به گزارش خبرنگار کتاب شبستان، اخلاق مسئله ی مهمی است. فلاسفه و حکما، روانشناسان، جامعه شناسان و متخصصین دینی و حتی حقوقدانان قرن هاست به این مقوله پرداخته اند و در این رابطه قلم فرسایی کرده اند. نقش و جایگاه اخلاق در ادیان الهی آن چنان نمایان است که برای هیچ پژوهشگری تردیدی باقی نمی گذارد که پیامبران، پیام آوران اخلاق و نیک زیستی برای بشر بوده اند و به عنوان الگوهای حسنه و اسوه های اخلاقی ظهور کرده اند.
به دلیل اهمیت و نقش عمده «اخلاق» در سامان دهی زندگی، اندیشمندان و فیلسوفان همواره در بسط و تبیین مسائل و مفاهیم اخلاقی کوشیده اند و مولف در این کتاب نیزبه این مقوله پرداخته است. کتاب حاضر به صفات و ویژگی های رفتاری اخلاقی بر اساس نظریه ی اقتدار اشاره می کند.
موضوعی که در این کتاب به آن پرداخته شده ، این است که قدرت از دریچه ی اخلاق به چه معنایی است و فرد مقتدر از منظر موازین اخلاقی چه مشخصات و ویژگی ها و الگوهای رفتاری ای دارد.
کتاب حاضر از ابزار داستان کوتاه برای انتقال بهتر معانی استفاده کرده است. به گونه ای که یکی از این داستان ها در مقدمه ی کتاب نیز آمده و آغاز گر کلام مولف پیرامون این کتاب است. و این داستان به شرح زیر است:
«مرد فقيري بود كه همسرش كره میساخت. آن زن كرهها را به صورت دايرههاي يك كيلويی آماده ميكرد. مرد كرهها را به يكی از بقاليهاي شهر می فروخت و با پولي كه به دست میآورد، مايحتاج خانه را میخريد.
روزي مرد بقال به وزن كرهها شك كرد و تصميم گرفت آنها را وزن كند. وزن هر كره 900 گرم بود. او از اين موضوع بسيار عصباني شد و روز بعد به مرد فقير گفت: ديگر از تو كره نميخرم، تو پول يك كيلو كره را از من ميگرفتي، درحالي كه وزن هر كدام از آنها 900 گرم است.
مرد فقير ناراحت شد، سرش را پايين انداخت و گفت:
ما در خانه ترازو نداريم، يك كيلو شكر از شما ميخريديم و آن را به عنوان وزنه قرار ميداديم. مطمئن باش همه وزن كرههايي كه به تو دادهايم به اندازه شكرهايي است كه از تو گرفتهام....»
کتاب حاضر دارای چهار پیش فرض اساسی است که عبارت اند از؛ «ترس مادر تمام رذایل اخلاقی است» ،«رابطه ی مستقیمی بین عزت نفس و اخلاق مدارنه زیستن وجود دارد. با افزایش حس عزت نفس، تمایل فرد به اتخاذ انتخاب های غیراخلاقی کاهش می یابد» ،«کنترل درونی(وجدان اخلاقی) نسبت به نظام کنترل بیرونی در کاهش میزان لغزش های اخلاقی و گرایش فرد به سوی رشد یافتگی انسان نقش موثر و مفیدی دارد»، «دیگر آزاری همان خودازاری است.»
در فصل اول کتاب با عنوان«چهار پیش فرض بنیادین» به توضیح این چهار پیش فرض عمده پرداخته شده است. در فصل دوم که مهم ترین بخش کتاب است و «فضایل و ذایل اخلاقی»نام گرفته است، بیست و هفت ترس یا رذیلت اخلاقی بررسی شده است. فصل سوم «اخلاق در پهنه ی زندگی» است و سه مبحث ؛ اخلاق جوانمردان، اخلاق در خانواده و اخلاق کسب و کار را در برمی گیرد.
و در فصل پایانی کتاب تحت عنوان«چند نکته»، به چند موضوع مهم از جمله؛ رابطه ی عشق و اخلاق، ارتباط دین و اخلاق و مکانیزم های دفاعی اشاره شده است.
کتاب حاضر را نشر بهار سبز در قطع رقعی و جلد شومیز با قیمت 12 هزار تومان تجدید چاپ کرده است.
نظر شما