خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ایران با دارا بودن حدود ۶۸ نوع ماده معدنی (غیرنفتی)، ۳۷ بیلیون تن ذخایر کشف شده و ۵۷ بیلیون تن ذخایر بالقوه در میان ۱۵ قدرت معدنی جهان جای گرفته و یکی از کشورهای غنی از حیث داراییهای معدنی به حساب میآید. این درحالیست که تولیدات معدنی تنها ۰٫۶ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل میدهد بعلاوه معدن کاری در ایران در حال توسعه است. بر اساس آمار تا پایان سال ۱۳۹۱ معادن ۷۸۶۷ معدن در کشور وجود داشت و آمار سال ۱۳۹۲ ابلاغ نشده است و میتوان گفت که قطعاً تعداد معادن افزایش یافته است. از معادن موجود در کشور ۵۴۲۲ معدن فعال هستند و ۲۰۸۶ معدن نیز فعال نیستند. همچنین ۳۵۹ معدن در حال تجهیز قرار دارد.
بنابراین گزارش، ایران در منطقهای واقع شده که کشورهای اطراف آن مانند ترکیه و عربستان و کشورهای حوزه خلیج فارس باتوجه به آهنگ رشد و توسعه اقتصادی به منابع معدنی نیاز دارند و این در حالی است که این کشورها از نظر ذخایر معدنی بسیار فقیر هستند؛ حتی این کشورها در صنایعی مانند فولاد سرمایهگذاری هم کردهاند اما مواد اولیه آنها وارداتی است و ایران میتواند منبع خوبی برای تأمین نیازهای این کشورها که به سرعت در حال افزایش است محسوب شود. ایران با ۱۸ درصد منابع گاز و ۹ درصد منابع نفت در بین کشورهای معدنی دنیا موقعیت منحصربهفردی برای تأمین انرژی فعالیتهای معدنی بهخصوص در فرآوری و فلزات دارد و قیمت انرژی در ایران باتوجه به منابع عمده بعضاً تا۵۰ درصد قیمت جهانی است و این موقعیت شرایطی را فراهم میکند که شرکتهای بزرگ کل عملیات مرتبط با معدن را از استخراج، صنایع تولید فلزات بهخصوص فولاد در ایران با قیمت تمام شده مناسب انجام دهند و به بازارهای نزدیک منطقه صادر کنند.
این گزارش می افزاید: کشور ایران باتوجه به پتانسیل معدنی از ۷۰ سال قبل اولین کشوری بود که تدریس رشته معدن و زمینشناسی را دربین کشورهای منطقه آغاز کرد و در حال حاضر بیش از ۵۰ هزار نفر مهندس و تکنسین در رشتههای معدن، متالورژی و کارشناس زمینشناسی تربیت کرده است. این خیل عظیم نیروهای متخصص کشورهای سرمایهگذار را از نظر نیروی انسانی بینیاز میکند و این در حالی است که در سایر کشورهای منطقه چنین پتانسیلی وجود ندارد. ایران از نظر حجم ذخایر قطعی و بالقوه، وجود زیربناهای مناسب، وجود بازار مناسب مصرف در ایران و کشورهای منطقه، قیمت مناسب انرژی، دسترسی به آبهای آزاد و همچنین نیروی انسانی متخصص و تحصیلکرده بخش معدن یکی از کشورهای بسیار شاخص جهت سرمایهگذاری شرکتهای بزرگ معدنی شناخته میشود و در یک جمله ایران در آینده بهشت سرمایهگذاری معدنی شناخته خواهد شد. در همین راستا و در دوران پساتحریم بخش معادن برای شکوفایی و توسعه بیشتر آمادگی خود را برای جذب سرمایه گذاری های خارجی اعلام کرده است.
بنابراین گزارش، مهر در این خصوص مهر به نقل از جعفر سرقینی، معاون وزیر صنعت نوشته است: "بخش معادن ایران فرصت مناسبی برای حضور همه سرمایهگذاران داخلی و خارجی است و ما از آن حمایت کامل میکنیم؛ ضمن اینکه در بخش اکتشاف نیز برای حضور شرکتهای خارجی منعی وجود ندارد و میتوانند در این بخش فعالیت نمایند. در کشورهای دیگر عمده سرمایه گذاریها در معادن بزرگ مقیاس صورت می گیرد اما عمده معادن کشور ما کوچک مقیاس می باشند. برای رسیدن به معادن بزرگ مقیاس سعی کرده ایم مقیاس کارهای اکتشافی را بالاتر ببریم. در گذشته حداکثر وسعت محدوده اکتشافی ۲۵۰ کیلومتر مربع بوده ولی در شرایط فعلی با تعریف پهنه ها مقیاس را بالاتر برده ایم و محدوده ها وسیع تر شده تا عملیات اکتشافی روی آنها انجام و با رسیدن به محدوده های امیدوار کننده و ذخایر مواد معدنی، محدوده ها کوچکتر می شود و پروانه اکتشاف برای آن ها صادر می شود. با تهیه اطلاعات پایه توسط سازمان زمین شناسی کشور آن را در اختیار شرکتهای معدنی قرارمی دهیم و عملا ریسک کارهای اکتشافی در کشور را پایین می آوریم. از سال ۱۳۹۲ سازمان زمین شناسی کشورعملیات ژئو فیزیک هوایی را سرعت داده است و طی ۹ ماهه امسال نزدیک به ۱۵۰ هزار کیلومتر خطی عملیات ژئو فیزیکی را به انجام رسانده و این در حالی است که طی ۱۰ سال مننهی به سال ۱۳۹۲ کلا ۲۲۰ هزار کیلومتر خطی ژئو فیزیک هوایی صورت گرفته بود. وزارت متبوع اخیرا اقدام به آزادسازی ۱۷ هزارمحدوده اکتشافی بلوکه شده نموده و از اول دی ماه امسال از طریق سیستم کاداستر، که یک فضای مجازی است محدودههای آزاد شده معدنی را به مردم عرضه نموده است."
نظر شما