قدرت فرهنگی «ایران» ذاتی است

خبرگزاری شبستان:یک کارشناس قفقاز با اشاره به ایران ستیزی کشورهای آسیای مرکزی گفت: عکس مشاهیر ایران را به نام خود روی اسکناس ها درج و مجسمه آنها را در میادین شهرهای شهر نصب می کنند.

به گزارش خبرنگار شبستان، نشست تخصصی هویت در کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز عصر دیروز 19 دی با حضور دکتر بهرام امیراحمدیان، کارشناس قفقاز و استاد دانشگاه در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد.

 

دکتر بهرام امیراحمدیان در این نشست گفت: بعد از فروپاشی شوروی آسیای مرکزی و قفقاز با ایران همسایه شدند، این کشورها بازمانده از کشور اتحاد جماهیر شوروی هستند و می خواهند برای خود هویت و تاریخ درست کنند.

 

دکتر امیراحمدیان ادامه داد: در تاجیکستان می گویند خوارزمی، سعدی و ابوعلی سینا برای ما هستند، تاجیکی ها می گویند ایران جزویی از ما بوده است. از طرف دیگر در قزاقستان می گویند، فارابی برای ماست. ازبک ها خوارزمی را متعلق به خود می دانند و در ترکیه می گویند مولانا برای ماست.

 

وی خاطرنشان کرد: به نوروز که می رسند آن را به عنوان بخشی از فرهنگ و هویت خود برگزار می کنند و می گویند نوروز ترکی است. افغانستان ایران را جزء خود می داند، آذربایجان ایران را جزء خود می داند حال سوال مهم این است که در مقابل این داعیه ها چه کرده ایم.

 

این استاد دانشگاه در تعریف هویت عنوان کرد: وقتی انسان با خود تنهاست می گوید من از کجا آمده ام و به کجا می روم. هویت در اصل امری انفعالی است. توجه به خود در رابطه و با توجه به دیگران و از خلال آنها هویت معنی می یابد. همه یک هویت ملی و یک هویت قومی دارند.

 

وی با بیان اینکه هویت مجموعه ای از ارزش ها، باورها و رفتار فردی و اجتماعی به شمار می آید، تصریح کرد: عوامل گوناگونی در شکل گیری هویت نقش دارند که در آغاز سرزمین و زادگاه قرار دارد، سپس تاریخ، نوع زندگی اقتصادی و زبان در شکل گیری هویت مطرح است.

 

این کارشناس قفقاز خاطرنشان کرد: هویت ملی و قومی از انواع هویت جمعی است و به معنی احساس همبستگی بزرگ ملی و قومی و آگاهی از آن احساس وفاداری به آن و فداکاری در راه آن است. هویت ملی و قومی مانند هویت فردی جمعی در کشاکش تصور ما از دیگران شکل می گیرد.

 

دکتر امیراحمدیان در مورد هویت سازی در چهارچوب اتحاد جماهیر شوروی عنوان کرد: پس از اینکه در سال 1917 انقلاب اکتبر به پیروزی رسید، از اولین و مهمترین اقدامات اتحاد جماهیر شوروی ایجاد یک انسان جدید تحت عنوان انسان نوین سوسیالیستی در سراسر خاک این کشور بود.

 

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه زبان روسی مثل ریاضی بسیار دشوار است و حتی سخت تر از زبان چینی است، بیان کرد: این زبان سخت را به مردم مسلمان تحمیل کردند تا بتوانند انسان سوسیالیستی را بسازند. مسلمان با غیر مسلمان ازدواج کرد و یک سطحی از بی دینی را رواج دادند. روس ها را بین همه جمهوری ها پخش کردند.

 

دکتر امیراحمدیان اظهار داشت: روسهای شوروی به قطع رابطه آسیای مرکزی با خودش دست زدند. امپریالیسم فرهنگی روسیه شوروی بر آسیا حاکم شد و این حاکمیت از طریق وابستگی فرهنگی، تغییر زبان، آموزش های عمومی، تغییر موقعیت و جایگاه زنان قشربندی قومی، اسلام زدایی، ایجاد هویت های قومی و تقسیم جمهوری ها بر اساس ملاک های قومیتی انجام شد.

 

این کارشناس قفقاز در مورد هویت در کشورهای آسیای مرکزی تصریح کرد: کشورهای آسیای مرکزی می خواهند برای خود تاریخ سازی کنند اما با مشکل مواجه هستند چون به هر صورت باید از ایران نام ببرند. آنها ایران ستیزی دارند و مجبورند تاریخ را تحریف کنند.

 

دکتر امیراحمدیان با اشاره به کتاب آتایوردو (سرزمین پدری) یادآور شد: این کتاب تاریخ که در پنجم ابتدایی تدریس می شود که حاوی مباحثی درباره تاریخ و جغرافیای آذربایجان است. در این کتاب گفته شده است که آذربایجان به سرزمین هایی اطلاق می شود که امروزه در قلمرو آن آذری زبان ها پراکنده شده اند و بدین ترتیب بخشی از قلمرو حاکمیت، جمهوری اسلامی ایران، ارمنستان، روسیه و گرجستان را نیز دربر می گیرد.

 

این استاد دانشگاه عنوان کرد: در تدوین کتب تاریخ، آذربایجان به عنوان کشوری باستانی معرفی شده و ایران ستیزی محور این کتب است. مجسمه شاه اسماعیل در باکو نصب شده و شاه اسماعیل را از آن خود می دانند. یک کتاب هم در مورد نادرشاه در ترکیه منتشر شده است که او را ترکی معرفی کردند و با وجود همه اینها رایزنان فرهنگی ساکت نشستند.

 

این کارشناس قفقاز خاطرنشان کرد: عکس میرسیدعلی همدانی بر روی اسکناس 10 سامانی تاجیکستانی است به طوری که هر روز بین مردم در گردش است و تاجیک ها ادعا می کنند میرسید همدانی برای ماست. عکس شاه اسماعیل سامانی بر روی اسکناس دیگر تاجیکی هاست. عکس بوعلی سینا بر روی اسکناس 20 سامانی آنها درج شده است، رودکی سمرقندی بر روی اسکناس 500 سامانی و عکس فارابی بر روی اسکناس 500 هزار تنگه ای قزاقستان درج شده است و ما همچنان سکوت اختیار کردیم.

 

دکتر امیراحمدیان عنوان کرد: نقش تاریخ و کمانچه و دف پشت اسکناس یک منافی جمهوری آذربایجان است، آذربایجان سال قبل تار را به اسم خود ثبت کرد. عکس نظامی گنجوی را بر روی یکی دیگر از اسکناس های جمهوری آذربایجان است. مجسمه نظامی گنجوی در باکوست و پشت تمام اینها هدف است.  آنها پول دادند تا مجسمه نظامی گنجوی را در رم به عنوان شاعر آذربایجان نصب کنند. مجسمه ابوعلی سینا در شهر دوشنبه و یادگاه ناصرخسرو در مزارشریف به چشم می خورد.

 

وی با بیان اینکه ایران قدرت فرهنگی ذاتی و سرشتی دارد، عنوان کرد: ما نباید نسبت به این گونه اقدامات خاموش باشیم. باید قدرت فرهنگی ایران را زنده کنیم. من در این زمینه چندین بار به رایزنان فرهنگی نکاتی را گفتم اما آنها توجهی نکردند.

 

 

کد خبر 514095

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha