خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: دو کشور ایران و سوئیس از قرن هفدهم میلادی با یکدیگر رابطه دارند. ایران در سال ۱۹۱۷ سفارت خود در برن را افتتاح کرد و در سال ۱۹۱۹ کنسولگری سوئیس درایران شروع به فعالیت کرد که در سال ۱۹۳۶ به سفارت تبدیل شد. سرکنسولگری ایران در ژنو در سال ۱۳۳۶ شمسی گشایش یافت ولی در ۱۳۸۰ تعطیل و وظایف آن به سفارت جمهوری اسلامی ایران در برن واگذار شد. سوئیس حافظ منافع ایران در مصر است و در طول تاریخ خود حافظ مافع کشورهای ایتالیا (۱۹۴۶)، استرالیا، کانادا، بریتانیای کبیر، ایرلند و نیوزلند (۱۹۵۲)، آفریقای جنوبی (۱۹۵۲ , ۱۹۷۹ تا ۱۹۹۵)، لبنان (۱۹۸۴)و ایالات متحده آمریکا (۱۹۸۰ تا به حال) در ایران بودهاست. در سال ۲۰۰۵ ،۱۸۷ سوئیسی درایران زندگی میکردند و طبق آمار سال ۲۰۰۴، ۳٬۸۰۱ ایرانی در سوئیس زندگی میکردند.
بنابراین گزارش، در پی اعمال تحریمهای اقتصادی یکطرفه از جانب اعضای اتحادیه اروپا بر ایران به دلیل آنکه پافشاری برای تعلیق برنامه اتمی ایران نامیده شده است، سوئیس که از جمله اعضای این اتحادیه به شمار نمیرود، در این مدت تغییر برنامه محسوسی در مراودات خود با ایران وارد نکرد و به طور معمول به ارسال تجهیزات صنعتی و سایر کالاهای تجاری به ایران ادامه داده و قراردادهای بزرگ خرید گاز نیز با ایران امضا کرده است که این موضوع با مخالفت سیاستمداران دولت فدرال آمریکا مواجه شده بود اما دولت سوئیس از این کار خود دفاع کرد و اعلام کرده بود که علت این تصمیم بر سیاست خارجی این کشور اتخاذ شده است و نه منافع مالی. حال پس از لغو تحریم ها بواسطه توافق هسته ای سوئیس بازار ایران را بازاری پرسود برای خود می داند و بدنبال حضور پررنگ در این عرصه است.
این گزارش می افزاید: تسنیم به نقل از روزنامه سوئیسی تاگس آنسایگر نوشته است: "پایان تحریم ها علیه تهران یک بازار پر سود را به سوی ما می گشاید. شرکت های سوئیسی بعد از لغو تحریم ها علیه ایران فرصت های خوبی را در این کشور می بینند. فیلیپ ولتی، رئیس اتاق بازرگانی ایران و سوئیس و سفیر سابق سوئیس در ایران در این باره اظهار داشت که کشورهایی مانند آلمان، ایتالیا و فرانسه در این راستا بسیار سریع تر و فعال تر بودند. اما سوئیس البته اعتبار خوبی در ایران دارد. سخنگوی دبیر خانه دولتی امور اقتصادی سوئیس Seco نیز بر مناسبات ویژه سوئیس و ایران تاکید کرده و گفته که ما انتظار داریم که کاهش تحریم ها چشم اندازهای اقتصادی جدیدی را بر روابط اقتصادی دو کشور بگشاید. ایران در بسیاری زمینه ها نیاز به تقاضاهای زیادی دارد. از زیر ساخت ها گرفته تا مواد غذایی و کالاهای مصرفی. ایران با نزدیک به 80 میلیون نفر جمعیت و یک اقتصاد داخلی به خوبی توسعه یافته بازار جذابی محسوب می شود. دبیر خانه دولتی امور اقتصادی سوئیس Seco در آوریل گذشته یک هیات اقتصادی را به ایران فرستاد. وزیر اقتصاد سوئیس نیز در پایان فوریه به تهران سفر می کند. به گفته سخنگوی این دبیر خانه، تهران به ویژه برای کارفرمایان و شرکت های سوئیسی جذاب است."
یادآور می شود: صادرات سوئیس به ایران از ژانویه تا نوامبر سال 2015 حدود 861 میلیون فرانک بوده که در مقایسه با 610 میلیون فرانک در سال قبل ازآن رشد چشمگیری داشته و البته همچنان در سطح پایینی قرار دارد. موسسه جهانی سوئیس که سازمانی برای حمایت از اقتصاد خارجی این کشور است سال گذشته پیش بینی کرد که صادرات سوئیس به ایران بعد از لغو تحریم ها می تواند سه برابر شود.
نظر شما