به گزارش خبرگزاری شبستان، محمد اخباری، رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی کشور در یادداشتی با عنوان "نظام آموزش عالی مهارتی در دوران پساتحریم" آورده است: آغاز عملیاتی نمودن برجام و شکل گیری روند برچیده شدن تحریم های ظالمانه علیه جمهوری اسلامی ایران که در طول 13 سال گذشته علی رغم دست یابی به رهیافت هایی نو در اقتصاد سیاسی کشور مبنی بر بی اعتمادی به نظام سرمایه داری و اصول بازار آزاد و رشد و نمو گفتمان اقتصاد مقاومتی، آسیب هایی را نیز هر چند حداقلی به ساختارهای اقتصادی، تکنولوژیکی، علمی و ... کشور وارد آورد، اما نقطه عطف بسیار مهمی در تاریخ معاصر جمهوری اسلامی به حساب آمده و استفاده مطلوب از این فرصت می تواند، راهگشای بسیاری از معضلات و رفع دغدغه های مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و مردم باشد.
در این زمینه، نظام آموزش عالی مهارتی به عنوان رهیافتی مهم در اقتصاد سیاسی کشور که سال های تحریم اهمیت و نیاز به آن را دوچندان نموده بود، همانند سایر حوزه ها خود را آماده بهره مندی از فرصت های برطرف شدن موانع ارتباطات گسترده جهانی و بین المللی نموده و تلاش دارد با استفاده از ظرفیت های موجود در این عرصه برای ارتقای نظام آموزش عالی مهارتی در سطح جهانی، با جدیت تقویت گفتمان اقتصاد مقاومتی به عنوان مطالبات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و ریاست محترم جمهوری را پیگیری نماید.
رفع تحریم های جمهوری اسلامی ایران با درایت دستگاه دیپلماسی، فرصت های متعددی را پیش روی نظام آموزش عالی مهارتی قرار می دهد که از مهمترین موارد آن عبارتند از:
- رشد فرصت های بهره برداری از ظرفیت های گسترده دیپلماسی علمی و مهارتی در برقراری مناسبات مختلف با کشورهای صاحب سبک در حوزه مهارت و کارآفرینی. در این زمینه قابل ذکر است هرچند در حوزه علمی تحریم های جدی بر جمهوری اسلامی ایران تحمیل نگردید اما پیچیده بودن مناسبات بین المللی و همچنین ارتباطات بی واسطه علم و اقتصاد در نظام فعلی بین المللی، سبب مسدود شدن فرصت دیپلماسی علمی در بسیاری از زمینه ها گردیده تا جایی که بسیاری از کشورهای اثرگذار در این زمینه، مناسبات علمی خود را خواسته یا ناخواسته با کشورمان محدود نموده بودند. لذا فرصت بهره برداری از ظرفیت های دیپلماسی علمی در تقویت نظام آموزش عالی مهارتی با توجه به این مهم که 16 کشور از 20 کشور رده اول جهان در حوزه مهارت و کارآفرینی از کشورهای اروپایی و آمریکایی هستند، ا همیت موضوع را دوچندان می نماید. نقل و انتقال در مواردی نظیر تجربیات، اساتید، دانشجو، گروه های علمی، گروه های تحقیقاتی، امکانات و ...، بخشی از فرصت های پیش روی نظام آموزش عالی مهارتی در ارتقای دیپلماسی علمی در شرایط پس از تحریم است.
- رشد فرصت های ورود تکنولوژی و فناوری به روز جهانی در عرصه های صنایع، معادن، تجارت، سلامت و ... نیز از دیگر ظرفیت های شرایط پس از تحریم برای نظام آموزش عالی مهارتی است چرا که وابستگی متقابل و پیچیده مهارت و تکنولوژی از واقعیت های اقتصادِ مهارت در قرن بیست و یکم است. ورود تکنولوژی های نو در زمینه های مختلف به کشور علاوه بر ایجاد فرصت های آموزشی نو، نیاز به نیروی کار ماهر و متخصص، افزایش سطح مهارتی، زمینه های نو برای کارآفرینی و ... را برای نظام آموزش عالی مهارتی در شرایط پساتحریم در پی خواهد داشت. اهمیت این موضوع زمانی دوچندان خواهد شد که توجه شود که از بین 10 کشور اول دنیا در حوزه مهارت و کارآفرینی، 7 کشور، بالاترین تکنولوژی های جهانی را در اختیار دارند که خود نشان از تعمیق ارتباط تکنولوژی با مهارت و کارآفرینی است.
- رشد فرصت سرمایه گذاری های خارجی در کشور، مزیت دیگری است که در شرایط پساتحریم پیش رو نظام آموزش عالی مهارتی کشور قرار می دهد چرا که ارتباط پیوسته و مداوم میان رشد سرمایه گذاری و ارتقای مهارت و کارآفرینی نیز از واقعیت های اساسی اقتصادِ مهارت به شمار می رود. افزایش سرمایه گذاری، سبب رشد کسب و کارهای کوچک، تقاضا نیروی کار برای کسب مهارت، رقابت مستقیم و غیرمستقیم برای ورود به بازار کار، تقاضا برای مهارتی سازی علم و دانش و ... شده که همه موارد فوق، سبب تقویت جایگاه نظام آموزش عالی مهارتی در کشور خواهد شد. در این زمینه توجه به این مساله نیز ضروری است که از میان 5 کشور اول در حوزه مهارت و کارآفرینی، چهار کشور از مهم ترین کشورها در جذب سرمایه گذاری های خارجی برای کشورشان هستند.
- پویا شدن اقتصاد کشور در صورت مدیریت صحیح در دوران پساتحریم، سبب افزایش تکاپو و فعالیت های اقتصادی خرد خواهد شد که این مزیت سبب افزایش جایگاه نظام آموزش عالی مهارتی کشور که با داشتن نزدیک به 1000 کد رشته محل تحصیلی مهارت محور، شغل محور، مبتنی بر کسب و کار و مبتنی بر کارآفرینی و ... فرصتی بی نظیری را برای علم آموزی دانشجویان در راستای ثروت آفرینی برای آن ها پس از تحصیل فراهم نموده، خواهد شد و لذا اقتصاد همراه با رشد، سبب تغییر تمرکز از تحصیل برای ارتقای شغلی و مدرک گرایی، به تحصیل برای ثروت آفرینی به عنوان مهمترین کار ویژه نظام آموزش عالی مهارتی خواهد شد. اهمیت این موضوع نیز زمانی بیشتر به چشم خواهد آمد که اقتصاد خرد فعال با کسب و کارهای کوچک مبتنی بر مهارت و کارآفرینی، شاخصه اصلی اکثر کشورهای تاثیرگذار در حوزه مهارت و کارآفرینی در رتبه بندی های جهانی است.
در نتیجه تفاسیر مختصر فوق بیانگر اهمیت رفع تحریم ها و استفاده از ظرفیت های بین المللی در تقویت نظام آموزش عالی مهارتی است. اهمیتی که می بایست با دقت و کنجکاوی مورد شناسایی قرار گرفته و در جهت تقویت اقتصاد کشور و در نتیجه اقتدار جمهوری اسلامی ایران، مورد استفاده قرار گیرد؛ اهمیتی که می بایست برای آن برنامه ریزی هدفمند از سوی دستگاه مسئول در حوزه آموزش عالی انجام گیرد؛ اهمیتی که نیازمند فعال شدن اثرگذار وابستگان علمی کشورمان در سطح جهان است؛ اهمیتی که نیازمند تعامل هرچه بیشتر دستگاه های مربوطه از جمله وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت امور خارجه دارد؛ اهمیتی که نگاه صرفا خوش بینانه به آن نه تنها دردی را دوا نخواهد نمود بلکه بر عمق مشکلات موجود نیز می افزاید؛ اهمیتی که هرچند ضرورت توجه به آن بدیهی است اما می بایست از تمامی ظرفیت های آن در جهت تعمیق راهبرد کلان اقتصاد مقاومتی بهره جست.
نظر شما