به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، حجتالاسلام رسول جعفریان دوشنبه (6 دی) در همایش بینالمللی دولت، تمدن اسلامی که در سالن همایشهای صدا وسیمای اصفهان برگزار شد با اشاره به اینکه نباید انتظار داشت که تمام تمدن از داشتههای دینی و ایرانی قابل استخراج باشد، اظهار داشت: البته باید توجه داشت که ما خواستار جامعه معنوی و اخلاقی هستیم و باید به این امر در کنار دیگر ظرفیتها توجه شود.
وی با بیان اینکه ریشهیابی تمامی اختراعات و یا دانش جهانی در آیات و روایات نمیتواند تمدن اسلامی را شکل دهد، اضافه کرد: کلمه عقب ماندگی همواره برای ما آزاردهنده بوده است و سعی در رفع آن داشته ایم و در این راستا معدود نخبگان قاجار بر همین اساس سعی کردند تا برای اصلاح نظام سیاسی،اقتصادی و غیره راهکاری بیاندیشند.
رئیس کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران با بیان اینکه در بسیاری از موارد هرگاه پیشرفتهای غربی را دیدهایم سعی کردیم آنها را با داشتههای خود تطبیق دهیم و بگوییم این مسئله از قبلا در روایات یا کتاب دانشمندان ما وجود داشته است، افزود: در این راستا باید توجه داشته باشیم که تمدن با شعار به دست نمیآید بلکه ما باید بدانیم که دقیقا در کجای راه قرار داریم و داشته و نداشتههای خود در این راه را پالایش کنیم.
وی با بیان اینکه از گذشته تاکنون در کشور ما مبارزه با غربزدگی مطرح بوده است، ادامه داد: این در حالی است که تمامی داشتههای ما از غرب بد نبوده است.
حجتالاسلام جعفریان با تاکید بر اینکه ما تنها در برابر غرب موضع میگیریم و حاضر به نقد داشتهها و دیدگاه فلسفی خود و بزرگان نیستیم، افزود: شکوه تمدن اسلامی مسئلهای است که موجب افتخار ما بوده و هست اما در کنار ان باید نقد نیز وجود داشته باشد.
وی با بیان اینكه در واقع این دیدگاه فلاسفه که ما محیط به تمام عالم هستیم اما علم غربیها جزئی است ما را از دستیابی به بسیاری از دانشها بازداشته است، اضافه کرد: برای دستیابی به اهداف اصلی خود ابتدا باید از شعارهای کلی ما همه چیز داشتیم و غربیها آنها را برای خود استفاده کردند دست برداریم و بپذیریم كه استفاده از دانش غرب در كنار داشتههای خود در راستای تمدنسازی ضروری است.
رئیس کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران با بیان اینكه یکی از مشکلات ما در این راستا این است که هنوز نتوانسته ایم اختلافات قومیتی و مذهبی را برطرف کنیم، ابراز داشت: داعش تحمیل عرب بر عجم و برگشت به نژادپرستی عربهای جاهلی است.
وی ادامه داد: سعودیها هفتههای دهها کتاب بر علیه شیعه مینویسند اما ما هنوز نتوانستیم به اعراب بفهمانیم که تفاوتی میان عرب و عجم در دین نیست و ادبیات خود ما نیز تا قبل از انقلاب ضدعربی است.
حجتالاسلام جعفریان تاکید کرد: اینکه منتقدان ما بینش تاریخی ندارند و فلاسفه بدون پذیرش هیچگونه تغییری صد درصد به صحیح بودن عقاید خود باور دارند امری است که از گذشته تاکنون وجود داشته است و مشکلاتی را برای ما آفریده است تا از پوسته ظاهری برخی امور خارج نشده و مدام به دست خود مشکل و مسئلهای ایجاد کنیم که در ادامه باید در پی رفع آن باشیم.
نظر شما