به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از زنجان، وقتی با تمام وجود در برابر مقام الهی می ایستی و برای شکرگذاری به درگاهش به سجده و رکوع می روی، گویی همه دنیا گوش می شود برای شنیدن عبادت تو، در آیات و روایات بسیاری از ائمه معصومین در خصوص اهمیت نماز سخن به میان آمده، اما آنچه که مهم است، علاوه بر اینکه از واجبات دین اسلام است، آدابی است که باید رعایت شود.
دین اسلام همواره پیروان خود را به اقامه نماز این واجب الهی دعوت کرده است و همین بس که پذیرش سایر اعمال انسان به پذیرفته شدن نماز هر فرد بستگی دارد و همین مساله می تواند اهمیت اقامه صحیح نماز را برای انسان دوچندان سازد.
در احادیث بارها شنیده ایم که نمازهمچون نهری است که انسان هر روز پنج بار خود را در آن می شوید و بارگناهان از انسان رخت برمی بندد، اما آیا نمازی که هر روز اقامه می کنیم با خلوص نیت و رعایت تمام آدابی که به آن تاکید شده است، اقامه می شود.
حضرت علی (علیه السلام) در خصوص اهمیت نماز فرموده اند: «اوصیکم بالصلوه و حفظها، فإنّها خیر العمل: شما را به نماز و حفظ آن سفارش می کنم که بهترین عمل است»، همین حدیث حجت را بر انسان تمام می کند چرا که بیان می کند عبادت انسان به شکل نماز تا چه اندازه در دین اسلام سفارش شده است.
البته باید توجه کرد خداوند در قرآن کریم نیز با تعابیر گوناگون از نماز و احکام آن سخن به میان آورده است که باید با مراجعه به این کتاب انسان ساز از این احکام آگاه بود و به آن عمل کرد.
ائمه معصومین نیز در هر موقعیتی به اهمیت نماز اشاره کرده و در لحظه لحظه زندگی خود پیروان خود را به اقامه نماز سفارش نموده اند.
ائمه جماعت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان در کارگاهی که به منظور تبین آداب نماز تشکیل شده بود در این خصوص اظهار کرد: در دین اسلام نماز به عنوان یکی از واجبات الهی مورد تاکید قرار گرفته است.
حجت الاسلام مطهری با بیان اینکه تنها اقامه نماز کافی نیست و باید آداب آن نیز رعایت شود، خاطرنشان کرد: نماز آدابی دارد که بایستی نمازگزار آنها را رعایت کند تا در عبادت فرد خدشه ای وارد نگردد.
وی با یادآوری اینکه در خصوص آداب به جا آوردن نماز احادیث بسیاری نقل شده است، افزود: قرآن نیز در آیه ای می فرماید: «یا بَنِی آدَمَ خُذُوا زِینَتَکُمْ عِنْدَ کُلِّ مَسْجِدٍ: ای فرزندان آدم! زینتهای ( مادی و معنوی ) خود را هنگام رفتن به هر مسجدی با خود بردارید».
ائمه جماعت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه زینت های مادی شامل پوشیدن لباس های مرتب، پاک، تمیز، شانه زدن موها، به کار بردن عطر و مانند آن می شود و زینت های معنوی، صفات انسانی، ملکات اخلاقی، پاکی نیّت و اخلاص را در بر می گیرد، گفت: امام رضا(علیه السلام) نیز در این خصوص می فرمایند: «هر گاه بخواهی نماز به جای آوری، در حال کسالت و خواب آلودگی و شتابزدگی و هوا پرستی به نماز نایست، بلکه آن را با آرامش و وقار و هشیاری به پا دار. و بر تو باد به افتادگی و فروتنی در برابر خداوند بزرگ، بر تو باد به واهمه و پریدگی رنگ، بین بیم و امید ... همچون برده فراری و سرافکنده در پیشگاه خدا بایست؛ پاهایت را استوار و قامتت را مستقیم بدار و به چپ و راست منگر، گویا او را می بینی و اگر تو او را نمی بینی او تو را می بیند؛ و در وقت نماز با ریش خود و با هیچ یک از اعضای بدنت بازی مکن.»
وی یکی از آداب نماز را مراعات اول وقت عنوان کرد و افزود: وقتی به درخواست کسی پاسخ سریع می دهی نشان دهند ادب و احترام نسبت به آن فرد است بنابراین نمازگزار نیز با شنیدن صدای اذان باید بلافاصله به نماز بایستد.
حجت الاسلام مطهری شرکت در نماز جماعت را نیز یکی از از نشانه های اهمیت دادن به نماز عنوان کرد و ادامه قرآن نیز تاکید می کند «وَ أَقِیمُوا الصلوه وَ اتُوا الزَّکاهَ وَ ارْکَعُوا مَعَ الرَّاکِعِینَ: نماز را به پا دارید و زکات را بپردازید و با رکوع کنندگان به رکوع روید».
وی حضور قلب در نماز را از دیگر آداب نماز اعلام کرد و افزود: توجّه و حضور قلب از جمله اموری است که روح و حقیقت نماز به آن بستگی دارد.
ائمه جماعت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان، مقصود از حضور قلب را تهی کردن دل از غیر خدا خواند و گفت: نماز، حضوردر پیشگاه الهی و سخن گفتن با بزرگ مطلق است و در چنین جایگاهی هر گونه دلدادگی و التفات به غیر او، بی ادبی و نشانه عدم حضور نمازگزار و رعایت نکردن مقام بلند نماز است.
وی ادامه داد: شیطان در طمع است تا بر قلب انسان نفوذ کند و دین و ایمان را از او برباید که این اقدام در حین نماز در شیطان سخت و دشوار می شود از این رو باید نمازگزار هوشیار باشد و در حین نماز با توجه کامل به خدا و خضوع در مقابل پروردگار از وسوسه شیطان در امان بماند.
حجت السلام مطهری در بخش دیگری از سخنان خود به آثار نماز نیز اشاره کرد و افزود: ایمان و اطاعت از دستورات الهی نه تنها دشواری های زندگی را برای انسان آسان می کند، بلکه حرکت در صراط مستقیم را برای فرد سهل می کند.
وی همچنین به توجه والدین و آموزش نماز صحیح به کودکان و نوجوانان اشاره کرد و افزود: گرایش دینی کودکان غیرقابل انکار است ولی باید والدین با شناخت درست روحیات فرزندان خود به آنان آموزش داده و آنان را در مسیر درست به حرکت درآورند.
حجت الاسلام مطهری با بیان اینکه نماز در تمام زندگی انسان تاثیرگذار است، افزود: آموزش نماز به کودکان می تواند موجب رعایت آداب نماز از ابتدا در فرد شود و به قبولی این فریضه الهی کمک کند.
نظر شما