشکده استراتفور مینویسد در واقع تحریمها به هیچ عنوان ایران را به تغییر در سیاستش وادار نکرد، چرا که آنها به حکومت ایران از لحاظ سیاسی کمک هم میکردند. او ادعا میکند دولت ایران با استفاده از همین تحریمها بود که هم «ظلمهای غرب در رفتار با ایران را نشان میداد و هم ترسی که آنها (کشورهای غربی) از ایران داشتند.»
فریدمن بر همین اساس استدلال میکند: «تصاویر مقامات ایران که با قدرتهای جهانی در سطحی همتراز دیدار میکردند و ریاکاریهای آنها را به چالش میکشیدند (برای ایران) در حکم طلای سیاسی بودند. و توافق هستهای، احتمال رسیدن به توافقی درازمدت که به نفع ایران باشد را گشود.»
تحولات بعدی و بروز گروه تروریستی داعش، به نوشته فریدمن، رخدادی بوده که موضوع هستهای را به حاشیه برده و از اهمیت آن کاسته است. فریدمن ضمن اشاره به اینکه بروز این گروه تروریستی از هر لحظا تهدیدی مهم علیه تهران بوده مینویسد با این حال، ایران به تنهایی قادر به متلاشی کردن این گروه تروریستی نیست و برای انجام آن خود را نیازمند به داشتن شریک میبیند.
آمریکا نیز به مقابله با گروه تروریستی داعش نیاز داشت اما با عنایت به درسهایی که از تجربه جنگهای عراق و افغانستان آموخته بود در راهبردهایش در منطقه تغییراتی به وجود آورد. درسی که آمریکا در این دو کشور گرفته بود این بود که میتواند بر ارتش متعارف هر کشوری پیروز شود اما بدون مبارزه با تروریستهایی که به باورهایشان متعهد هستند نمیتواند آن کشور را اشغال کند.
مطابق استدلال فریدمن، بر همین اساس بود که آمریکا راهبردی جدید تدوین کرد که بر واگذار کردن مدیریت صحنه به قدرتهای منطقهای استوار بود. او مینویسد: «آمریکا از آنجا که نمیتوانست با نیروهای نظامیاش منطقه را کنترل کند، چارهای نداشت جز اینکه به منطقه اجازه دهد طبق سیر طبیعیاش شکل بگیرد. اکنون نوبت قدرتهای منطقهای بود که وضعیت را مدیریت کنند.»
در توضیح بیشتر درباره این راهبرد آمده است: «ایالات متحده نیروی هوایی، اطلاعات، تسلیحات و آموزش را فراهم میکرد اما مسئولیت اصلی برای شکلدهی به وضعیت میدانی را به عهده نمیگرفت.»
وی در ادامه، چهار قدرت منطقهای که واشنگتن برای پیشبرد راهبرد جدیدش به آنها نیاز داشته را چنین ذکر میکند: عربستان سعودی، ترکیه، اسرائیل و ایران.
فریدمن مینویسد: «در راهبرد سنتی موازنه قدرت، قدرت بزرگتر منافع مشترک با هر یک از بازیگران کماهمیتتر را حفظ میکند و در همان حال، به ارزیابی تنشهای میان این کشورها میپردازد. این به قدرت بزرگتر امکان میدهد تا تنها کشوری باشد که هر یک از کشورهای دیگر به او اعتماد میکنند و از همین طریق کنترلش (بر دیگران) را حفظ کند.»
بنابراین واشنگتن، به نوشته فریدمن، برای پیشبرد راهبردش به موازنه کردن روابط منطقهای نیاز داشت. او مینویسد: «بدون انجام این کار، اینطور به نظر میآمد که آمریکا ائتلافی علیه یکی از دیگر بازیگران به راه انداخته است.»
فریدمن مینویسد: «این راهبرد نیازمند رابطه نزدیکتر با ایران بود. هیچ یک از چهار کشور (ایران، عربستان، ترکیه و اسرائیل) رابطه خوبی با دیگری نداشت اما آنها دستکم کمی منافع مشترک داشتند. مهمتر از همه اینکه آمریکا با سه قدرت منطقهای دیگر روابط نزدیک داشت و این باعث میشد که احساس شود ائتلافی ضد ایران در کار است.»
او سپس استدلال میکند حل و فصل مسائل هستهای به گونهای طراحی شد که زیربناهای این رابطه را بنا نهد. فریدمن سپس مینویسد: «آشکار است که این موضوع به معنی دوری گزینی از سعودیها بود که از ایرانیها میترسیدند و یا باعث ایجاد شکاف در روابط آمریکا با اسرائیل میشد. اما عربستان سعودی و اسرائیل، به هر نحو، رابطه با آمریکا را حفظ کردند، چون چاره دیگری نداشتند.»
این دانشمند علوم سیاسی تأکید میکند: «همه اینها ممکن است بسیار پیچیدهتر از این باشند که من بیان کردهام، اما زیربنا این است که آمریکا و ایران منافع مشترکی دارند که بر سایر ملاحظات غلبه میکند.»
وی میافزاید: «ممکن است این استدلال مطرح شود که هر مناسباتی با ایران موقت است و در پایان ایرانیها ممکن است علیه آمریکاییها برگردند یا برعکس، آمریکاییها علیه ایرانیها. این کاملاً درست است. مناسبات بین کشورها، بیشتر از آنچه منافع آنها حکم میکند، دوام نمیآورد.»
هیلاری کلینتون: موضع ما در قبال ایران باید عدم اعتماد و راستیآزمایی باشد
هیلاری کیلینتون، نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا روز دوشنبه گفت موضع آمریکا در قبال ایران باید «بیاعتماد باش، اما راستیآزمایی کن» باشد.
رسانههای آمریکا گزارش دادهاند کلینتون در این سخنرانی بر لزوم پیوندهای مستحکم با اسرائیل هم تأکید کرده است. وی گفت: «اتحاد بین ایالات متحده و اسرائیل در این زمانه تروریسم و آشوب از هر زمان دیگر مهمتر است.»
کلینتون که قبلاً وزیر خارجه آمریکا و از نمایندگان مجلس سنا هم بوده بار دیگر نقشش در وضع تحریمها علیه ایران را مورد تأکید قرار داد: «من به هر تحریمی علیه ایران که قابل تصور است رأی موافق دادم. نه تنها فقط تحریم نفت و گاز، بلکه تحریم پسته. همه تحریمها. ما این تحریمها را خواستیم.»
این نامزد انتخابات آمریکا همچنین اشاره کرد که در دوران حضورش در مقام وزیر خارجه این کشور برای جلب حمایتهای جهانی از این تحریمها هم تلاش کرده است.
کلینتون با تلاشها برای تحریم رژیم صهیونیستی به دلیل رفتارهای این رژیم با فلسطینیها مخالفت کرد.
تحقیق از تفنگداران بازداشتشده آمریکایی بابت معذرتخواهی از ایران
ده تفنگدار آمریکایی که بامداد چهارشنبه 23 دیماه به صورت غیرمجاز وارد آبهای سرزمینی ایران در خلیج فارس شده بودند پس از بازگشت به خاک کشورشان، درباره معذرتخواهی از ایرانیها مورد تحقیق قرار خواهند گرفت.
پایگاه «نیویتایمز»، بامداد سهشنبه گزارش داده این «ملوانها» - لفظی که آمریکاییها از آن استفاده میکنند - عصر جمعه وارد سندیهگو شدهاند. نیروی دریایی آمریکا روز شنبه در بیانیهای اعلام کرده که آنها از سلامت مناسب برخوردارند.
ژنرال فرانک مورنئو، از مقامات نیروی دریایی آمریکا به این پایگاه گفت» «ملوانهای ما با عزت و رعایت اصول حرفهای بازگردانده شدند. اولویت اول من، سلامت، رفاه و بهزیستی آنها هنگام بازگشت به وظیفه است.»
کوین استفانز، سخنگوی فرماندهی مرکزی نیروی دریایی ارتش آمریکا میگوید یک ستاد تحقیقات، در حال بررسی نحوه رفتار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با این نیروها و همچنین دلایل انحراف آنها به سمت آبهای ایران است.
استفانز گفت: «این ستاد تحقیقاتی بر نحوه رفتار با ملوانها در هنگام اسارت توسط ایرانیها تمرکز خواهد کرد و از جمله بازجویی از آنها توسط ایرانیها را بررسی خواهد کرد.»
پایگاه نیویتایمز در پایان این گزارش نوشته تحقیقات نیروی دریایی درباره «معذرتخواهی ظاهری» ملونهای آمریکایی از بازداشتکنندگانش در یکی از ویدئوهای منتشر شده نیز تحقیق خواهند کرد.
ایتالیا: کمک ایران به حل بحران سوریه از محورهای دیدار پاپ با روحانی خواهد بود
پائولو جنتیلونی، وزیر خارجه ایتالیا در مصاحبه با شبکه خبری سیانان سفر حجتالاسلام حسن روحانی، رئیسجمهور ایران به کشورش را مهم ارزیابی کرد.
وی در مصاحبه با کریستین امانپور، خبرنگار سیانان گفت که سفر آقای روحانی سفری «بسیار مهم» است، زیرا که این اولین سفر ایشان به یک کشور غربی است.
جنتیلونی به علاوه گفت که این دیدار، چند روز بعد از اجرای توافق هستهای ایران و گروه 1+5 موسوم به «برجام» انجام شده که امکان رفع تحریمها علیه تهران را میسر کرده است.
وزیر خارحه ایتالیا بر همین اساس خاطرنشان کرد که فرصتهای خوبی برای همکاریهای اقتصادی میان کشورهای غربی و اروپا با ایران وجود دارد.
او اضافه کرد که جامعه بازرگانی ایتالیا، به بازار ایران «بسیار علاقهمند» است.
آقای جنتیلونی، گفت که البته این دیدار تنها حاوی معانی اقتصادی نیست و معانی سیاسی هم دارد.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایتالیا اظهارات امانپور درباره امضای چندین قرارداد با ایران به ارزش 17 میلیارد یورو را تأیید کرد و گفت که عصر امروز (به وقت ایتالیا) هشت یا 9 قرارداد با ایران در بخشهای مختلف از حمل و نقل ریلی گرفته تا انرژی امضا خواهد شد.
وی گفت که میتوان از باز شدن دورانی جدید در روابط اقتصادی دو کشور سخن گفت.
او همچنین تأیید کرد که آغاز مجدد روابط اقتصادی با تهران، بعد از یک دهه تحریم علیه این کشور دشوار خواهد بود- به ویژه با در نظر گرفتن این اصل که کشورهایی مانند چین، در این دوره توانستهاند روابط اقتصادی با ایران را تحکیم کنند.
علیرغم این، آقای جنتیلونی به روابط باستانی تهران و رم اشاره کرد و بر همین اساس گفت که طرف ایتالیایی امیدوار به از سرگیری روابط اقتصادی با سرعت هر چه تمامتر است.
او در بخش دیگری از این مصاحبه دیدار آقای روحانی با پاپ، در کسوت دو چهره مذهبی را نیز «بسیار مهم» خواند و گفت: «ممکن است یکی از محورهای صحبت آنها کمک ایران به حل و فصل بحرانهای منطقه به ویژه سوریه باشد.»
وزیر خارجه ایتالیا در ادامه به تلویجات سیاسی سفر آقای روحانی به اروپا پرداخت و آن را «فرصتی برای کشورهای غربی» جهت تأکید بر اهمیت نقش جدید ایران در منطقه دانست.
او با اشاره به دیپلماسی هستهای با ایران خاطرنشان کرد که اکنون به دیپلماسی دیگری برای آغاز مذاکرات سوریه نیاز است.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایتالیا با بیان اینکه ایران باید از استفان دیمیستورا، فرستاده سازمان ملل در امور سوریه حمایت کند.
وی با بیان اینکه «هنوز مطمئن نیستم که آنها (ایران) آمادگی کافی برای نوعی از انتقال را داشته باشند که به عزل بشار اسد از قدرت منجر شود» اضافه کرد: «اما آنها آماده حمایت از دوره انتقالی هستند و این آغاز یک فرایند است.»
اخذ ویزای روسیه برای بازرگانان و گردشگران ایرانی و روس «آسانتر» میشود
چندی سفیر ایران در مسکو گفت کشورش آماده لغو روادید برای روسهاست؛ مقامات مسئول در تهران اما گفتند که این امر به رفتار متقابل روسیه بستگی خواهد داشت، درخواستی که حالا روسها به آن پاسخ دادند.
بر اساس گزارش خبرگزاری روسی اینترفاکس، منابع مطلع در مسکو گفتهاند که اخذ ویزای این کشور برای بازرگانان، گردشگران و دانشمندان ایرانی از 6 فوریه (17 بهمن) تسهیل خواهد شد.
گردشگران، دانشمندان و بازرگانان روس هم بر این مبنا، ویزای ایران را راحتتر دریافت خواهند کرد.
هنوز از جزئیات شرایط این تسهیل صدور روادید خبری در دست نیست ولی معمولاً تسهیل روادید، لغو روادید برای اقامت کوتاه (مثلاً 90 روزه) در کشور میزبان را شامل میشود.
سپاه ایران عزم راسخ خود را برای دفاع از یک ایران انقلابی نشان داد/اعتماد به نفس و قدرتمندی سپاه در دمادم اجرای برجام
اندیشکده آمریکایی «بلفر» در گزارشی به موضوع دستگیری تفنگداران آمریکایی در قلمروی آبی ایران پرداخت و نوشت:دستگیری تشنج ساز تفنگداران آمریکایی در خلیج فارس از سوی نیروی دریای سپاه انقلاب اسلامی میتوانست اجرای برجام را به تاخیر اندازد.
بر اساس این گزارش، سپاه ایران با انتشار خبر این حادثه و پخش تصاویر آن به جهان از این فرصت برای آشکار کردن مسیر آینده سیاست خارجی ایران در پی برجام ، راهی که میتوان آنرا انقلابیگری عملی نامید، نشان داد. قانون گذاران آمریکایی نیز ترجیحا به جای دیدگاه صمیمیت خصمانه یا دیپلماتیک باید با درایت پیچیدگی ذاتی پشت تصمیم گیری ایران و درستی اقدامات این کشور را درک کنند.
اندیشکده بلفر در خاتمه این مطلب با صراحت نوشت: نیروهای سپاه پاسداران ایران با دستگیری و آزادی تفنگداران آمریکایی عزم راسخ خود در دفاع از یک ایران انقلابی و نیز تعهد خود به توافق هستهای و دیپلماسی بزرگتر احتمالی آینده را نشان دادند . از سویی نمایش بیپروای دستگیری نیروهای آمریکایی ، که موجب خجالت آمریکا شد، برای نمایش قدرت و اعتماد به نفس انقلابی به مخاطبان داخلی و بینالمللی در هنگامه روز اجرای توافق هستهای و رفع تحریمها بود.
طرح کنگره برای باطل کردن استثنائات مربوط به ایران در قانون ویزای آمریکا
مجلس نمایندگان آمریکا در صدد است با معرفی یک طرح قانونی دولت این کشور را برای لغو آنچه به گمان آنها استثناهای در نظر گرفته شده برای ایران در برنامه جدید ویزای آمریکا است، تحت فشار قرار دهد.
دولت آمریکا هفته گذشته در ابلاغیهای نحوه اجرای «برنامه معافیت از روادید» این کشور برای 38 کشور «دوست آمریکا» را مطابق با مصوبه جدید کنگره، اعلام کرد.
به موجب این برنامه، اتباع 38 کشور عمدتاً اروپایی برای ورود به آمریکا نیازی به اخذ روادید ندارند.
بر اساس مقررات جدید، اتباع این 38 کشور از این پس در صورت سفر به کشورهای ایران، عراق، سوریه و سودان، بایستی روالهای قانونی مربوط به اخذ روادید را طی کنند.
دولت آمریکا این ابلاغیه را بر اساس طرحی که دیماه سال جاری در کنگره تصویب و سپس به امضای باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا رسید، صادر کرده است. گفته میشود تهیه این طرح با مشورتهای مخفیانه میان سران کاخ سفید و سران کنگره صورت گرفته بود.
تبدیل این طرح به قانون اعتراض گسترده ایران را به همراه داشت که این اقدام را نقض سند برجام میدید. آمریکا و شریکان اروپایی این کشور در توافق هستهای با ایران متعهد شده بودند از وضع هر گونه طرحی که عادیسازی روابط تجاری با تهران را دچار مشکل میکند خودداری کنند.
پس از این اعتراضات بود که جان کری، وزیر خارجه آمریکا در نامهای به محمود جواد ظریف، وزیر خارجه ایران مدعی شد واشنگتن قوانین جدید ویزا را به گونهای اعمال خواهد کرد که مخل برجام و تعهد آمریکا در این سند نباشد.
بر همین اساس، در ابلاغیه هفته گذشته دولت آمریکا بندی در نظر گرفته شده که به موجب آن وزیر امنیت داخلی آمریکا میتواند کسانی که با هدفهای تجاری به ایران سفر کردهاند را از شمول مقررات جدید معاف کند.
«دنیس راس»، نماینده جمهوریخواه میگوید این طرح را با هدف فشار بر اوباما برای نقض کردن مصوبه کنگره و باطل کردن مواردی که مفاد آن را نقض میکند معرفی خواهد کرد.
حساسیت و ترس از ایران در تمامی عربستان وجود دارد/ در مدارس عربستان نفرت از ایران آموزش داده میشود
وبگاه رادیو بینالمللی فرانسه در مطلبی به نقل از نشریه فرانسوی زبان «لوپوئن» نوشت: عربستان سعودی، بهترین متحد غرب در منطقه پیوندی مبهم با افراط گرایان دارد و نفت هم حربه این کشور و هم نقطه ضعفش است.
به نوشته این نشریه، عربستان با شعله ور کردن تنش یمن، هم منطقه را به بحران کشانده و هم به جنگ بین سنی و شیعه دامن زده است. این در حالی است که ایران بعد از برجام دوباره قابل گفتوگو شده است.
این نشریه فرانسوی سپس نوشت: سعودیها حساسیت زیادی به ایران دارند به طوریکه این حساسیت آنها را مجبور به تصمیمهای نادرست چون مداخله نظامی در یمن می کند.
بر اساس این گزارش، حساسیت و ترس از ایران در تمامی عربستان وجود دارد و مردم این کشور از کوچکی و در مدارس یاد م گیرند چگونه از ایرانیان متنفر باشند.
لوپوئن در خاتمه با انتقاد از حمایتهای مالی ریاض از تروریستها نوشت: برخی اشخاص خارج از دولت عربستان سعودی به حمایت از افراطگرایان میپردازند می دهند و چمدانهای پول نقد از زوریخ ، جزایر کایمان به خرابکاران میرسد.
شرکت هواپیمایی بریتیش ایرویز درصدد بازگشت به ایران
شرکت هواپیمایی بریتیش ایرویز امروز (یکشنبه) از تمایل خود در برقراری پرواز مستقیم بین تهران و لندن خبر داد.
به نوشته روزنامه «تلگراف» «ویلی والش» مدیر اجرایی خطوط هوایی بریتیش ایر ویز اعلام کرد که شرکت یاد شده مایل به از سرگیری پرواز مستقیم به تهران است.
این مقام شرکت هوایی یاد شده در این باره گفت: «ما علاقهمند پرواز به تهران هستیم و امیدواریم در آیندهای نزدیک بریتیش ایرویز شبکهای را در ایران داشته باشد.»
سخنگوی بریتیش ایرویز از تصمیمگیری این شرکت برای برقراری مسیر پروازی منظم به تهران و وجود درخواست بالا برای انجام اینکار از سوی مشتریان این شرکت خبر داد.
گفتنی است، ایران نیز با رفع تحریمها در صدد بازسازی ناوگان هوایی خود برآمده و گفته میشود که مایل به خرید ۱۱۴ هواپیمای مسافربری از جمله جتهای پهن پیکر ایرباس است.
مهر:
ایران بزرگترین بازار جهان بعد از فروپاشی شوروی است
«لرد لامونت» در مصاحبه با روزنامه ایندیپندنت با اعلام این مطلب گفت: ایران چهارمین ذخایر بزرگ نفت دنیا و دومین ذخایر بزرگ گاز جهان را داراست و اگر این دو را در کنار هم قرار دهیم ثروتمندترین کشور جهان از لجاظ انرژی را خواهیم داشت.
وی در ادامه افزود: علاوه بر این ایران برخلاف سایر کشورهای تولید کننده نفت جنبه های دیگری را نیز در اقتصاد خود دارد. این کشور دارای مس، روی و آلومینیوم است و صنعت تولید موتور اتومبیل است که ممکن است قصد همکاری با شرکت های خارجی در پروژه های مشترک را داشته باشد.
لامونت که از مقامات اسبق انگلیس محسوب می شود در این مصاحبه در مورد بازگشت سرمایه شرکت های انگلیسی که قصد تجارت با ایران را دارند و سودهایی که نصیب این شرکت ها خواهد شد با خوشبینی کامل صحبت کرده است.
نماینده انتخاب شده از سوی لندن برای داد و ستد با ایران در ادامه از کم کاری بریتانیا در برقراری روابط تجاری با ایران انتقاد کرده و می گوید: تجارت انگلیس مایل ها عقب تر از کشورهای دیگر است. تجارت انگلیس یک بیستم تجارت آلمان، و حتی کمتر از آمریکاست کشوری که داد و ستد برای آن با ایران از لحاظ تئوری و نظری غیر قانونی است. به نظر من یک فرصت فوق العاده وجود دارد.
بر اساس این گزارش، لرد لامونت پیشتر به ایران سفر کرده و قرار است در آینده نیز در راس یک هیئت تجاری مجددا از ایران بازدید کند.
بازتاب سفر روحانی به ایتالیا/ آغاز عصر تجارت جهانی با حضور ایران
روزنامه انگلیسی سیتی ای ام در گزارشی از افزایش سرمایه گذاری خارجی در ایران خبر داده است. به نوشته این روزنامه پس از لغو تحریم ها انتظار می رود روابط تجاری بین ایران و کشورهای غربی به طور قابل توجهی افزایش یابد.
در جریان سفر حسن روحانی رئیس جمهور ایران به اروپا و دیدار با مقامات ایتالیایی رسانه های متعددی همزمان با سفر روحانی به اروپا گزارش هایی از افزایش روابط اقتصادی ایران با غرب منتشر کرده اند.
روزنامه انگلیسی سیتی ای ام در گزارش دیگری از شروع مجدد فعالیت بانکهای ایرانی در لندن خبر می دهد. به نوشته این روزنامه از همین ابتدا زمزمه های فعالیت دوباره بانک ملی و پارسیان در لندن شروع شده است.
خبرگزاری روسی اسپوتنیک از قرارداد 6 میلیارد دلاری ایران و ایتالیا در صنایع استیل خبر داده است. علاوه بر این صنایع حمل و نقل ایران و ایتالیا نیز قرادادهای عمده ای در چارچوب همکاری های دوجانبه بین دو کشور امضا کرده اند.
این خبرگزاری روسی می نویسد به نظر می رسد سفر روحانی به اروپا سرآغاز روابط تجاری و اقتصادی ایران با کشورهای غربی باشد.
مجله نیویورکر نیز در گزارشی به سفر روحانی و دیدار با مقامات ایتالیا اشاره می کند و در گزارشی عنوان بازگشت ایران به صحنه تجارت جهانی را برای گزارش خود انتخاب کرده است.
این مجله در گزارش خود می نویسد: به نظر می رسد چهار دهه انزوای ایران در صحنه اقتصاد جهانی با یک سفر 10 روزه حسن روحانی به اروپا باطل شده است و حالا اقتصاد جهان بازیگری جدید به نام ایران را در جمع خود می بیند.
در دیدار مقامات ایران و ایتالیا همچنین به احیای مجدد راه ابریشم و عادی سازی روابط تجاری دو کشور تاکید شد. رئیس جمهور ایران قرار است بعد از ایتالیا به پاریس پرواز کند و با مقامات این کشور دیدار و گفتگو کند.
همچنین شبکه یورونیوز در گزارشی از سفر روحانی به ایتالیا به بازگشت ایران به صحنه بین الملل اشاره می کند و می نویسد: سفر روحانی به ایتالیا شروع مجدد فعالیت ایران در عرصه جهانی است.
اروپا درصدد پایان دادن به تنش میان تهران- ریاض است
« ولفگانگ شویبله» وزیر اقتصاد آلمان با انتشار یادداشتی در روزنامه فرانکفورتر آلگماینه همچنین اظهار داشت: اروپا همواره خواهان خاورمیانه ای بدون تنش است.
وی با اشاره به اختلاف اخیر میان تهران- ریاض افزود: اروپایی ها درصدد هستند تا با همکاری روسیه راهکاری برای پایان دادن به تنش میان ایران و عربستان دست پیدا کنند.
وزیر اقتصاد آلمان با پررنگ خواندن نقش روسیه در حل بحران های خاورمیانه نوشت: راهکار اروپایی ها در خاورمیانه بدون آمریکا و روسیه غیرقابل ترسیم است.
لغو محدودیتهای تجاری کره جنوبی با ایران
وزارت تجارت کره جنوبی با اعلام این خبر افزود: کره جنوبی با لغو محدودیتهای همکاری اقتصادی با ایران می تواند از این پس در حوزه صنعت نفت و گاز با ایران مشارکت داشته باشد.
براساس گزارش های اعلام شده محدودیت های اقتصادی کره جنوبی با ایران از سال ۲۰۱۰ میلادی بنا به خواسته دولت آمریکا اعمال شده بود.
وزارت تجارت کره جنوبی همچنین اعلام کرد: مبادلات بانکی و تبادل نفت نیز از این پس در فهرست همکاری های اقتصادی دو کشور قرار خواهد گرفت.
پیش از این ایران ششمین بازار بزرگ شرکتهای تولیدی کره جنوبی محسوب می شد.
گفتگوی تلفنی کامرون با روحانی/درخواست لندن درباره۳زندانی انگلیسی
سایت نخست وزیری انگلیس با انتشار پیامی اعلام کرد که «دیوید کامرون» به مناسبت آغاز اجرای برجام با «حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران تماس گرفته و با وی گفتگو کرد.
بر اساس این گزارش، گفتگوی تلفنی نخست وزیر انگلیس با رئیس جمهور ایران در تاریخ ۱۹ ژانویه بوده است.
سخنگوی داونینیگ استریت (دفتر نخست وزیری انگلیس) در این رابطه گفت: نخست وزیر برای تبریک گفتن روز اجرای توافق هسته ای با رئیس جمهور ایران تماس گرفت و گفت: این روز برای ارتباطات بین المللی روز بسیار خوبی است.
دو طرف در این گفتگوی تلفنی بر لزوم عمل به تعهدات از سوی طرف های حاضر در توافق تاکید و برای فراهم کردن زمینه های گسترش همکاری های اقتصادی و دیپلماتیک با یکدیگر توافق کرده اند.
موضوع سفر هیئت تجاری انگلیس به ایران که در ماه های آینده انجام می شود نیز از دیگر محورهای گفتگوهای کامرون و روحانی بود.
بر اساس اظهارات سخنگوی دفتر نخست وزیری انگلیس، کامرون در این گفتگوی تلفنی درباره سه شهروند انگلیسی دربند ایران نیز با روحانی رایزنی کرده و در مورد امکان بهبود وضعیت آنها گفتگو کرده است.
بر اساس این گزارش دو طرف همچنین درباره نشست چهارم فوریه درباره سوریه نیز گفتگو کرده و برای دیدار با یکدیگر در سال جاری ابراز امیدواری کرده اند.
تسنیم:
نخستوزیر ژاپن به ایران میآید
خبر سفر «آبه» به تهران را روز دوشنبه شبکه سراسری اخبار چین رسانهای کرد. این شبکه چینی اعلام کرد که انجام این سفر یک روز پس از پایان سفر دو روزه «شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین به تهران اعلام میشود.
این رسانه چینی همچنین افزود: نخست وزیر ژاپن قصد دارد به زودی و با هدف تقویت اقتصاد کشورش به مدد افزایش واردات نفت از ایران سفری به تهران داشته باشد.
شبکه سراسری اخبار چین اعلام کرد: به نتیجه رسیدن توافق هستهای ایران، اجرای برنامه جامع اقدام مشترک و لغو تحریمهای بین المللی علیه تهران، ژاپن را تحت تأثیر بهبود مناسبات جهانی ایران با دنیا قرار داده و این کشور برای عقب نماندن از رقبایی چون چین، به سرعت دست به کار شده است.
بر اساس این گزارش، در صورت انجام سفر «آبه» به تهران، این نخستین سفر نخست وزیر کشور چشم بادامیها به تهران از سال 1978 میلادی خواهد بود.
شبکه سراسری اخبار چین همچنین به نقل از منابع آگاه در دولت ژاپن نوشت: «شینزو آبه» قصد دارد در نخستین فرصت برنامه سفر خود به تهران را نهایی کند.
البته برخی منابع در دولت ژاپن نیز با تأیید تمایل توکیو نسبت به انجام این سفر، احتمال انجام آن تا پیش از انتخابات مجلس سنای ژاپن در فصل تابستان سال جاری را محتمل دانستهاند.
آنگونه که سایت خبری «شبکه اخبار سراسری چین» نوشت: از جمله اهداف سفر آتی نخست وزیر ژاپن به ایران، امضای قراردادهای بلندمدت با تهران به ویژه در حوزه صادرات نفت و با هدف افزایش صادرات نفت ایران به ژاپن از 11 میلیون بشکه در روز به 15 میلیون بشکه خواهد بود.
بر اساس آمارهای منتشر شده، در سال 2011 در نتیجه همراهی ژاپن با روند تحریمهای ضد ایرانی، میزان صادرات نفت ایران به ژاپن به بیش از نصف میزان کنونی تقلیل یافت.
بر اساس این گزارش «فومیو کیشیدا» وزیر امور خارجه ژاپن نیز در تازهترین اظهار نظر خود ضمن تأیید برنامه ریزی برای انجام سفر «شینزو آبه» به تهران، اعلام کرد که هنوز زمان دقیقی برای این سفر تعیین نشده است.
وزیر خارجه ژاپن چندی پیش، از لغو تحریمهای اقتصادی و مالی این کشور علیه ایران خبر داده بود.
وی در یک گفتوگوی خبری در توکیو، لغو این تحریمها را زمینه ساز امضای قراردادهای سرمایه گذاری با ایران به عنوان دوست و شریک سنتی ژاپن دانسته و ابراز امیدواری کرده بود که این قراردادهای اقتصادی هرچه سریعتر بین دو کشور امضا شود.
باشگاه خبرنگاران جوان:
واشینگتن: مذاکرهای با ایران برای از سرگیری پرواز مستقیم نداشتهایم
چند نفر از مقامات دولت آمریکا، در واکنش به این گفته این مقام هوایی ایرانی گفتهاند که چنین مذاکرهای انجام نشده و برخی نگرانیهای فعلی دولت آمریکا، میتواند ازسرگیری این پروازها را با مشکل مواجه کند.
یکی از مقامات وزارت امور خارجه آمریکا که البته نمیخواسته نامش فاش شود، گفته: «ازسرگیری پروازها چیزی نیست که مدنظر ما باشد؛ یک سری مسائل قانونی و غیره وجود دارد که مانع پرواز مستقیم میان آمریکا و ایران میشود.»
یکی دیگر از مقامات دولتی آمریکا هم که در این خصوص از وی نظرخواهی شده، با ادبیاتی مشابه مقام اول گفته: «این مسئله مدنظر ما نیست.»
«مایکل روبین» از مشاوران سابق پنتاگون اما نظر مخالفی دارد و می گوید که رسانههای ایرانی بارها و بارها، خبرهای دقیقتری نسبت به رسانههای آمریکایی از مذاکرات مخفیانه ایران و آمریکا منتشر کردهاند.
«حسن روحانی» رئیسجمهور ایران امروز به رم رفته و از آنجا به پایتخت ایرباس، یعنی پاریس خواهد رفت.
مقامات ایرانی پیش از این از خرید 114 فروند ایرباس خبر داده بودند؛ امروز هم وزیر راه ایران از ورود 19 هواپیمای پهنپیکر و بلندپرواز ایرباس 380 به ایران تا سال 2019 خبر داده بود.
سفر ایتالیا؛ بازگشت ایران به جامعه بین الملل را شتاب بخشید
خبرگزاری فرانسه در گزارشی از رم نوشت: بازگشت ایران به جامعه بین الملل روز دوشنبه پس از امضای قراردادهای چند میلیارد دلاری با شرکتهای ایتالیایی مشتاق به بهره برداری از لغو تحریمها علیه تهران، در جریان دیدار حسن روحانی رئیس جمهوری ایران از رم شتاب گرفته است.
بنا به این گزارش، مقامات ایتالیا گفتند: قراردادهای امضا شده در رم در اواخر دوشنبه به ارزش 17 میلیارد یورو (معادل 4/18 میلیارد دلار) خواهد بود و در رأس آنها یک معامله پنج میلیارد یورویی با شرکت خط لوله «سیپم» قرار دارد که قیمت سهام ان در بورس میلان روز دوشنبه 5/18 درصد افزایش یافت.
در ادامه این گزارش آمده است: انتظار می رود که یک سفارش مهم برای خرید هواپیماهای ایرباس روز چهارشنبه در فرانسه به همراه تجدید مناسبات شرکتهای خودرو سازی پژو و رنو با ایران مورد تأیید قرار گیرد.
بنا به این گزارش، دکتر روحانی گفته است که وی با پیام 'گشایش تجاری' به دنبال توافق هسته ای تهران با غرب به اروپا آمده است.
وی افزود: بازار ایران به سرمایه گذاران ایتالیایی و اروپا فرصت می دهد خود را در سراسر منطقه جا بیندازند.
ماتئو رنزی نخست وزیر ایتالیا گفت: ما نخستین قراردادها را امضا کرده ایم اما این تنها آغاز راه یک جاده طولانی است.
این رییس جمهوری ایران را هیأتی متشکل از بیش از 100 وزیر، مقام و بازرگان همراهی می کنند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، روحانی 67 ساله یک دانشگاهی و دیپلمات سابق که یک عمل گرا تلقی می شود، در سال 2013 با قول پایان دادن به تحریمها و بهبود روابط با غرب به عنوان رئیس جمهوری انتخاب شد.
رئیس بانک مرکزی ایران هفته گذشته گفت: این کشور روی توافقنامه هسته ای برای حدود 50 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی حساب می کند.
ایرنا:
اجرای تسهیلات روادیدایران وروسیه از18بهمن
پایگاه اینترنتی وزارت خارجه روسیه روز دوشنبه با انتشار در پایگاه اینترنتی نوشت است: موافقت نامه دولتی در مورد تسهیل متقابل صدور روادید برای اتباع ایران و روسیه که روز 23 ماه نوامبر سال 2015 در تهران امضا شده بود، از روز ششم ماه فوریه به اجرا گذاشته می شود.
در بیانیه امده است: در این موافقت نامه تسهیلات روادید برای نمایندگان محافل تجاری ایران و روسیه، شرکت کنندگان در برنامه های علمی، فرهنگی، هنری، دانشجویان و گردشگران پیش بینی شده است.
وزارت خارجه روسیه ابراز امیدواری کرده است اجرای این موافقت نامه موجب تقویت روابط ایران و روسیه در تمام عرصه های همکاری های دوجانبه شود.
سفارت ایران در روسیه هم روز دوشنبه اعلام کرد: دومای روسیه به دنبال لغو نظام روادید میان ایران و روسیه است.
بخش دیپلماسی رسانه ای سفارت ایران در مسکو روز دوشنبه اعلام کرد: «نیکلای لویچف» معاون دومای روسیه خواهان لغو نظام روادید بین این کشور و ایران شده است.
معاون دومای روسیه این امر را برای تقویت روابط دوجانبه به ویژه در عرصه انسانی لازم و بسیار مهم دانسته است.
لویچف» یک هفته پیش نیز خواستار لغو نظام روادید برای سفر اتباع ایران و روسیه به دو کشور شد و اعلام کرد: روسیه و ایران باید بطور متقابل نظام روادید برای سفر اتباع خود را لغو کنند. چنین اقدامی گامی منطقی برای توسعه همکاری های دو کشور خواهد بود.
بر اساس گزارش دفتر مطبوعاتی حزب «روسیه عادل» که لویچف عضو آن است، معاون دومای روسیه گفت: بسیاری از ایرانیان به روسیه و فرهنگ آن علاقه مند هستند.
وی ادامه داد: برای گردشگران روس نیز ایران می تواند مقصد خوبی باشد.سال گذشته گردشگران روس امکان سفر به ترکیه و مصر به عنوان دو مقصد پر تردد را از دست دادند.
معاون دومای روسیه گفت: جمهوری اسلامی ایران با فرهنگ غنی و باستانی و فضای شرقی خود می تواند خلا به وجود آمده در فضای گردشگری برای روس ها را پرکند. شرایط برای لغو روادید بین روسیه و ایران بیش از هر زمان دیگری مناسب است.
«اولگ سافونوف» رئیس آژانس گردشگری فدرال روسیه اخیرا در دیدار با «مرتضی رحمانی موحد» معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران از پیشنهاد خود به وزارت امور خارجه این کشور برای ایجاد تسهیلات در صدور روادید برای گردشگران ایرانی و روس اشاره کرد و گفت: فکر می کنم شرایط تردد اتباع ایرانی به روسیه و اتباع روس به ایران باید تسهیل شود.
معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی نیز از این پیشنهاد طرف روس استقبال کرد و قرار شد از طریق وزارت امور خارجه دو کشور این موضوع دنبال و پیگیری شود.
«مهدی سنایی» سفیر ایران در روسیه نیز به تازگی از آمادگی کشورمان برای لغو یکجانبه روادید برای حضور راحت تر گردشگران روس در ایران خبر داد.
ایران و ایتالیا 14 سند همکاری امضا کردند
جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ایتالیا، دوشنبه شب به وقت رم پایتخت ایتالیا 14 سند همکاری امضا کردند ؛ اسنادی که راه را برای گسترش بیش از پیش روابط دو کشور هموارتر ساخت.
این اسناد با حضور رییس جمهوری اسلامی ایران و نخست وزیر ایتالیا ، توسط مقام های ارشد دو کشور امضا شد.
14 سندی که به امضای مقام های ارشد ایران و ایتالیا رسید در حوزه های حمل و نقل، راه آهن و ریل، همکاری های آموزشی و پزشکی، بازرگانی، ایمنی، همکاریهای بندری، کشاورزی، قرنطینه و حفظ نباتات، پزشکی و دارویی است.
دو کشور همچنین یک بیانیه سیاسی مشترک برای ترسیم نقشه راه کلی گسترش همکاری ها و تعاملات دو کشور منتشر کردند.
نظر شما