آمریکا مازاد توليد آب سنگين ایران را می خرد/نقش مسکو در کاهش تنش بین تهران و ریاض

خبرگزاری شبستان: عربستان نگران نمایان شدن پشتیبانی اش از افراط گرایی، آمریکا مازاد توليد آب سنگين ایران را می خرد، نقش مسکو در کاهش تنش بین تهران و ریاض، زمستان برجامی ۹۴ از سرتیترهای برخی از حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، عربستان نگران نمایان شدن پشتیبانی اش از افراط گرایی، آمریکا مازاد توليد آب سنگين ایران را می خرد، نقش مسکو در کاهش تنش بین تهران و ریاض، زمستان برجامی ۹۴، اصرار عربستان بر رویکرد نظامی در سوریه از سرتیترهای برخی از حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. سایر اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:

آمریکا مازاد توليد آب سنگين ایران را می خرد

علی اصغر زارعان معاون سازمان انرژي اتمي در نطنز گفت: ايران حدود ۴۰ تن مازاد توليد آب سنگين را ازطريق يک کشور واسط به آمريکايي ها مي فروشد.

زارعان افزود: ۶ تن از آب سنگين صادراتي ايران در مراکز اتمي و بقيه در مراکز تحقيقاتي آمريکا استفاده مي شود.

وي اضافه کرد: با توجه به راهبرد اين سازمان مبني بر تجاري سازي در حوزه توليدات و نتايج کيفيت سنجي که اخيرا در آزمايشگاه بين المللي ساوانا در امريکا بر روي آب سنگين ايران صورت گرفت ، خلوص آن ۹۹/۷۵ درصد مورد تاييد قرار گرفت.

معاون سازمان انرژي اتمي گفت: اين موضوع نشان دهنده استاندارد سازي و کيفيتي است که در ايران درباره صنعت هسته اي شکل گرفته است.

زارعان افزود: با توجه به صادرات يو اف سيکس(uf۶) که ۶ دي ماه انجام شد، استاندارد سازي و تضمين کيفيت از طرف روسي، تاييديه اي بر فعاليت هاي صنعت هسته اي ايران است و نشان از کيفيت بالاي مواد صنعت هسته اي ايران دارد که مي تواند با کشورهاي توليد کننده موادهسته اي رقابت کند.

وي ادامه داد: با اقدامات اخير، جمهوري اسلامي ايران در رده کشورهاي توليد کننده مواد استراتژيک هسته اي ازجمله يو اف سيکس uf۶ و آب سنگين قرار دارد.

معاون سازمان انرژي اتمي گفت: ما حدود ۲۰ تن آب سنگين درسال توليد مي کنيم و مازاد آن را به مشتريان خارجي مي فروشيم.

زارعان افزود: درکنسرسيومي که در اين حوزه درکشورهاي غربي تشکيل شده است، جمهوري اسلامي ايران به طور رسمي عضو اين کنسرسيوم قرار مي گيرد که اين موضوع دستاوردي ملي و يک پيروزي محسوب مي شود.

وي درباره قرارداد بازسازي راکتور اراک نيز گفت: همان طور که الزاماتي مد نظر است و بايد يک قرارداد بسيار قوي و قابل قبول با طرف خارجي ازجمله کشور چين داشته باشيم و قرار شد مشارکت کنيم ، درنهايت جمهوري اسلامي ايران صاحب طراحي و کار است.

زارعان افزود: قرار داد همکاري (راکتور اراک) تا آخر هفته آينده به طور رسمي بين طرفين، مبادله خواهد شد که ما بتوانيم راکتوري قابل قبول با آپشن هاي مختلف ازجمله فردو داشته باشيم.

معاون سازمان انرژي اتمي گفت: ادامه فرايند خارج کردن کَلندريا راکتور اراک يا ۴۰ مگاوات شاهد خواهيم بود که قطعا تا قرارداد نهايي نشود ما هيچگونه اقدام فيزيکي را دراين حوزه انجام نخواهيم داد.

زارعان افزود: همان طوري که در بحث تبادل سوخت قرار شد ما يک قراردادي بسيار قوي داشته باشيم که هيچ کس نتواند سوء استفاده يا تفسير نابجا يي داشته باشد، اول کيک زرد را گرفتيم و بعد يو اف سيکس تحويل داديم که بتوانيم در حوزه ir۴۰ ، قرارداد بين المللي، حقوقي، درست و قابل قبول در مجامع بين المللي (در صورت رخداد موضوع غير قابل انتظار) داشته باشيم که اين قرارداد درحا ل نهايي شدن است.

زارعان درباره اجراي برجام هم گفت: همه تحريم هايي که در حوزه هسته اي ايران ايجاد شده است، لغو مي شود و آيين نامه اجرايي براي شرايط اقتصادي و مالي را اروپايي ها بطور رسمي روز اول اجراي برنامه اعلام مي کنند و جمهوري اسلامي به تعهدات خود پايبند خواهد بود و اجرا خواهد کرد.

نقش مسکو در کاهش تنش بین تهران و ریاض

از آن جایی که جمهوری اسلامی ایران همواره سیاست کاهش تنش بین کشورهای منطقه را دنبال کرده و به عنوان یک کشور میانجی تلقی می شود از هم پیمانان کشورمان و کشورهایی که نفوذ ویژه ای در منطقه دارند انتظار می رود که با توجیه کردن عربستان به کاهش تنش بین تهران و ریاض کمک شایانی داشته باشند.

بنابراین گزارش، رفتار عربستان در خصوص جمهوری اسلامی ایران بیش از پیش به این نکته که این کشور در پی تنش آفرینی و بحران آفرینی برای به ثمر رساندن هدف اقدامات یکجانبه اش است، رنگ واقعیت بخشید و از این رو حالا فرصتی مناسب در اختیار کشورهای صاحب نفوذ در منطقه مانند روسیه و ترکیه قرار گرفته که برای تحقق منافع ملت های منطقه به توجیه عربستان سعودی بپردازند.

همچنین با توجه به این که در مشکلات پیش آمده سابق از جمله تنش بین روسیه و ترکیه در خصوص حمله آنکارا به هواپیمای مسکو، تهران اقدامات مفیدی برای کاهش حجم این بحران انجام داد حالا زمان آن رسیده این کشورها هم به وظایفشان در قبال چنین اتفاقی انجام دهند.

در همین رابطه اما رئیس جمهوری روسیه اظهاراتی نیز داشته است.

ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه با انتقاد از اعدام روحانی برجسته عربستانی، اظهار کرد: از اعدام شیخ نمر متاسفم به ویژه این که هیچ اقدام مسلحانه ای علیه دولت عربستان سعودی انجام نداده بود.

پوتین در بخشی از گفت و گو با نشریه آلمانی بیلد که امروز (سه شنبه) در تارنمای دفتر مطبوعاتی کاخ کرملین منتشر شد، گفت: از این اعدام صورت گرفته متاسفم، به ویژه این که نمر سلاح به دست با عربستان سعودی مبارزه نکرده بود.

وی درباره وضعیت پیش آمده بین ایران و عربستان سعودی گفت: البته از این حوادث متاسفیم ، اما شما در آلمان مجازات مرگ ندارید. روسیه حتی در سال های دشوار مبارزه با تروریسم در دهه 90 میلادی و سال های نخست پس از سال 2000 میلادی از اعمال مجازات مرگ خودداری کرد. در زمان حاضر هم چنین مجازاتی در روسیه ممنوع است.

پوتین در پاسخ به سوال خبرنگار آلمانی در مورد تعرض گروهی خودسر به نمایندگی های دیپلماتیک عربستان در تهران و مشهد گفت: تعرض به سفارتخانه در جهان امروز غیرقابل قبول است. این یک واقعیت است. تا آنجا که اطلاع دارم نهادهای امنیتی ایران عاملان این تعرض ها را دستگیر کرده اند. اگر نیازی به شرکت روسیه (میانجیگری) در حل و فصل مساله وجود داشته باشد، آماده ایم تا تمام اقدام های لازم را برای این که رویارویی و اختلافات بین ایران و عربستان سعودی حل و فصل شود، انجام دهیم.

پوتین نسبت به عواقب سیاسی قطع روابط ایران و عربستان سعودی هشدار داد و گفت: این واقعه تلاش های ما را برای حل مسایل سوریه و مبارزه با تروریسم و حل مسایل مربوط به سرازیر شدن سیل پناهجوبان به اروپا دشوارتر می کند و این امر کاملا بدیهی است.

وی ادامه داد: این که ممکن است رویارویی دو کشور به مناقشه مسلحانه بزرگ منطقه ای منجر شود، نمی دانم. نمی خواهم در این باره صحبت یا حتی تصور آن را بکنم. با ایران روابط بسیار حسنه داریم و با عربستان سعودی نیز روابط پایدار توام با مشارکت برقرار کرده ایم.

زمستان برجامی ۹۴

پس از آن که تابستان ۹۴ رنگ و بوی تصویب برجام به خود گرفت حالا نوبت به زمستان این سال رسیده که اجرای برجام در آن کلید بخورد.

بنابراین گزارش، پس از تصویب نهایی برجام توسط اعضای ۱+۵ و ایران در داخل کشورهایشان، قرار شد مقدمات اجرای آن فراهم شود و در همین رابطه ایران باید اقداماتی انجام می داد.

در مورد نیروگاه اراک ، ایران باید ابتدا قلب رآکتور آب سنگین را از آن خارج و کلندری های آن را بتن ریزی کند.

در اقدام بعدی، ایران در اراک، ساخت مجتمع سوخت این نیروگاه را متوقف می کند و سوخت هسته ای موجود در این مرکز و کلیه مجتمع مرتبط با آن را تا آماده شدن رآکتور تازه، زیر نظارت آژانس انرژی اتمی قرار می دهد. همچنین ایران باید در خطوط تولید سوخت، تغییرات فنی ایجاد کند تا برای رآکتور جدید قابل استفاده شود.

در گام سوم، بر اساس محدودیت 15 ساله ای که بر تولید آب سنگین، وضع شده، ایران باید آب سنگین موجود و میزان تولید آب سنگین در اراک را به آژانس گزارش دهد و زمینه نظارت این نهاد بین المللی بر تولید و انباشت آن را فراهم کند.

در مورد نیروگاه نطنز نیز ایران باید ابتدا تعداد ماشین های غنی سازی IR-1 را به 5060 عدد و سطح غنی سازی را به 3.67 درصد کاهش دهد و ماشین های اضافی را باز و به انبار منتقل کند و تحت نظارت مستمر آژانس قرار دهد.

در گام دوم، محدودیت های وضع شده بر تحقیق و توسعه ماشین های غنی سازی را اجرا کند و ماشین های اضافی را تحت نظارت آژانس بایگانی کند.

در نیروگاه اتمی فوردو هم ایران باید تمام فعالیت های غنی سازی اورانیوم و تحقیق و توسعه مرتبط با غنی سازی و کار با مواد هسته ای را متوقف کند.

همچنین براساس توافق انجام شده باید 1044 ماشین IR-1 در تأسیسات فردو نصب شده باقی بماند که با ترتیب خاصی تنها برای تولید ایزوتوپ های پایدار مورد استفاده خواهد بود. بقیه ماشین ها باید باز و به انبار منتقل شوند و تحت نظارت آژانس بایگانی شوند.

در مدت زمان یادشده همچنین ایران می تواند معادل 300 کیلوگرام گاز UF6 با غنای تا 3.67 درصد اورانیم غنی شده ذخیره کند. ذخایر مازاد بر آن باید یا به سطح غنای طبیعی رقیق شود یا در برابر دریافت اورانیم با غنای طبیعی، به خارج فروخته شود. شش قدرت جهانی باید به ایران کمک کنند تا قراردادی برای این تبادل با یک نهاد خارجی منعقد کند.

در ادامه، ایران باید تمام اکسید اورانیوم غنی شده ای را که غنای آن بین 5 تا 20 درصد است به صفحه سوخت قابل استفاده در رآکتور تحقیقاتی تهران تبدیل کند.

در مراحل مقدماتی تا روز اجرای توافق هسته ای که همزمان است با لغو یا توقف تحریم های امریکا و اتحادیه اروپا، ایران باید تأسیسات هسته ای خود را به گونه ای ساماندهی کند که امکان دسترسی آژانس انرژی اتمی برای نظارت بر شفافیت فعالیت های اتمی ایران، کاملا مهیا باشد.

حالا زمان اجرای مقدمات در حال به پایان رسیدن است و قرار است همین روزها زمان دقیق اجرا از سوی طرفین اعلام شود.

در آخرین اظهار نظرها در خصوص زمان دقیق اجرای برجام مدیرکل سیاسی و امنیت بین الملل وزارت امور خارجه در صفحه اینستاگرام خود نوشت : شمارش معکوس برای فرا رسیدن روز اجرای تفاهم هسته ای و لغو تحریم ها آغاز شده است.

حمید بعیدی نژاد  روز یکشنبه با اشاره به این مطلب افزود: تفاهم ایران با کشورهای 1+5 در ژنو در خصوص حل برخی از مهمترین مباحث باقیمانده پیرامون لغو تحریم ها هم قدم مهم دیگری برای رسیدن به زمان اجرای برجام می باشد.

اصرار عربستان بر رویکرد نظامی در سوریه است

وزیر خارجه کشورمان با گرهارد شوردر صدراعظم پیشین آلمان دیدار و گفت و گو کرد. محمد جواد ظریف با اشاره به نزدیک شدن به مراحل نهائی برجام اظهار داشت: ما با نهائی شدن برجام وارد مرحله جدید مناسبات خود با آلمان خواهیم شد و تطبیق برجام ، نتایج فراوانی در تغییر معادلات منطقه به سمت صلح و توسعه به همراه خواهد داشت.

وزیر امور خارجه کشورمان با تبیین آثار افکار افراط گرایانه عربستان سعودی در بی ثبات سازی منطقه اظهار داشت افکار تکفیری و افراط گرایی تهدید اصلی منطقه است که منشاء و منابع فکری ومالی آن از عربستان سعودی نشات می گیرد.

محمد جواد ظریف با اشاره به تحولات ناشی از ایران هراسی عربستان سعودی خاطر نشان ساخت، ما در نامه ای که به وزرای خارجه کشورهای مختلف جهان نوشتیم رویکردها و اقدامات ایران هراسانه عربستان سعودی را طی دو سال گذشته به طور واقعی تبیین ساختیم هر چند در این مدت همواره با اتخاذ سیاستهای خویشتندارانه تمامی اقدامات منفی آنها شامل :تعرض به دو نوجوان ایرانی و حادثه منا که پیامدهای بدی در احساسات مردم ایران به جای گذاشت را بطور عقلائی هضم کردیم.

وی افزود: ما رویکردهای تشنج آفرین عربستان سعودی را نمایش های تبلیغاتی در اینجا و آنجا و آنرا رفتاری خام و انفعالی قلمداد می کنیم.

وزیر امورخارجه کشورمان در خصوص بحران سوریه اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران همواره رویکرد مسئولانه و سازنده را در حل بحران سوریه دنبال کرده و می کند و از دیدگاه ما راه حل واقعی بحران سوریه ،فقط راه حل سیاسی بوده و در مقابل آن راهبرد سعودی است که همواره بر نجات سوریه از طریق رویکردهایی نظامی تاکید نموده که نتیجه آن تشدید خونریزیها و تحمیل هزینه های فاجعه آمیز به مردم بیگناه سوریه بوده است.

صدراعظم پیشین آلمان با ابراز خرسندی در خصوص نزدیک شدن به اجرای نهائی برجام گفت ما چشم انداز خوبی را برای مناسبات جمهوری اسلامی ایران با آلمان شاهدیم و صاحبان و مدیران شرکتهای آلمان آمادگی مشارکت درتمامی عرصه های اقتصادی و صنعتی را دارند.

گرهارد شوردر با تشریح موقعیتهای جدید در پرتو نتایج برجام اظهار داشت: آلمان و اروپا امیدوار است پس از بسته شدن پرونده هسته ای جمهوری اسلامی ایران، از نقش و ظرفیتهای جمهوری اسلامی ایران درحل بحرانهای منطقه ، حداکثر استفاده را ببرد.

در این دیدار صدر اعظم پیشین از دیدگاههای وزیر  امور خارجه کشورمان پیرامون آخرین تحولات روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان ، بحران سوریه و یمن و چگونگی برون رفت از بحران های منطقه ای آگاه گردید.

سیاست بحران آفرینی عربستان فضای بازیگری بازیگران دیگر را افزایش می‌دهد

حسین جابری انصاری سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوال خبرنگار شبستان درخصوص نقش آمریکا در ایجاد تنش بین عربستان و ایران گفت: دولتهای مختلف در جهان منافع خودشان را در اتفاقاتی که رخ می دهد در نظر می‌گیرند و همه دولتهای منطقه باید براساس منافع ملتهای منطقه سیاست‌هایشان را دنبال کنند و سیاست‌های مبتنی بر تنش آفرینی و بحران آفرینی عربستان فضای بازیگری بازیگران دیگر را افزایش می‌دهد.

وی افزود: دولتهای مختلف جهان حداکثر بهره‌برداری را از این اتفاقها انجام می دهند و ما باید سیاستهایی را دنبال کنیم که اجازه سوءاستفاده به دولتها و قدرتهای بیگانه در منطقه را ندهد.

سخنگوی وزیر امور خارجه با تاکید بر این نکته که منطقه خاورمیانه دو مساله اساسی رفع نقض حقوق ملت فلسطین و مبارزه با افراط گرایی که در سالهای اخیر به بحران اصلی منطقه تحویل شده را در نظر دارند خاطرنشان کرد: دولتها و ملتهای منطقه نباید با مسایل انحرافی که ذهنشان را از این دو مساله دور می‌کند درگیر شوند.

وی تصریح کرد: بخشی از خویشتنداریهای جمهوری اسلامی ایران در مساله اخیر نیز برای اجازه ندادن به عملی شدن سیاستهایی است که در جهت انحراف ذهن ملتها و دولتهای منطقه از بحران‌های اساسی منطقه قرار دارد.

همراهی ها با عربستان در حد صدور بیانیه بوده است

حسین جابر انصاری سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان در نشستی با حضور خبرنگاران با اشاره به روزهای آغازین سال جدید میلادی گفت: یادی می کنیم از گذشته یک دهه کامل از محاصره غیرانسانی و غیرمنطبق با قوانین و مقررات بین‌المللی در زمینه محاصره نوار اشغالی غزه.

وی با بیان اینکه متاسفانه در برابر چشمان همه جهانیان یک دهه کامل از تحمیل محاصره غیرانسانی به حدود 2 میلیون فلسطینی در 350 کیلومتر مربع می گذرد و حتی خروج مجروحان بمبارانهای تروریستهای صهیونیستی نیز امکانپذیر نیست افزود: امیدواریم که وجدان انسانی در همه دستگاهها و سازمانهای بین المللی مورد توجه بیشتری قرار بگیرد و زمینه های رفع گوشه‌ای از مشکلات ملت تحت اشغال فلسطین فراهم شود.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در واکنش به بیانیه شب گذشته نشست اتحادیه عرب که ایران را مداخله گر خوانده بودند و از اعدام شیخ نمر حمایت کرده بودند گفت: سیاست عربستان مبتنی بر تحمیل سیاستهای یک جانبه خودش به ملتها و دولتهای دیگر است و در روزهای گذشته در این زمینه اقدامات گسترده‌ای انجام داده که هم در شورای همکاری خلیج فارس و هم در اتحادیه عرب به یارگیری پرداخته است.

وی افزود: واقعیت این است که آنچه که عربستان از سیاستهای یک جانبه اتخاذ کرده تقریباً هیچ دولتی به شکل قطعی از این سیاستها حمایت نکرده است و حتی رییس دوره ای اتحادیه عرب نیز در کنفرانس مطبوعاتی صراحتاً مخالفت خودش را با قطع روابط اعلام کرده است.

انصاری با اظهار اینکه اعدام شیخ نمر مساله ای است که برخلاف قوانین بین المللی بوده و بسیاری از دولتهای جهان مخالفت آشکار خودشان را نسبت به این اقدام اعلام کرده اند خاطرنشان کرد: آنچه در اتحادیه عرب به عنوان بیانیه صادر شده با فشار عربستان و نوعی مخالفت با روح حاکم بر موضع جهانی در مخالفت با اعدام غیرانسانی شیخ نمر است.

سخنگوی وزیر امور خارجه تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران سیاست خودش را مبتنی بر تدبیر و مخالفت با بحران آفرینی و تنش آفرینی می داند و آنچه که عربستان برای تایید اقدامات یک جانبه خودش در اتحادیه عرب و کشورهای حوزه خلیج فارس انجام داده در حد شعار بوده و هیچگونه اقدام عملی برای همراهی با عربستان انجام نشده است.

وی گفت: برخی از دولتهای عربی اقداماتی را متمایز با عربستان در زمینه تاکتیکهای دیپلماتیک انجام داده اند که این هم بر اثر فشار گسترده عربستان از نگاه ما غیرعادی نیست و اقدامات یک جانبه عربستان در زمینه حقوق بشر و اعدام غیرانسانی شیخ نمر به صورت گسترده مورد مخالفت قرار گرفته و قطع روابط دیپلماتیک با ایران هم حتی از سوی کشورهای عربی به شکل عملی حمایت نشده است و به شکل جمعی خلاف این اقدام مبنای اقدامات دولتهای عربی بوده است.

وی تاکید کرد: صدور بیانیه شب گذشته تحت فشار عربستان بوده و موضع آن برخلاف حقوق بشر است. اینکه وزارت خارجه طی نامه‌ای از شهرداری تهران درخواست کرده که نام خیابان شیخ نمر به نام قبلی‌اش بازگردانده شود و آیا وزارت خارجه چنین چیزی را تایید می‌کند گفت: وزارت خارجه همچون اقشار دیگر ملت ایران با بزرگداشت شیخ شهید و مظلوم شیخ نمر قطعاً موافق است و از اقدامات برای بزرگداشت ایشان حمایت می‌کند.

وی ادامه داد: در نامه مورد اشاره از سوی وزارت خارجه به این موضوع پرداخته شده که روال‌های معمول موجود در زمینه این نوع نام‌گذاری‌ها از جمله کسب نظر مشورتی شورای عالی امنیت ملی و وزارت خارجه باید طی شود و این موضوع در این نامه مورد تاکید قرار گرفته است.

بعیدی نژاد از شمارش معکوس تا اجرای برجام خبرداد

حمید بعیدی نژاد مدیرکل سیاسی و امنیت بین الملل وزارت امور خارجه در صفحه اینستاگرام خود نوشت : شمارش معکوس برای فرا رسیدن روز اجرای تفاهم هسته ای و لغو تحریم ها آغاز شده است.

حمید بعیدی نژاد امروز -یکشنبه- با اشاره به این مطلب افزود: تفاهم ایران با کشورهای 1+5 در ژنو در خصوص حل برخی از مهمترین مباحث باقیمانده پیرامون لغو تحریم ها هم قدم مهم دیگری برای رسیدن به زمان اجرای برجام می باشد.

نشست کارشناسی تیم مذاکره کننده هسته ای ایران و گروه 1+5 جمعه گذشته در ژنو آغاز شد که بعیدی نژاد ریاست تیم کارشناسان ایران را در این نشست 2 روزه بر عهده داشته است.

عربستان نگران نمایان شدن پشتیبانی اش از افراط گرایی است

محمد جواد ظریف در یادداشتی در روزنامه نیویورک تایمز ضمن تشریح رویکردهای اخیر عربستان سعودی در تقابل با ایران نوشت: رییس جمهور و اینجانب از روزهای اول انتخاب بر آمادگی ایران بر گفت و گو و ایجاد آرامش و مبارزه با افراطی گری تاکید کرده ایم ولی این اعلام آمادگی در عربستان سعودی به گوش ناشنوایی برخورده است.

مشروح مقاله محمد جواد ظریف به شرح زیر است: جهان به زودی اجرای توافق تاریخی برای حل یک بحران غیر ضروری – اگر چه خطرناک - درباره برنامه هسته ای ایران را گرامی خواهد داشت. همگی امیدار بودیم – و کماکان باور داریم- که حل مساله هسته ایران، امکان تمرکز مجدد بر چالش جدی افراط گرایی که کل منطقه و جهان را به ورطه نابودی کشانده است، فراهم کند.

رییس جمهور روحانی، به دفعات اعلام کرده اند که اولویت اصلی سیاست خارجی ایران عبارت است از دوستی با همسایگان، صلح و ثبات در منطقه و همکاری جهانی، به ویژه در مبارزه با افراطی گری. در مهرماه 1392، فقط یک ماه بعد از روی کار آمدن دولت جدید، ایشان ابتکاری را تحت عنوان جهان علیه خشونت و افراطی گری(WAVE) اعلام نمودند. این ابتکار در مجمع عمومی ملل متحد با اجماع به تصویب رسید و امیدی را برای ایجاد یک تلاش جهانی دور اندیشانه برای مبارزه با تروریسم ایجاد نمود.

متاسفانه برخی کشورها می کوشند از تعامل سازنده جلوگیری نمایند.بلافاصله بعد از امضای توافق موقت هسته ای در آذرماه 1392، عربستان سعودی که از فروریختن دیوار ایران هراسی به وحشت افتاده بود، تمامی امکانات خود را برای به شکست کشاندن این توافق بسیج کرد. امروز، شواهدی در دست است که برخی افراد در ریاض، نه تنها به تلاش هایشان برای جلوگیری از عادی شدن شرایط ادامه می دهند، بلکه مصمم هستند که کل منطقه را به سوی تقابل بکشانند.

عربستان سعودی نگران است که با کنار رفتن پرده بهانه جویی های هسته ای، تهدید جهانی واقعی، یعنی نقش فعال این کشور در پشتیبانی ازافراط گرایی خشن نمایان گردد. جلوه های توحش و بربریت آشکار است.

در خانه، جلادان دولتی با شمشیر گردن می زنند - مشابه اعدام اخیر 47 زندانی در یک روز، شامل یک عالم محبوب مذهبی هم که عمرخود را وقف ترویج دفاع مسالمت آمیز از حقوق مدنی نموده بود. در خارج هم، مردان نقاب دار سرها را با چاقو از بدن جدا می کنند.

فراموش نکنیم که عاملین بسیاری از اقدامات تروریستی، از واقعه دهشتناک 11 سپتامبر گرفته تا تیراندازی در سن برناردینو و دیگر صحنه های توحش افراطی در این فاصله و تقریبا تمامی اعضای گروه های افراطی نظیر القاعده و جبهه النصره، یا از اتباع سعودی هستند و یا توسط عوام فریبانی که به پشتوانه دلارهای نفتی دهه هاست پیام های ضد اسلامی نفرت و فرقه گرایی را ترویج می کنند، شستشوی مغزی گردیده اند.

راهبرد فعلی سعودی ها خارج کردن توافق هسته ای از مسیر خود و همیطور تداوم - و حتی وخیم تر کردن- تنش ها در منطقه با استفاده از سه مولفه است: فشار به غرب؛ دامن زدن به بی ثباتی منطقه ای با ادامه جنگ در یمن و حمایت از افراط گرایی؛ و تحریک مستقیم ایران. تجاوز نظامی ریاض در یمن و حمایت آن از افراطی گری اموری واضح و آشکار هستند. ولی اقدامات تحریک آمیز برعلیه ایران، هیچ گاه به سرخط رسانه های بین المللی تبدیل نشده است، چرا که خویشتن داری صبورانه ما مانع از آن تبدیل آن به بحران شده است.

دولت ایران در بالاترین سطوح قاطعانه تعرض دوازدهم دیماه به سفارت و کنسولگری سعودی را محکوم و امنیت دیپلمات های سعودی را تضمین نمود. ما اقدامات فوری برای کمک به بازگشت نظم به مجموعه دیپلماتیک سعودی را فراهم نموده و بر عزم جدی خود برای مجازات کلیه مهاجمین تاکید کرده ایم. ما همچنین اقدامات انضباطی در مورد کسانی که در انجام وظایف خود در حفاظت از این اماکن قصور داشته اند، اعمال کردیم و همچنین یک تحقیق و تفحص داخلی برای جلوگیری از تکرار جنین حوادثی در آینده را آغاز کرده ایم.

کد خبر 515262

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha