هیچ نهاد بیرونی نباید در دانشگاه دخالت کند/ تخریب های صدا وسیما اخلاقی نیست

خبرگزاری شبستان: معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، با تاکید بر استقلال دانشگاه، اظهار داشت: دانشگاه نهاد مستقلی است و هیچ نهاد بیرونی نبایددر دانشگاه دخالت کند.

 به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز،سید ضیاء هاشمی، معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم تحقیقات و فناوری، عصر امروز(16 دی) در نشست شورای هماهنگی فعالیت های فرهنگی دانشگاه های استان خوزستان در دانشگاه شهید چمران اهواز، گفت: ساختار نظام جمهوری اسلامی ساختاری مترقی است که می‏ تواند کشور را اداره کند و الگویی برای دیگر کشورها و به‌ خصوص کشورهای اسلامی باشد.

 

وی با تاکید بر حفظ این ساختار افزود: اگر نتوانیم این ساختار را حفظ کنیم و با نقدی های نامناسب و غیر سازنده نشان دهیم که این دولت و دولت های بعد در انجام وظایف موفق نبوده اند، هنر نکرده ایم بلکه آرمان های انقلاب را زیر سوال برده ایم.

 

هاشمی، با اشاره به اینکه ساختار جمهوری اسلامی ایران ساختار مترقی است که جواب داده و آینده بهتری نیز دارد، اضافه کرد: استقلال، آزادی، جمهوری و اسلامی اهداف اصلی مورد تأکید در ساختار نظام است.

 

وی خاطر نشان کرد: ما کشوری مستقل می خواهیم که مبتنی بر اقتدار و پیشرفت باشد و این اقتدار و پیشرفت بدون علم محقق نخواهد شد و در این راستا دانشگاه ها نقش موثری دارند.

 

معاون وزیر علوم، با بیان اینکه ما به آزادی نیاز داریم، تصریح کرد: کرامت انسانی بدون آزادی حفظ نمی‌ شود، آزادی اصلی مقدس و امری دینی و انقلابی است که بدون آن هویت و استقلال به دست نمی آید، فرهنگ رشد نمی ‏کند و انتخاب شکل نمی ‏گیرد.

 

وی با تاکید بر اینکه جمهوریت ضرورت ساختار جمهوری اسلامی است، افزود: کسانی که فقط حکومت اسلامی را بدون جمهوریت راه سعادت می ‏دانند، راه خود را از امام و انقلاب جدا کرده ‌اند، جمهوریت یعنی رأی مردم سرنوشت کشور را تعیین کند و نظر امام(ره) و رهبری نیز بر آن است.

 

هاشمی، با اشاره به اینکه نظام ما بر اساس مردم ‌سالاری دینی بنا شده است، بیان کرد: گردش نخبگان در جامعه ظرفیت فوق العاده ای است که نظام در مسیر کلانش پیش بینی کرده است.

 

وی با بیان اینکه محور ساختار نظام، ولایت مطلقه فقیه است، اظهار کرد: این محور نظام نه تنها نظارت می کند بلکه ولایت نیز می کند و اختیار تام دارد و این تنها مختص نظام ما نیست بلکه در کشورهای دیگر نیز رهبر هر کشوری حق دارد که رأی نهایی را در امور آن کشور بدهد.

 

معاون فرهنگی وزیر علوم، ادامه داد: در کشور ما نیز ولایت فقیه امری عقلانی، اعتقادی و قانونی است و بر مبنای آن قانون اساسی چارچوب‌ های ما را مشخص کرده است.

 

وی با تاکید براینکه حفظ کرامت انسان ‌ها، آزادی، دفاع ازحقوق مردم و عدالت در همه شئون از اصول پایه نظام جمهوری اسلامی است، عنوان کرد: به این ترتیب هرکس به نظام اعتقاد دارد، باید به آنها عمل کند.

 

سهم فرهنگی دانشگاه کمتر از سهم علمی نیست

وی با اشاره به نقش دانشگاه ها در تحقق آرمان های انقلاب اسلامی، ابراز کرد: دانشگاه نهادی علمی و فرهنگی است و سهم فرهنگی آن به هیچ وجه کمتر از سهم علمی آن نیست و بر اساس سند چشم انداز باید رتبه اول منطقه ای از نظر علمی و فرهنگی باشیم که دانشگاه نقش و سهم عمده ای در تحقق این امر دارد.

 

هاشمی، با تاکید بر اینکه دانشگاه کانون جامعه ‌پذیری اجتماعی، سیاسی و علمی و همچنین مهد پرورش فرهیختگان و نخبگان است، اذعان داشت: علم و فرهنگ ناموس دانشگاه است، دانشگاه نهاد علمی و فرهنگی بوده و پیشرفت فرهنگی از کارکردهای ذاتی دانشگاه و نظام ‌های آموزش عالی تلقی می شود.

 

وی تاکید کرد: اگر فرهنگ از عنوان وزارت علوم حذف شده اما از مأموریت ‏های آن حذف نشده و این نگاه غلطی است که گفته شود وظیفه دانشگاه آموزش و پژوهش است و فرهنگ کار تکمیلی است.

 

معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، با تاکید بر اینکه همه مسئولان در دانشگاه متولی فرهنگ هستند، توضیح داد: اگر پیشرفت فرهنگی برای دانشگاه حاصل شد برای همه افتخار است و اگر عقب ماندگی به وجود آمد همه باید جوابگو باشند.

 

وی در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به هجمه هایی که به دانشگاه در خصوص وضعیت دانشجویان واردمی شود، تصریح کرد: دانشگاه بخشی از سیستم جامعه است و وضعیت دانشجویان از جوانان جامعه به هیچ عنوان در هیچ شاخص فرهنگی بدتر نبوده است.

 

وی خاطر نشان کرد: چرا همه از وضعیت دانشگاه اظهار نگرانی و دغدغه می‌کنند و چرا هر مشکلی پیش می ‌آید همه تقصیرها متوجه دانشگاه است و تریبون ‌ها فقط دانشگاه را می‌شناسند؟

 

تخریب های صدا و سیما

وی با اشاره به تخریب های صدا و سیما، بیان کرد: صدا و سیما اکنون مدعی دانشگاه ‏ها شده، صدا و سیما نگران حجاب در دانشگاه ‏ها شده در حالی که به خود نمی ‏پردازد، به طوری که برنامه خبری 20:30 اخلاق را رسمأ کنار گذاشته و در حال ترویج دروغ و تقلب است، صدا و سیما نگران اردوهای مختلط در دانشگاه ماست در حالی که به فکر وضعیت اختلاط در درون خود نیست؛ صداو سیما باید دانشجویان ما را روی سر قرار دهد باید در محضر دانشگاه تلمذ کند.

 

هاشمی، با بیان اینکه از بی دینی و الحاد در دانشگاه نگران هستند، افزود: چه کسی گفته الحاد و بی ‏دینی در جامعه در حال افزایش است قبول داریم آسیب ‏های اجتماعی وجود دارد اما این آسیب ‏ها در عمومیت جامعه هستند، کسی منکر آسیب‏ های اجتماعی نمی‏ شود اما نباید هر مشکلی وجود داشته باشد به دانشگاه و وضعیت فرهنگی دانشگاه ربط داده شود.

 

وی با بیان اینکه دانشگاه گل سرسبد جامعه است و امید به آینده در آن در حال افزایش بوده و بر اساس مطالعات و تحقیقات روند حرکت فرهنگ در آن مثبت است، اظهار کرد: روند مشارکت و اعتماد در جامعه در حال رشد است و نباید به دنبال مچ‏ گیری باشیم بلکه باید دغدغه مشترک داشته باشیم و همه در این مسیر پیش رویم.

 

فعالیت های مثبت مورد توجه قرار گیرد

هاشمی، در بخشی دیگر از سخنان خود در انتقادات وارده به دانشگاه برای برگزاری اردوهای مختلط گفت: چرا به مساجد دانشگاه نگاه نمی‏ شود، تعداد افراد حاضر در مساجد دانشگاه ‌ها رو به افزایش است اما چرا این افراد و برنامه ‏ها دیده نمی‌ شود آیا ما متولی اردوهای مختلط هستیم اما متولی مساجد نیستیم؟

 

وی با انتقاد از روند حمله به دانشگاه ها، عنوان کرد: دانشگاه اگر قرار باشد از خود دفاع کند بسیار قوی می‌تواند از خود هم دفاع سلبی و ایجابی کند و هر کدام از مدیران دانشگاه می‌توانند این قضیه را ثابت کنند که دانشگاه نمره بیست نمی‌گیرد اما در مقایسه قطعأ بالاترین نمره را دارد.

 

معاون وزیر علوم، با بیان اینکه دانشگاه ها نیاز به همدلی و هم افزایی دارند، تصریح کرد: دانشگاه در تمام دنیا و در کشور در همه مقاطع تاریخی و بر طبق همه اسناد بالا دستی نهادی مستقل است. هیچ نهاد بیرونی نباید در دانشگاه دخالت کند و این موضوع به نفع هیچ‌کس نیست.

 

حرمت دانشگاه باید حفظ شود

وی ادامه اداد: دانشگاه کانون علم است و همه قوا اعم از دولت، قوه مقننه، قضا و قوای نظامی باید حرمت و استقلال دانشگاه ‏ها را حفظ کنند ما با نقد و تعامل منافاتی نداریم و باید وجود داشته باشد و قانونأ دانشگاه بخشی از دولت، تابع مجلس و ملزم به مقررات و احکام قوه قضاییه است اما اینکه این جایگاه دانشگاه را در نظر نگیریم مشکل ایجاد می‌کند.

 

هاشمی، با تاکید بر اینکه نگرش ما به فرهنگ باید درست باشد، اظهار کرد: فرهنگ مجموعه ‌ای از ارزش ‌ها، نگرش‌ ها، باورها و رفتارهاست و ما به‌عنوان مدیریت فرهنگی موظف هستیم که برای این ارزش‏ ها برنامه داشته باشیم و درمدیریت فرهنگ به صورت مشارکتی کار کنیم نه اینکه نگاه از بیرون به صورت نظارتی و با هدف مچ گیری باشد.

 

وی خاطر نشان کرد: فرهنگ و مدیریت فرهنگی امری دیربازده است و این‌گونه نیست که امروز بخشنامه‌ ای دهیم و فردا نتیجه را ببینیم همانطور که امروز محصول عملکرد یکسال پیش است و فعالیت های امروز آثارش برای سال های بعد قابل لمس خواهد بود.

 

وی با تاکید بر اینکه مدیریت فرهنگی یک امر درست و ضروری است، بیان کرد: نگاه به فرهنگ اگر تک ‌بعدی و سطحی باشد، نتیجه معکوس خواهد داد انزوا، بی ‌اعتمادی، حاشیه‌ نشینی و خودکشی مشکلاتی هستند که راه‌ حل آن‌ ها در حوزه فرهنگی، جلب مشارکت و ایجاد امید است.

 

معاون وزیر علوم، با بیان اینکه مشکل ما عدم همدلی و هم زبانی است، تاکید کرد: متاسفانه ما هنوز هم ‌زبان نشده‌ ایم و در همین سال از همدلی و هم‌ زبانی بیشتر فاصله گرفته ‌ایم و به دنبال مچ گیری هستیم تا دست گیری.

 

کد خبر 513516

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha