جعفر بای، آسیب شناس در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی شبستان با اشاره به افزایش خانوارهای تک نفره در جامعه گفت: خانواده به عنوان مستحکم ترین قرارداد اجتماعی از زن، مرد و فرزندان تشکیل شده است؛ هرگونه کاستی در صحت این تعریف، خلل وارد می کند به عنوان مثال مردان مجرد و زنان مطلقه ای که امروزه به تنهایی زندگی می کنند، مفهوم خانواده را ندارند، بلکه خانوار محسوب می شوند. خانوار از تک نفره شروع تا تعداد کثیری مانند جمعیت های پادگانی یا خوابگاه های دانشجویی را شامل می شود.
وی با بیان اینکه بر اساس اعلام رسمی ثبت احوال روند جمعیت کشور با کاهش تعداد خانواده ،موجب افزایش آمار خانوار در کشور شده است، بیان کرد: مصادیق خانوارهای تک نفره در جمعیت به سه گروه تقسیم می شود، ابتدا مجموعه سالمندانی که به علت قبح حضور در سرای سالمندان و رونق خانوارهای هسته ای به جای خانواده های گسترده شرایطی را فراهم کرده که آنها به صورت تک نفره در خانه های مستقل زندگی می کنند، بنابراین حاکمیت خانواده های هسته ای و قبح حضور در سرای سالمندان از جمله عوامل افزایش خانوار در جامعه می باشد.
این آسیب شناس ادامه داد: متاسفانه افزایش آمار طلاق و کاهش سن بیوه گی (زنان و مردان) خیل عظیمی از زنان خودسرپرست و زنان سرپرست خانواده که به صورت تنهایی و تک نفره در خانوارهای مستقل زندگی می کنند را موجب شده است.
تصمیم قطعی جوانان برای عدم ازدواج از دلایل افزایش خانوارهای تک نفره
بای با بیان اینکه مجموعه جوانان در سنین ازدواج که هیچ گونه تصمیمی برای تشکیل خانواده ندارند از دیگر دلایل افزایش خانوارهای تک نفره در جامعه هستند، افزود: این گروه از جوانان از نزد والدین خود جدا شده و به صورت تک نفره و مستقل به زندگی خویش ادامه می دهند.
وی با اشاره به آسیب ها و پیامدهای افزایش خانوارهای تک نفره در جامعه تصریح کرد: حضور خانوارهای تک نفره ،زمینه شکل گیری خانه های سفید را که متاسفانه اشتباها در رسانه ها از آن به ازدواج سفید یاد می کنند را فراهم می کند؛ بنابراین خانه سفید به هیچ عنوان نمی تواند مفهوم ازدواج (ازدواج سفید) را بدهد، این پدیده منجر به بروز مشکلات فراوانی در جامعه شده است.
بای در ادامه اظهار کرد: این گونه عناصر که از خوبیت، ریشه، بنیان و اساس چندانی برخوردار نیستند، تعلقات اجتماعی و فرهنگی آنان رنگ باخته و از اعتقادات مذهبی و باورهای دینی چندانی برخوردار نیستند باعث ایجاد عناصر آسیب پذیر مساعد برای بروز ارتکاب جرم در جامعه شده است. این گروه ظرفیت ارتکاب جرم فراوان را داشته و با کوچکترین پیشنهاد به صورت سازمان یافته در گروه های مافی و شبکه های جرم جذب می شوند.
خانوار های تک نفره از نظام خویشاوندی قوی برخوردار نیستند
وی با بیان اینکه این گروه از پیوندهای قومی و نظام قدرتمند خویشاوندی چندانی برخوردار نیستند، خاطرنشان کرد: در نتیجه حضور این قشر، نظام خویشاوندی نزد اقوام مخدوش شده و پیوندهای قومی و استحکام نظام خویشاوندی نابود می شود ،این گروه از پشتوانه های چندان قدرتمندی که در خانواده وجود دارد، برخوردار نیستند و به لحاظ روحی، اجتماعی ،روانی و مسایل عاطفی بسیار شکننده و آسیب پذیر می باشد.
وی ادامه داد:پشتوانه هایی را که هنگام بروز مشکل، اعضا در نظام خانواده، از آن برخوردار است، این گروه بی بهره بوده و در هنگام مشکلات خود را تنها ،قریب و بی کس حس کرده و به لحاظ عاطفی ، روحی و روانی متعادل نیستند و رفتارهای بیمار گونه فراوانی را می توانیم از این گروه شاهد باشیم.
بای در ادامه خاطر نشان کرد: خانوار های تک نفره از لذت زندگی که در قالب خانواده نصیب انسان می شود بی بهره هستند. لذا از نشاط اجتماعی برخودار نبوده و اوقات فراغت برایشان مفهومی ندارد، علاوه بر اینکه خودشان در غم و غصه می باشند موجب کمرنگ شدن نشاط اجتماعی نیز می شوند.
لزوم اتخاذ تصمیمات لازم برای مبارزه با افزایش خانوارهای تک نفره
وی با بیان اینکه افزایش خانوارهای تک نفره از نشانه های بیماری اجتماعی محسوب می شود، بیان کرد: هر زمانی این میزان در جامعه افزایش یابد ناهنجاری های اجتماعی به تبع آن بیشتر می شود.
وی بر لزوم اتخاذ تصمیمات لازم توسط سیاست گذاران فرهنگی برای مبارزه با افزایش خانوار های تک نفره تاکید کرد و گفت: بنابراین برنامه ریزان اجتماعی و سیاستگذاران فرهنگی باید تلاش خود را برای مقابله با رشد این گونه خانوارها مصروف و با مبارزه به هنگام زمینه سلامت اجتماعی را در جامعه فراهم کنند.
نظر شما