خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: پژو سیتروئن، (به فرانسوی: Peugeot Citroën) شرکت خودروسازی فرانسوی و چندملیتی است، که خودروها و موتورسیکلتهای تولیدی خود را تحت دو برند پژو و سیتروئن، عرضه میکند. شرکت پژو سیتروئن در سال ۱۹۷۶ راهاندازی شد و در حال حاضر، پس از گروه فولکسواگن، دومین خودروساز بزرگ اروپا بهشمار میآید، همچنین این شرکت در سال ۲۰۱۰ بهعنوان هشتمین شرکت خودروسازی جهان، بر پایه تعداد دستگاههای تولیدی، شناخته شد. دفتر مرکزی شرکت پژو سیتروئن در شهر پاریس قرار دارد و سهام آن در بازار بورس یورونکست پاریس معامله میشود. همچنین جزئی از شاخص کک ۴۰ بهشمار میآید. این شرکت همواره سعی خود را کرده تا بازار فروش خود را در کشورهای در حال توسعه و دیگر نقاط جهان افزایش دهد؛ این انگیزه پژو سیتروئن را به آن واداشت تا شرکایی در ایران (با ایران خودرو)، آمریکای جنوبی و چین بیابد. در فوریه ۲۰۱۲، پس از وضع تحریم های مالی آمریکا علیه ایران، شرکت پژو سیتروئن فرانسه همکاری های تجاری خود با ایران را متوقف کرده بود. این شرکت خودروساز همچنین صادرات محصولات خود به ایران را که حدود ۱۳ درصد مجموع صادرات گروه پژو در سال ۲۰۱۱ را به خود اختصاص داده بود متوقف کرده بود. این تحریم ها موجب کاهش فروش سالیانه نیم میلیون دستگاه از محصولات این شرکت و از دست رفتن ۱٫۵ میلیارد دلار از درآمد پژو در سال گذشته میلادی شد.
بنابراین گزارش، پس از لغو تحریم اتحادیه های کارگری در شرکت خودروسازی پژو سیتروئن فرانسه ازاین توافق استقبال کرده بود و تاکید داشتند که بدبیاری های شرکت پژو زمانی شروع شد که این شرکت بازار ایران را ترک کرد. تسنیم به نقل از ژان پیر مرسیر، از کنفدراسیون عمومی اتحادیه کارگری پژو در این باره نوشته بود که: "فعالیت بین پژو و ایران از سر گرفته خواهد شد اما این بدان معنا نیست که پژو استخدام نیروی کار را شروع خواهد کرد. مدیریت شرکت اخیرا موافقتنامه ای را با اتحادیه های کارگری به امضا رسانده تا نیروی کار خود را در سه سال آینده کاهش دهد. پژو می خواهد میزان فروش فعلی خود را حفظ کند، یا شاید اندکی آن را افزایش دهد، اما استخدامی انجام نخواهد داد."
این گزارش می افزاید: صادق حسین جابری انصاری، سخنگوی وزارت خارجه در گفتگویی با فارس درباره از سرگیری ارتباط خودروسازان ایران با پژو فرانسه گفته است که: "امضای قرارداد پژو به رفتار فرانسویها در این خصوص بستگی دارد. قطعا در سفر پنجم بهمن ماه رئیس جمهور به فرانسه درباره پژو بحث خواهد شد اما اینکه قرارداد همکاری دوباره با این شرکت امضا شود یا خیر، بستگی به رفتار آنها دارد. باید ببینیم طرف فرانسوی چه برخوردی برای بازگشت به ایران خواهد داشت و پس از آن در مورد امضای قرارداد با این شرکت تصمیمگیری خواهیم کرد."
یادآور می شود: صنعت خودروسازی ایران، پس از صنعت نفت بزرگترین صنعت در ایران است. در سال 2009 ایران با ساخت ۱،۳۹۵،۴۲۱ دستگاه خودرو و ۳۵،۹۰۱ دستگاه خودروی تجاری دوازدهمین خودروساز بزرگ دنیا و بزرگترین خودروساز خاورمیانه شده بود. در سال ۲۰۰۹ ایران از لحاظ سرعت رشد صنعت خودرو مقام پنجم دنیا را پس از چین، تایوان، رومانی و هند کسب کرد. در سال ۲۰۰۱، ۱۳ شرکت دولتی و خصوصی در ایران وجود داشت که در میان آنها ایران خودرو و سایپا صاحب ۹۴٪ از کل تولیدات بومی بودند. شرکت ایران خودرو با در سال ۲۰۰۱ با تولید پیکان (که بعدها در سال ۲۰۰۵، سمند جایگزین آن شد) ۶۱٪ بازار و سایپا در همان سال ۳۳٪ بازار خودروی ایران را به خودشان اختصاص دادند.
نظر شما