به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه اطلاع رسانی کتابخانه ،موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، این کتاب نگاشته نظام الدین احمد ابن محمد صالح الصدیقی الحسینی جیویی است. که از تاریخ ولادت و وفات او اطلاعی در دست نیست.
همین قدر می دانیم که مجمع الصنایع را در سال 1060ق. تألیف نموده به شاه جهان گورکانی (1000- 1075ق. آگره) تقدیم کرده است. گویا نظام الدین احمد همراه پدر خود که او نیز اهل فضل و شعر بوده است در دربار این پادشاه رفت و آمد داشته است.
مجمع الصنایع در چهار فصل تدوین شده است. فصل نخست در تقسیم کلام (به دو قسمت منظوم و منثور) و شامل انواع قالبهای شعری از جمله: غزل، قصیده، قطعه، رباعی و مثنوی و برای هر کدام نمونههایی آورده است. فصل دوم را در بیان صنایع لفظی ساخته، از جمله: ترصیع، انواع جناس، معرب، اشتقاق و انواع سجع، تضمین، تزلزل، ملمع، مصحف و... . فصل سوم در ذکر بدایع معنوی است از جمله: ایهام، محتمل الضدین، تفسیر، تعلیل، رجوع، تسویه، مشروط، اضمار، تشبیه و...
برای تصحیح این کتاب، اگر چه مرسوم است که نسخه خطی نزدیک به اصل را اساس کار قرار دهند، اما مصحح، به دو دلیل، نسخه چاپ سنگی سال 1261ق. (لکهنو) را اساس کار خود قرار داده و سعی نموده که تمام نسخههای جمعآوری شده ( 10 نسخه) را با کتاب چاپ سنگی مقایسه نماید. یکی اینکه حاشیهنویس کتاب چاپی ادعا نموده که چندین نسخه را در دست داشته و دوم اینکه نسخه نزدیک به اصل که مربوط به کتابخانه لسآنجلس می باشد، غلطهای فراوانی داشته و بیدقتی های کاتب در آن بی شمار بوده است. در تصحیح این اثر تمام مواردی که در چاپ سنگی نبود از دیگر نسخ وارد و حواشی همه نسخ به ویژه چاپ سنگی را ثبت نموده است.
این کتاب به تصحیح، مقدمه و تعلیقات محمد خشکاب است و توسط انتشارات سفیر اردهال، با شمارگان 550 نسخه در همین سال و به قیمت 350000 ریال روانه بازار نشر شده است.
نظر شما