دشمن‌تراشی، تنازع ریاض برای بقا/فرانسه بدنبال میانجیگری بین ایران و عربستان

خبرگزاری شبستان:دنباله روی ترکیه از عربستان معقول نیست، دشمن‌تراشی، تنازع ریاض برای بقا، میانجیگری بین ایران و عربستان، محور گفتگو اولاند با روحانی، سیاست های غلط ریاض، نفوذ ایران را افزایش داد از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاریها بود.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: دنباله روی ترکیه از عربستان معقول نیست، دشمن‌تراشی، تنازع ریاض برای بقا است، میانجیگری بین ایران و عربستان، محور گفتگوهای اولاند با روحانی، سیاست های غلط ریاض، نفوذ ایران را افزایش داد از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:

فارس:

پرخاشگری عربستان از انزوای ریاض و گسترش نفوذ تهران نشأت می‌گیرد/ دشمن‌تراشی، تنازع ریاض برای بقا است

«انزوای بین‌المللی روزافزون عربستان و گسترش نفوذ ایران موجب شده این کشور پادشاهی (عربستان) تلاشش برای حفظ منافع را مضاعف کند.»

این تحلیل را روز دوشنبه  پایگاه خبری«بیزنس اینسایدر»، مستقر در نیویورک بر اساس گزارش تازه «اوراسیا گروپ»، بزرگترین موسسه ارائه خدمات مشاوره در زمینه مخاطرات سیاسی گزارش داده است.

«اوراسیا گروپ»، در گزارشی که روز دوشنبه منتشر شده نوشته عربستان سعودی در سال جاری با خطر روزافزون اختلافات بی‌ثبات‌کننده روبروست و وضعیت انزوای روزافزو ریاض باعث خواهد شد این کشور در سال 2016 به رفتارهای پرخاشگرانه بیشتری در سرتاسر خاورمیانه دست بزند.

«اوراسیا گروپ» خاطرنشان کرده که «تهدید اختلافات درون خانواده پادشاهی عربستان، رو به فزونی است و سناریوی درگیری‌های علنی که قبل از رسیدن ملک سلمان به قدرت در ژانویه 2015 غیرقابل تصور بود، اکنون، کاملاً واقعی شده است.»

این گزارش می‌افزاید: «منشأ کلیدی نگرانی بیرونی عربستان ایران است که به زودی از اثرات تحریم‌ها رها می‌شود.»

پایگاه بیزینس اینسایدر در تحلیلی بر این گزارش نوشته است: «این موضوع، دست‌کم تا اندازه‌ای تصمیم عربستان برای قطع رابطه با ایران در روز یکشنبه را تبیین می‌کند.»

 علاوه بر این، «یان برمر»، رئیس اوراسیا گروپ به بیزینس اینسایدر گفت: «عربستان سعودی گرفتار مشکل جدی است و آنها این را می‌دانند.»

او همچنین  مشکلات اقتصادی عربستان، انزوای منطقه‌ای و جهانی را از جمله دیگر مشکلات ریاض عنوان کرد و افزود: «آنها از اینکه با توجه به نگرانی‌ها از داعش توجهات جهانی به سمت آنها متمرکز باشد نفرت دارند و می‌خواهند کاری کنند که مشکلات منطقه، مربوط به ایران به نظر برسد، و این چیزی است که در داخل کشور به آنها کمک می‌کند. همه اینها افزایش تنش‌ها (بین ایران و عربستان) را دنبال دارد.»

از طرف دیگر، «سوفان گروپ»، یک شرکت اطلاعات امنیتی، در نشست روزانه خود گزارش داد: «اگر قرار است که اعدام شیخ نمر، ذهن جمعیت اهل تسنن در عربستان را از افزایش چهل درصدی قیمت بنزین منحرف کرده و با نشانه رفتن انگشت اتهام به سمت دشمنی بیرونی، آن را عامل معظلات اقتصادی معرفی کند، کافی نبوده است.»

«سوفان گروپ» افزوده است: «خاندان آل سعود برای توسل به این خط از برائت‌جویی بایستی لفاظی‌ها و اقدامات علیه ایران را تشدید کنند.»

سناتورهای آمریکایی: اوباما برای حفظ پایبندی ایران به «برجام»، تحریم‌ها را حفظ کند

دو سناتور آمریکایی، «پات تومی» و «تام ریج» در یادداشتی روز دوشنبه از دولت «باراک اوباما»، رئیس‌جمهور آمریکا خواسته‌اند تحریم‌ها علیه ایران را حفظ کند، زیرا در غیر این صورت، «تنها انگیزه ایران، حتی برای وانمود به پایبندی به اجرای توافق هسته‌ای از بین خواهد رفت.»

این دو سناتور جمهوری‌خواه، یادداشتشان را روز دوشنبه در پایگاه خبری - تحلیلی «فیلادلفیا اینکوایرر» منتشر کرده‌اند.

در این یادداشت، از اظهارات «جان کری»، وزیر خارجه آمریکا که ماه گذشته در مجلس سنا که با توجه به پایبندی ایران به «برجام»، تعلیق تحریم‌ها را در راستای منافع امنیت ملی آمریکا خوانده بود انتقاد شده است.

این دو سناتور با اشاره به این اظهارات آقای کری نوشته‌اند: «در صورتی که این توهم به رفع فوری تحریم‌ها منجر شود، ایران به بیش از 100 میلیارد دلار پول دسترسی خواهد داشت و نظام تحریم‌ها، عملاً بی‌اثر می‌شود؛ و تنها انگیزه ایران حتی برای وانمود به پایبندی به برجام از بین می‌رود.»

پایگاه خبری «هیل» در گزارشی درباره همین یادداشت، نوشته این دو سناتور آمریکایی از دولت اوباما خواسته‌اند تحریم‌ها را به عنوان اهرم فشار بر ایران، برای پایبندی این کشور به برجام حفظ کند. 

درخواست «تومی» و «ریج»، در حالط مطرح می‌شود که رفع تحریم‌ها، جزء تعهداتی است که دولت آمریکا در «برجام» به آن متعهد شده است.

دولت آمریکا در «برجام» علاوه بر تعهد به رفع تحریم‌های هسته‌ای از وضع هر گونه تحریم‌های جدید منع شده است.

دنباله روی ترکیه از عربستان معقول نیست/حضور مستقیم آنکارا کنار ریاض، موجب اختلاف با ایران می‌شود

روزنامه ترکیه‌ای «تودی زمان» همگام با تنش دیپلماتیک بین تهران-ریاض به انعکاس نظر کارشناسان این کشور در این رابطه پرداخت.

«صدت لچینر» رییس سابق یکی از مراکز آموزش عالی ترکیه در این زمینه گفت، ترکیه باید سعی کند تنش‌ها را در خاورمیانه کاهش دهد و نه  این‌که با مشارکت در ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی به تنش‌ها دامن بزند.

وی افزود که حضور ترکیه در ائتلاف جدید نظامی به رهبری عربستان برای آینده ترکیه مصایبی را در بر خواهد داشت.

صدت لچینر گفت: «قطب گرایی بر اساس فرقه گرایی مذهبی بسیار خطرناک است و موجب آغاز جنگ و خونریزی‌های متعاقب خواهد شد . ترکیه از دیدگاه جهانی در اردوگاه سنی‌ها و تحت هدایت و سرمایه گذاری عربستان قرار دارد  و با توجه به سوابق گذشته ترکیه، دنبال کردن عربستان غیر عادی است و عربستان کشوری نیست که بتواند ریاست ائتلاف نظامی را داشته باشد.

لچینر با هشدار افزود، ترکیه که قبلا میانجی صلح در منطقه بوده در کشمکش بین عربستان سعودی و رقیب اصلی منطقه‌ایش یعنی ایران و حضور در ائتلاف ریاض خود را درگیر کرده است.

«صنعان اولگن» دیپلمات پیشین ترکیه نیز در این زمینه گفت: «ضرورت دارد ترکیه از مشارکت در کشمکش بین سنی و شیعه خودداری کند.»

این دیپلمات ترکیه‌ای افزود، ترکیه تنها کشوری در منطقه است که می‌تواند به طور عینی در درگیری سنی و شیعه وارد گردد.

وی با اظهار این که ورود ترکیه در ائتلاف نظامی به رهبری سعودی‌ها غیرسازنده است، گفت : «اگر ترکیه حضوری مستقیم در ستیز (بین شیعه و  سنی) داشته باشد بی شک موجب اختلاف با کشور همسایه‌اش، ایران می‌شود.»

ایجاد ائتلاف جدید ضد ایران، عراق و سوریه با شرکت عربستان، ترکیه و اسرائیل

وبگاه تحلیلی «دبکا فایل» نزدیک به منابع اطلاعاتی رژیم اسرائیل با اشاره به آخرین تنش‌ها بین ایران و عربستان سعودی و نیز سفر رییس جمهور ترکیه به ریاض و بیان این جمله از «رجب طیب اردوغان» رییس جمهور ترکیه مبنی بر این‌که به اسرائیل نیاز داریم، نوشت: از آنجایی که سخنان اردوغان بلافاصله بعد از دیدار با «ملک سلمان» پادشاه سعودی بیان شد، به نظر می‌رسد مسیری برای تشکیل ائتلاف جدید در خاورمیانه متشکل از ترکیه، عربستان سعودی و شاید مصر و اسرائیل که از سوی دشمنانی مشابه محاصره هستند، شکل گیرد. این گروه جدید  تعادلی در مقابله علیه ائتلاف ایران، عراق، سوریه و حزب‌الله است.

دبکا فایل در تحلیلی نوشت: عربستان با اعدام‌های گسترده چهار پیام صادر کرد .اول این‌که مسکو و واشنگتن در اشتباه هستند و ایران و نیروهای حامی‌اش در خلیج فارس (سوریه، عراق) همانند القاعده و داعش هستند.

دوم این ‌که آل سعود مصمم به نبرد عزم راسخ و هدفمند است. سومین پیام این است ریاض که تهران را در یمن و نیز غیر مستقیم در سوریه درگیر کرده  حال آماده نبرد با این کشور است.

و چهارم این‌که «عادل الجبیر» وزیر خارجه سعودی با نمایش عزم خود در نبرد موفق دیپلماتیک با ایران ضمن قطع روابط  با ایران، به دیپلمات‌های این کشور دستور داد خاک عربستان را در 48 ساعت آینده قطع کنند.

دبکا فایل در خاتمه مدعی شد تنش در روابط بین ایران-عربستان منجر به حملات حزب‌الله لبنان علیه اسرائیل می‌شود.

تاریخچه آشفته روابط تهران-ریاض؛ از کشتن زائران ایرانی تا ترس از خط مشی احمدی نژاد

خبرگزاری انگلیسی «رویترز» در گزارشی اجمالی به بررسی تنش‌های موجود در روابط تهران-ریاض پرداخت و نوشت: عربستان سعودی روابط دیپلماتیک خود را با  ایران روز یکشنبه  به خاطر حمله به سفارت خود در تهران قطع کرد. اقدامی که موجب بحران در روابط بین دو رقیب منطقه‌ای به دنبال اعدام یک روحانی شیعه صورت گرفت.

در این مجال به نوسان‌های روابط  ایران و عربستان سعودی در 20 سال گذشته پرداخته می‌شود.

1987- ایران و عربستان سعودی تا آستانه قطع رابطه پیش رفتند و این حادثه هنگامی‌ رخ داد که در جولای 1987، 402 زائر که 275 نفر آن‌ها ایرانی بودند در جریان درگیری با پلیس شهر مقدس مکه کشته شدند.

متعاقب این حادثه معترضین در تهران با حضور در خیابان‌ها‌ سفارت سعودی را اشغال کرده  و سفارت کویت را نیز آتش زدند. یک دیپلمات سعودی به نام «موسی القدم» به خاطر جراحت وارده در جریان شکسته شدن شیشه‌های سفارتخانه کشته شد و ریاض تهران را متهم به کم کاری در اعزام این دیپلمات مجروح به بیمارستان نمود. در آوریل سال 1988 به دستور «ملک فهد» ، پادشاه وقت سعودی روابط طرفین قطع شد.

1999، بهبود اوضاع

ملک فهد پیروزی «محمد خاتمی» در انتخابات ریاست جمهوری سال 2001 را تبریک گفت و آن‌را تایید قدرت گرفتن سیاست‌های اصلاح طلبانه در ایران نامید. خاتمی البته برای بهبود روابط تلاش کرد تا تنش در روابط ایران و عربستان سعودی که از پیروزی انقلاب ایران در سال 79 میلادی شروع شده بود را بهبود بخشد . خاتمی در سال 1999 نخستین رییس جمهور ایران شد که بعد از پیروزی انقلاب از عربستان دیدار کرد. دو کشور در آوریل 2001 در تلاش در  روابط بهتر  معاهده امنیتی را امضا کردند.

2003 ،سال رقابت منطقه‌ای

در این هنگام حکومت «صدام حسین » ریس جمهور وقت عراق سرنگون شد و شیعیان در این کشور قدرت گرفته و در نتیجه دگرگونی در سیاست‌های عراق همگام با همسویی سیاسی با ایران ایجاد شد.  این زمان دوره ترس سعودی‌ها از برنامه هسته‌ای ایران به دنبال جانشینی «محمود احمدی نژاد» به عنوان رییس جمهور جدید با دیدگاه راسخ سلطه بر منطقه خلیج فارس و افزایش کثرت شیعیان منطقه بود.

در ژانویه 2007 عربستان به نماینده ایران اعلام کرد که تهران خلیج فارس را به خاطر ستیز با آمریکا بابت امور عراق و برنامه هسته ای خود به خطر افکنده است.

2011 ،سال آغاز بهار عربی

عربستان در این سال نیروهای خود را برای کمک به بحرین و سرکوب دموکراسی خواهان که غالبا شیعه مسلک و همسو با ایران بودند  ،گسیل داشت. بحرین و عربستان سعودی بعدا ایران را متهم نفش آفرینی در بحرین نمودند.

 اما اسناد ویکی لیکس در این سال پرده از تلاش‌های سران سعودی منجمله «ملک عبدالله» برای فشار بر واشنگتن در اتخاذ مواضع سخت علیه ایران و حتی استفاده از نیروی نظامی بابت برنامه هسته‌ای این کشور پرده برداشت .

عربستان سعودی شیعیان استان شرقی این کشور و نیز «شیخ نمر» را متهم به ارتباط با یک دولت خارجی یعنی ایران و تلاش در تفرقه افکنی نمود و کار حتی به زد و خورد پلیس و شیعیان این منطقه کشید. در این هنگام واشنگتن مدعی دسیسه ایران در ترور سفیر سعودی در واشنگتن شد. ریاض تهران را تهدید به پرداختن بهای این کار نمود.

2012، سال نبردهای نیابتی

 عربستان در این سال حامی اصلی شورشیان سوری در سرنگونی «بشار اسد» رییس جمهور سوریه متحد ایران شد. ریاض اسد را متهم به نسل کشی و ایران را نیز متهم به  اشغالگری نمود. تهران در واکنش ریاض را متهم به حمایت از اعمال خرابکارانه نمود.

عربستان سعودی در مارس 2015 حمله نظامی علیه یمن را برای متوقف کردن حوثی‌های شیعه متحد ایران آغاز کرد. ریاض ایران را متهم استفاده از شبه نظامیان در انجام کودتا نمود. تهران نیز عربستان را متهم به حمله هوایی علیه غیر نظامیان کرد.

پاکستان از تنش در روابط ایران و عربستان ابراز نگرانی کرد

سخنگوی وزارت خارجه این کشور روز دوشنبه علاوه بر این گفت: «حمله به سفارت عربستان در تهران اقدامی خلاف هنجاری‌های بین‌المللی، تأسف‌آور و نامناسب است.

یک روز بعد از اقدام عربستان سعودی در اعدام این روحانی برجسته شیعه، عده‌ای از معترضان در تهران وارد سفارتخانه عربستان شده بودند.

ریاض، از این اقدام که ایران هم آن را نادرست خوانده برای تحت‌الشعاع قرار دادن محکومیت‌های بین‌المللی علیه اعدام شیخ‌النمر استفاده کرده است.

دولت ترکیه: ادامه تنش ایران و عربستان به منطقه آسیب می‌رساند/ مجازات اعدام را تایید نمی‌کنیم

ترکیه از دولت‌های ایران و عربستان درخواست کرد تا تنش ایجاد شده را بکاهند.

به نوشته روزنامه «تودی زمان» دولت ترکیه امروز (دوشنبه) از ایران و عربستان سعودی درخواست کرد از افزایش تنش بابت اعدام یک روحانی شیعه برجسته عربستانی بکاهند و هشدار داد این تنش نه تنها به دو کشور بلکه به تمام منطقه آسیب می‌رساند.

«نعمان کورتلوموش» سخنگوی دولت ترکیه در این زمینه گفت: « آن‌چه که ما می‌توانیم به این دو کشور به عنوان دوست مشترک بگوییم این است که هر دو طرف بهتر است با حفظ آرامش با این مسئله برخورد کنند. دو کشور مواضع خصمانه‌ای علیه هم اتخاذ کرده‌اند که به طرفین و نیز تمام منطقه آسیب می‌رساند.»

سخنگوی دولت ترکیه تاکید کرد که آنکارا نمی‌تواند اعدام‌های صورت گرفته از سوی عربستان را تایید کند.

وی اظهار داشت: «برای ما تایید مجازات اعدام غیرممکن است. ما در منطقه آرامش می‌خواهیم.»

مقابله به مثل ایران در مسدود نمودن مسیرهای هوایی کابوس لجستیکی ایجاد می‌کند

یک وبگاه تحلیلی در تحلیلی مقابله به مثل ایران در مسدود کردن مسیر هوایی خود به روی برخی کشورهای منطقه را در حکم «کابوس» نام نهاد.

بر اساس این گزارش،  «عادل الجبیر» وزیر خارجه عربستان روز دوشنبه در مصاحبه با خبرگزاری «رویترز» از قطع روابط جاری،‌ لغو پروازها و ممنوعیت سفر اتباع سعودی به ایران خبر داد و بار دیگر به اتهام‌زنی به ایران پرداخت.

وی گفت این کشور قصد دارد کلیه خطوط پروازی بین ایران و عربستان را لغو کند. او همچنین گفت عربستان کلیه روابط تجاری با ایران را قطع می‌کند.

جبیر در ادامه اظهارات خصمانه‌اش، گفت تمام اتباع عربستان از سفر به ایران منع خواهند شد. وی با این حال گفت که عربستان همچنان از حجاج ایرانی برای شرکت در مناسک عمره و تمتع استقبال می‌کند.

بر اساس این گزارش، وبگاه  «فلایت تریدر» در تحلیلی خاطر نشان ساخت: ایران می‌تواند با بستن قلمروی هوایی خود بر عربستان سعودی و امارات متحده عربی مقابله به مثل کند.

این وبگاه ویژه امور ترددهای هوایی خاطر نشان ساخت که مقابله به مثل ایران با شرکت‌هایی هوایی چون  «اتحاد» امارات متحده عربی منجر به کابوس لجستیکی می‌شود.

عربستان خط پروازی و کلیه روابط تجاری با ایران را لغو کرد/از حجاج ایرانی استقبال می‌کنیم

عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان روز دوشنبه در مصاحبه با خبرگزاری رویترز، از قطع روابط تجاری،‌ لغو پروازها و ممنوعیت سفر اتباع سعودی به ایران خبر داد و بار دیگر به اتهام‌زنی به ایران پرداخت.

وی گفت این کشور قصد دارد کلیه خطوط پروازی بین ایران و عربستان را لغو کند. او همچنین گفت عربستان کلیه روابط تجاری با ایران را قطع می‌کند.

جبیر در ادامه اظهارات خصمانه‌اش، گفت تمام اتباع عربستان از سفر به ایران منع خواهند شد. وی با این حال گفت که عربستان همچنان از حجاج ایرانی برای شرکت در مناسک عمره و تمتع استقبال می‌کند.

عربستان سعودی که این هفته در اقدامی که اعتراضات گسترده‌ای را بر انگیخت آیت الله نمر النمر از روحانیون برجسته عربستان را اعدام کرد، شب گذشته به بهانه حمله به سفارت سعودی در تهران، روابط دیپلماتیک خود با ایران را قطع کرد.

جبیر در مصاحبه با رویترز گفت قطع روابط با ایران، «پس از سال‌ها سیاست‌های خصمانه» ایران صورت گرفته است.

وی مدعی شد که شیخ نمر «یک تروریست» بوده و جهان باید عربستان را به دلیل اعدام وی «تشویق کند.»

وزیر خارجه عربستان گفت پیش از آنکه روابط دو کشور از سر گرفته شود، ایران باید مانند یک «کشور نرمال» و نه یک «کشور انقلابی» رفتار کند.

عادل الجبیر نوع تعاملات میان ایران و کشورش را اینگونه توصیف کرد: «هیچ‌گاه اقدامات ما باعث افزایش تنش‌ نشده، همه اقدامات ما در واکنش به اقدامات ایران است. ایرانیان هستند که به لبنان رفته‌اند؛ این ایرانیان هستند که نیروهای خود را به سوریه فرستادند.»

عربستان از زمان روی کار آمدن سلمان به عنوان پادشاه جدید و سپردن سمت‌های مهم به گروهی از شاهزاده‌های بی‌تجربه از جمله محمد فرزندش، سیاست‌هایی رادیکال اتخاذ کرده است.

کارشناسان اقداماتی چون حمله نظامی به یمن، گسترش حضور نظامی در سوریه، پائین آوردن عمدی قیمت نفت، اعدام شیخ نمر و حالا قطع روابط با ایران را حرکاتی عجولانه می‌دانند که در میان‌مدت می‌تواند اثرات منفی گسترده‌ای بر وضعیت داخلی عربستان داشته باشد.

عربستان امسال برای اولین بار نزدیک به 100 میلیارد دلار کسری بودجه دارد.

مهر:

نماینده عربستان: مذاکرات سوریه را به خاطر ایران، تحریم نمی کنیم

«عبدالله المعلمی» نماینده عربستان سعودی در سازمان ملل اعلام کرد قطع روابط با ایران، بر مذاکرات آتی سوریه بی تاثیر خواهد بود. وی در این رابطه به خبرنگاران گفت: از جانب ما که این مسئله تاثیری بر مذاکرات سوریه نخواهد داشت.

المعلمی مدعی شد ریاض در این شرایط نیز به تلاش های خود برای بازگرداندن صلح به سوریه و یمن ادامه خواهد داد. وی بدون اشاره به جنگ افروزی و جنایات کشورش در یمن و حمایت از تروریست ها در سوریه ادعا کرد ایران در نشست های پیشین سوریه حضور سازنده ای نداشته است.

نماینده عربستان افزود کشورش به خاطر تنش با ایران نشست آتی سوریه را تحریم نمی کند و در آن شرکت خواهد کرد.وی گفت طی نامه ای به شورای امنیت خواستار اتخاذ تدابیر امنیتی بهتر در ایران برای حفاظت از اماکن دیپلماتیک شده است.

تاکید سناتورهای جمهوریخواه بر لزوم حفظ تحریم های ایران

سناتورهای جمهوری خواه بار دیگر از دولت «باراک اوباما» خواستند تحریم های ضدایرانی را لغو نکند. «پات تومی» و «تام ریچ» دو سناتور جمهوری خواه در یادداشتی از رئیس جمهوری آمریکا خواستند تحریم های ضدایرانی را با هدف اعمال فشار به ایران حفظ کند.

این دو مدعی شدند با لغو تحریم ها تنها ابزار واداشتن ایران به اجرای برجام از بین می رود. سناتورهای جمهوری خواه همچنین دفاعیات «جان کری» وزیر خارجه از توافق هسته ای و تاکید وی بر پایبندی ایران به برجام را به باد انتقاد گرفتند.

دسترسی ایران به بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار دارایی بلوکه شده بر اثر رفع تحریم ها، از جمله نگرانی های مطرح شده در این یادداشت است.

ایتالیا از افزایش تنش ها میان عربستان و ایران ابراز نگرانی کرد

وزارت امور خارجه ایتالیا امروز و به دنبال اقدام عربستان در قطع روابط دیپلماتیک خود با ایران در بیانیه ای از گسترش تنش ها میان عربستان و ایران ابراز نگرانی کرد.

در این بیانیه آمده است: ایتالیا از دو کشور عربستان و ایران می خواهد تا با انجام هر گونه اقدام لازم از افزایش تنش ها در روابط دو کشور جلوگیری به عمل آورند.

بیانیه وزارت امور خارجه ایتالیا در ادامه می افزاید: این کشور ضمن ابراز نگرانی عمیق خود از گسترش تنش ها در روابط سیاسی میان عربستان و ایران که می تواند موجب بروز اختلاف در جهان اسلام باشد، از دو کشور می خواهد تا اقدامات لازم را برای حل و فصل سیاسی مشکلات به وجود آمده انجام دهند.

لازم به ذکر است به دنبال اعدام آیت الله نمر در روز شنیه هفته جاری، معترضان خشمگین به این جنایت آل سعود در مقابل سفارتخانه این کشور تجمع اعتراض آمیزی برگزار کردند.

میانجیگری بین ایران و عربستان، محور گفتگوهای اولاند با روحانی

سخنگوی دولت فرانسه از آمادگی کشورش برای میانجیگری بین ایران و عربستان خبر داد. «استفان لوفول» با بیان این مطلب گفت در مورد آنچه که بین تهران و ریاض اتفاق می افتدف باید هشیار بود.

وی با اشاره به ظرفیت های پاریس برای مذاکره با طرفین تنش، آمادگی وزیر خارجه فرانسه برای حل بحران به وجود آمده در روابط دو کشور را اعلام کرد. سخنگوی دولت فرانسه تاکید کرد این مطلب یکی از محورهای گفتگوی «فرانسوا اولاند» با رئیس جمهوری ایران در سفر آتی وی به پاریس خواهد بود.

قرار بود این سفر در اواخر ماه نوامبر گذشته انجام بگیرد اما روحانی این سفر و نیز سفرش به ایتالیا را به خاطر حملات تروریستی پاریس در روز سیزدهم نوامبر، لغو کرد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اذعان به همکاری های گسترده کشورش با عربستان، اعدام آیت الله نمر توسط رژیم آل سعود را محکوم کرد. گفتنی است رژیم عربستان به بهانه حمله معترضان به سفارتخانه اش در تهران و نیز کنسولگری این کشور در مشهد که در اعتراض به اعدام شیخ نمر انجام شد، روابط دیپلماتیک خود با ایران را قطع کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان:

سیاست های غلط ریاض، نفوذ ایران را افزایش داده است

عطوان سه شنبه درگفت و گو با شبکه فرانس 24 افزود: ایران درباره افول قدرت عربستان تقصیری ندارد و تنها عامل این افول سیاست های غلط حاکمان سعودی است.

وی اضافه کرد: عربستان نباید به دلیل نفوذ ایران در قلب ملت های منطقه در عراق و سوریه شاکی باشد بلکه باید رفتار خود را اصلاح کند.

عطوان بیان کرد: یکی از مهمترین نشانه های غلط بودن سیاست های عربستان این است که درباره قطع روابط با ایران، از کشورهای منطقه فقط بحرین با این کشور همراهی کرده است و دیگر کشورها دراین دام گرفتار نشدند.

این نویسنده فلسطینی تبار ساکن لندن گفت: شما به سیاست های عربستان در یمن نگاه کنید و دستاورد این تجاوز 9 ماهه را ببینید.

وی افزود: حتی شهرهایی که درجنوب یمن، ائتلاف متجاوزان ادعای آزادسازی آن ها را دارند اکنون در دست داعش و القاعده است.

عطوان تصریح کرد: به دلیل نبود اطلاع رسانی آزادانه در عربستان از احساسات مردم این کشور هیچ اطلاعی در دست نداریم ولی یقین داریم که ملت عربستان، سیاست های اشتباه حکومت خود در یمن و دیگر نقاط را قبول ندارند.

وی اضافه کرد: براساس نظر سنجی ها بیش از90 درصد جوانان عربستان اندیشه های داعش را تایید می کنند آیا این هم تقصیر ایران است.

عطوان گفت: آیا در موضوع بیکاری گسترده جوانان و کسری کمر شکن بودجه عربستان به دلیل هزینه های جنگ و دخالت دردیگر کشورها نیز ایران مقصر است.

بان کی مون قطع رابطه ایران-عربستان را نگران کننده خواند

استفان دوجاریک سخنگوی بان کی مون روز دوشنبه در جمع خبرنگاران گفت دبیر کل سازمان ملل در گفتگوی تلفنی با عادل الجبیر وزیر امور خارجه عربستان سعودی، اقدام ریاض علیه تهران را مشکل آفرین و نگران کننده عنوان کرده است.

وی گفت: «دبیر کل بار دیگر تاکید کرد که حمله به سفارت سعودی در تهران اسفناک بود اما افزود اعلام قطع روابط دیپلماتیک سعودی با تهران به شدت نگران کننده است.»

دوجاریک افزود بان کی مون روز یکشنبه نیز با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در گفتگوی تلفنی صحبت کرده بود.

وی تصریح کرد بان کی مون در گفتگو با ظریف و جبیر هر دو طرف را به «اجتناب از اقدامی که شرایط را وخیم‌تر کند»، فرا خوانده است.

ظریف در این گفتگوی تلفنی اعدام شیخ نمر باقر النمر رهبر شیعیان عربستان را محکوم کرد و این اقدام را غیرانسانی و مخالف موازین بین‌المللی حقوق بشر دانست.

وزیر امور خارجه ایران گفت اعدام فجیع شهید شیخ نمر، «عالم مظلوم و شجاع عربستانی» گامی دیگر در حمایت از تروریست‌های افراطی است که منطقه و جهان را به خاک و خون کشیده‌اند.

ظریف با اشاره به این‌ که این ‌گونه اقدامات «پی‌آمدهای خطرناکی در زمینه تشویق افراط‌گرایی» دارند، بر ضرورت اقدامات هماهنگ منطقه‌ای و بین‌المللی برای جلوگیری از اقدام علیه گروه‌های مذهبی و پرهیز از سیاست‌های مبتنی بر طائفه‌گرایی تاکید کرد.

ایرنا:

سفیرعربستان درسازمان ملل : دشمن ذاتی ایران نیستیم

عربستان یکشنبه هفته جاری به دنبال اعتراضات گسترده در ایران و عراق به اعدام شیخ نمر که برای سومین روز نیز ادامه داشت ، روابط دیپلماتیک خود را با تهران قطع کرد.

المعلمی سفیرعربستان در سازمان ملل در پاسخ به سوالی در مورد اینکه چه چیزی باعث بازگشت روابط دیپلماتیک ریاض با تهران خواهد شد؟ گفت : اگر تهران آنچه را که وی دخالت سیاست های منطقه ای ایران خواند، فاصله بگیرد ما قطعا روابط عادی با ایران خواهیم داشت و ما دشمن ذاتی ایران نیستیم و در این صورت مناسبات عربستان با ایران از نو برقرار خواهد شد.

بحرین و سودان روز دوشنبه به پیروی از ریاض تمام مناسباتشان را با ایران قطع کرده اند.

روسیه پیشنهاد کرده است برای حل بحران موجود بین ایران و عربستان میانجی گری کند ولی یک مقام وزارت خارجه امریکا گفت این دو باید اختلافات شان را خود به طور دو جانبه حل و فصل کنند.

آنکارا خواهان پایان تنش بین تهران و ریاض شد

نئومان کورتولموش معاون نخست وزیر و سخنگوی دولت آنکارا دوشنبه شب گفت: آنکارا خواهان خویشتن داری و خروج فوری عربستان و ایران از تنش روابط پیشرو است.

کورتولموش به دنبال نشست هفتگی هیات وزیران در آنکارا در کنفرانس مطبوعاتی در محل نخست وزیری این مطلب را اعلام کرد.

کورتولموش با اشاره به اینکه ایران و عربستان، دو کشور بزرگ و مهم دنیای اسلام می باشند، گفت : ایران و عربستان برای ترکیه دو کشور مهم منطقه هستند.

او گفت: ما با هر دو کشور روابط خوبی داریم. متاسفانه تنش ایجاد شده بین عربستان و ایران، به تنش های موجود در خاورمیانه دامن خواهد زد که باید هر دو کشور هر چه زودتر از این تنش ایجاد شده خارج شوند.

کورتولموش با تشبیه منطقه به بشکه باروت، گفت: منطقه دیگر طاقت تنش افزایی بیشتری را ندارد. ما به عنوان کشوری که با هر دو کشور دوست می باشیم، می خواهیم که هر دو طرف با خویشتن داری حرکت کنند. چرا که رفتار خصمانه متقابل عربستان و ایران به هر دو کشور و منطقه ضرر خواهد زد.

او در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه حفاظت و حراست از نمایندگی های دیپلماتیک در کشورهای میزبان، در منشور وین، تضمین شده است، گفت: تفاوتهای سیاسی بین کشورها هر چه باشد، هر تنشی بین کشورها ایجاد شود، باید نمایندگی های دیپلماتیک از این تنش ها و اختلافات مبرا و مصون باشند. ما توصیه می کنیم که نمایندگی های سیاسی در ایران تحت محافظت قرار گیرد.

کورتولموش در ادامه با اشاره به لغو مجازات اعدام در ترکیه گفت: اجرای حکم اعدام به ویژه اعدام های سیاسی به هیچ وجه به صلح منطقه ای کمک نخواهد کرد. ما به صراحت مخالفت خود را با اینگونه اعدام ها اعلام می کنیم.

او با توصیه خویشتن داری به ایران و عربستان به عنوان دو کشور قدرتمند و مهم منطقه، گفت : متاسفانه تحولاتی که از سال 1991 میلادی به بعد درمنطقه رخ داده است، موجب جدایی ها بین این دو کشور شده است. دیگر بس است. ما در منطقه به صلح و آرامش احتیاج داریم. تفاوتها، روش ها و سیاست های ایران و عربستان هر چه باشد، هر دو کشور پاره مهمی از دنیای اسلام هستند. این نباید فراموش شود. ما توصیه می کنیم حداقل اگر نمی توانند تفاوتها و اختلافات را از میان بر دارند، لااقل از شکل گیری خطوط دشمنی نزدیک جلوگیری کنند. مردم ایران و عربستان دوست ترکیه هستند. حرکت هر دو کشور با تانی در راستای منافع جامعه جهانی اسلام خواهد بود.

حزب سبزهای آلمان خواهان توقف روابط تجاری با عربستان شد

حزب سبزهای آلمان در واکنش به اعدام آیت اله شیخ النمر و 46 نفر دیگر توسط آل سعود خواهان توقف فوری روابط تجاری کشور متبوع خود با عربستان سعودی شد.

 

«کاترین گورینگ اکارت» رییس فراکسیون سبزها در پارلمان آلمان امروز دوشنبه در گفت و گو با شبکه تلویزیونی zdf مخالفت صریح حزب خود از ادامه روابط تجاری با عربستان سعودی را اعلام و تاکید کرد که به ویژه نباید تسلیحات نظامی از آلمان به این کشور عربی صادر شود.

رییس فراکسیون سبزهای پارلمان آلمان با اشاره به این که در حال حاضر نمی توان از یک وضعیت عادی در عربستان سعودی صحبت کرد، افزود: از سرگیری روابط تجاری با عربستان سعودی باید تنها زمانی صورت گیرد که وضعیت سیاسی این کشور بهتر شود.

«جم اوزدمیر» رییس حزب سبزهای آلمان نیز به رادیو «بایرن» گفت: دولت آلمان باید بی پروا با عربستان سعودی صحبت کرده و نقض فاحش حقوق بشر در این کشور را مورد انتقاد قرار دهد.

وی خواهان توقف فوری صادرات تسلیحات نظامی از آلمان به عربستان سعودی شده و گفت: این تسلیحات نباید به عربستان صادر شوند چراکه فقط برای نابودی کشور همسایه این کشور یعنی یمن مورد استفاده قرار می گیرند.

در سال 2015 میلادی مجموع حجم مبادلات تجاری آلمان با عربستان سعودی بالغ بر ده میلیارد یورو بوده است.

کد خبر 512920

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha