موانع سخت افزاری تولید علم در حوزه علمیه خواهران برداشته می شود   

خبرگزاری شبستان: معاون پژوهش حوزه علمیه خواهران گفت: بانوان تحصیل کرده حوزوی باید براساس قابلیت ها و توانایی های خود، سهم شایسته ای را در تولید علم دینی برعهده بگیرند پتانسیل و انرژی علمی آنها باید صرف پاسخگویی به بخشی از نیازعلمی جامعه و مخاطب شود.

حجت الاسلام علی اکبر حصاری، معاون پژوهش حوزه های علمیه خواهران کشور در گفت و گو با خبرنگار قران و معارف خبرگزاری شبستان ضمن تشریح بخشی از برنامه های این معاونت در عرصه فعالیت های پژوهشی در سطح بانوان حوزوی کشور تصریح کرد: رسالت حوزه های علمیه عمدتا در سه بخش شامل: 1- پاسخگویی به نیازهای دینی؛ 2- تدریس، تعلیم ، تربیت استاد و حفظ گردش آموزشی و 3- مسئله تبلیغ و ترویج تعریف می شود. البته یک ضلع چهارمی نیز در این زمینه تعریف می شود که عبارت است از مدیریت امور دینی جامعه. و این 4 بخش، وظایف اصلی حوزه است.

وی افزود: از این میان آنچه برعهده معاونت پژوهش قرار گرفته تربیت پژوهشگران توانا برای ایفای نقش در تولید علم دینی و پاسخگویی به نیازهای معرفتی جامعه مخاطب است که طبعا این کار در مدارس و مراکز آموزشی حوزوی در سطح کشور انجام می شود.

 

حجت الاسلام حصاری گفت: ما همه مهارت های مورد نیاز در کار پژوهشی را در دورانی که طلبه مشغول به تحصیل است ارائه می کنیم تا طلاب آمادگی های لازم را پیدا کنند و وقتی توانایی های آنها به فعلیت می رسد، قاعدتا باید پس از فارغ التحصیلی به کار علمی و پژوهشی مشغول شوند به همین جهت در این عرصه نیازمند آن هستیم که مراکز علمی و پژوهشی لازم را فراهم کنیم. برهمین اساس نظام نامه ای برای ایجاد مراکز پژوهشی ویژه خواهران در نظر گرفته شد که در حال حاضر این نظام نامه تدوین و تصویب شده است. طبق این نظام نامه، به تدریج با تامین منابع مالی مورد نیاز، پژوهشگاه ها، پژوهشکده ها و مراکز پژوهشی مختلفی درسطح استان های کشور تاسیس می شود. البته این کار با توجه به ظرفیت هایی که در مناطق مختلف کشور از جهت فعالیت مدارس علمیه خواهران) تحصیل شده، انجام می گیرد.

 

معاونت پژوهش حوزه های علمیه خواهران در بیان ضرورت احداث و تاسیس این مراکز در استان های مختلف کشور خاطرنشان کرد: ما در معاونت پژوهش مرکز معتقدیم که همه آنچه که در چرخه ی کار پژوهشی مورد نیازخواهران است، برای سهولت در دسترسی و تامین امنیت لازم برای بانوان، می بایست در یک جا تدارک دیده شود تا بانوان پژوهشگر نیاز به ترددهای متعدد به مراکز مختلف نداشته باشند که تاسیس مراکز، موسسات و پژوهشگاه های ویژه خواهران در راستای همین دیدگاه پیش بینی شده است. البته ساختار جامعی که در مراکز استان ها دنبال می شود به صورت شهرک های پژوهشی است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا این مراکز و پژوهشگاه ها در سطح همه استان های کشور دایر می شود یا خیر گفت: ما در تمام استان های کشور، حدی از ظرفیت آماده به کار پژوهشی را دارا هستیم اما سطح این ظرفیت ها متفاوت است و یک دست و یکسان نیست. قطعا دراستان هایی که از نظر جمعیتی بالاتر هستند، تعداد مدارس بیشتری دارند و نیز از سابقه آموزشی طولانی تری برخوردارند، نیروهای بیشتری فارغ التحصیل شده و آماده به کار پژوهش هستند و بالعکس در برخی استان ها تعداد فارغ التحصیلان کمتر است. بنابراین به نسبت ظرفیتی که استحصال شده (یعنی قابلیت های آنها به فعلیت رسیده) و با توجه به تامین منابع مالی در هر استان اقدام به تاسیس مراکز می کنیم.

 

حجت الاسلام حصاری در رابطه با اولویت بندی کردن استان های مختلف برای اجرای این طرح تصریح کرد: معاونت پژوهش اولویت خاصی برای هیچ استان خاصی قایل نیست. هر استانی که آمادگی اجرایی داشته باشد ما برای اجرای طرح اقدام می کنیم. اما ممکن است در یک استان، یک پژوهشگاه دایر شود و در استان دیگر یک مرکز پژوهشی یا پژوهشکده؛ که این تناسب بر اساس میزان ظرفیت علمی استان ها تعیین می شود.

وی در ادامه با اشاره به موضوع تامین اعتبار مالی برای اجرای این طرح گفت: زمان بندی ما برای اجرای طرح به تامین اعتبارات مالی بستگی دارد. تامین اعتبارها نیز از منابع مختلفی امکان پذیر است.  در حقیقت در تاسیس مراکز پژوهشی نیز همان روالی دنبال می شود که در تاسیس مدارس علمیه خواهران وجود دارد. یعنی همچنان که برای اعتبارات مالی تاسیس مدارس، توسط موسسین، منابع محلی و بخشی از آن نیز از طریق پشتیبانی های کشوری تامین می شود، برای تاسیس مراکز پژوهشی نیز همین منابع در نظر گرفته شده است.    

 

حجت الاسلام حصاری هدف از تاسیس پژوهشگاه ها و مراکز پژوهشی ویژه خواهران را یک برنامه راهبری عنوان کرد و افزود: هدف ما صرفا این نیست که بانوان حوزوی پس از فارغ التحصیلی فعالیت های پژوهشی داشته باشند، ما به دنبال ایجاد سرگرمی برای فارغ التحصیلان نیستیم. بلکه این برنامه با مبنای اصول و قاعده خاصی طراحی شده است. برای راهبری پژوهش های دینی از این طریق اداره ای در ستاد تاسیس شده تحت عنوان «اداره راهبری پژوهش های دینی» که کار این اداره این است که نیازها و خلاء ها را شناسایی کرده و آنها را با توانایی های فعلی خواهران تناسب سازی کند و پتانسیل و انرژی علمی خواهران صرف پاسخگویی به بخشی از نیازعلمی جامعه و مخاطب ما شود.

 

وی تصریح کرد: اگر قبول داریم که بانوان نیمی از پیکره جامعه هستند پس بانوان تحصیل کرده ی حوزوی باید براساس قابلیت ها و توانایی های خود، سهم شایسته ای را در تولید علم دینی برعهده بگیرند و این کار باید در چرخه کاملی که تحت یک نقشه جامع علمی اتفاق می افتد، انجام شود. به عبارت دیگر این طرح یک برنامه هدفمند و دارای پشتوانه در مسیر تولید علم دینی و بازتولید آن است. یعنی آن بخش از علوم دینی هم که در گذشته کار علمی و پژوهشی آنها انجام شده، اما متناسب با ذائقه ، فهم و نیاز جامعه امروز نیست باید در حوزه ها بازتولید و باز آفرینی شود که ما این مسئله را در دستور کار داریم.

معاونت پژوهش حوزه علمیه خواهران در باره بانوان حوزوی پژوهشگری که در این مراکز بکارگیری می شوند گفت: این افراد باید حداقل تحصیلات مقطع سطح سه (کارشناسی ارشد) را به اتمام رسانده و از توانایی های پژوهشی برخوردار باشند که میزان این توانمندی ها از طریق ارایه نمونه کار موفق در این زمینه، سنجیده می شود.   

 

وی در بخشی از سخنان خود به موضوع فعالیت هسته های پژوهشی در حوزه های علمیه خواهران اشاره و تصریح کرد: هسته های پژوهشی از قریب به سه یا چهار سال پیش کار خود را در حوزه های علمیه خواهران آغاز کرد و در حال حاضر  370 هسته پژوهشی در کشور داریم. این هسته ها به صورت گروهی طرح نامه ارایه کرده و هر یک زیر نظر یک استاد، کارهای مطالعاتی خود را انجام می دهند. خروجی این کارهای مطالعاتی نیز به شکل کتاب، کتابچه یا مقاله عرضه می شود و این یک جریان مستمر است. تاکنون تعدادی از این آثار به چاپ رسیده و تعدادی نیز در نوبت چاپ هستند. ضمن این که بخشی از نیروهایی که در مراکز پژوهشی از آنها دعوت به همکاری می شود از میان همین هسته های پژوهشی هستند.             

  

 

کد خبر 517315

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha