خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: گامی به جلو در مسیر روابط 2 هزار ساله چین و ایران، جنگ لفظی ظریف و ترکی فیصل در داووس، ایران و سوریه محور رایزنیهای بایدن با اردوغان، تکرار ادعاهای توهمی سفیرعربستان علیه ایران مبنی بردخالت درعراق از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
گامی به جلو در مسیر روابط 2 هزار ساله چین و ایران
خبرگزاری شینهوا چین در گزارشی از سفر شی جین پینگ رئیس جمهوری این کشور به ایران، این سفر را گامی روبه جلو در روابط دو هزارساله و باستانی میان دو کشور دانست.
این خبرگزاری با اشاره به اینکه ایران و چین دو تمدن باستانی هستند حالا با توافق جهت ارتقا روابط راهبردی فصل جدیدی از روابط دو جانبه خود آغاز کردهاند.
شینهوا در ادامه مینویسد: دو ملت در طول تاریخ جنگ و منازعهای نداشتهاند و تاریخی دوستانه که دربردارنده همکاری است به مدت دو هزار سال در امتداد جاده ابریسم میان دو کشور برقرار بوده است.
این خبرگزاری چینی با اشاره به سخنان رئیس جمهور این کشور در نشست خبری با حسن روحانی همتای ایرانی خود، نوشت: چین نقش مثبتی در فرآیند مذاکرات میان ایران و 5+1 ایفا کرده تا توافق حاصل شود.
ایران و سوریه محور رایزنیهای بایدن با اردوغان
دفتر ریاست جمهوری ترکیه با صدور بیانیهای اعلام کرد که رجب طیب اردوغان رئیس جمهور این کشور با جو بایدن معاون رئیس جمهور آمریکا دیدار کرد.
براساس این بیانیه، بحث درباره بحران سوریه، ایران و مسائل منطقهای رایزنیهایی انجام دادند.
همچنین اردوغان در این دیدار در واکنش به اظهارات روز گذشته بایدن که وضعیت آزادی بیان در ترکیه را مورد انتقاد قرار داده بود گفت: پروپاگاندا تروریستی آزادی بیان نیست.
پیش از این دیدار معاون رئیسجمهور آمریکا در استانبول با نخستوزیر این کشور در یک کنفرانس خبری مشترک حضور یافت و گفت در صورت شکست راهکار سیاسی برای حل بحران سوریه، واشنگتن آماده اقدام نظامی است.
دیدار بایدن با اردوغان در ترکیه در شرایطی انجام میشود که همزمان جان کری هم در ریاض به سر میبرد و با ملک سلمان پادشاه عربستان و عادل الجبیر وزیر خارجه این کشور دیدار و گفتوگو کرد.
ترودو: کابینه کانادا در مورد رفع تحریمهای ایران تصمیمگیری میکند
جاستین ترودو نخستوزیر کانادا میگوید دولت این کشور در ارتباط با رفع تحریمهای ایران تصمیمگیری خواهد کرد.
به نوشته سایت روسی «اسپوتنیک»، وی که در داووس سوئیس صحبت میکرد، در پاسخ به این سوال که آیا تحریمهای یکجانبه کانادا علیه ایران ظرف یک تا دو ماه آینده برطرف میشوند یا نه، گفت: «کابینه در این مورد تصمیم خواهد گرفت، خواهیم دید.»
پیش از این هم «استفان دیون» وزیر خارجه کانادا از احتمال رفع تحریمهای ایران خبر داده بود.
دولت پیشین کانادا به رهبری «استفان هارپر» محافظهکار در سپتامبر سال 2012 به طور ناگهانی روابط خود با ایران را قطع کرد. با روی کار آمدن دولت ترودو، زمزمههایی از احتمال تجدید نظر در این تصمیم مطرح شده است.
سیانان: مجلس اصلاحطلب به تعامل بیشتر روحانی با آمریکا کمک میکند
شبکه «سیانان» با اشاره به انتخابات ماه آینده مجلس ایران در گزارشی نوشت که نتیجه این انتخابات میتواند آینده روابط ایران با غرب را تعیین کند. اگر میانهروها و اصلاحطلبان در این انتخابات پیروز شوند، ما میتوانید شاهد پیشرفتهایی در این روابط باشیم. هرچه تعداد اصلاحطلبان در مجلس ایران بیشتر باشد، حمایتها از «حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران افزایش مییابد.
طبق این گزارش، «عادل عبدالغفار» یک عضو ناظر در مرکز دوحه «بروکینگز» درباره انتخابات مجلس شورای اسلامی ایران گفت که یک ایران بازتر در واقع نیروی مثبتتری در منطقه خواهد بود و این امر در طولانی مدت، به مفهوم آن است که ایران دیگر به ناآرامیهای طولانی در منطقه همچون بحران سوریه علاقمند نیست.
این گزارش سپس به شانس اصلاحطلبان برای پیروزی در انتخابات مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی اشاره کرد و نوشت، سیاست در ایران یکپارچه نیست. انتخابات در ایران امری پرهیجان است که احزاب به شدت با یکدیگر رقابت میکنند و اظهارات بسیار داغ و پرهیجانی مطرح میشود و مطبوعات سخت و جدی در این کشور وجود دارد.
فریده فرهی یک کارشناس در زمینه انتخابات ایران میگوید، اصلاحطلبان در بسیجکردن طرفداران خود بسیار عالی کار کردند و احتمال مشارکت بالای طرفدارانشان وجود دارد.
عبدالغفار نیز ادامه داد که یک حس خوشبینی زیاد نیز در کشور ایران وجود دارد و ادعا کرد که تحولات اخیر در ایران به نفع اصلاحطلبان بوده است.
«کتایون کیشی» عضو محقق موسسه صلح آمریکا نیز با اشاره به آنچه رد صلاحیت نامزدهای اصلاحطلب انتخابات مجلس شورای اسلامی خوانده میشود، گفت که روحانی تا حد زیادی به این دور از انتخابات مجلس شورای اسلامی وابسته است. برای مدتهای زیادی، اصولگرایان، پایههای قدرت در ایران را تحت کنترل داشتند اما یک مجلس اصلاحطلب میتواند به روحانی کمک کند تا محدودیتهای تحمیل شده بر جامعه و مطبوعات را کاهش دهد.
وی در ادامه افزود، مجلس اصلاحطلب به روحانی کمک میکند تا تعامل بیشتری با دولتهای منطقهای و آمریکا را دنبال کند. او میبایست به شیوهای عمل کند که رأیدهندگان ایرانی را خشنود کند. انتخابات ریاستجمهوری، دو سال آینده برگزار میشود.
آمانو: به شدت برنامه هستهای ایران را نظارت و راستیآزمایی میکنیم
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از بازگشت از سفر تهران، در مصاحبه با رسانه انگلیسی درباره توافق هستهای ایران اظهارنظر کرد.
«یوکیو آمانو» به «بیبیسی» گفت: «توافقی بین ایران و 6 کشور بسیار قدرتمند جهان درباره فعالیتهای هستهای این کشور بسته شد که پس از این توافق آژانس بینالمللی انرژی اتمی قادر خواهد بود که به شدت و با فشردگی بالا بر فعالیتهای هستهای ایران راستی آزمایی و بر آن نظارت کند که این یک تغییر بزرگ است. همچنین با این توافق، فعالیتهای هستهای ایران کاهش خواهد یافت».
خبرنگار شبکه بیبیسی سوال کرد «آمریکا گفته است که در توافق هستهای ایران شدیدترین رژیم بازرسیها آمده است که شدیدترین نوع رژیم بازرسیها تاکنون بوده است. شما چطور برنامه هستهای ایران را چک و بازرسی خواهید کرد؟»
یوکیو آمانو جواب داد: «نقش بازرسیها آن است که تایید کند همه فعالیتهای و تاسیسات هستهای ایران برای مقاصد صلحآمیز هستند. شما به خوبی میدانید که انرژی هستهای ابزار مفیدی برای اهداف غیرنظامی است اما میتواند برای مقاصد نظامی شبیه به بمب هستهای هم استفاده شود. در نتیجه آژانس بینالمللی انرژی هستهای باید رصد و راستی آزمایی کند که مواد موجود تنها برای مقاصد صلحآمیز است.
وی افزود: بازرسان(در ایران) به سایتها میروند و دوربینها را بازرسی میکنند و ما همچنین اسنادی را که دیگر کشورها(درباره برنامه هستهای ایران) ارائه میدهند را هم بررسی میکنیم و اعلام میکنیم که همه چیز سر جای خود است و اینکه تایید میکنیم هیچ ناهماهنگی و موضوع غیرعادی وجود ندارد».
خبرنگار شبکه غربی پرسید: «در صورتی که شما موضوع و چیز مشکوک دیدید، چه اتفاقی خواهد افتاد؟»
مدیر کل آژانس گفت: «نقش ما آن است که راستی آزمایی کنیم همه چیز برای مقاصد صلحآمیز است اگر اینطور نباشد ما به کشورهای عضو آژانس گزارش خواهیم داد و آنها به شورای امنیت سازمان ملل گزارش خواهند داد».
مهر:
آمریکا قصد هم پیمانی جدید با ایران را ندارد
«جان کری» وزیر خارجه آمریکا به کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس اطمینان داد با وجود گرم شدن روابط بین تهران و واشنگتن، آمریکا قصد نزدیک شدن به ایران را ندارد.
وی خطاب یه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس گفت: روابط بین ایران و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس بر اساس منافع، دفاع مشترک است و من فکر نمی کنم که تردیدی در ذهن ها باشد که آمریکا در قبال تهدید خارجی در کنار آنها خواهد ایستاد.
بنا بر این گزارش وی پیش از دیدار با ملک سلمان پادشاه عربستان این اظهارات را با هدف رفع نگرانی های آنها درباره توافق هسته ای با ایران و اجرایی شدن آن اعلام داشت.
ماموریت دوگانه کری در ریاض/ایران و سوریه محور گفتگوها
«جان کری» امروز شنبه با مقامات شورای همکاری خلیج فارس در عربستان دیدار کرد. اهداف این دیدار یکی به پیش بردن مذاکرات صلح سوریه و دیگری اطمینان دادن به اعراب حاشیه خلیج فارس درباره توافق هسته ای ایران است.
به رغم تلاش های انجام شده برای برگزاری مذاکرات صلح سوریه در ژنو، این گفتگوها به تعویق افتاده که دلیل اصلی آن اختلاف نظر کشورها درباره لیست گروه های معارض سوری حاضر در مذاکرات است.
بر اساس این گزارش، میان روسیه، ایران و سوریه با کشورهای عربی-غربی درباره گروه هایی که باید در این نشست شرکت کنند اختلاف نظر وجود دارد. از دید سوریه و همپیمانانش تمامی گروه هایی که اقدامات مسلحانه علیه ملت انجام داده اند تروریست محسوب می شوند اما اعراب چنین اعتقادی ندارند.
در مورد ایران، توافق هسته ای و اجرای برجام نیز، عربستان هنوز حساسیت دارد و به رغم اطمینان هایی که آمریکا به اعراب داده ولی بازهم ریاض بدون دلیل در این رابطه حساسیت نشان می دهد. در همین رابطه «باراک اوباما» رئیس جمهور آمریکا، هفته گذشته اعلام کرده بود که اگر عربستان قصد به دست آوردن بمب اتم را داشته باشد با ریاض همانطور برخورد می شود که در سال های گذشته با ایران برخورد شده بود.
جنگ لفظی ظریف و ترکی فیصل در داووس
شرکت کنندگان در مجمع جهانی اقتصاد در داووس از جنگ لفظی «محمدجواد ظریف» و «ترکی الفیصل» در یکی از نشست ها که پشت درهای بسته برگزار شده بود خبر می دهند.
بر اساس این گزارش، گویا در نشستی که روز چهارشنبه درباره فرایند صلح سوریه در داووس برگزار شده بود ظریف و فیصل با یکدیگر به مشاجره پرداخته اند.
یکی از افراد حاضر در این جلسه که نخواست نامش فاش شود گفت: این جلسهای بود که هیچ یک از طرفین به صحبتهای طرف مقابل توجه نمیکرد. در جلسه مذکور «استفان دی میستورا» نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، نیز حضور داشته است.
به نوشته رویترز، ظریف در این نشست عربستان را متهم کرده با صرف میلیون ها دلار و لابی با اعضای کنگره و مقامات مختلف آمریکا سعی کرده تا توافق هسته ای ایران را از مسیر خارج کند.
به گفته حاضران فیصل در این نشست چنان تند صحبت کرده که موجب حیرت حاضران شده است.
فیصل در این نشست مدعی شده که «بشار اسد» مردم خود را می کشد و ایران نیز با اعزام دست کم ۱۰ هزار نیرو به سوریه از وی حمایت می کند.
به نوشته رویترز، فیصل مدعی شده که فرمانده سپاه قدس ایران تهدید کرده که می تواند ۱۲۰ هزار نیرو به سوریه اعزام کند.
در این نشست علاوه بر دی میستورا، «کوفی عنان» دبیر کل سابق سازمان ملل، «عمرو موسی» دبیر کل سابق اتحادیه عرب، وزیران امور خارجه ایتالیا و اتریش و همچنین مقاماتی از ترکیه و چند کشور دیگر نیز حضور دارند.
باشگاه خبرنگاران جوان:
صندوق بین المللی پول: ایران می تواند یک رشد سریع اقتصادی داشته باشد
"مارتین کریسولا،" رئیس میز ایران در صندوق بین المللی پول درباره چشم انداز رشد اقتصاد ایران گفت: اصلاحات جامع برای حفظ ثبات در اقتصاد کلان کشور و ایجاد یک رشد اقتصادی همه جانبه، راه را برای بهره برداری کامل از فضای پساتحریم هموار خواهد کرد.
وی خاطر نشان کرد تلاشهای مستمر در کاهش یارانههای سوختی و نیز کسب درآمدهای مالیاتی داخلی، میتواند به مهار و کاهش کسری بودجه در سالهای پیش رو منجر شود.
کریسولا همچنین اظهار کرد بانک مرکزی ایران باید سرعت اشتغال زایی و رشد اقتصادی را افزایش دهد.
تارنمای صندوق بین المللی پول در ادامه نوشت پیش بینی میشود رشد اقتصاد ایران در سال 2017-2016 به چهار تا پنج و نیم درصد افزایش یابد.
حریت: ایران به بازی برگشته/کِی زمان بازگشت ترکیه فرا میرسد؟/ اقدامات عربستان خودمخرب است
روزنامه ترکیهای «حریت دیلی نیوز» با انتشار گزارشی در پایگاه اینترنتی خود نوشت: بازگشت ایران به عرصه بینالمللی نه تنها باعث بوجود آمدن تغییرات مهمی در داخل ایران خواهد شد، بلکه نقش بسزایی نیز در تعیین معادلات منطقه و جهان -بخصوص جهان اسلام- خواهد داشت.
در ادامه گزارش به نقل از سفیر سابق ترکیه آمده است: بیداری اسلامی در کشورهای عربی، حمله آمریکا به عراق در سال 2003 و همچنین بحران داخلی سوریه باعث شده است ایران پس از آمریکا و روسیه به عنوان قدرت سوم خاورمیانه تبدیل شود.
نگارنده گزارش سپس مینویسد: در چنین شرایطی و در ژانویه گذشته، ایران توافق هستهای را با شش قدرت جهانی منعقد کرد. نتیجه این توافق، لغو تحریمهای اقتصادی ایران در هفته گذشته بود و این یعنی تهران و واشینگتن یک گام دیگر به هم نزدیکتر شدند. این سلسله رویدادها خواب را از چشمان کشورهای عربی حوزه خلیج[فارس] ربوده است. عربستان سعودی برای مقابله با قدرتگرفتن دوباره ایران در منطقه، نخست «جنگ نفتی» به راه انداخت. ریاض برای ضربه زدن به اقتصاد ایران، با افزایش تولید نفتخام، بهای جهانی آن را به پایینترین سطح در 12 سال گذشته رساند. بهای طلای سیاه از اواسط سال 2014، با کاهش 75 درصدی همراه بوده است. با این وجود، این اقدام عربستان نه تنها نتوانست مانعی بر سر راه اوجگیری قدرت ایران، بوجود آورد، بلکه یک اقدام خودمخرب بود. اقتصاد عربستان بهشدت بر اثر کاهش بهای جهانی نفتخام آسیب دیده است. اکنون که تحریمهای ایران لغو شده است، این کشور قادر خواهد بود ذخایر بیشتری از نفتخام خود را وارد بازار جهانی کند. این بهمعنی تضعیف بیش از پیش جایگاه ریاض است. از سوی دیگر، با افزایش مشارکت ایران در جنگ علیه داعش، موقعیت و جایگاه عربستان در جهان دچار تزلزل شده است. به همین دلیل است که عربستان ائتلاف عربی [بهاصطلاح] ضدتروریست را تشکیل داد.
نگارنده سپس مینویسد: «آنکارا نیز برای مقابله با قدرت گرفتن ایران در منطقه و از ترس تضعیف روابط آنکارا و واشینگتن، بیکار ننشسته و تلاش میکند روابط خود را با دیگر کشورهای منطقه بهبود بخشد؛ ریاض بهتازگی برای ایفای نقش میانجی میان آنکارا و قاهره، اعلام آمادگی کرده است؛ گزارشها همچنین نشان میدهد بزودی سفیر جدید امارات در ترکیه پس از 2 سال، معرفی خواهد شد؛ آغاز گفتگوها با [رژیم صهیونیستی] برای عادیسازی روابط با [این رژیم] نیز از دیگر اقدامات ترکیه برای مقابله با قدرت روزافزون ایران در منطقه و جهان است.»
نگارنده در پایان با اشاره به پیوستن ترکیه به ائتلاف بهاصطلاح ضدتروریست عربستان و با مورد تردید قرار دادن مقاصد این ائتلاف، به آنکارا توصیه میکند مانند گذشته در مناقشات خاورمیانه بیطرف بماند در ائتلاف سعودی، نقش فعالی نداشته باشد.
ایرنا:
تکرار ادعاهای توهمی سفیرعربستان علیه ایران مبنی بردخالت درعراق
ثامر السبهان روزشنبه درگفت وگو با سومریه نیوزبدون اینکه راهکاری ارائه کند، گفت: باید راه حل ریشه ای برای مقابله با داعش وتروریسم پیدا کرد.
سفیرعربستان سعودی درعراق مدعی شد که شیخ نمرباقر النمر (رهبر شیعیان عربستان) مرتکب اعمال خلاف قانون شده بود وسفارت سعودی درعراق درپی اعدام وی تهدیدهای جدی دریافت کرد.
السبهان نسبت به واکنش های صورت گرفته درعراق درقبال اعدام این روحانی شیعه ابراز نارضایتی کرد.
وی افزود: دردیداری که با سیاستمداران وبرادران اهل سنت درعراق داشتم، خشم همه آنها را نسبت به عربستان احساس کردم وآنها به من گفتند که شما ما را با سرنوشت مان تنها گذاشتید.
ثامر السبهان گفت : اگرعربستان درامور داخلی عراق دخالت کرده بود پس چرا اهل سنت این کشور از ما خشمگین هستند؟
وی ادعا کرد که عربستان ازهیچ گروهی علیه دیگری حمایت نمی کند بلکه همواره از دولت ها حمایت کرده است نه از اشخاص و طوایف.
وی گفت : دردیداری که با ملک سلمان (قبل ازآمدن به عراق) داشتم وی به من دستور داد که به عراق ومردم این کشور با یک چشم وبا قلب وفکری واحد نگاه کن.
وی با طرح ادعای بی اساس دیگری گفت : مخالفت کردها وساکنان استان الانبار با ورود نیروهای الحشد الشعبی (بسیج مردمی)، نشان از ان دارد که این نیروها ازمقبولیت نزد جامعه عراق برخوردار نیستد.
وی با هدف ایجاد تفرقه میان مردم عراق افزود: آیا دولت عراق حضور نیروهای سنی را مانند نیروهای شیعه وبا تسلیحات مشابه می پذیرد وچرا تنها سلاح را به دست نیروهای الحشد الشعبی می دهد.
السبهان خاطرنشان کرد، گروه هایی که حوادث شهر المقدادیه را به وجود آوردند (حمله به چند مسجد اهل سنت) فرقی با داعش ندارند وباید نقش الحشد الشعبی درحوادث المقدادیه روشن شود.
عربستان دو هفته قبل پس از 25 سال، سفارتخانه خود را در بغداد بازگشایی کرد.
عربستان سفارت خود را از سال 1990میلادی وپس ازحمله صدام به کویت، تعطیل کرد.
ثامر بن علی السبهان سفیرعربستان از 30 دسامبر2015 (9دی) کارخود را به طور رسمی در بغداد آغاز کرد.
السبهان یک افسر امنیتی بلند پایه سعودی است که برخی منابع اعلام کرده اند که در سازمان دهی گروه های تروریستی درسوریه وعراق نقش مهمی درطول سال های اخیر داشته است.
نظر شما