بررسی کارکردهای اجتماعی انتظار حضرت مهدی(عج) در ایران معاصر

خبرگزاری شبستان: "بررسی کارکردهای اجتماعی انتظار حضرت مهدی (عج) ایران معاصر" آثار اجتماعی انتظار ظهور امام زمان به عنوان استراتژی مهم شیعه و پیامدهای خوب آن در ساختن جامعه اسلامی ایران و انسجام اجتماعی را مورد بررسی قرار می دهد.

به گزارش خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان؛ کتاب "بررسی کارکردهای اجتماعی انتظار حضرت مهدی(عج) در ایران معاصر" نوشته محمدصادق ربانی خوراسگانی آثار اجتماعی انتظار ظهور امام زمان(ع) به عنوان اعتقاد و استراتژی مهم شیعه و مورد تأکید اهل بیت(ع) و پیامدهای خوب آن در ساختن جامعه اسلامی ایران و پویایی، انسجام و کنترل اجتماعی را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار داده است.

این کتاب ضمن بررسی نظریات جامعه شناسانه، روان شناسانه و کارکردگرایانه مربوط به هر یک از موارد با بررسی تاریخی به مورد کاوی در هریک از موارد می پردازد ضمن آن که آیات و احادیث مرتبط به هر بخش را می کاود.

فصل اول این کتاب امید بخشی است که ضمن بررسی هدف های مقدس تولید شده به وسیله امیدواری در جامعه منتظر در قالب پیروزی و نصرت الهی، پیروزی حق بر باطل، گسترش عدالت و فراگیری رحمت و هدایت، به بحث درمورد عوامل امید امید بخشی در جامعه منتظران نظیر رشد فرهنگ، دانش و ارتباطات، گسترش امنیت در جامعه و نزول برکت و رفاه اقتصادی می پردازد.

فصل دوم از پویایی اجتماعی و تحرک بخشی ذیل ظلم ستیزی در قالب عدم بیعت با طاغوت، بیزاری از دشمنان، عدم تسلط و سلطه کفار و ستمگران بر مسلمانان سخن گفته و در سه عرصه نهضت تنباکو، مشروطیت و انقلاب اسلامی از این موضوع بحث می کند. سپس در حرکت برای تشکیل حکومت اسلامی در عصر غیبت، ضمن نقد برداشت های انحرافی از حکومت اسلامی در قالب روایات نهی از قیام و مخصوص معصوم بودن حکومت مطرح شده است.

انسجام بخشی و هم بستگی اجتماعی در بخش بعد مورد بررسی قرار گرفته و آثار و پیامدها نظیر کارآمدی و تثبیت نظام سیاسی، تعاون و همکاری، دشمن ستیزی و استقلال و عزت کشور باز شده است.

در ادامه رهیافتی بر پارادایم های سیاسی شیعه در دوران معاصر در سه نحله مکتب سامرا میرزای شیرازی و شیخ فضل الله نوری، مکتب نجف در قالب آخوند و دیگر مجتهدان (نائینی، مازرندرانی، نور الله اصفهانی) و مکتب امام خمینی به عنوان جامع مکاتب مورد بررسی قرار گرفته است. و دوره های تفکر امام از ظهور به عنوان رهبر دینی تا کاپیتولاسیون، تبعید تا پاریس، برحه پاریس تا قبل از پیروی و رهبری اجتماعی و ریاست حکومت بررسی گریده است.

از بعد مناسکی مربوط به انتظار نیز در قالب شرکت انبوه مردم در مسجد جمکران، جلسات متعدد دعای ندبه، جشن های نیمه شعبان، خواندن دعای امام زمان در محافل عمومی، توجه به مهدویت در ایام خاص بحث شده است.

نظارت و کنترل اجتماعی آخرین مولفه است که در قالب احساس حضور، جامعه پذیر کردن انتظار امام و نیز بحث امر به معروف و نهی از منکر مورد بررسی قرار گرفته است.

یکی دیگر از کارکردهای اجتماعی انتظار حضرت مهدی که نویسنده به آن اشاره کرده است؛ پویایی اجتماعی و تحرک بخشی به مردم ایران در سده اخیر و داشتن روحیه ظلم ستیزی، حرکت مردم برای تشکیل حکومت اسلامی در عصر غیبت، خیزش های مردمی در عصر مشروطیت و داشتن روحیه جهاد با کفار است.

در همین راستا، نگارنده به ادله عقلی و نقلی ضرورت تشکیل حکومت اسلامی در عصر غیبت کبری اشاره کرده و تفکر نفی جدایی دین از سیاست توسط امام خمینی در عصر کنونی را تشریح نموده است. وی انسجام بخشی و همبستگی اجتماعی را یکی دیگر از کارکردهای اجتماعی اعتقاد به ظهور حضرت مهدی(ع) عنوان کرده و دیدگاه اندیشمندانی مانند فارابی، خواجه نصیرالدین طوسی را در مورد عوامل همبستگی اجتماعی و آثار آن در جامعه بیان نموده است. در همین راستا به مسأله ولایت فقیه یا ولایت فقها (نواب عام) در عصر غیبت اشاره شده

"بررسی کارکردهای اجتماعی انتظار حضرت مهدی(عج) در ایران معاصر" نوشته ای از محمدصادق ربانی خوراسگانی است که انتشارات موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، چاپ اول آن را در زمستان ۱۳۸۸ در قالب ۱۹۲ صفحه راهی بازار نشر کرد.

کد خبر 514699

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha