همکاری هلنیک پترولیوم یونان با ایران

خبرگزاری شبستان:بزرگترین شرکت پالایشگاهی یونان در پی لغو تحریم‌های بین المللی علیه ایران، مذاکرات خود برای آغاز همکاری‌های دوجانبه با شرکت ملی نفت ایران را آغاز می‌کند.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: صنعت نفت ایران در دوران پساتحریم بهترین فرصت را برای رونق و توسعه دارد چرا که محدودیت ها و موانعی که بر سر راه صادرات این محصول باارزش جهانی بر سر راه ایران قرار داشت با لغو تحریم ها از بین رفته است. بسیاری از شرکت های بزرگ نفتی چون توتال و شل مذاکرات خود را با ایران برای سرمایه گذاری انجام داده اند در همین راستا بزرگترین شرکت پالایشگاهی یونان نیز به گفته رسانه های خارجی مذاکراتی با طرف ایرانی آغاز کرده است تا در بازار ایران سهمی داشته باشد.

 

بنابراین گزارش، باشگاه خبرنگاران جوان در همین رابطه به نقل از رویترز نوشته است که: "در پی لغو تحریم‌های بین المللی علیه ایران، بزرگترین شرکت پالایشگاهی یونان مذاکرات خود برای آغاز همکاری‌های دوجانبه با شرکت ملی نفت ایران را آغاز می‌کند. تحریم‌های بین المللی موجب شد تا صادرات نفت ایران از 2 میلیون بشکه در روز ، به کمی بیش از یک میلیون بشکه در روز کاهش یابد. مقامات ایران روز دوشنبه دستوری را برای افزایش 500 هزار بشکه‌ای تولید نفت ابلاغ کردند. یک مقام آگاه در شرکت هلنیک یونان اظهار داشت: با توجه به لغو تحریم‌ها، شرکت هلنیک پترولیوم می تواند اکنون مذاکره برای قرارداد احتمالی واردات نفت را با ایران آغاز کند. هلنیک پترولیوم یکی از مشتریان بزرگ نفت ایران به شمار می‌رود و پیش از اعمال تحریم‌ها بیش از 20 درصد نفت مورد نیاز خود را از ایران تامین می‌کرد. البته این شرکت نفتی به دلیل خریدهای قبلی از ایران، 550 تا 600 میلیون دلار بدهکار است. یک منبع نزدیک به مذاکرات ایران و یونان گفت: به دلیل تحریم‌های بین المللی، شرکت هلنیک پترولیوم نتوانسته است بدهی خود را به ایران بپردازد. یک مقام آگاه در این شرکت به رویترز گفت: اکنون پس از لغو تحریم ها، این شرکت می تواند برسر امکان توافق درباره سرمایه گذاری بیشتر در منابع نفت خام و تنظیم مسائل تجاری میان دو کشور گفت و گو کند."

 

این گزارش می افزاید: روابط اقتصادي ايران و يونان در طول سالهاي گذشته دچار نوسان بوده است. عليرغم ظرفيت هاي موجود، روابط تجاري و اقتصادي بطور مناسبي رشد نکرده است. در سالهاي گذشته اسناد مختلفي به منظور توسعه و ارتقاء مناسبات اقتصادي و تجاري فيمابين به امضا رسيده است اما گذشته از برخي موانع سياسي مانند تحريم هاي ناعادلانه اخير اتحاديه اروپا عليه کشورمان، ظرفيت ها و توانايي هاي دو کشور براي تجار و سرمايه گذاران هر کشور ناشناخته باقي مانده است. اخيرا? اتاق هاي بازرگاني مشترک ايران و يونان در تهران و آتن تشکيل شد که انتظار مي رود با رفع ضعف هاي گذشته، نسبت به معرفي توانايي ها و ظرفيت هاي دو کشور فعالانه گام بردارند.

 

حجم روابط تجاري فيمابين در سالهاي اخير نوساناتي داشته است. گمرک جمهوري اسلامي ايران آمار مبادلات فيمابين را بدون احتساب فروش نفت خام اعلام کرده است. به منظور آگاهي از وضعيت مبادلات غير نفتي، آمار ۵ ساله تجاري به نقل از گمرک ايران در جدول ذيل نشان داده شده است:

 

تحريم هاي ناعادلانه عليه کشورمان و جو رواني ناشي از آن موجب کاهش شديد مبادلات تجاري در سال ۱۳۹۱ نسبت به سالهاي گذشته شد.

 

بر اساس آمار منابع يوناني مبادلات تجاري ميان يونان و جمهوري اسلامي ايران طي سالهاي ۲۰۱۲-۲۰۰۶ به شرح ذيل است:(ارقام ذيل به يورو مي باشند - در برخي موارد ارقام بصورت رند درج شده است)

 

بررسي ارقام فوق نشان مي دهد مبادلات دو کشور تا سال ۲۰۰۸ که قيمت نفت خام بطور بي سابقه اي افزايش يافت، همواره رو به تزايد بوده و فقط در سال ۲۰۰۹ به دنبال کاهش شديد قيمت جهاني نفت و بحران مالي در يونان که به کاهش واردات و بالطبع کاهش تقاضاي نفت خام در بازار اين کشور منجر شد براي مقطعي با کاهش مواجه گرديد اما در سال ۲۰۱۰ مبادلات تجاري دو کشور با افزايش ۸۵ ميليون و در سال ۲۰۱۱ با افزايش ۷۰۰ ميليون يورو و رشد ۵۲ درصدي مجددا? سير صعودي خود را از سر گرفت.

 

در سال ۲۰۱۰ ايران به عنوان هفتمين صادر کننده به يونان و شصت و هفتمين کشور وارد کننده از يونان شناخته شد. با آغاز تحريم هاي اتحاديه اروپا و حذف نفت از مبادلات دو کشور، شاهد کاهش بي سابقه اي در حجم مناسبات تجاري فيمابين بوديم.

 

ترکيب کلي صادرات يونان به ايران در مدت زمان ياد شده به ترتيب ميزان عبارت بوده اند از کالاهاي صنعتي، موادخام، فلزات(۸۰/۵۳درصد درسال۲۰۱۰) محصولات کشاورزي همچون سبزيجات، زيتون، ميوه و فرآورده هاي آن(۶۰/۳۹ درصد در سال ۲۰۱۰) و ساير کالاها و خدمات که در هر سال سهم هر کدام از اين گروههاي کالاهاي صادراتي متفاوت بوده با اين حال صادرات کالاهاي صنعتي بيشترين سهم را در مجموع صادرات يونان به کشورمان داشته است. دارو، فرآورده هاي شيميايي همچون آفت کش، کود، لوازم آرايشي، قطعات الکترونيک و لوازم ساختماني از ديگر اقلام صادراتي يونان به ايران مي باشند.

 

از سوي ديگر واردات يونان از کشورمان به ترتيب عبارت بوده اند از نفت خام (۴۷/ ۹۹ درصد)، مابقي شامل فرآورده هاي پتروشيمي، سنگ، شيشه، خشکبار، فرش و ساير کالاها مي باشند. بيشترين سهم واردات را ( تا قبل از تحريم ها) نفت خام تشکيل مي دهد که در چند سال گذشته همواره سهمي بالاتر از ۹۸ درصد مجموع واردات يونان از کشورمان را داشته است.

 

 

کد خبر 516884

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha