روایت امام خمینی (ره) از رمز موفقیتِ «صاحب جواهر» / «اخلاق» میوه درخت ایمان است

خبرگزاری شبستان: آیت الله آیت میردامادی گفت: امام خمینی (ره) عامل اصلی موفقیت اخلاقی و علمی «صاحب جواهر» را ساده زیستی و دوری از تجملات و تشریفات دانستند.

خبرگزاری شبستان: گروه قرآن و معارف: امام خمینی (ره)، رهبر کبیر انقلاب اسلامی، یازدهم شهریور ماه سال 1363 در ملاقات با اعضای شورای نگهبان، سخنان مهمی درباره وضعیت معیشتی و سبک زندگی روحانیت مطرح کردند که بسیار حایز اهمیت و قابل تامل است:

«مسأله تشریفات حوزه هاى روحانیت، دارد زیاد مى شود. وقتى تشریفات زیاد شد، محتوا کنار مى رود. وقتى ساختمانها و ماشینها و دم و دستگاهها زیاد شود، موجب مى شود بنیه فقهى اسلام صدمه ببیند، یعنى با این بساطها نمى شود شیخ مرتضى و صاحب جواهر تحویل جامعه داد. این موجب نگرانى است و واقعاً نمى دانم با این وضع چه کنم. این تشریفات اسباب آن مى شود که روحانیت شکست بخورد. زندگى صاحب جواهر را با زندگى روحانیون امروز که بسنجیم، خوب مى فهمیم که چه ضربه اى  به دست خودمان به خودمان مى زنیم. یک قصه هم قصه بعضى ائمه جمعه و بعضى از علماى بلاد است که با دخالتهاى بى مورد خود در امور دولت، اسباب این مى شوند که مردم از آنها کنار گیرند. اگر مردم از روحانیون کنار گیرند، موجب مى شود که روحانیون شکست بخورند، و اگر روحانیون شکست بخورند، جمهورى اسلامى شکست مى خورد».

 

 

ایشان در دیدار با جمعی از طلاب و روحانیون فرمودند:

«یـکـی از امـور مـهم این است که روحانیون باید ساده زندگی کنند. آن چـیـزی کـه روحـانیت را پیش برده تا حالا، و حفظ کرده است این است که سـاده زنـدگـی کـردند. آنهایی که منشا آثار بزرگی بودند، ساده زندگی کـردنـد... ارزش انـسـان، بـه خانه نیست، به اتومبیل نیست. اگر ارزش انـسـان بـه ایـنـها بود، انبیاء باید همین کار را بکنند. انبیاء سیرهاشـان را دیده‌اید چه جور بوده. ارزش انسان به این نیست که یک هیاهو داشـتـه بـاشد، یک اتومبیل کذا داشته باشد، یک رفت و آمد زیاد داشته بـاشد. ارزش روحانیت به این نیست که یک بساطی داشته باشد و یک دفتری و یـک دستکی داشته باشد. فکر کنید ارزش انسان را به دست آورید، ارزش روحانیت را از دست ندهید».

 

با مطالعه سخنان امام خمینی (ره)، اهمیت نقش و جایگاه روحانیت در هدایت مردم به رستگاری و سعادت و هم چنین لزوم تخلق به اخلاق الهی و دورس از تشریفات، روشن می شود. به منظور تبیین سخنان رهبر کبیر انقلاب و ضرورت توجه طلاب و مسئولان مدارس علمیه، گفت وگویی با آیت الله سیدباقر آیت میردامادی، نماینده آیت الله نوری همدانی، امام جماعت مسجد جامع امام رضا(ع) و نویسنده و پژوهشگر حوزوی داشتیم که در ادامه می خوانید:

 

آیت الله آیت میردامادی با بیان اینکه دستورات اسلام شامل سه بخش اعتقادات، احکام و اخلاق است، گفت: جمع این سه بخش در یک فرد، زمینه ساز تعالی و رشد معنوی وی می شود؛ همچنان که یک درخت با داشتن ریشه (اعتقادات)، شاخه (احکام) و میوه (اخلاق) پابرجا و مفید است.

 

تخلق به اخلاق الهی، ثمره ایمان است

وی تخلق به اخلاق الهی را ثمره ایمان به پروردگار و دستورات وی دانست و افزود: اگر ایمان در کردار و رفتار انسان متجلی نشود، همچون درخت خشکیده ای، بی نتیجه و بی حاصل است.

 

 

استاد اخلاق مدرسه علمیه حاج ابوالفتح تهران ادامه داد: پیامبر اسلام (ص)، فردی عابد و زاهد را دیدند که مردم، پیرامونش جمع می شوند. سوال فرمودند: این فرد چه کاره است؟ پاسخ دادند: این فرد عالم به علم انساب است. حضرت محمد (ص) فرمودند: این علم بی فایده است زیرا علم صحیح بر سه نوع است: آیت محکمه، فریضه عادله و سنت قائمه. اولی را دانش خداشناسی، دومی را دانش خودشناسی و سومی را زمینه ساز عمل به واجبات و فروعات دین بیان کردند.

 

تاکید امام(ره) بر اخلاق مداری روحانیت

وی با اشاره به اینکه، بیان و تبیین این سه نوع علم بر عهده علما و روحانیت است، خاطرنشان کرد: فرض کنید علما بی توجه به وظایف، جامعه را به حال خود رها کنند. آیا آن جامعه، مسیر صلاح و طریق درستکاری و سعادت را می پیماید؟ به همین دلیل است که امام خمینی (ره) در مقام یک مرجع تقلید، همواره طلاب و روحانیون را نسبت به وظایف اصلی شان متذکر می شدند و آنها را از تعلقات و تمایلات افراطی دنیوی برحذر می داشتند.

 

آیت الله آیت میردامادی جامعه فاقد اخلاق را همچون درختِ بی ثمر دانست و گفت:

اقوام روزگار به اخلاق زنده اند

قومی که گشت فاقد اخلاق مردنی است

 

وی با اشاره به سخنان امام خمینی (ره) در دیدار با اعضای شورای نگهبان و تاکید ایشان بر تبعیت از سیره و روش زندگی علمای سلف افزود: رهبر کبیر انقلاب سبک زندگی آیت الله محمدحسن نجفی معروف به «صاحب جواهر» را  الگویی برای زندگی طلاب معرفی کردند. اگر این فقیه بزرگوار به دنبال مطامع دنیوی بودند نمی توانستند فقه جواهری را برای ما به یادگار بگذارند. ایشان در کمال سادگی در خانه ای کوچک زندگی می کردند و همواره در اندیشه تربیت طلاب علوم دینی و بیان معارف اهل بیت (ع) بودند.

 

 

فساد علما، تباهی جامعه را به دنبال دارد

امام جماعت مسجد جامع امام رضا (ع) تهران خاطرنشان کرد: طلاب و روحانیون با تاسی به سیره اهل بیت (ع) و روش زندگانی علمای سلف، اخلاق را در عمل به مردم بیاموزند که اگر در جامعه ای این قشر (علما و روحانیون) دچار فساد یا انفعال شوند تباهی فراگیر می شود:

ز فرمان قرآن، چو سر تافتیم

به جای خوشی، ناخوشی یافتیم

اگر رهبر خلق، قرآن بودی

جهان سر به سر چون گلستان، بُدی

 

کم رنگ شدنِ اخلاق در برخی طلاب

وی علمای دین را راهنمایان انسان ها برای رسیدن به حیات طیبه قرآنی خواند و ادامه داد: متاسفانه امروزه محاسن و مکارم اخلاقی در زندگی فردی و اجتماعی برخی طلاب و روحانیون کم رنگ شده است. چگونه این گروه می توانند چراغ راه عموم مردم در تاریکی های عصر حاضر باشند؟

 

آیت الله آیت میردامادی در پایان گفت: طرفدار ریاضت و رهبانیت مسیحی نیستم که طی آن، فرد باید خواسته ها و نیازهای طبیعی و مشروع خود را نادیده بگیرد. اما نباید دچار افراط در مادیات شد، آنچنان که انگیزه طلاب، جمع آوری اموال باشد.

کد خبر 516933

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha