جنگ پرتقالی ایران و ترکیه در زمین روسیه/ مستقیم مسقط

خبرگزاری شبستان:موقعیت پاکستان در دعوای ایرانی – سعودی، تولید بیشتر برای صادرات، جنگ پرتقالی ایران و ترکیه در زمین روسیه، مستقیم مسقط، دور نمای روابط ایران و عربستان در سال ۲۰۱۶ برخی از سرتیترهای اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، موقعیت پاکستان در دعوای ایرانی – سعودی، تولید بیشتر برای صادرات، جنگ پرتقالی ایران و ترکیه در زمین روسیه، لبنان در میان آتش تهران و ریاض، مستقیم مسقط، دور نمای روابط ایران و عربستان در سال ۲۰۱۶ برخی از سرتیترهای اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:

کنسولگری ایران در جلال ‌آباد هدف بمب گذاری قرار گرفت

اماکن دیپلماتیک ایران، پاکستان و هند توسط عناصر ناشناس در جلال آباد افغانستان مورد حمله قرار گرفت. شاهدان عینی می گویند در این حملات به بخشی از ساختمان کنسلوگری ایران خسارت های جدی وارد شده است.

در همین حال عناصر نزدیک به عربستان سعودی به نظر می رسد در این حملات نقش موثری داشته باشند و انگیزه های سیاسی سعودی در این حملات کاملا مشهود است.

در حساب های تویتر شاهدان عینی آمده است صدای تیر اندازی و شلیک توسط نیروهای مسلح نیز از مکان انفجار ها شنیده شده است.

ایران و عربستان طی هفته های گذشته و پس از اعدام شیخ باقر النمر روحانی شیعه در سعودی روابط پر تشنی را تجربه کرده اند و کار تا جایی پیش رفت که روابط اقتصادی طرفین نیز قطع شده است.

در همین حال عربستان از پاکستان خواسته بود تا در ائتلاف به اصطلاح ضد داعش شرکت کند که با هدف تضعیف بشار اسد انجام وظیفه می کرد که با نفوذ تهران در اسلام آباد این کشور از حضور در این ائتلاف سرباز زد.

نباید از نظر دور داشت که تهران و ریاض مشغول جنگ نیابتی در منطقه خاورمیانه و آسیای جنوب غربی هستند به همین جهت وقوع چنین انفجارهای که پیش از این نیز با محوریت طالبان و القاعده صورت می گرفت دور از انتظار نبود.

در میان سه مرکز آسیب دیده ساختمان کنسولگری هندوستان کم ترین آسیب را دیده است و برخی از صاحب نظران بر این باورند که این اقدام برای انحراف افکار عمومی از واقعیت پس پرده این رویداد بوده است.

در همین حال گزارش های تکمیلی نشان می دهد  2 تن در این عملیات کشته و دو تن دیگر زخمی شده اند. پلیس می گوید بمب گذاران انتحاری بوده اند و قصد داشتند وارد ساختمان کنسلوگری ها شوند.

جان کری به تهران می آید؟

10 نظامی آمریکایی را شامل 9 مرد و یک زن بازداشت و آنها را به مکان امنی منتقل کرده است.

این مهم در فضایی که به تازگی جهان خود را برای رفع تحریم ها آماده می کند ابعاد گسترده ای در محاقل رسانه ای ایران و آمریکا یافته است.

از یک سو گروهی در آمریکا به دنبال تحریم های مجدد جمهوری اسلامی ایران هستند و در همین منوال گروهی هم در تهران که از دل خوشی از بازارهای بدون تحریم ندارند خواهان قطع مناسبات اقتصادی ایران با غرب هستند. در شرایط کنونی دستگیری 10 نظامی آمریکایی که همراه دو قایق تند رو در آبها سرزمینی ایران دستگیر شده اند آزمونی سخت برای طرفین خواهد بود.

گفته می شود ممکن است جان کری برای نخستین بار و به بهانه آزاد کردن این دستگیر شدگان به ایران بیاید. سابقه چنین دستگیری هایی میان ایران و غرب وجود دارد. در زمان جنگ افغانستان تهران نظامیان انگلیسی را دستیگر و آنها بعد از رایزنی های سیاسی آزاد شدند. در رسانه ها اعلام نشد ایران در مقابل این آزادی چه طلب کرده است اما اکنون بهانه لازم برای سفر کری به تهران برای نخستین بار پس سه دهه وجود دارد.

اما ارتباطات وزارت خارجه به رهبری جواد ظریف چندان با سپاه پاسداران هم سو نیست و باید دید آیا رایزنی های سیاسی در ایران به این جمع بندی منجر می شود که این سربازان بدون بمباران رسانه ای آزاد شوند یا خیر !

در همین حال گزارش ها نشان می دهد شناور های فرانسوی و آمریکایی در کنار جزیره فارسی در آبهای خلیج فارس مشغول گشت زنی بوده اند و این دو قایق تند رو که متشکل از 10 تنفگدار آمریکایی بود متعقل به ناو گروه هواپیما بر ترومن هستند که اکنون در خلیج فارس حضور دارند.

چرا سودان برای دل خوشی عربستان رابطه اش با تهران را قطع کرد؟

عمر البشیر رهبر سودان برای آنکه خود را به مراسم معارفه رئیس جمهوری ایران برساند مجبور شد مسیرش را تغییر دهد زیرا دولت سعودی اجازه نداد هواپیمای وی از آسمان این کشور گذر کند. این در حالی است که سودان در جریان ائتلاف ضد بشار اسد با سعودی ها همراه شد و از سوی دیگر این کشور میزبان میلیارد های دلار سعودی است تا اقتصاد بیمار یکی از فاسد ترین و فقیر ترین کشورهای جهان با حرکتی رو به رو شود.

روابط تهران با کشورهای سنی حوزه خلیج فارس و اعضای GCC  بعد از اعدام شیخ نمر با چالش جدی مواجهه شد و اکنون سودان نیز که روزگاری از دوستان سعدآباد به شمار می رفت مناسباتش را تهران را برای خشنودی سعودی ها بر هم زد.

انگیزه های اقتصادی به احتمال قوی پشت پرده این تغییر جهت سودانی ها است. آنها که اقتصاد مریض و همانطور که اشاره فقیری دارند تشنه سرمایه ها و وام سعودی اند .

طیب زین العابدین استاد دانشگاه خرطوم در سودان می گوید حمله به سفارت عربستان در تهران بهترین موقعیت را برای سودان ایجاد کرد تا بتواند از فضای ایجاد شده سرمایه های بیشتری را به واسطه قطع ارتباط با تهران از سعودی ها کسب کند.

عابدین همچنین بر این باور است که خارطوم حتی در جهان عرب هم منزوی بود . اکنون سیاست خارجی سودان با کشورهای عربی هم سود شده است و این خروج از انزوا به جهت قطع ارتباط با ایران مهیا شده است .

سودانی ها همچنین در حالی پیش از این وارد ائتلاف ضد شیعی در یمن شده بودند که در بخش " نیل آبی "  و " شرق دارفور " درگیر جنگ داخلی هستند. هزینه این جنگ را عملا سعودی ها پرداخت می کنند. در مرداد ماه گذشته عربستان با وام 1 میلیارد دلاری به سودان موافقت کرده است.

در حال حاضر عملا کشورهای فقیر قاره آفریقا به امید دریافت وام های کلان و بلند مدت در روابط خارجی خود از سعودی ها پیروی می کنند.

تولید بیشتر برای صادرات

ایران طی 9 ماه گذشته تولید انرژی خود را بر اساس بازارهای صادراتی تنظیم کرده است.

این در حالی است که تشکیل بازارچه یا مراکز ویژه انرژی چون " خزر " از جمله برنامه های این کشور است تا بتواند در منطقه آسیای مرکزی و قفقاز جنوبی جایگاه خود را تقویت کند.

ارمنستان یکی از بازارهای مهم این کشور محسوب می شود که با وجود خطوط لوله انتقال انرژی می تواند موقعیت اقتصادی خاصی را ایجاد کند.

افزایش تولید انرژی در ایران به این کشور امکان داده است تا بتواند نقش پر رنگی را در بازارهای صادراتی ایفا کند. این در حالی است که پیش از این تولید نفت و گاز ایران برای مصارف داخلی به خصوص تولید برق مورد استفاده قرار می گرفت.

ایران از جمله کشورهای است که از انواع سوخت ها از جمله نفت و گاز برای تولید برق استفاده می کند و این تنوع می تواند در برخی از موارد ضرباتی را به این کشور وارد کند.

بعد از تحریم ها ایران علاقه مندی خود را برای ورود به بازارهای اروپایی چون اسپانیا اعلام کرده است و قرار است در این کشور پالایشگاه بسازد.

این در حالی است که مشتریان کنونی ایران را بیشتر کشورهای همسایه آن یعنی افغانستان ، پاکستان ، عراق و ارمنستان تشکیل می دهد که رقمی بالغ بر 1.25 میلیارد لیتر گازوئیل تنها بخشی از صادرات تهران به این کشورها بوده است .

ایران همچنین با آغاز به کار فازهای جدیدی در منطقه پارس جنوبی که شش بخش تازه خواهد بود قرار است نیروی بیشتری به تولید و صادرات گاز طبیعی اختصاص دهد.

در حال حاضر عمان قصد دارد در منطقه جزیره کیش برای تولید صادرات LNG  دست به کار شود این در شرایطی است که به توجه به وسعت ایران و تنوع محصولات این کشور قادر است میزبان گروه های مختلف سرمایه گذاری باشد.

جنگ پرتقالی ایران و ترکیه در زمین روسیه

مناسبات اقتصادی ترکیه و روسیه پس از سرنگونی یک جنگنده روسی توسط هواپیمای ترک با چالش های جدی رو به رو شده و عملا واردات میوه ها و سبزیجات که حجم بزرگی از صادرات ترکیه به روسیه را تشکیل می داد متوقف شده است. این در حالی است که مشکلات اقتصادی بسیاری طی سالهای پیش رو متوجه دولت ترکیه خواهد بود و شاهد اعتراضات عمومی در فصل های گرم تر سال با پیش زمینه های اقتصادی هستیم.

در این شرایط بهار مناسبات ایران و روسیه پس از سفر پوتین به تهران آغاز شده است و سعد آباد ضمن پس گرفتن شکایتش از کرملین فضا را برای تقویت مناسبات اقتصادی میان دو طرف آماده می بیند.

روسیه از ایران پیشنهاد هایی دارد. روس ها می گویند طرف ایرانی به آنها اعلام کرده است تمام میوه ها و سبزیجاتی که پیش از این از ترکیه تامین میشد را می توانند تامین کنند.

دیدبان اقتصاد کشاورزی روسیه در این راستا می گوید بحران در روابط اقتصادی و سیاسی میان مسکو  و آنکارا فضا را برای تهران مهیا کرده است تا بتواند در بازار میوه و سبزیجات روسیه برای خود موقعیت خوبی دست و پا کند.

از آغاز سال 2016 تحریم های روسیه علیه ترکیه آغاز شده اند و از سوی دیگر در همین دوره زمانی تحریم های غرب علیه ایران برداشته شده اند .

فضای کنونی به ایران اجازه خواهد داد یا بازارهای صادراتی خود را محک بزند. از سوی دیگر توافق های که میان ایران و روسیه شکل گرفته است که تجارت میان دو طرف تنها با ارزهای ملی آنها صورت می گیرد که این مهم و حذف دلار از تبادلات تجاری طرفین از مزیت های مطلق تجارت میان کرملین و سعد آباد است.

در زمینه های تجارت برق و انرژی نیز باید منتظر قرارداد ها و توافقات جدید بود.

لبنان در میان آتش تهران و ریاض است

آیا لبنان می تواند رئیس دولتش را میان آتشی که میان تهران و ریاض هر روز شعله ور تر می شود انتخاب کند؟ آیا در این شرایط سعد حریری که از نزدیکان به رژیم سعودی است قادر است مناسباتش را با مسیحیان لبنان بهبود بخشد؟

اینها مجموعه سوالاتی است که در شرایط کنونی لبنان و سپری شدن جلسه تعیین سرنوشت رئیس دولت باید به آنها پاسخ داد.

نباید از نظر دور داشت که در وضعیت کنونی و چند روز مانده به مذاکرات وین، توافق در لبنان می توانست فضای آینده روابط تهران و ریاض را کمی روشن تر کند اما بن بست کنونی هنوز ادامه دارد.

گفته می شود سمیر جعجع از سعودی ها کمک های را دریافت کرده است که این مساله جایگاه مسیحیان را کمی مشخص می کند.

نزدیک شدن مسیحیان به جریان وابسته به سعد حریری شاید کمی فضا را متشنج کند اما در مجموع نشان می دهد که لبنان به سوی یک رئیس جمهور جدید که احتمالا به عربستان هم نزدیک است پیش خواهد رفت .

یک منبع که نخواست نامش فاش شود نیز گفته است پادشاهی سعودی از طریق حریری ، میشل سلیمان رئیس جمهور اسبق لبنان را برای سفر به پادشاهی سعودی دعوت کرده است.

دولت آینده در لبنان برای طرف های درگیر در سوریه اهمیت بسزایی دارد. از یک سو گروهی از 8 مارس که حامی ریاست جمهوری میشل عون هستند از نزدیکان به ایران و رئیس جمهور سوریه بشار اسد است. و از سوی دیگر گروه 14 مارس که از سوی عربستان سعودی حمایت می شود در حال حاضر از ریاست جمهوری سمیر جعجع حمایت می کند که مخالف بشار اسد هستند.

این در حالی است که وضعیت سیاسی در لبنان به اندازه کافی پیچیده بوده و با توجه به بحران پیش آمده در مناسبات تهران و ریاض روزهای سخت تری را در پیش روی خود می بیند.

آمریکا به دنبال کاهش تنش ها میان ایران و عربستان است

آمریکایی ها به دنبال کاهش تنش ها در منطقه خاورمیانه هستند. در حالی که بعد از اعدام شیخ باقر النمر در عربستان و هجوم معترضان ایرانی به سفارت سعودی در تهران مناسبات طرفین به چالش کشیده شده است بسیار از مباحث منطقه ای از جمله بحران سوریه اکنون در انتظار مذاکرات آینده خواهد بود.

برخی از تحلیل گران بر این باورند که دیدار الجبوری و ظریف در وین می تواند کورسویی برای خروج از بحران ایجاد شده در خاورمیانه ایجاد کند و حضور جان کری و سرگی لاوروف در این اجلاس بر روند گفتگو ها میان تهران و ریاض کمک خواهد کرد.

اما در این میان و در حالی که ایالات متحده در دوران باراک اوباما خواهان کاهش تنش ها میان ایران و کشورهای آسیای جنوب غربی بوده است شاهد چالش های روز افزون میان تهران و اعضای GCC هستیم.

جنفیر لوونشتاین استاد دانشگاه پن در آمریکا و از فعالان حقوق بشر در خصوص بحران ایجاد شده در روابط تهران و ریاض بر این باور است که آمریکایی ها نقش اصلی را در هدایت این بحران بر عهده دارند.

آنها می توانند از نفوذ خود بر ریاض برای پایان دادن به چالش پیش آمده استفاده کنند.

وی در بخش دیگری از سخنانش بر این باور است که آمریکایی ها سعودی ها را عصبانی کرده اند.  توافق میان تهران و گروه شش سرآغاز چالش جدید میان آمریکا و عربستان بوده است اما طرف سعودی قادر نیست روابطش را با آمریکا کاهش یا حتی از قوه قهریه در آن استفاده کند به همین جهت آتش این خشم دامن ایران را گرفته است .

این کارشناس مسائل خاورمیانه همچنین ادعا می کند اگر نقش تعادل گرایانه  آمریکایی ها در منطقه غرب آسیا وجود نداشته باشد کشورهای این منطقه با یکدیگر درگیر خواهند شد .

انگلیسی ها عربستان را دشمن و ایران را دوست می دانند

انگلیسی ها می گویند دولت این کشور نباید مناسبات نزدیکی به عنوان یک متحد را با عربستان داشته باشد. این در حالی است که آنها ایران را دشمن نمی دانند و اما این نظر سنجی که بر اساس اخبار دریافتی از رسانه هاست ادعا می کند ایران حتی از عربستان هم در رعایت حقوق بشر وضعیت بهتری دارد.

این در حالی است که انگلیسی ها روسیه را دشمن می دانند اما باز هم عربستان برای آنها دشمنی بیشتری دارد. پیش از این و طی ماه های گذشته عربستان سعودی حکم حد شرعی را برای یک پیرمرد انگلیسی که از مواد الکلی استفاده کرده را تا مرحله اجرا پیش برد.

انگلیسی ها همچنین نسبت به برنامه اتمی ایران احساس خطر می کنند. این مساله نیز به گفته برخی کارشناسان رسانه ای مربوط به جهت دهی افکار عمومی از سوی رسانه هایی چون بی بی سی است .

حمله به سفارت عربستان در تهران همچنین در رسانه های انگلیسی با توجه به تجربه حمله به سفارت این کشور بازتاب گسترده ای داشت و مساله اعدام شیخ باقر النمر را تحت شعاع خود قرار داد.

بسیاری از انگلیسی ها همچنین از دولت خود خواسته اند تا روابطش با عربستان را قطع را به حالت تعلیق در آورد این در حالی است که نمایندگان پارلمان بر این باورند روابط ریاض و لندن از سوی خانه شماره 10 چاپلوسانه است .

در همین حال نظر سنجی های اخیر نشان می دهد میزان علاقه انگلیسی ها برای برقرار مناسبات نزدیک تر با ایران افزایش یافته و 25 درصد از مردم این کشور بر این باورند که رژیم صیهونیستی یک دشمن است.

این در حالی است که نظرات نسبت به ایران علی رقم وجود بمباران تبلیغاتی بهتر شده است .

ترکیه باید میانجی تهران و ریاض باشد

اکمل‌الدین احسان‌اوغلو نهمین دبیر کل سازمان کنفرانس اسلامی و نماینده کنونی پارلمان ترکیه بر این باور است که ایران و عربستان باید با میانجیگری آنکارا روابط خود را از سر بگیرند.

این در حالی است که در پی حمله به سفارت سعودی در تهران و کنسلوگری این کشور در مشهد عربستان روابط خود را ایران را به حالت تعلیق درآورده و حتی مناسبات اقتصادی خود را نیز قطع کرده است.

گفته می شود حمله به امکان دیپلماتیک با توجه به کنوانسیون وین در سال 1961 محکوم می شود. در همین حال احسان اغلو می گوید وضعیت بحرانی در روابط ایران و عربستان شرایط در منطقه خاورمیانه را بحرانی تر خواهد کرد و وضعیت خونینی پیش خواهد آورد.

قتل شیخ باقر المنر روحانی شیعه سعودی در همین حال بحران جدی را در روابط میان ایران و عربستان ایجاد کرده است به طوری که معترضان در ایران نسبت به این اقدام دست به تظاهرات گسترده ای در شهرهای مختلف این کشور زدند.

عبد الله المعلم نماینده عربستان در سازمان ملل متحد نیز می گوید روابط ایران و سعودی زمانی برقرار خواهد شد که تهران به قوانین بین المللی احترام بگذارد.

روابط ایران و ترکیه نیز بر سر مسائله سوریه با چالش های همراه بوده است. در همین حال تعرض ترکیه به خاک عراق نیز اعتراضاتی را در محافل داخلی این کشور ایجاد کرد.

ترکیه و ایران در دوران تحریم مناسبات نزدیکی داشتند و در همین حال ترکیه با استفاده از ایران و رژیم صیهونیستی و توازن روابطش با آنها تلاش می کند منافع حداکثری را کسب کند.

جایگزین تجارت ایران در عربستان سعودی می تواند ترکیه باشد به همین جهت آنکارا چندان هم از بحران پیش آمده ناراضی نیست. برخی منابع همچنین بر این باورند پادشاه سعودی با مشورت اردوغان النمر را به شهادت رسانده است.

مستقیم مسقط !

قرار است پرواز مستقیم میان تهران و مسقط برقرار شود.قرار است ایران و مسقط 28 پرواز را در هفته داشته باشند که نشان از نزدیکی مناسبات طرفین است.

عمان همواه یکی از دوستان ایران در منطقه خاورمیانه محسوب می شد و در همین حال تنها کشوری در میان اعضایGCC  است که روابطش را پس از حمله به سفارت عربستان در تهران کاهش یا قطع نکرده است.

در همین حال گفته می شود عمان یکی از گزینه های اصلی برای برقرار مجدد روابط میان تهران و ریاض محسوب می شود. مناسبات انرژی و سرمایه گذاری های مشترک اقتصادی از جمله موارد مورد علاقه طرفین در نزدیکی بیشتر در مناسبات دو طرفه عنوان می شود که انرژی ایکی از اصلی ترین آنها است.

ایران ایر و عمان ایر طرف های اصلی افزایش پرواز ها میان تهران و مسقط خواهند بود که در سال 2016 14 پرواز در هفته را شامل می شود.

منابع خبری می گویند این پرواز ها تا مرداد ماه 1395 ( آگوست 2016 ) به 28 پرواز در هفته خواهند رسید.

در همین حال موسسه رند در گزارشی در خصوص مناسبات سیاسی عمان می نویسد این کشور وضعیت خاصی را در خاورمیانه دارد به طوری که از یک سو مناسباتش را عربستان در شرایط خاصی حفظ کرده است و از سوی دیگر بدون آنکه اعضای GCC مطلع باشند میزبان دورهای مختلفی از مذاکرات طرف های آمریکایی و ایرانی در خصوص آبنده روابطشان بوده است.

این مساله طرف ها و شرکای عربی عمان را بسیار ناراحت کرده بود اما مسقط توانست نقش یک راز دار را در مناسبات پیچیده بین المللی حفظ کند.

عمان به درستی می داند در وضعیت های پیچیده چگونه از نقطه راهبردی خود عمل کند. این کشور حتی در دوران جنگ سرد نیز توانسته بود نقش موازنه قدرت را در منطقه خاورمیانه ایفا کند.

دور نمای روابط ایران و عربستان در سال ۲۰۱۶

سال 2016 با بحران های بزرگی در منطقه خاورمیانه آغاز شده است و به احتمال حل و فصل بحران های چون سوریه طی یک سال آینده عملا بعید است.

تهران و ریاض نیز پس از حمله به سفارت خانه عربستان در جمهوری اسلامی وارد چالش جدی شده که تمام منطقه خاورمیانه را متاثر از خود خواهد کرد.

عربستان در روزهای نخست سال 2016 47 تن را اعدام کرد این اقدام نه تنها به خاطر شمار اعدام شدگان بلکه به جهت قتل یکی از روحانیون برجسته شیعیه شیخ نمر اهمیت ویژه ای یافته است.

روابط ایران و عربستان تحت تاثیر بحران های یمن و سوریه می تواند طی سال 2016 کمی پیشرفت کند و از وضعیت منجمد خارج شود.

در همین حال نباید از نظر دور داشت که یمن و سوریه بدون نقش راهبردی ایران و عربستان از چالش پیش رو خارج نخواهند شد.

البته ترکیه در مساله سوریه و آتش بازی داعش موثر است اما در حال حاضر در مناسبات طرفین جایگاهی ندارد. در خصوص بحران سوریه در اواخر ماه جاری اولین دور گفتگو های سوریه در سال 2016 برگزار خواهد شد که نخستین دیدار وزرای خارجه ایران و عربستان پس از بحران سیاسی پیش آمدهاست.

مانوری که می تواند برای ظریف حیاتی باشد. او در داخل ایران تحت فشار است که مناسبات با رقیب بزرگ منطقه ای در دوران او پر چالش بوده است.

ایران و عربستان در مناطق مختلف خاورمیانه درگیر جنگ نیابتی هستند. در همین حال بحران در دولت آینده لبنان پیش از جلسه صلح سوریه اولین آزمون این درگیری سیاسی خواهد بود.

از سوی دیگر مسائل پیش آمده در خصوص حمله موشکی به سفارت ایران در صنعا نیز از جمله اهرم های است که وزیر ایرانی در دیدار با طرف عربستانی اش از آن استفاده می کند.

موقعیت پاکستان در دعوای ایرانی - سعودی

وزیر خارجه عربستان که در راس هیات بلند پایه عازم اسلام آباد شده بود شکست خورده به این کشور بازگشت.

قرار بود الجبیر نواز شریف را متقاعد کند تا در ائتلاف ضد داعش به رهبری سعودی ها شرکت کند اما در عین حال شریف تنها برای الجبیر کف زد و گفت : ائتلاف خوبی است اما ما نمی توانیم در آن شرکت کنیم.

در همین حال گفته می شود روابط نزدیک میان عربستان و پاکستان از اسلام آباد به عنوان یک شریک قابل اعتماد ساخته و این کشور اکنون از سوی سعودی ها می تواند مامور بررسی مناسبات شکر آب شده تهران و ریاض باشد.

از سوی دیگر همسایگی میان ایران و پاکستان و روابط سیاسی دو کشور و اعتماد نسبی که میان تهران و اسلام آباد وجود دارد این امکان را فراهم کرده تا پاکستان بتواند میانجی گیری قابل اعتماد در شرایط کنونی باشد.

پاکستان همچنین بعد از پایان اشغال سفارت آمریکا در تهران و قطع شدن روابط سیاسی واشنگتن و ایران مامور حفاظت از منافع جمهوری اسلامی در ایالات متحده است.

در حال حاضر بهترین اقدام از سوی پاکستان آن است که بتوان بالانس روابط با ایران و عربستان را حفظ کند. پیش از این عربستان برای حمله یمن نیز اقدام به تشکیل ائتلاف کرده بود اما در آن زمان هم نتوانسته بود نظر مثبت اسلام آباد را برای شرکت در حمله به یمن کسب کند.

پاکستان در همین حال روابط سیاسی و اقتصادی ویژه ای با ایران به عنوان یک همسایه دارد به همین جهت این کشور تلاش خواهد کرد تا مناسباتش را تهران و نقش بین المللی خود را درگیر ائتلاف های مقطعی مانند مساله یمن و داعش نکند.

در حال حاضر بازیگران بزرگی مانند سازمان ملل متحد ، روسیه و آمریکا در پرونده ایران و عربستان ورود کرده اند و حضور پاکستان در این بحران می تواند به نقش منطقه ای این کشور کمک کند.

 

کد خبر 515253

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha