خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ایران و برزیل دارای روابطی تاریخی هستند و قدمت آن به بیشتر از یک سده میرسد. در سال ۱۲۸۲ خورشیدی (۱۹۰۳ میلادی) اسحاق خان مفخمالدوله وزیر مختار ایران در واشنگتن به چند کشور آمریکای جنوبی سفر کرد و عهدنامه دوستی و بازرگانی با کشورهای این ناحیه از جمله برزیل، آرژانتین، اروگوئه، مکزیک و شیلی به امضاء رساند. با وجود این که روابط سیاسی بین دو دولت از همان زمان برقرار گردید ولی تأسیس سفارت در برزیل حدود سی سال بعد محقق گردید. از زمان امضای سند موافقتنامه همکاری فرهنگی بین دو کشور در سال ۱۳۳۶، تاکنون ۴۶ موافقتنامه، یادداشت تفاهم و اسناد مختلف در حوزههای سیاسی، اقتصادی، تجاری، علمی-آموزشی، فرهنگی و دانشگاهی به امضا رساندهاند. سفر حاجی میرزا ابوالحسنخان ایلچی، سفیر ایران در لندن، را به ریودوژاینرو، پایتخت پیشین برزیل، میتوان نخستین دیدار یک مقام ایرانی از برزیل و سرآغاز روابط سیاسی رسمی دو کشور دانست. روابط ایران و برزیل از سرآغاز تاکنون بیشتر جنبه اقتصادی داشته و ایران صادر کننده نفت به برزیل و وارد کننده محصولات کشاورزی و صنعتی از این کشور بوده است. همکاریهای اقتصادی و فرهنگی دو کشور بیشتر در قالب موافقتنامههایی میان وزارتخانههای دو کشور پیشبینی و اجرا میشده است
برای نخستین بار در سال ۱۳۱۴ خورشیدی (۱۹۳۵ میلادی) سفیر ایران در آرژانتین به عنوان سفیر در برزیل معرفی شد و در نهایت در ۱۴ مرداد ۱۳۲۲ سفارت ایران در ریو دو ژانیرو پایتخت برزیل بنیان نهاده شد و تا سال ۱۳۳۹ خورشیدی (۱۹۶۰ میلادی) در آن شهر فعالیت بود. همزمان با انتقال پایتخت برزیل از ریو دو ژانیرو به برازیلیا در سال ۱۹۶۰، سفارت ایران به عنوان نخستین سفارتخانه در برازیلیا توسط آقای ژوزلینو کوبیچکک، رئیس جمهور وقت برزیل بازگشایی شد. در میان کشورهای آمریکای لاتین، برزیل گستردهترین میزان صادرات را به ایران دارد، همچنین این کشور در میان ۳ کشور اصلی واردکننده محصولات ایران در آمریکای لاتین است. از ابتدای روابط میان ایران برزیل، دو کشور در زمینههای فرهنگی، اقتصادی و سیاسی همکاریهای خوبی با یکدیگر داشته و به طور پی در پی هیئتهایی در سطوح مختلف در رفتوآمد میان دو کشور بودهاند.
بنابراین گزارش، حال پس از توافق هسته ای و لغو تحریم ها؛ برزیل هم در کنار سایر کشورها بدنبال توسعه روابط خود با ایران است. در این رابطه ایرنا به نقل از آرماندو مونتیرو، وزیر توسعه، صنعت و تجارت خارجی برزیل مونتیرو در مصاحبه با روزنامه فولیا د سائوپائولو نوشته است: "در کوتاه مدت و در یک افق 5 ساله، می توانیم جریان تجاری خود با ایران را سه برابر کنیم. در سال 2015، تجارت دوجانبه بین برزیل و ایران به یک میلیارد و 670 میلیون دلار رسید که 30 درصد نسبت به سال 2011 میلادی ، هنگامی که تحریم ها تشدید یافتند، کاهش یافت. مونتیرو در ماه اکتبر در راس یک هیأت تجاری 33 نفره که به دنبال دسترسی به بازار ایران هستند، به ایران سفر کرد و احتمالا در ماه مارس یا آوریل نیز نخستین نشست مشترک اقتصادی با نمایندگان هر دو کشور را رهبری خواهد کرد. توافق تسهیل سرمایه گذاری ها با ایران، مشابه با توافقات به دست آمده با کشورهایی نظیر مکزیک، کلمبیا و شیلی از جمله برنامه های این نشست خواهد بود. در همین رابطه خوسه آئوگوستو د کاسترو، رئیس انجمن تجارت خارجی برزیل نیز ابراز امیدواری کرد که روابط سیاسی خوب بین برازیلیا و تهران به گسترش و رشد روابط تجاری بین دو کشور منجر شود. از لحاظ سیاسی، برزیل در سالهای اخیر نسبت به ایران رفتار خصمانه نداشت و این امر احتمالا به صادرات برای این کشور منجر خواهد شد."
یادآور می شود: براساس آخرین آمار رسمی گمرک حجم کل مبادلات ایران و برزیل در سال 93 حدود 400 میلیون دلار بود. ایران سالانه 100 میلیون دلار کالا به برزیل صادر و 300 میلیون دلار کالا از آن کشور وارد می کند.
نظر شما