خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: روابط میان ایران و عمان در طول زمان دارای فراز و نشیب های فراوانی بوده است اما با وجود این عمان همواره در کنار ایران در حین اتفاقات سیاسی بوده و شاید نقش خیلی پررنگی نداشته باشد اما از جمله همسایگان باوفای کشورمان محسوب می شود که در حوزه اقتصادی و تجاری نیز همکاری های بسیاری با کشورمان داشته و دارد. همین امر گاها از سوی سایر کشورهای منطقه مورد ارزیابی قرار گرفته و به واسطه نزدیکی که میان تهران و مسقط وجود داشته تلاش کرده اند تا رابطه میان این دو کشور را برهم زنند اما با تمام این تلاش ها همکاری های مستمر و دائمی ایران و عمان همچنان ادامه دارد.
بنابراین گزارش، فارس به نقل از وبگاه المانیتور در این باره نوشته است: "پیوندهای تاریخی بین تهران و مسقط درک منحصر به فردی عمان از ایران و نقش این کشور در ترتیبات جغرافیایی، سیاسی منطقه ایجاد کرده است. عمان هرگز ایران را به عنوان یک امپراتوری پارسی، پادشاهی یا حتی جمهوری اسلامی نگاه نمیکند بلکه عمان صرف نظر از ساختار قدرت سیاسی داخل ایران به این کشور به عنوان «یک همسایه» نگاه میکند. مقامهای عمانی همواره بر این باورند که بهترین روش رفع مشکلات در ارتباط با موضع ایران و اعراب گفتمان و نه جنگ است. عمان به عنوان یکی از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس احتمالا تنها متحد ریاض است که در جایگاه مناسبی برای کاستن از تنش شدید بین ایران و عربستان از طریق میانجیگری قرار دارد. همچنین عاقلانه است که سران دو کشور ایران و عربستان با کاستن از لفاظی و خاتمه دادن به رفتارهای بیپروا راه سنجیده عمان را در بکارگیری گفتمان تا تهدید پیش گیرند."
این گزارش می افزاید: عمان بارها تلاش کرده است که در مناقشات سیاسی که میان کشورمان با سایر کشورها ایجاد شده است نقش میانجی را داشته باشد و نمونه بارز این نقش را می توان در تنشی که میان ایران و عربستان پس از اعدام شیخ النمر ایجاد شده است ببینیم. در همین رابطه CNN چندی پیش گزارش داده بود که: "ایران و عربستان پس از حمله به سفارت این کشور در تهران مناسبات خود را کاملا قطع کرده اند. دیپلمات های ایرانی مجبور شدند جده و ریاض را ترک کنند و در همین حال مدرسه شیعیان ایرانی در سعودی هم تعطیل شد. این ماحصل سریال حملات به سفارت خانه های خارجی در ایران است. پس از آنکه ایران و عربستان مناسبات خود را قطع کردند کشورهای کوچک و ذره ای منطقه ای از جمله جیبوتی ، امارات و سودان نیز از ریاض پیروی کردند. بحران ابعاد اقتصادی و تجاری گرفته است اما به نظر نمی رسد امارات به جنگ اقتصادی بپیوندد اما کارمندان سفارت خود را کاهش داد. در همین حال وجود کشورهای خارجی برای حل بحران میان تهران و ریاض ضروری است. اما چه کشوری می تواند نقش میانجی میان طرفین را ایفا کند؟ عمان به احتمال قوی به عنوان یکی از اعضای شورای همکاری خلیج فارس و کشوری که با تهران مناسبات عمیقی دارد به احتمال زیاد می تواند نقش میانجی را ایفا کند. عربستان کشوری با اکثریت جمعیتی سنی و یک حاکم سنی است در حالی که ایران با اکثریت جمعیتی شیعیان و حکومتی شیعی است و اعدام شیخ نمر به صورت ناخودآگاه حساسیت ها در تهران را بالا برد. ایران و عربستان هیچ گاه رابطه صمیمانه ای نداشته اند واین مهم چندان هم به اختلافات مذهبی آنها وابسته است و بیشتر به جریان سازی قدرت اول منطقه خاورمیانه مربوط است. کشوری که می تواند تحولات منطقه ای را کنترل کند و تحت نظارت آن همه چیز پیگیری شود. نباید از نظر دور داشت که جنگ کنونی که میان عربستان و ایران در در حال رخ دادن است یک جنگ قدرت بوده و مساله شیعه و سنی در آن نقش چندانی ندارد."
یادآور می شود: عمان دردوران های گوناگون تاریخی با اسامی مختلفی شناخته شده است.ولیکن از بارزترین نام هایی مطرح شده همانا مگان بوده است.به نظر می رسد این اسم با صنعت کشتی سازی ارتباط داشته است که البته ریشه در زبان سومری ها دارد.همچنین مدتی عمان مزون یا ماسون نامیده می شد که بالطبع بدلیل وجود چشمه های فراوان آب شیرین دراین ناحیه می باشد.همچنین نام فعلی (عمان) نام مکانی نسبتا ً قدیمی دریمن نشأت گرفته است وازآن ناحیه قبیله های عربی به مهاجرت کرده اند.سرزمین عمان در بخش انتهایی شرق و جنوب شرقی کشور عربستان سعودی مابین ناحیه جغرافیایی 40/16و20/26 درجه عرض شمالی و 50/15 و 4/59 درجه طول شرقی قرارگرفته است.عمان به صورت یک کمربند ساحلی درفاصله میان ربع الخالی ودریای عرب قرار گرفته است.همچنین این کشوربا وسعتی معادل با 309500 کیلومتر شامل جزیره مسندم وسرزمین اصلی عمان جزایر کوچکی نیزاست.
نظر شما