خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: اقتصاد ایران یک اقتصاد ترکیبی و در حال گذار، شامل یک بخش عمومی بزرگ است و حدود ۶۰ درصد آن به شیوه متمرکز و دستوری اداره میشود. بخش عمدهای از صادرات در ایران بر پایه صادرات نفت و گاز است (۸۰ درصد). در سال ۲۰۱۰ این صادرات 60 درصد درآمد دولت را شامل شدهاست. اقتصاد ایران یکی از معدود اقتصادهای بزرگ است که در جریان بحران مالی ۲۰۰۷-۲۰۰۹ به طور مستقیم لطمه ندید.
بنا به گزارش وزارت امور خارجه، ایران هجدهمین اقتصاد برتر دنیا، چهارمین تولید کننده نفت در جهان، دارای دومین ذخایر گازی جهان، حائز رتبه دهم در صنعت گردشگری و رتبه پنجم در اکوتوریسم، بزرگترین و بیشترین میزان صنایع در حوزه خاورمیانه و شمال آفریقا، رتبههای چهارم تا دهم دنیا در تولید روی و کبالت، دارای رتبه برتر در ذخایر آلومینیوم، منگنز و مس در جهان، رتبه چهارم دنیا به لحاظ تنوع تولیدات محصولات کشاورزی است.
این گزارش می افزاید: لغو تحریم ها تاثیراتی را در اقتصاد ایران می گذارد البته این تاثیرات در کوتاه مدت به چشم نخواهد آمد بلکه باید در طول زمان تاثیرات آن را دید. شاید یکی از مهمترین تاثیرات آن در حوزه واردات و صادرات باشد. ارتباط گسترده ما با سایر کشورها باعث می شود میزان صادرات و وارداتمان بیشتر از قبل شود و این رشد تاثیری بر رشد اقتصادی کشورمان خواهد داشت و شاهد روند صعودی آن در آینده خواهیم بود. موضوعی که صندوق بین المللی پول نیز آن را تایید کرده است.
بنابراین گزارش، ایرنا در این رابطه به نقل از تارنمای رسمی این صندوق از قول مارتین کریسولا، یکی از مقامات صندوق بین المللی پول نوشته است: "اصلاحات جامع برای حفظ ثبات در اقتصاد کلان کشور و ایجاد یک رشد اقتصادی همه جانبه، راه را برای بهره برداری کامل از فضای پساتحریم هموار خواهد کرد. تلاش های مستمر در کاهش یارانه های سوختی و نیز کسب درآمد های مالیاتی داخلی می تواند به مهار و کاهش کسری بودجه در سال های پیش رو منجر شود. بانک مرکزی ایران باید سرعت اشتغال زایی و رشد اقتصادی را افزایش دهد. پیش بینی می شود رشد اقتصاد ایران در سال 2017-2016 به 4 تا 5.5 درصد افزایش یابد."
این در حالی است که عصر ایران آبان ماه سال جاری به نقل از خبرگزاری شینهوا نوشته بود که: " یک موسسه مالی و اقتصادی در آمریکا پیش بینی کرد با برداشته شدن تحریم های ایران در سال 2016 این کشور شاهد بیشترین رشد اقتصادی در مجموعه 15 کشور خاورمیانه و شمال آفریقا خواهد بود. موسسه مالی بین المللی مستقر در واشنگتن با انتشار گزارشی با اعلام این موضوع پیش بینی کرده است با برداشته شدن تحریم ها در سال آتی میلادی رشد اقتصادی ایران به 6 درصد برسد. دکتر گاربیس ایرادیان، اقتصاددان ارشد موسسه مالی بین المللی (IIF) معتقد است ایران که به عنوان دومین اقتصاد بزرگ منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا پس از عربستان سعودی قرار دارد هم اکنون نیز از لغو بخشی از تحریم ها بهره برده است. به گفته این کارشناس اقتصادی خاورمیانه ، ایران دارای متنوع ترین اقتصاد در خاورمیانه است و در این زمینه حتی جلوتر از کشور امارات متحده عربی است. بر اساس اعلام موسسه مالی بین المللی دلیل جهش در رشد اقتصادی ایران برداشته شدن تحریم ها، بازگشت به بازار جهانی انرژی و افزایش ظرفیت تولید و صادرات نفت به بیش از 700 هزار بشکه در ظرف مهلت 6 ماه پس از تحریم ها و نیز بازگشت شرکت های انرژی خارجی به ایران خواهد بود. بر این اساس موسسه مالی بین المللی پیش بینی کرده است سال 2016 نیز با بازگشت دوباره ایران به بازار نفت ، قیمت این محصول در بازار جهانی با افت قیمت بیشتری مواجه باشد. موسسه مالی بین المللی متوسط رشد 15 کشور خاورمیانه و شمال آفریقا در 10 سال منتهی به 2014 ، 4.5 درصد اعلام کرده است ؛ این در حالی است که بر اساس گزارش این موسسه متوسط رشد کشورهای این منطقه در سال 2015 با کاهشی محسوس به 3 درصد رسیده است. اگر پیش بینی رشد 6 درصدی اقتصاد ایران در سال 2016 محقق شود، رشد اقتصادی ایران در سال آتی میلادی به طور میانگین دو برابر متوسط رشد 15 کشورمنطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA) خواهد بود."
یادآور می شود: ایران بزرگترین تولیدکننده پسته، زعفران، خاویار، زرشک، فیروزه، میوههای شفتی (مثل زردآلو) و فرش دستباف در جهان است. این کشور همچنین بزرگترین ذخیره روی در جهان را دارد. ایران همچنین هشتمین تولیدکننده میوه، دومین تولیدکننده خیار، نهمین نیروی بزرگ نظامی، دهمین دارنده تانک نظامی، چهارمین تولیدکننده سیمان، نهمین تولیدکننده آهن، هشتمین تولیدکننده لیمو، دهمین تولیدکننده انگور، دومین تولیدکننده زردآلو، هشتمین تولیدکننده مرغ، سومین تولیدکننده گاز طبیعی، ششمین تولیدکننده نفت، سومین صادرکننده نفت، ششمین تولیدکننده پیاز، دومین تولیدکننده گردو، سومین تولیدکننده هندوانه، هفتمین تولیدکننده گوجه فرنگی، هفتمین تولیدکننده مرکبات، چهارمین تولیدکننده بادام و هفتمین تولیدکننده پشم در جهان است.
بر اساس گزارش سالیانه اوپک در سال ۲۰۰۷، رشد تولید ناخالص داخلی (GDP) در ایران در سال ۲۰۰۶، ۴٫۹ و در سال ۲۰۰۷، ۵٫۴ درصد بودهاست که در هردو سال کمتر از میانگین کشورهای عضو این سازمان (به ترتیب ۵٫۸ و ۶ درصد) بودهاست. بر اساس آمار بانک جهانی در سال ۲۰۰۸، رشد تولید ناخاص داخلی در ایران ۷٫۸ درصد بودهاست. در سال ۲۰۰۸ میلادی، تولید ناخالص داخلی ایران از لحاظ برابری قدرت خرید (Power Purchasing Parity)در حدود ۸۴۱٫۷ میلیارد دلار بوده، که اقتصاد این کشور را در رده شانزدهم جهانی پس از استرالیا و بالاتر از کشورهای هلند، سوئد و بلژیک قرار میدهد اما تولید ناخالص داخلی ایران از لحاظ میزان تبادل (Exchange Rate) در سال ۲۰۰۹ در حدود ۳۸۲٫۳ میلیارد دلار بود که این کشور را در رده ۲۹ جهان قرار میدهد و از نظر میزان تولید ناخالص ملی سرانه (per capita GDP) با ۱۲٬۸۰۰ دلار در رده ۷۸ جهان است.
نظر شما