به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه خبری ـ تحلیلی طلیعه، دسترسی به متن و صوت درس های حجت الاسلام والمسلمین علی اکبر رشاد پیرامون فلسفه فرهنگ امکان پذیر شد.
بنابراین گزارش، در این درس ها آمده است: «فلسفه فرهنگ» از نوع فلسفههای مضاف به «امر»هاست و نه «علم»ها؛ زیرا فرهنگ دانش نیست. هر چند در بعضی از تعاریف، بینشها، دانشها، علمها و فلسفهها هم جزء فرهنگ انگاشته میشوند، در مجموع فرهنگ، معرفت نیست؛ البته ممکن است معرفتزا باشد.
دانش نبودن فرهنگ به معنای این نیست که این موضوع دانش ندارد، بلکه همانگونه که از فلسفه فرهنگ سخن می گوییم می توانیم علمی به نام «علم فرهنگ» را برای آن تعریف نماییم، اما نباید این دو حوزه معرفتی را با هم خلط کنیم.
براساس تعریف فلسفههای مضاف، فلسفه فرهنگ را می توان «دانش عهدهدار مطالعه فرانگر ـ عقلانی احکام کلی مقوله فرهنگ» تعریف کرد.
در فلسفه مضاف به فرهنگ از احکام کلی فرهنگ بحث می شود، اما کار «علم فرهنگ»، مطالعه جزئی است. اصولاً علم با مطالعه جزئی و به اتکای تجربه و اعتماد به عقل، احکامی صادر می کند یا توصیهها و تجویزهایی می نماید، اما فلسفه با نگاهی فرانگر ـ عقلانی احکام کلی را مطالعه می کند؛ با توجه به همین تفاوت باید میان «فلسفه مضاف به فرهنگ» و «علم مضاف به فرهنگ» تمایز قائل شد.
این گزارش می افزاید: عناوین مباحث:
۱ـ چیستایی فرهنگ، فرهنگ چیست؟
۲ـ هستایی و نحوه وجود فرهنگ.
۳ـ باشایی و هستبود فرهنگ.
۴ـ آگاهایی و معرفتشناسی مربوط به فرهنگ.
۵. مؤلفههای فرهنگ.
۶. یاساوری و یاساگری فرهنگ. آیا فرهنگ قانونپذیر است؟
۷ـ چرایی و برایی فرهنگ.
۸ـ شایایی و روایی فرهنگ.
گفتنی است، علاقه مندان می توانند برای دریافت فایل های صوتی به نشانی http://rashad.iict.ac.ir مراجعه کنند.
نظر شما