خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: قانونگذاران آمریکایی خواستار تشکیل کمیته نظارت بر «برجام»، حل اختلافات میان ایران و غرب بر سر برنامه هسته ای، اعلام آمادگی روسیه در ساخت هواپیمای توپولوف برای ایران، ایران به صادر کننده مهم انرژی به پاکستان تبدیل می شود از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
قانونگذاران آمریکایی خواستار تشکیل کمیته نظارت بر «برجام»/رصد برنامه موشکی ایران از اهداف این کمیته است
گروهی از نمایندگان کنگره آمریکا خواستار تشکیل کمیتهای برای نظارت بر حسن اجرای برجام هستند.
طبق گزارش پایگاه خبری «هیل» در روز پنجشنبه، «تاد یانگ»، نماینده جمهوریخواه آمریکایی طرحی ارائه کرده که خواستار تشکیل «کمیته منتخب نظارت بر برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)» است.
آقای «یانگ» در بیانیهای روز پنجشنبه، هدفش از معرفی این طرح را اینطور عنوان میکند: «نمیتوانیم چشممان را بر تهدید ایران هستهای ببندیم و به همین دلیل است که ما نیاز به تشکلی در مجلس نمایندگان داریم که بتواند این نقش را ایفا کند و هنگام تقلب ایران، زنگ خطر را به صدا درآورد.»
این کمیته، طبق گزارش هیل، قادر خواهد بود درباره پایبندی ایران به توافق هستهای تحقیق کرده و سالانه گزارشی شامل فعالیتهای غنیسازی ایران، سطوح غنیسازی اورانیوم و نظارت آژانس بر برجام ارائه کنند.
«یانگ» میگوید این کمیته مجلس نمایندگان قادر به احضار مقامات دولت به کنگره خواهد بود.
بررسی فعالیتهای ایران در زمینه تحقیق و توسعه برنامه موشکی و تلاشهای این کشور برای خرید سلاحهای متعارف از جمله دیگر اهداف کمیته یادشده خواهد بود.
تا کنون 24 نفر از قانونگذاران مجلس نمایندگان آمریکا از این طرح حمایت کردهاند.
در اقدامی موازی در مجلس سنا هم سناتورها چنانکه قبلاً گزارش شده بود طرحی برای ملزم کردن دولت به تشکیل تیم تخصصی جهت ارائه گزارشهای منظم از روند پایبندی ایران به «برجام» دارند.
سناتور ارشد آمریکایی: دولت اوباما زودتر تحریمها علیه ایران را اعمال کند
سناتور «باب کورکر»، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا، بامداد شنبه در بیانیهای از دولت باراک اوباما، رئیسجمهوری امریکا خواست هر چه زودتر تحریمها به بهانه آزمایش موشکی ایران را اعمال کند.
«کورکر» همچنین گفته از گزارشها درباره عقبنشینی دولت از اعمال این تحریمها نگران است.
روزنامه آمریکایی والاستریتژورنال چهارشنبه شب گزارش داده بود وزارت خزانهداری این کشور در نامهای به کنگره اعلام کرده است که دولت قصد دارد به بهانه پاسخ به آزمایش موشک بالستیک عماد توسط ایران تحریمهای تازهای علیه تهران اعمال کند.
این رسانه، یک روز بعد اعلام کرد مقامات کاخ سفید تصمیم به تعویق اعمال این تحریمهای جدید علیه ایران گرفتهاند.
رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در بیانیهای که روی وبسایت رسمی او قرار گرفته مینویسد: «با دولت اوباما برای ابراز نگرانی درباره عقبنشینی از تصمیم اعمال تحریمهای مرتبط با فعالیتهای موشک بالیستیک ایران تماس گرفتم.»
این سناتور آمریکایی نوشته از این بابت نگران است که واشنگتن تحت فشارهای شریکانش (در گروه 1+5 یا تهدیدهای به خروج از «برجام» تصمیم به تجدید نظر در اعمال تحریمها گرفته باشد.
کورکر در ادامه ابراز امیدواری کرده که این نگرانیها «بیمورد» باشند و دولت، «فوراً» برای وضع اقدامات تنبیهی علیه ایران اقدام کند.
وی مینویسد: «امیدوارم که این نگرانیها بیمورد باشند و دولت، فوراً و با قاطعیت اقدام کند تا ایران بداند که آمریکا در برابر تخلفات و سایر اقدامات مخرب این کشور خواهد ایستاد.»
«کورکر» و مقامهای آمریکایی، خواستار تحریم ایران به بهانه آزمایش موشک عماد توسط ایران در مهرماه سال جاری هستند؛ اقدامی که به ادعای آنها ناقض قطعنامه شماره 1929 شورای امنیت سازمان ملل متحد است.
موشک دوربرد «عماد»، که نسل جدید موشکهای بالستیک ساخت وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران است روز 19 مهرماه با موفقیت آزمایش شد. «عماد» نخستین موشک دوربرد ایران با قابلیت هدایت و کنترل تا لحظه اصابت به هدف است.
قطعنامه شماره 1929 شورای امنیت سازمان ملل متحد که آغازگر چهارمین دور تحریمها علیه ایران با طرح ادعاهای بیپایه درباره برنامه هستهای این کشور بود سال 2010 به تصویب رسید.
جعلی بودن ادعاهای عربستان درباره ارسال سلاح از ایران به انصارالله فاش شد
«گرت پورتر»، روزنامهنگار، محقق و نویسنده کتاب «بحران ساختگی»، با اشاره به برخی اسناد جعلی بودن ادعاهای عربستان سعودی و سازمان ملل متحد درباره ارسال سلاح از ایران به عربستان سعودی را فاش کرد.
آقای «پورتر» در این یادداشت در روز پنجشنبه در پایگاه خبری «تروثآوت» به ادعاهای عربستان سعودی برای توجیه جنگ در یمن اشاره کرده و مینویسد ریاض اغلب حمایت تسلیحاتی ایران از حوثیها (انصارالله) در یمن را به عنوان توجیه حمله به این کشور مطرح کرده است.
او مینویسد ادعاهای ریاض در این باره را گزارشی از یک هیئت کارشناسی شورای امنیت سازمان ملل متحد در ژوئن سال 2015 تقویت کرد. نتیجهگیری مطرحشده در این گزارش مدعی بود که ایران، دستکم از سال 2009، از مسیر دریا برای حوثیها سلاح ارسال کرده است.
اما تحقیق درباره ادعاهای مطرح شده در این باره جعلی بودن آنها را آشکار میسازد.
اولین ادعا را «علی عبدالله صالح»، رئیسجمهور وقت یمن، 25 اکتبر سال 2009، مطرح کرد. او مدعی شده بود که کشتیای به نام «ماهان 1» که حامل سلاح بوده را در آبهای سرزمینی یمن با 5 سرنشین ایرانی دستگیر کرده است. هیئت کارشناسان سازمان ملل هم بعداً همین روایت دولت وقت یمن را تکرار کرد.
اما اسناد دیپلماتیک سفارت آمریکا در یمن که سایت افشاگر ویکیلیکس سال 2010 منتشر کرده نشان میدهد با آنکه کشتی متوقف شده و سرنشینهای آن ایرانی بودهاند محموله تسلیحاتی کشتی، ساخته و پرداخته دولت علی عبدالله صالح بوده است.
27 اکتبر 2009 سفارت آمریکا در پیامی به وزارت خارجه این کشور اطلاع داده که دولت یمن اعلام کرده یک کشتی خارجی حامل سلاح و سایر کالاها را توقیف کرده است.
سفارت آمریکا در صنعا، اما در مکاتبهای دیگر به وزارت خارجه آمریکا به تاریخ 11 نوامبر سال 2009 تصریح کرده که دولت یمن «نتوانسته ادعاهای افراطی خودش درباره اینکه کشتی توقیف شده ایرانی در 25 اکتبر حامل مربیان نظامی، تسلیحات و مواد منفجره برای حوثیها بوده را به اثبات برساند.
در بخش دیگر سند مورخ 11 نوامبر 2009 آمده است: «گزارشهای حساس حاکی از آن است که این کشتی اصلا حامل سلاح نبوده است.»
«پورتر»، در توضیح نوشته مقصود از «گزارشهای حساس» در عبارت بالا، گزارشهایی است که نهادهای اطلاعاتی آمریکا درباره این موضوع تهیه کردهاند.
پنج روز بعدتر، در مکاتبه دیگری عطف به همین موضوع، سفارت آمریکا نوشته که دولت یمن در پرتو آگاهی واشنگتن از عدم وجود سلاح در کشتی توقیفشده، تجدید نظر در روایت اولیهاش را آغاز کرده است.
در بخشی از این سند نوشته شده است: «کشتی یاد شده هنگام توقیف، ظاهراً خالی بوده است؛ با وجود این، وزیر خارجه یمن با تکرار ادعای الحاج، سفیر یمن، به رئیس بخش سیاسی سفارت آمریکا در روز 15 نوامبر گفت که خالی بودن کشتی نشاندهنده این است که سلاحها تحویل داده شده است.»
«گرت پورتر» مینویسد عبدالله صالح، رئیسجمهور وقت یمن، امیدوار بوده که با استفاده از ماجرای کشتی ماهان 1 میتواند حمایت آمریکا برای جنگ علیه حوثیها و شکست آنها را به دست بیاورد. اما همانطور که در مکاتبه محرمانه دیگری به تاریخ 29 دسامبر آمده، ناظران سیاسی یمن، آگاه بودهاند که حوثیها به انواع سلاحهای مدرن دسترسی دارند و میتوانستهاند در بازارهای محلی سلاح یا مستقیماً از ارتش یمن، هر آنچه که میخواهند را به دست بیاورند.
به نوشته «پورتر»، بر خلاف ادعاها درباره ماهان 1، ادعای دیگری در ژانویه سال 2013، مبنی بر اینکه کشتی «جهان 1» حاوی سلاح بوده، صحیح بوده است. اما در اینجا، کلیت شواهد ارسال سلاحهای ایرانی برای حوثیها را تأیید نمیکنند.
کشتی یاد شده را یک هیئت گشتی مشترک از گارد ساحلی یمن و نیروی دریایی آمریکا توقیف کردند و بعد از بازرسیهای انجام شده، سلاخها و مهاتی در آن کشف شد.
چند هفته بعد کارشناسان سازمان ملل به بازرسی این تسلیحات پرداخته و گزارش کردند که برچسبهایی روی جعبههای مهمات پیدا کردهاند که روی آن نوشته شده بود: «وزارت سپاه» - نام سابق وزارت لجستیک نظامی ایران.
هیئت تحقیق سازمان ملل در گزارش خود مدعی شده که «تمامی اطلاعات موجود، جمهوری اسلامی ایران را در مظان اتهام عملیات کشتی جهان قرار میدهد.»
اما، به نوشته پورتر، غیر از همین برچسبها که دولت وقت یمن میتوانسته خودش آنها را بعد از توقیف سلاحها نصب کرده باشد، هیچ چیز دیگری درباره آن کشتی یا آن سلاحها نشانهای در تأیید نقش ایران نشان نمیداد.
نویسنده کتاب بحران ساختگی در توضیح بیشتر مینویسد: «مطابق این گزارش (سازمان ملل)، تمامی خدمه و بازرگانهایی که محمولهها را سر و سامان داده بودند، یمنی بودهاند. هیئت کارشناسی سازمان ملل، هیچ ادلهای مبنی بر اینکه کشتی مورد نظر ایرانی بوده یا سلاحها ساخت ایران بودهاند، ارائه نکرده است.»
اما یک حقیقت حیاتی درباره کشتی یاده شده نشان میدهد که کشتی مورد نظر در واقع یمنی بوده و نه ایرانی: تسلیحات موجود در این کشتی، زیر مخازن سوخت دیزلی پنهان شده بودند و دسترسی به انها تنها بعد از خالی کردن مخازن مورد نظر امکان داشته است. هیأت کارشناسی سازمان ملل به این موضوع اشاره کرده اما درباره اهمیت آن هیچ توضیحی نداده است.
«گروه ناظران شورای امنیت» در گزارش ژوئن 2013 خود درباره سومالی و اریتره نوشتهاند خدمه کشتی جهان 1 در گفتوگو با یک منبع دیپلماتیک در عدن گفتهاند که دیزلهای یاد شده عازم سومالی بودهاند.
یک مقام ناشناس یمنی، این موضوع را در گفتوگو با «گرت پورتر» تأیید کرده است. اما، طبق گزارش «گروه ناظران شورای امنیت»، خدمه کشتی جهان 1، ارسال این سوختهای دیزلی به سومالی را از هیئت کارشناسی شورای امنیت سازمان ملل مخفی نگه داشته بودند.
«پورتر» در ادامه استدلال میکند اینکه کشتی جهان 1 عازم سومالی بوده نشاندهنده آن است که قصد انجام قاچاق تجاری داشته است و نه تحویل محمولهای با انگیزههای سیاسی. قاچاق سوخت دیزلی از یمن به سومالی، از دیرباز با قاچاق سلاح به این کشور، همراه بوده است.
رژیم صهیونیستی واشنگتن را به وضع تحریمهای جدید علیه ایران تشویق کرد
«یوال اشتاینیتز»، وزیر امور زیرساخت، انرژی و منابع آبی رژیم صهیونیستی، دولت آمریکا را به وضع تحریمهای جدید علیه ایران ترغیب کرد.
این وزیر صهیونیست که «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر رژیم صهیونیستی پیشتر او را مسئول پیگیری پرونده ایران کرده بود روز پنجشنبه گفت: «اگر جهان، نقض آشکار قوانین در این موضوع را نادیده بگیرد، ایرانیها) خیلی سریع میفهمند که میتواند از توافق هستهای هم تخطی کنند.»
اشاره «اشتاینیتز» به آزمایش موشک عماد توسط ایران است که مطابق ادعاها ناقض قطعنامه شماره 1929 شورای امنیت سازمان ملل متحد است.
این مقام صهیونیست که به نوشته پایگاه «الجماینر» از دستیاران نزدیک نتانیاهو است، علاوه بر این گفت: «آنها دارند جامعه بینالمللی را امتحان میکنند. این آزمونی دوگانه است.»
وی افزود: «آنها در سطح فنی، در حال آزمودن قابلیتهای فنی موشکهایشان، از جمله قدرت مانور راکتهای قادر به حمل کلاهکهای هستهای هستند. در سطح سیاسی، دارند این را امتحان میکنند که جهان تا چه اندازه برای پاسخ دادن به تخلفات آنها از توافقنامههای بینالمللی، مصمم است.»
روزنامه آمریکایی والاستریتژورنال چهارشنبه شب گزارش داده بود وزارت خزانهداری این کشور در نامهای به کنگره اعلام کرده است که دولت قصد دارد به بهانه پاسخ به آزمایش موشک بالستیک عماد توسط ایران تحریمهای تازهای علیه تهران اعمال کند.
موشک دوربرد «عماد»، که نسل جدید موشکهای بالستیک ساخت وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران است روز 19 مهرماه با موفقیت آزمایش شد. «عماد» نخستین موشک دوربرد ایران با قابلیت هدایت و کنترل تا لحظه اصابت به هدف است.
قطعنامه شماره 1929 شورای امنیت سازمان ملل متحد که آغازگر چهارمین دور تحریمها علیه ایران با طرح ادعاهای بیپایه درباره برنامه هستهای این کشور بود سال 2010 به تصویب رسید.
هدف عربستان تشکیل ائتلاف علیه ایران است/ ریاض آب در هاون میکوبد
هفته نامه «نگاه» در تازهترین شماره خود با استناد به «الشرق الاوسط» روزنامه رسمی عربستان سعودی نوشت: ریاض به دوشنبه پیشنهاد کرده به ائتلاف نظامی اسلامی علیه تروریسم که موسسش عربستان سعودی میباشد، ملحق شود.
این روزنامه عربستان سعودی همچنین با تکیه به قول سفیر تاجیکستان در ریاض آورده است که ماه ژانویه سال آتی «امامعلی رحمان» رئیس جمهور تاجیکستان به عربستان سعودی سفر خواهد کرد و در مورد پیوستن دوشنبه به ائتلاف نظامی اسلامی موضوعاتی بررسی خواهد شد.
با توجه به نوشته «نگاه»، «محمد بن سلمان» وزیر دفاع عربستان سعودی ضمن اعلام ائتلاف نظامی اسلامی علیه تروریسم به رهبری ریاض، از 34 کشور آفریقا تا آسیای جنوبی نام برده است.
این هفته نامه همچنین نوشت، کشورهای الجزایر، سوریه، عراق، ایران، عمان، افغانستان، آذربایجان، تاجیکستان، ازبکستان، قزاقستان، قرقیزستان و ترکمنستان کشورهای مسلمان نشین سابق شوروی در این فهرست قرار نداشتند.
اما بعداً معلوم شد که عربستان سعودی این کشورها نیز به استثنای ایران، سوریه و عراق برای پیوستن در این ائتلاف دعوت کرده است. اگرچه وزرات خارجه تاجیکستان در واکنش به این خبر گفت، موضوع پیوستن دوشنبه به این ائتلاف تاکنون مشخص نیست.
نگاه افزود، از این ائتلاف به نام ائتلاف نظامی اسلامی و یا به عبارت دیگر میتوان آن را ائتلاف سنی نام برد.
هفته نامه چاپ دوشنبه ادامه داد، محمد بن سلمان هدف ایجاد ائتلاف نظامی اسلامی علیه تروریسم را مبارزه علیه گروه های تروریستی در عراق ، سوریه، لیبی، مصر و افغانستان عنوان کرد و گفته است، اتحاد نظامی اسلامی به نام الله و بر پایه فرمودههای خدا و قوانین شریعت تاسیس شده است.
این هفته نامه در ادامه تصریح کرد، هدف اصلی عربستان سعودی از ایجاد این ائتلاف متحد کردن کشورهای سنی مذهب علیه ایران در خاورمیانه و افغانستان است. این عملکرد عربستان سعودی به آمریکا و اسرائیل اطمینان میدهد که مسلمانان کشورهای عضو این ائتلاف دشمن آنها نخواهند بود و آنها را از سرزمین های مسلمانی بیرون نخواهند کرد.
نگاه ادامه داد، زیرا در غیر این صورت آمریکا و اسرائیل هیچ گاه اجازه نمی دادند که عربستان سعودی در این مورد حتی سخن گوید. منطق سخن اینجاست که این نه ائتلاف نظامی بلکه یک ائتلاف سنی مذهبها است. عربستان سعودی با تشکیل ائتلاف تکفیری در شکل داعش موفق نشد به اهداف خود برسد از این رو، طرح ائتلاف سنی را در دست گرفته است.
به نوشته این هفته نامه، این ائتلاف سنی نیز حرف نو نیست. در ماه آگوست سال جاری گروه تروریستی «احرار الشام» سوریه از ترکیه خواسته بود که یک ائتلاف همبستگی سنی علیه خطر ایران را تشکیل دهد.
«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه یک ماه قبل در جلسه سازمان کنفرانس اسلامی این را همچون یک ائتلاف نظامی اسلامی پیشنهاد کرد. وزیر دفاع عربستان سعودی این ایده را سرقت نکرده است، بلکه از قبل برنامه چنین بوده که ترکیه پیشنهاد کند و سعودی آن را به واقعیت تبدیل دهد.
این هفته نامه ادامه داد، اما سوال این است که آیا می شود بدون شرکت ایران این ائتلاف نظامی اسلامی تشکیل شود و دارای نتایج مفید باشد؟ به اعتقاد اکثر کارشناسان، این ائتلاف بدون ایران و برخی کشورهای منطقه در جنگ با تروریست این موضع به هدف اصلی و همان مبارزه با تروریست دست نمیآید.
این هفته نامه هدف دوم سعودی از تشکیل این ائتلاف را هدف داخلی این کشور می داند. خاندان سعودی به این واقعیت رسیده که دولت دیکتاتوری و خودکامه شکننده است و سرنوشت صدام و قذافی در انتظار آنهاست. به این خاطر است که آنها برای اولین بار در کشورشان شرکت زنان در انتخابات شوراها را آزاد کردند تا خود را دموکراتیک نشان دهند.
«نگاه» در ادامه آورده است، از تجربه ائتلاف های مبارزه با داعش و واکنش کشورهای اسلامی به ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی می توان به این نتیجه رسید که ریاض آب در هاون می کوبد.
این هفته نامه افزود، اگر به رویدادها از نظر واقعی بنگرید، بیشتر این کشورهایی را که عربستان سعودی در ائتلاف خود وارد کرده است از حملات تروریستی رنج می برند و اگر عمیقتر بنگریم، همان بمبی که آنها را می کشد و خانه و منازلشان را ویران می کند با دلارها و موضعگیریهای عربستان سعودی، ترکیه و قطر راهاندازی شده اند.
نگاه افزود، افغانستان به یک زخمی تبدیل شده که حدود 40 سال است که از آن خون میریزد و اگر در این طرح خونین 40 ساله 100 دلار آمریکایی مصرف شده باشد، نصف آن را شیوخ سعودی پرداختهاند.
صدها تن از جوانان آسیای مرکزی با سرمایه گذاری سعودی و قطر و مساعدت ترکیه به داعش و دیگر سازمان های تروریستی در خاورمیانه، افغانستان و پاکستان پیوسته اند. با استفاده از داعش و تروریسمی که عربستان و دوستان آن سرمایه گذاری میکنند، دولت های آسیای مرکزی از مسیر اصلاحات دموکراسی بیرون رفته، راه خودکامگی را اختیار گرفته اند.
این هفته نامه در پایان مطلب نوشت، دعوت سعودی که ائتلاف را به نام الله شروع کرده است هیچ ربطی به فرمودههای خدا و قوانین شریعت ندارد.
مهر:
اختلافات میان ایران و غرب بر سر برنامه هسته ای به زودی حل می شود
«یوکیو آمانو» عنوان داشت که ایران و قدرت های بزرگ به زودی جنجال بر سر برنامه هسته ای تهران را با اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) حل و فصل خواهند کرد، ولی بازرسی ها به منظور اعتماد سازی میان طرفین سال ها طول خواهد کشید.
یوکیو آمانو درباره کار بازرسان آژانس برای نظارت بر تأسیسات هستهای ایران در چارچوب برجام به خبرگزاری آلمان گفته که این مسئله هنوز آغاز نشده است. برجام به آژانس اجازه میدهد که در چارچوب پروتکل الحاقی بازرسی های سرزده از تاسیسات هستهای ایران داشته باشد.
بر اساس توافق میان ایران و شش قدرت جهانی در وین که روز ۲۳ تیرماه امسال حاصل آمد، بازرسیهای سرزده از تأسیسات هستهای ایران به مدت ۱۵ سال مورد توافق طرفین قرار گرفت.
مدیرکل آژانس اظهار داشت که «این یک ابزار راستی آزمایی بسیار قدرتمند» است.
آژانس روز ۲۴ آذر پرونده گذشته فعالیت های هسته ای ایران را مختومه اعلام کرد و اکنون تمام تلاش خود را معطوف این کرده است که این برنامه از اهداف صلحآمیز انحراف نداشته باشد.
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی میگوید: «این یک چالش تاریخی بزرگی برای ما خواهد بود. بازرسان قادر خواهند بود که خیلی سریع در هر یک از این تأسیسات هرگونه سوءاستفاده از مواد اتمی به منظور ساخت سلاح هستهای را ردیابی کنند. اگر آن ها تلاش کنند که چیزی را پنهان سازند، ما طبعاً شواهد مربوط به آن را پیدا کرده و در این زمینه از آنها توضیح خواهیم خواست».
به گزارش خبرگزاری آلمان، بازرسیهای گسترده متضمن تأمین هزینه و نیروی انسانی کافی است. آژانس گفته است که برای فعالیتهای خود در ارتباط با اجرای برجام سالانه نیازمند ۹ میلیون و ۲۰۰ هزار یورو است که معادل هفت درصد کل بودجه سالانه بازرسیهای آژانس است، اما آمانو میگوید که «ما هنوز این مبلغ را در اختیار نداریم».
انتظار میرود که برجام از ماه ژانویه اجرایی شده و تحریمهای بینالمللی علیه تهران نیز لغو شوند.
خاتمه «پی ام دی» به معنای عادی شدن روابط ایران و آژانس نیست
به موجب رای شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی موضوع فعالیت های ادعایی در خصوص برنامه هسته ای ایران (پی ام دی) مختومه شد. این امر موجب شد تا برخی از پایان یافتن بازرسی های آژانس در ایران سخن بگویند اما ماهیت توافق هسته ای و حتی پروتکل الحاقی به گونه ای است که امکان بازرسی های بیشتر از ایران وجود دارد. در همین رابطه برای تحلیل بهتر گزارش نهایی شورای حکام درباره ایران با «کلسی داونپورت» رئیس بخش کنترل سلاح (منع اشاعه) انجمن کنترل سلاح آمریکا به گفتگو نشستیم.
داونپورت از جمله کارشناسان آمریکایی است که در مورد پرونده هسته ای ایران و کره شمالی کار می کند. این کارشناس آمریکایی در پاسخ به این پرسش که وضعیت همکاری های آتی ایران و آژانس با توجه به در پیش بودن اجرای برجام چگونه خواهد بود؟ گفت: «شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی در تاریخ ۱۵ دسامبر به اتفاق آرا رای به پایان یافتن مباحث قبلی در مورد فعالیت هسته ای ایران داد. این شورا همچنین گامی مهم برای بازرسی از تاسیساتی که در آینده ممکن است موجب نگرانی شوند اتخاذ کرد.
وی افزود: تصمیم شورای حکام برای مختومه کردن مباحث قبلی بسیار جالب توجه بود. گزارش یوکیو آمانو مدیر کل آژانس که در تاریخ دوم دسامبر منتشر شد تا حد زیادی با اطلاعات آمریکا و دیگر کشورها همخوانی داشت و علاوه بر آن به غیر از آمریکا بقیه کشورهای حاضر در گروه ۱+۵ که در شورای حکام آژانس نیز حضور دارند با پیش نویسی که در این رابطه پیش از تاریخ ۱۵ دسامبر آماده شده بود موافق بودند. اما تصویب این پیش نویس به این معنا نیست که روابط میان آژانس و ایران عادی شده است. مصوبه ۱۵ دسامبر بازرسی ها در مورد فعالیت های گذشته ایران را مختومه کرده و علاوه بر آن به قطعنامه های قبلی شورای حکام در مورد ایران را زمانی که تعهدات خود بر اساس برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را کامل کند نیز خاتمه می دهد.
وی تصریح کرد: با این وجود آژانس به ارائه گزارش درباره اجرای توافق اتمی از سوی ایران بصورت هر سه ماه یکبار یعنی پیش از برگزاری نشست های فصلی شورای حکام ادامه می دهد و بر همین اساس نحوه اجرای توافق از سوی ایران یکی از محورهای بحث جلسات شورای حکام در ۱۰ سال آینده و یا تا زمانیکه که شورا به نتیجه گیری لازم برسد خواهد بود. در این مدت همچنین ایران تحت نظارت و بازرسی خواهد بود. این توافق مجوزهایی را برای بازرسی از اماکن اعلام نشده در صورتی که آژانس نگرانی هایی در مورد آنها داشته باشد فراهم می کند.
داونپورت در خصوص وضعیت همکاری های ایران و آژانس در سال های آتی نیز گفت: در طی ۱۰ سال آینده طبیعی است که آژانس نگرانی هایی در مورد فعالیت هسته ای و یا نحوه اجرایی برجام داشته باشد و همانطور که نماینده آژانس در شوررای حکام اعلام کرد گزارش این شورا مانع بازرسی های آژانس از تاسیسات ایران نمی شود.
وی افزود: بر اساس اسناد موجود ایران در گذشته فعالیت نظامی هسته ای نداشته اما بر اساس توافق ۱۴ جولای تهران قبول کرده که فعالیت های مشخصی را نیز انجام ندهد و اگر تهران این فعالیت های ممنوع را انجام بدهد دیگر نمی توان عنوان داشت که این اقدامات برای مقاصد صلح آمیز بوده و یا برای مقاصد نظامی.
مدیر بخش خلع سلاح انجمن کنترل سلاح آمریکا در پایان افزود: این نکته کلیدی است که آژانس و گروه ۱+۵ در مورد فعالیت های آتی ایران اطمینان داشته باشند. تحقیقات درباره فعالیت گذشته نباید به عنوان سابقه ای برای تایید فعالیت های آینده باشد. موافقت های جزئی نباید در مسیر آینده مشکلی ایجاد کنند. شورای حکام در گزارش ۱۵ دسامبر خود به نکته مشابهی اشاره کرده است. همکاری ایران با آژانس باید بصورت کامل و زمانبندی شده بوده و شامل دسترسی آژانس به مکان های مورد نظر باشد و با توجه به آنکه پرونده پی ام دی بسته شده آژانس و گروه ۱+۵ به سمت اجرای کامل توافق هسته ای ۱۴ جولای پیش می روند.
باشگاه خبرنگاران جوان:
اردوغان: مایل نیستم اختلاف نظر بین ایران و ترکیه بر روابط خوب دو همسایه تاثیر بگذارد
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در مصاحبه با العربیه گفت: مذهب نباید ما را به دشمنان یکدیگر تبدیل کند.
اردوغان با اشاره به اختلاف نظر میان ترکیه و ایران بر سر مسایل خاورمیانه اظهار داشت: مایل نیستیم این اختلافات بر روابط خوب دو همسایه تاثیر بگذارد.
وی افزود: خطر علیه ما فقط داعش نیست، بلکه گروه های تروریستی دیگری نیزهستند که ترکیه را تهدید می کنند. ترکیه در حال حاضر 300 هزارعراقی را در اردوگاه های خود پناه داده است که ایران و روسیه هرگز چنین کاری را نکرده اند. برخورد و رفتار عراق و کشورهای دیگر با ترکیه را اشتباه می دانیم.
اردوغان افزود: مربیان نظامی ترکیه در پادگان بعشیقه در موصل نیروهای عراقی را آموزش نظامی می دهند و با آگاهی و خواست دولت عراق به آنجا رفته اند. این مسایل را در دیدار با حیدر عبادی، نخست وزیر عراق هنگام سفر به ترکیه مورد بحث و بررسی قرار دادیم.
رئیس جمهور ترکیه خاطرنشان کرد: زمانی که گروه تروریستی داعش وارد خاک عراق شد، دولت بغداد از ما خواهان کمک شد و ما اعلام آمادگی کرده و از دولت این کشور خواستیم برای مربیان نظامی اعزامی ما پادگانی برای استقرار آنها مشخص کنند. آنها درمارس گذشته، بعشیقه را برای ما معین کردند، نیروهای خودرا با هدف آموزش به این کشور فرستادیم. وزیر دفاع عراق نیز از پادگان مذکور دیدار کرده است.
اردوغان با بیان این مطلب که تحولات در سوریه بر شرایط عراق نیز تاثیر گذاشته است، گفت: سوریه، عراق، ایران و روسیه در بغداد دفتر چهارجانبه باز کرده اند و گروه چهارجانبه تشکیل داده اند و از ترکیه نیز خواستند به آنها بپیوندد، اما من به ولادیمیر پوتین گفتم نمی توانم کنار رئیس جمهوری که مشروعیتش مورد تردید است، بنشینم.
اعلام آمادگی روسیه در ساخت هواپیمای توپولوف برای ایران
سرگئی دمنتیف، مدیرعامل کارخانه ایرواستار اس.پی گفت: امیدواریم بتوانیم سفارش برای ساخت هواپیماهای مسافربری توپولوف-204 اس.ام از ایران دریافت کنیم.
وی به توانایی این کارخانه برای ساخت هواپیماهای توپولوف-204 اس.ام با کیفیت عالی برای سفارش دهندگان ایرانی یا هر سفارش دهنده دیگر اشاره کرد.
ولادیمیر کارنوزوف تحلیلگر اقتصادی تارنمای روسی آویشن اکسپولولر در ادامه گزارش نوشت: کارخانه ایرواستار اس.پی واقع در منطقه اولیانوفسک روسیه بزرگترین کارخانه هواپیماسازی این کشور از بزرگترین کارخانه های هواپیماسازی در سطح اروپا به شمار می رود.
این کارخانه در دوره شوروی سابق و برای ساخت هواپیماهای غول پیکر همچون آنتونف124معروف به روسلان (بزرگترین هواپیمای باری جهان) ساخته شده و در این کارخانه در زمان حاضر هواپیماهایی همچون هواپیماهای سوختگیری ایلوشین-78 و ایلوشین تجسسی معروف به رادار پرنده ساخته می شود.
در این کارخانه که مساحت 4 میلیون و 500 هزار مساحت دارد و 10 هزار کارگر در آن کار می کنند تا کنون چندین فروند هواپیمای «توپولوف-204 اس.ام» هم ساخته شده است که با موفقیت به پرواز در آمده اند.
تحلیلگر روس در گزارش خود خاطرنشان کرده است: دنیس مانتوروف، وزیر صنعت و تجارت روسیه که در ماه دسامبر به ایران سفر کرد در دیدار با محمد رضا نعمت زاده وزیر صنعت و معادن و تجارت ایران موضوع فروش هواپیماهای توپولوف-204 اس.ام به ایران را مطرح کرد.
کارنوزوف به نقل از یک بیانیه وزارت صنعت و تجارت روسیه نوشت: شرکت ایرکیش از شرکت های ایرانی علاقمند به خرید هواپیماهای مسافربری توپولوف-204 اس.ام است که قبلا از هواپیماهای توپولوف-154ام استفاده می کرد.
در این بیانیه گفته شده است: روسیه آماده عرضه هواپیماهای مسافربری توپولوف 204 اس ام به طرف ایرانی است و گفت وگوها با شرکت کیش ایر ادامه دارد تا این شرکت مجهز به 10تا 15فروند از این هواپیماها شود.
هواپیمای مسافربری توپولف 204 -اس ام هواپیمای پیشرفته منطقه ای است که دارای ظرفیت حمل 210 مسافر است.
روسیه و ایران پنج سال پیش مذاکرات گسترده ای را برای عقد قراردادی در زمینه فروش این هواپیماها به کشورمان انجام دادند که با اعمال تحریم های غربی علیه ایران بدون نتیجه پایان یافت.
در آن زمان سرگئی گالپرین معاون اول شرکت هواپیماسازی توپولف روسیه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، دورنمای همکاری های ایران و روسیه در زمینه هواپیماسازی را بسیار خوب دانست و بر لزوم تلاش دو کشور برای توسعه این همکاری ها تاکید کرد.
وی با بیان این که توپولف بزرگ ترین شرکت هواپیماسازی روسیه علاقه مند به توسعه همکاری ها با جمهوری اسلامی ایران است، اظهار داشت: در حال حاضر مذاکرات ایران و روسیه در زمینه فروش هواپیماهای توپولف در دو جهت انجام می گیرد.
گالپرین مذاکره میان اتحادیه شرکت های هواپیماسازی روسیه با سازمان صنایع هواپیماساز- ی ایران برای فروش یکصد فروند هواپیمای مسافربری توپولف 204 را نخستین برنامه برای همکاری مشترک میان دو کشور عنوان کرد و افزود: بخش عمده این هواپیماها قرار است در ایران مونتاژ شود.
معاون اول شرکت توپولف جهت دیگر مذاکرات ایران و روسیه در زمینه هواپیماهای توپولف را مذاکره میان شرکت روسی ایلوشین فینانس کو و ایران ایرتور برای تحویل هواپیماهای توپولف -204 اس ام به این شرکت ایرانی دانست
.
رسانه های خبری روسیه در ان زمان اعلام کردند: ایلوشین فینانس با ایران قرارداد تحویل 5 فروند توپولف 204 -اس ام را منعقد کرده که قرار است این هواپیماها تا اواخر سال 2010 به ایران تحویل داده شود و طرف ایرانی برای خرید 20 هواپیمای دیگر از این نوع ابراز علاقه مندی کرده است.
این توافق ها همان طور که اعلام شد با اعمال تحریم های غیرمنصفانه غرب و آمریکا در مورد ایران بدون اجرا ماند.
تسنیم:
ایران سریعتر از آنچه غرب میپنداشت به سمت اجرای برجام پیش میرود
وبسایت رادیو ملی آمریکا (npr) با اشاره به اعلام انتقال اورانیوم غنیشده ایران به روسیه در ازای دریافت کیک زرد به نقل از مارک فیتز پاتریک از کارشناسان مسأله هستهای ایران مینویسد: انتقال اورانیوم غنیشده فوقالعاده سریع انجام گرفت.
ایران هنوز باید رآکتور آب سنگین خود در اراک را تغییر دهد، اقدامی که به گفته علی واعظ، کارشناس گروه بحران بینالمللی، نباید بیش از چند هفته به طول انجامد.
یکی دیگر از اجزای [تفاهم هستهای] که همه منتظر آن هستند برچیدن هزاران سانتریفیوژی است که برای غنی کردن اورانیوم به کار میرفتند. این امر نیز به نظر با سرعت مناسبی به پیش میرود.
مذاکره کنندگان ایران پیشبینی کردند که ایران تعهدات هستهای خود را طی دو تا سه هفته انجام دهد، مسألهای که هرگز غرب آن را جدی نگرفت.
اما اکنون حتی یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، که باید اجرای تمام این مراحل را تأیید کند، میگوید روز اجراء میتواند تا پایان ژانویه فرا برسد.
برای رئیس جمهور ایران و جناح میانهرو و اصلاحطلبانی که به وی کمک کردند تا در سال 2013 به قدرت برسد، فرا رسیدن روز اجراء و فوائد اقتصادی که پس از آن فراهم خواهد شد میتواند یک نیروی سیاسی مهم پدید آورد.
با این حال واعظ میگوید حتی اکنون نیز بسیار دیر است و فوائد اقتصادی این توافق پیش از آنکه رأی دهندگان در انتخابات اسفند ماه شرکت کنند، به خیابانهای ایران نخواهد رسید.
ایرنا:
ایران به صادر کننده مهم انرژی به پاکستان تبدیل می شود
براساس اسناد رسمی منتشر شده در اسلام آباد، ایران می تواند به یک صادر کننده عمده و مهم انرژی به پاکستان تبدیل شود و این کشور ظرفیت واردات سه هزار مگاوات برق از تهران را دارد.
روزنامه انگلیسی زبان اکسپرس تریبیون بامداد شنبه در پایگاه اینترنتی خود نوشت : به گفته وزارت خارجه پاکستان این کشور در حال حاضر 74 مگاوات برق از ایران از بخش ساحلی مکران وارد می کند. این واردات طی ماه جاری به یکصد مگاوات افزایش خواهد یافت.
دو کشور در حال بررسی دو طرح دیگر برای واردات یکهزار و یکصد مگاوات برق هستند.
وزارت خارجه پاکستان روز جمعه در یک پاسخ مکتوب به سنا گفت : با این حال ، ایران از نیروی بالقوه برای افزایش صادرات برق خود به سه هزار مگاوات به پاکستان یک کشور تشنه انرژی است.
در این سند گفته شده است دو کشور در فرآیند نهایی ساختن توافق بر سر احداث فاز یک خط لوله گاز ایران و پاکستان هستند. در فاز نخست این طرح در انتظار اجرا ، یک خط لوله از گوادار در بلوچستان به نواب شاه در سند کشیده خواهد شد.
در فاز دوم ، پاکستان روی یک بخش 80 کیلومتری خط لوله کار خواهد کرد که به مرز ایران می رسد. فاز دوم بستگی به لغو تحریمهای بین المللی علیه ایران دارد.
نظر شما