خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ایران براساس گزارش BP ( بریتیش پترولیوم) بهعنوان یکی از منابع معتبر برآوردهای انرژی در جهان با داشتن 34 تریلیون مترمکعب گاز طبیعی، 2/18 درصد از کل ذخایر گاز دنیا را در اختیار دارد و از این حیث چون سال گذشته رتبه اول دنیا را به خود اختصاص داده است این در حالی است که پس از ایران، روسیه و قطر به ترتیب با 6/ 32 و 5/ 24 تریلیون مترمکعب بیشترین حجم ذخایر گازی دنیا را در اختیار دارند. وجود ذخایر گازی ایران؛ کشورمان را به کشوری مناسب برای صادرات گاز به اقصی نقاط جهان تبدیل کرده است. در این مسیر بسیاری از کشورها تقاضای خود را برای واردات گاز از ایران اعلام کرده اند. یکی از این کشورها گرجستان است که بنا بر اعلام مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز بر اساس مذاکراتی که با گرجستان شده است بناست گاز را از مرز ارمنستان به گرجستان برسانیم.
بنابراین گزارش، علیرضا کاملی، مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز در این رابطه و همچنین طرح های جدید صادرات گاز در گفت وگویی با ایرنا اعلام کرده است: "مذاکرات زیادی با گرجستان برای صادرات گاز به این کشور داریم البته برای امضای قرارداد، باید طرح صادرات گاز به گرجستان مقرون به صرفه باشد. مذاکرات با گرجستان برای صادرات گاز برای مصرف داخلی این کشور است و بحث صادرات به اروپا مطرح نیست. حجم صادرات به این کشور 300 تا 500 میلیون فوت مکعب در روز خواهد بود که به مصرف نیروگاه ها می رسد.
این گزارش می افزاید: چندی پیش ایرنا به نقل از پایگاه خبری پان آرمنین از زبان کاخا کالادزه، وزیر انرژی گرجستان اعلام کرده بود که: "روابط تهران و تفلیس هم اکنون در سطح مطلوبی قرار دارد؛ گرجستان که جایگزین دیگری ندارد، قادر خواهد بود از طریق آذربایجان یا ارمنستان از ایران گاز بخرد. این یک پروژه بلندمدت است که باید به دقت روی آن کار شود. تفلیس پیش تر برای تاسیسات تجاری از شرکت دولتی گازپروم روسیه گاز خریده است و احتمال می رود همکاری بیشتری با این شرکت داشته باشد."
یادآور می شود: هم اکنون بزرگترین خریدار گاز ایران کشور ترکیه است که روزانه حدود 30 میلیون مترمکعب گاز به این کشور صادر می کند. در منطقه قفقاز، دو کشور آذربایجان و ارمنستان نیز خریدار گاز ایران هستند به طوری که ایران گاز آذربایجان را به منطقه خودمختار نخجوان سواپ می کند. همچنین گاز ایران با برق ارمنستان تهاتر می شود بگونه ای که این کشور در مقابل دریافت گاز، برق به ما تحویل می دهد. گرجستان آخرین کشور منطقه قفقاز است که تمایل خود برای خرید گاز از ایران را اعلام کرده که در صورت تحقق، همه کشورهای قفقاز مشتری گاز ایران می شوند.
همچنین پایان سال گذشته حسن روحانی، رئیسجمهور کشورمان دیداری با داویت اوساپا شویلی، رئیس مجلس گرجستان داشت و در آن دیدار تاکید کرد که: "جمهوری اسلامی ایران خواهان روابط نزدیکتر بین دو کشور است و این سفر میتواند نقطه عطف و آغاز خوبی برای ایجاد تحرک در روابط تهران – تفلیس باشد. به رغم ظرفیتها و امکانات گسترده ایران و گرجستان، روابط اقتصادی دو کشور محدود بوده و باید با تشویق بخش خصوصی به سرمایهگذاریهای مشترک و تقویت فعالیت اتاقهای بازرگانی، مناسبات و همکاریهای خود را در همه زمینهها بیش از پیش گسترش دهیم. حوزه انرژی یکی از زمینههای مناسب برای همکاریهای گسترده بین دو کشور است و گرجستان میتواند یکی از راههای صادرات گاز ایران به اروپا باشد و از سوی دیگر کریدور شمال به جنوب و مسیر خط آهن جمهوری اسلامی ایران، میتواند بنادر گرجستان را به خلیج فارس و دریای عمان متصل کند. جمهوری اسلامی ایران همچنین آمادگی دارد در زمینه مسایل علمی و فرهنگی، همکاری های خود را با گرجستان گسترش دهد."
داوییت اوساپا شویلی، رئیس مجلس گرجستان نیز در این دیدار تاکید کرده بود که: "امروز همکاریهای خوبی بین وزارتخانههای انرژی و اقتصاد تهران - تفلیس برقرار است و مصمم هستیم، اینگونه همکاریها را هر چه بیشتر گسترش دهیم. گرجستان مایل است تحرک جدیدی در همکاریها و روابط دو کشور ایجاد کند. معتقدیم که باید گامهای مهمی به سمت توسعه و تعمیق همکاریها در بخشهای مختلف برداریم."
نظر شما