بانکداری اسلامی؛ پروژه مشترک برای ایران و بانک توسعه اسلامی

خبرگزاری شبستان:ایجاد بانکداری اسلامی از آرزوهای کشورهای اسلامی بوده است درهمین راستارئیس‌کل بانک‌ مرکزی دیداری با رئیس بانک توسعه اسلامی (IDB)داشت و در این دیدار بر تشکیل گروهی برای تدوین اصول بانکداری اسلامی یکسان برای همه کشورهای عضو IDB تاکید شد.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: بانکداری اسلامی نوعی بانکداری یا فعالیت بانکی است که با احکام اسلام (به‌ویژه از دید ربا و رباخواری) همخوانی دارد و در قالب اقتصاد اسلامی تعریف می‌شود. اگر بخواهیم خدمات و فعالیت های بانکی را طبق قوانین اسلام مدیریت و اجرا کنیم، «بانکداری اسلامی» پدید می‌آید. لفظی که مفهومی نسبی را بیان می‌کند: هرچه بانکداری به نظرات اسلام نزدیکتر باشد، بیشتر اسلامی است. پس اتصاف «بانکـ» به صفت «اسلامی»، بانکدار را ملزم می‌کند تا علاوه بر رعایت قوانین اسلامی در فعالیت ها و خدمات مانند اجتناب از ربا یا توزیع اعتبارات و به کارگیری سرمایه در موضوعات حرام مانند تولید و فروش هرگونه جنس حرام؛ در نهایت، هدف عالی اتمام مکارم اخلاق را نیز دنبال کند. همچنان که امام خمینی آورده است: اسلام دینی است که با تنظیم فعالیت های مادی راه را برای اعتلای معنوی انسان می‌گشاید.

 

بنابراین گزارش، ایجاد سیستم بانکداری اسلامی یکی از خواسته های تمامی کشورهای اسلامی چرا که در قالب این سیستم بانکی چارچوب ها بیش از قبل رعایت شده و قابل اعتماد است. پروژه ایجاد بانکداری اسلامی نیز به عنوان یک امر مهم مورد توجه مسئولان کشورمان است و در این رابطه سعی در تعامل و هماهنگی با سایر نهادهای مالی و بانکی در کشورهای اسلامی کرده اند در همین رابطه ولی‌الله سیف، رئیس‌کل بانک‌ مرکزی دیداری با رئیس بانک توسعه اسلامی (IDB)داشت و در این دیدار بر تشکیل گروهی برای تدوین اصول بانکداری اسلامی یکسان و متحدالشکل برای همه کشورهای عضو IDB تاکید شد.

 

این گزارش می افزاید: روابط عمومی بانک مرکزی به نقل از ولی الله سیف در این دیدار آورده است که: "بانکداری اسلامی در ایران برمبنای فقه شیعه پایه‌ریزی و اجرایی شده و در سایر کشورهای اسلامی، بانکداری بر مبنای فقه اهل سنت شکل گرفته‌ است. با توجه به این که این کشورها در بیش از 90 درصد، از مبنای فقهی مشترکی برخوردار هستند، پیشنهاد می‌شود متخصصین دو طرف، با همکاری و هماهنگی بانک توسعه اسلامی، این اشتراکات را مبنای تدوین اصول بانکداری اسلامی یکسان و متحدالشکل قرار دهند.

 

احمد محمدعلی المدنی، رئیس بانک توسعه‌اسلامی نیز در این دیدار با استقبال از پیشنهاد رئیس‌کل بانک‌مرکزی اعلام کرده بود که: "با توجه به اینکه بانک توسعه اسلامی به همه مسلمانان تعلق دارد لذا از بدو تاسیس این بانک، کمیته شریعه در این بانک ایجاد شده و از تمام مکاتب فقهی اسلامی برای حضور در ترکیب این کمیته دعوت به عمل آمده است که نماینده ایران حضرت آیت الله تسخیری نیز حضور فعالی دارند و این پیشنهاد را حتماً مطرح و پیگیری خواهند کرد. همچنین سرمایه‌گذاری بیشتر طرفین بر جایزه مصطفی(ص) را لازم خواند و با ابراز علاقه‌مندی IDB برای مشارکت در این جایزه، خواهان سرمایه‌گذاری و مشارکت بیشتر بانک‌های ایرانی در این موضوع شد."

 

یادآور می شود: بانک توسعه اسلامی (ISDB)  : Islamic Development Bank) یکی از موسسات بزرگ مالی توسعه‌ای بین‌المللی و از نهادهای تخصصی سازمان کنفرانس اسلامی است که با هدف پیشبرد توسعه اقتصادی و پیشرفت اجتماعی کشورهای عضو و جوامع مسلمان کشورهای غیر عضو، در سراسر جهان براساس اصول شریعت اسلامی در تاریخ ۲۰ اکتبر ۱۹۷۵ میلادی از سوی ۲۲ کشور اسلامی و با سرمایه اولیه ۷۵۵ میلیون دینار اسلامی در جده عربستان تأسیس شد.

هم‌اکنون اعضای بانک توسعه اسلامی، در برگیرنده ۵۶ کشور از چهار قاره آسیا، آفریقا، اروپا و آمریکا می‌باشند و سرمایه پذیره‌نویسی شده این بانک در حال حاضر نیز بالغ بر چهارمیلیارد دینار اسلامی است که از این میان، ایران با پذیره‌نویسی سهام به ارزش ۷۰۰ میلیون دینار اسلامی، چهارمین سهامدار بزرگ بانک توسعه اسلامی محسوب می‌شود. ساختار سازمانی و مدیریتی این بانک نیز شامل هیئت عامل، هیئت مدیره اجرایی و ریاست بانک می‌باشد. بانک توسعه اسلامی دارای یک ستاد (دفتر مرکزی) در شهر جده و سه دفتر منطقه‌ای در آلماتی (قزاقستان)، کوالالامپور(مالزی) و رباط (مراکش) می‌باشد. همچنین، به منظور پیگیری اجرای پروژه‌های مصوب در هر یک ازکشورهای ایران، اندونزی، قزاقستان، لیبی، پاکستان، سنگال و سودان، نمایندگان محلی منطقه‌ای دارد.

کد خبر 511450

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha