حجت الاسلام سیدعباس قائم مقامی، استاد دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی شبستان با بیان اینکه متاسفانه بوته برداری از فرهنگ غربی در کشور ما بسیار غیرمنطقی و کاریکاتوری است، گفت: امروزه تبادل فرهنگ ها در دنیا یک واقعیت است، ما نمی توانیم اطراف خود را حصار بکشیم و ارتباطی با دنیای خارج نداشته باشیم.
وی با بیان اینکه فرهنگ یک مقوله انسانی است و انسان به تعبیر قرآن کریم یک هویت جمعی دارد، بیان کرد: شما نمی توانید انسان ها را از یکدیگر جدا کنید، سوال اینجاست ،چه زمانی تبادل فرهنگ به تهاجم فرهنگی تبدیل می شود، ما گاهی اوقات از ترس تهاجم فرهنگی به قدری پس می رویم که از آن طرف پشت بام می افتیم یعنی قید تبادل را می زنیم و خود را از بسیاری از دستاوردهای خرد جمعی محروم می کنیم.
وی ادامه داد: از سوی دیگر به اسم تبادل فرهنگی، طوری از این طرف، افراطی عمل می کنیم که از این سوی پشت بام می افتیم، همین جا تبادل به تهاجم تبدیل می شود. منتهی واقعیت این است ،30 سال است که من در حوزه فرهنگ و اندیشه کشور حضور جدی دارم ولی تاکنون ندیدم یک کار حساس، جدی، علمی و در عین حال کارآمد در این زمینه صورت گرفته باشد.
وی در ادامه افزود: متاسفانه تاکنون هیچ اقدامی برای بررسی، نسبت بین تبادل و تهاجم و عناصری که موجب تبدیل تبادل به تهاجم را شود، صورت نگرفته است.
وی با بیان اینکه ما ناگزیر به ارایه یک الگوی دقیق بومی شده از تبادل و ارتباط فرهنگی هستیم، خاطرنشان کرد: ما این الگو را نداریم و نمی گویم که تنها عامل است، بنابراین ما برای مصونیت بخشی فرهنگ جامعه و جوانان نیازمند یک الگوی دقیق از تبادل و ارتباط فرهنگی هستیم. چون تبادل ارتباط یک زمانی در سطح نخبگانی بود اما اکنون در سطح عمومی است ،یعنی شما در پذیرایی می نشینید و فرزندتان در اتاق با کل جهان در حال برقراری ارتباط است.
حجت الاسلام قائم مقامی تصریح کرد: تکنولوژی آمده ولی فرهنگ استفاده از آن نیامده، تکنولوژی آمده ولی فرهنگ ارتباط نیامده است .همه این موارد نیازمند بررسی می باشد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه ما بین 2 گروه گیر کردیم، اظهار کرد:یک عده که به شدت ارتباط هراسی می کنند که این امر با فطرت و نیاز آدمی تناسبی ندارد چون ما هرچه بترسیم به سقوط طرف مقابل کمک بیشتری کردیم و از سوی دیگر عده ای هستند که هیچ ضابطه و معیاری را قایل نیستند به همین دلیل جوانان ما سرگشته شده و خود را به طوفان اتفاقات و رخدادها سپرده اند، از همین رو نخستین اصل این است که یک الگوی دقیق، کارآمد و واقع بینانه متناسب با ارزش های خود، تبادل و ارتباط فرهنگی داشته باشیم و مشخصا مرزهای آن را با تهاجم فرهنگی مشخص کنیم و با انقطاع فرهنگی از جهان این دو از یکدیگر مشخص شوند.
وی ادامه داد: ولی در عین حال این را هم باید عنایت داشته باشیم که پدیده های اجتماعی هیچ گاه تک عاملی نیستند و عوامل مختلفی در آنها دخیل هستند. منتهی یک عامل ممکن است بیشتر و عامل دیگر کمتر دخیل باشد.
حجت الاسلام قائم مقامی با اشاره به فقدان الگوی کارآمد و واقع بینانه از ارتباط به عنوان یک مسئله اصلی و تاثیر گذارتر در حوزه جوانان خاطرنشان کرد: جوانان ما از این ناحیه آسیب جدی می بینند و با توجه به صحبت هایی که مقام معظم رهبری در زمینه سبک زندگی، تغییر، جابجایی ها و تحول های ارزشی رخ داده و ناهنجاری های موجود در جامعه که تاکید وافری داشتند تاکنون هیچ گونه بررسی و ریشه یابی صورت نگرفته است. تعجب بنده از رسانه هایی است که باید بر حسب ظاهر، التزامات و پیگیری های بیشتری در این زمینه داشته باشند ولی ما تاکنون چیزی را ندیدیم.
وی با بیان اینکه مشکلات موجود در حوزه جوانان تک عاملی نیست، افزود: بنابراین باید کلیه نهادها و مجموعه های مربوطه همکاری های لازم را برای رفع مشکلات حوزه جوانان داشته باشند که در این زمینه نقش رسانه ملی بسیار پررنگ است.
این استاد دانشگاه با اشاره به مانور تجمل در جامعه به عنوان یکی از مهمترین مشکلات حوزه جوانان تصریح کرد: نقش صدا و سیما را نباید در این زمینه نادیده گرفت،در حال حاضر بسیاری از مشکلات جامعه ما از ناحیه نوکیسگان پرپول است که از طریق صدا و سیما تبلیغ می شوند.
وی با اشاره به نقش رسانه ها در بررسی و رفع مشکلات حوزه جوانان افزود: رسانه ها باید سهم هر نهاد و ارگانی را در حوزه جوانان مشخص کنند، نباید محاکمه کنند، چون اگر بخواهیم کسی را محاکمه کنیم هر کسی از مقام دفاع برمی آید و بعد فرصتی را که باید برای علاج و مداوا صرف شود، صرف دفاع از خود دستگاه ها و نهادهای مربوطه می شود و در نهایت هم بی نتیجه مانده و در این میان آن چیزی که لاینحل می ماند، مسئله است. بنابراین رسانه ها باید مشخص کنند که میزان اثرگذاری هر نهاد و مجموعه در این پدیده و ناهنجاری پیش آمده در جامعه چیست.
نظر شما