خبرگزاری شبستن – گروه سیاسی: تنش هایی که میان ایران و عربستان بعد از اعدام شیخ النمر ایجاد شد؛ باعث شد تا روابط کشورمان با این کشور قطع شود و بدنبال آن پیامدهایی هم در بازار عربستان ایجاد شد. در حقیقت باید گفت اقدامات عجولانه و بی منطق عربستان در قطع ارتباط خود با ایران؛ بیش از هر چیزی کشور خود را دچار معضل کرده است. کاهش ارزش ریال عربستان در کنار آشفتگی در بازار نفت از جمله پیامدهای این تصمیم عجولانه و بی منطق دولتمردان سعودی است. موج پیامدهای منفی این قطع ارتباط همچنان ادامه دارد و در حوزه گاز نیز دامان عربستان را می گیرد؛ به گفته محمد حسین عادلی، دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز در نشست هم اندیشی «چشمانداز بازار جهانی گاز در پرتو چالشهای جاری» به دلیل کمبود گاز در عربستان سعودی حدود ۵۰ درصد ظرفیت تولید پتروشیمی این کشور خالی و بدون استفاده مانده است از این رو، عربستان سعودی برای توجیه 100 میلیارد دلار سرمایه گذاری در صنایع پتروشیمی خود راهی به جز واردات گاز از قطر و یا ایران ندارد.
بنابراین گزارش، چندی قبل فارس به نقل از نشریه فوربس در گزارشی با موضوع قطع روابط عربستان با ایران، نوشته است که: "اقدام عربستان در قطع رابطه با ایران میتواند تا 3 میلیارد دلار به ریاض خسارت وارد کند. قطع روابط عربستان سعودی با ایران، اگر مانع ورود زوار ایرانی به شهر مکه شود، میلیاردها دلار برای این کشور هزینه خواهد داشت. هر ساله صد هزار ایرانی برای مراسم حج به عربستان سعودی میروند. علاوه بر این، 500 هزار نفر هم به حج عمره میروند. ایرانیها جمعا 5 درصد از حدود 2 میلیون مسلمانی را تشکیل دادند که در سال 2015 برای حج به عربستان سفر کردند. حج کمک بزرگی به اقتصاد عربستان سعودی است. یک اقتصاددان سعودی در سال 2015 ادعا کرد که این کشور از محل حج و عمره جمعا 18.6 میلیارد دلار درآمد کسب میکند، که 8.5 میلیارد دلار آن مربوط به حج تمتع است. این رقم معادل 10 درصد درآمد نفت عربستان است. بر اساس بررسیهای اتاق بازرگانی مکه، هر حاجی به طور متوسط حدود 5000 دلار در طول حضور در عربستان سعودی خرج میکند. اگر این رقم را برای مسافران ایرانی در نظر بگیریم، سعودیها 500 میلیون دلار درآمد در طول مراسم حج را از دست میدهند. در صورتی که فرض کنیم که در طول حج عمره نیز زوار ایرانی به همین میزان هزینه میکنند، در آن صورت خسارت عربستان میتواند تا 3 میلیارد دلار افزایش یابد."
یادآور می شود: عربستان در اعتراض به آنچه اهمال ایران در حفاظت از مقرهای دیپلماتیک خواند، روابط دیپلماتیک خود با تهران را قطع کرد. اعتراضات در برابر سفارت عربستان در ایران پس از آن صورت گرفت که این کشور آیت الله نمر النمر از روحانیون برجسته سعودی را اعدام کرد.
نظر شما