خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: صنایع ریلی، حمل و نقل و ارتباطات از حوزه هایی است که نیازمند توجه بیش از پیش متولیان داخلی است چرا که با توسعه این بخش می توان شاهد گسترش ارتباطات تجاری و اقتصادی خود چه در عرصه داخلی و چه در عرصه خارجی باشیم. در این راستا کشورهای مرزی که دارای مرز مشترک با ایران است بهترین گزینه هستند در همین راستا استاندار سیستان و بلوچستان با سروزیر ایالت بلوچستان پاکستان دیداری داشت که در آن دیدار قرار شد بندر چابهار و بندر گوادر با خط ریلی به هم متصل شوند.
بنابراین گزارش، مهر در این زمینه به نقل از داون نیوزاز قول مهندس علی اوسط هاشمی، استاندار سیستان و بلوچستان ایران در جریان سفر به بندر گوادر پاکستان در دیدار با ثنا الله زهری، سروزیر ایالت بلوچستان پاکستان نوشته است که: "همکاری در زمینه های گوناگون موجب توسعه دو استان خواهد شد و تحقق این امر مستلزم اراده و پشتکار طرفین است. مولفه ای چون امنیت، بستر را برای هرگونه سرمایه گذاری و جهش توسعه ای میسر می کند. جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا توان امنیتی و اطلاعاتی خود را در اختیار کشور پاکستان قرار دهد. برقراری ارتباط بین مرزبانان جمهوری اسلامی ایران و پاکستان موجب کاهش شرارت در مرز می شود. وجود ارتش قدرتمند پاکستان و اقتدار نظامی و انتظامی ایران با هم افزایی موجب اقبال سرمایه گذاران به این منطقه خواهد شد. در حال حاضر جغرافیای اسلام مورد تهدید قرار گرفته و صیانت از اسلام نیازمند هم افزایی نظامی کشورهای اسلامی است. سیستان و بلوچستان آماده همکاری در زمینه های گوناگون صنایع بزرگ چون سدسازی، نیروگاه و غیره را دارد. انعقاد قرارداد برای صادرات هزار مگاوات برق به کشور پاکستان پس از بررسی های کارشناسی در اولویت قرار دارد. احداث خط آهن چابهار به گوادر نیز باید مورد توجه طرفین باشد. راه اندازی خط آهن قطعا برای توسعه دو استان مفید واقع می شود. وجود ٩٠٠ کیلومتر مرز مشترک و یک پایانه مرزی به هیچ وجه زیبنده نیست و نباید بگذاریم زمان هدر رود و نسبت به راه اندازی بازارچه های مشترک دیگر هرچه سریعتر تصمیم گیری کنیم."
این گزارش می افزاید: پایگاه خبری وزارت راه وشهرسازی آذر ماه سال جاری خبر دیدار عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی در دیدار با اکرم خان درانی، وزیر مسکن و خدمات عمومی پاکستان را منتشر کرده بود و به نقل از آخوندی نوشته بود که: "ایران آمادگی دارد دسترسی پاکستان به کشورهای آسیای میانه و روسیه را تسهیل کند. در زمینه ارتباطات ریلی، زمینی، دریایی و هوایی میان ایران و پاکستان موافقت نامه های متعددی وجود دارد که باید برای توسعه مناسبات بین دو کشور از این ظرفیت ها استفاده شود. از نظر تمدنی ایران، پاکستان، شبه قاره هند و پس از آن افغانستان، کشورهای آسیای میانه و عراق از یک تمدن بهره مند هستند، از این رو روابط ما بر مبنای ارتباط نزدیک با همسایگان و کشورهایی که از حوزه تمدنی یکسان با آنها بهره می بریم پایه گذاری شده است. جاده ها و خطوط ارتباطی ایران و پاکستان وضعیت خوبی دارد و جمهوری اسلامی ایران از مسیر ریلی و جاده در زاهدان با پاکستان ارتباط دارد؛ علاوه بر این پایانه مرزی میرجاوه نیز بسیار فعال است. کشورمان برای ایجاد کریدور اتصال پاکستان به جمهوری آذربایجان، کشورهای آسیای میانه و روسیه از مسیر ایران آمادگی دارد و پاکستان تمایل دارد کریدوری به سمت چین داشته باشد و در این زمینه سرمایه گذاری گسترده ای نیز انجام داده است؛ مطمئن هستیم این کریدور که از افغانستان و تاجیکستان عبور می کند به دلیل ناامنی های موجود توفیق بالایی نخواهد داشت. جمهوری اسلامی ایران می تواند کریدور امنی برای پاکستان فراهم کنیم. تبادلات تجاری ما از طریق بنادر چابهار و بندر گوادر انجام می شود. از چابهار تا شمال ایران زیرساخت حمل و نقلی مناسبی وجود دارد و از طریق سرخس و اینچه برون به ترکمنستان و جمهوری آذربایجان و در ادامه به کریدورهای بین المللی متصل است؛ بنابراین از این طریق می توان کالاهای تجاری پاکستان را در شبکه بین المللی جابه جا کرد. چنانچه پاکستان آمادگی داشته باشد، ما آمده ایم کریدوری از ایران به پاکستان و در نهایت به شبه قاره هند احداث شود تا از این طریق بتوان آسیای مرکزی را به شبه قاره هند متصل کرد."
یادآور می شود: در دور جدید مذاکرات پاکستان و ایران، مسئولان سعی دارند که جان تازهای به مبادلات تجاری بین ٢ کشور بخشیده و رکود تجاری موجود در دوران سخت تحریمها را جبران کنند. بر همین اساس بعد از ٢سال توقف، حمل کالای صادراتی و وارداتی از طریق خط آهن ایران به پاکستان و بالعکس با همکاری اداره کل گمرک استان سیستانوبلوچستان و راهآهن جنوب شرق، بار دیگر از مردادماه امسال آغاز شد. البته نباید فراموش کرد که سابقه ٢٠ساله عضویت این کشور در سازمان تجارت جهانی و داشتن تجارت آزاد با کشورهای جنوب آسیا (سارک) و همچنین چین و مالزی، رقابت و ورود به بازار پاکستان را سختتر از سایر کشورهای همسایه کرده است و تجارت با این کشور، تجارت با همسایهای سرسخت با یک بازار رقابتی و بینالمللی است. تجارتی که توفیق در آن میتواند الگویی برای ایران پس از تحریم شود. تجارتی که میتواند به توسعه اقتصاد ملی ایران در شرق کشور هم منجر شود و منشأ آثار و برکات بسیار برای یکی از محرومترین بخشهای این سرزمین شود.
نظر شما