دکتر بهرام امیراحمدیان، کارشناس قفقاز، پژوهشگر و نویسنده در پاسخ به این سوال که چاپ کتب مرجع و پژوهشی در کشور با چه مشکلاتی مواجه است، به خبرنگار شبستان گفت: نشر کتاب یک فعالیت اقتصادی است. ناشر کیست؟ ناشر یک فعال اقتصادی است که می خواهد سرمایه گذاری کند. ناشر می خواهد از سرمایه گذاری اش سود ببرد، بنابراین وقتی کتاب خریدار نداشته باشد سرمایه او می خوابد. در نتیجه ناشر این ریسک را نمی کند و سعی می کند، کتاب هایی را چاپ کند که خریدار داشته باشند.
دکتر امیراحمدیان اظهار داشت: ناشر ضمن اینکه آدم فرهنگی و فرهنگ دوست است جیب خود و سرمایه اش را در نظر می گیرد. ناشر به سمت کتاب هایی می رود که مشتری داشته باشد چون کتب مرجع و پژوهشی خریدارش کم است و در طی زمان است، ناشر تمایلی به چاپ این نوع کتاب ها ندارد.
این نویسنده و پژوهشگر تصریح کرد: چاپ کتب پژوهشی و مرجع با توجه به خریدار کم نصیب موسسات دولتی می شود چون موسسات دولتی برگشت سرمایه را ملاحظه نمی کنند، دولت هم به قولی یارانه فرهنگی پرداخت می کند. از این منظر با وجود مشکلاتی که بخش خصوصی در چاپ کتاب های مرجع و پژوهشی دارد، دولت و سازمان های دولتی می توانند وارد عمل شوند و به نوعی این را جبران کنند.
وی چاپ نشدن کتب پژوهشی و مرجع را خسارت بزرگی به گسترش علم در کشور دانست و افزود: اخیرا کتابی از بنده در سازمان میراث فرهنگی چاپ شده است که به من گفتند از این کتاب 200 نسخه چاپ می شود. این کتاب یک کتاب پژوهشی است که قرار است دیجیتالی چاپ شود چون بودجه ندارند و پیش بینی می کنند این کتاب خریدار زیادی نداشته باشند.
دکتر امیراحمدیان با بیان اینکه بی توجهی به چاپ کتب مرجع و پژوهشی ضایعه بزرگی است، عنوان کرد: کتاب تحقیقی دیگری داشتند که در انتشارات آگاه چاپ شده بود. هزار نسخه این کتاب فروش رفته است و گفتم که آن را تجدید چاپ کنند اما به بنده جواب دادند که خریدار ندارد. اینها مشکلاتی است که در مورد کتاب های مرجع و پژوهشی وجود دارد . ما باید در زمینه تشویق مردم به کتابخوانی کاری انجام دهیم.
این کارشناس قفقاز معتقد است، با وجود شبکه های اجتماعی از قبیل تلگرام، اینستاگرام و نظایر اینها دانش ما دیگر عمقی ندارد.
این نویسنده و پژوهشگر تصریح کرد: ما باید به فرزندان خود بیاموزیم در کنار این شبکه های اجتماعی لازم است به مطالعه بپردازند. وقتی بچه های ما در این شبکه های اجتماعی می نویسند حتی زبان خود را نمی توانند، بنویسند و این فاجعه است.
دکتر امیراحمدیان خاطرنشان کرد: خواندن کتاب، کتابخوانی و تشویق مردم به خصوص جوانان به کتابخوانی جزو وظایف وجدانی شبکه های اجتماعی، روزنامه ها، مطبوعات و رسانه هاست.
نظر شما