محمدرضا صعودی عضو هیئتعلمی دانشگاه الزهرا در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان درباره اهمیت برگزاری جایزه مصطفی(ص) گفت: جایزه مصطفی(ص) جایزهای موثر در پیشبرد علم و اقدام مثبتی است اما ما بهعنوان مسلمان اعتقاد داریم که علم از جانب خداست و همانطور که خداوند به همه روزی عنایت میکند بهقدر وسعشان هم علم به آنها عطا میکند و کسب آن به تلاش و کوشش خود انسان بستگی دارد.
وی ادامه داد: علم یکپارچه، جهانی و قابل انتقال است. بنابراین نمی توان جامعه اسلامی را جدا از جریان علمی جهانی دانست. جایزه مصطفی(ص) هم تلاش می کند ویژگی همه گیری خود را مانند همه جایزه های معتبر بین المللی و جهانی حفظ کند. اگرچه جوایزی مانند نوبل از جنبه هایی سیاسی هستند، اما از نظر بعد علمی انتخاب های منطقی و درستی دارند.
صعودی بر ضرورت اصلاح زیرساخت های علم و فناوری در کشور تاکید و بیان کرد: در دهسال اخیر بودجه پژوهشی دانشگاهها قطع شده و دانشجویان فوقلیسانس و دکتری برای پیشبرد فعالیتهای پژوهشی خود، شخصا هزینه میکنند. به نظر می رسد در کنار برگزاری اقدامات شایسته ای همچون جایزه مصطفی(ص) باید زیرساخت های علم و فناوری در کشور را نیز اصلاح کنیم و عرصه را برای فعالیت دانشمندان جوان کشورمان بیش از پیش فراهم سازیم.
دانشيار گروه آموزشي زيست شناسي افزود: همه دانشگاهها و مراکز پژوهشی دنیا دانشمندان، محققین و دانشجویان خود را به سایر مراکز و کشورها می فرستند و دانشجو از سایر کشورها می گیرند. متاسفانه این جریان در کشور ما یکطرفه است. باید بررسی کرد که چرا دانشجویان اروپایی برای ادامه تحصیل کمتر ایران را انتخاب می کنند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: علم و فناوری دو مقوله متفاوت از هم هستند بنابراین جوایز آنها نیز باید جدا باشد. پیشنهاد من این است که با توجه به این تفاوت در دوره های آتی برگزاری جایزه مصطفی(ص) مشخص شود که این نشان عالی علم وف ناوری به فناوران اعطا می شود یا دانشمندان. چراکه فناوران برتر، لزوما دانشمندان برتر نیستند و برعکس.
این استاد دانشگاه درباره چگونگی تغییر از موقعیت مصرفکنندگی به تولیدکنندگی در علم گفت: در این زمینه نیاز به فعالیت فرهنگی و زمان بیشتری است تا زیرساختها را به وجود بیاوریم یا اصلاح کنیم. در دستیابی به فناوریهای پیشرفته باید پیشگام باشیم و در سازندگی نقش اساسی را ایفا کنیم. البته برای رسیدن به این مسئله نیاز است تا همانند سایر کشورها درهای ورود علم و دانش و فناوری را به سوی سایر کشورها باز کنیم و تعاملی همه جانبه با آن ها داشته باشیم. از این رو جایزه مصطفی(ص) به ویژه به این دلیل که به نام پیامبر گرامی اسلام مزین است، اقدام مهم و تاثیرگذاری است.
نظر شما