همه عواملی که موجب وحدت بخشی مسجد می  شود

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام عیسی زاده با اشاره به جایگاه مسجد به عنوان اصلي‌ترين محل تبليغ دين و آموزش مفاهيم والاي اسلامي گفت: از اين مكان مقدّس است كه ارزشهاي ديني و اسلامي به جامعه تسری و گسترش یافته است.

خبرگزاری شبستان: هر دین و آیینی نمادها و نشانه‌‌هایی دارد؛ اسلام که آخرین دین آسمانی‌ست، از میان نمادها و شعایر ظاهری و مکانی، به جایگاه مسجد و احکام آن بسیار اهمیت داده است، اگر بخواهيم «جايگاه و موقعيت و اهميت مسجد در اسلام» را بيابيم، بايستى به صدر اسلام برگشته و جايگاه مسجد در ميان مسلمانان عصر پيامبر (ص) را مورد بررسى قرار دهيم. چرا كه تاريخ مسجد با تاريخ اسلام گره خورده و اين نهاد مقدس پس از بعثت پيامبر (ص) عهده‌دار نقش‌هاى مهم و گوناگونى در نهضت و انقلاب آن حضرت بوده است همزمان با هفته وحدت و به منظور بررسی نقش وحدت بخش مساجد با حجت الاسلام عیسی زاده، مدیر گروه فرهنگ نامه مرکز فرهنگ و  معارف قرآن  به گفتگو نشستیم که حاصل آن از نظرتان می گذرد:

 

-جايگاه مسجد در دين مبين اسلام چگونه جایگاهی است؟

دين مبين اسلام توسط پيامبر اعظم (صلّي الله عليه و آله و سلّم) در مدينة‌النّبي داراي حكومت و نظام اجتماعي و سياسي شد، مسجد به‌ عنوان اصلي‌ترين پايگاه و محل فعاليت هاي گوناگون در حكومت نوپاي اسلامي قرار گرفت و از همين مكان مقدّس بود كه مرزهاي عقيدتي و جغرافيائي اسلام به ساير بلاد دور و نزديك گسترش يافت.

 

 به گونه ای که بعد از ورود پيامبر اسلام(ص) به مدينه، ايشان امر به ساخت مسجد فرمودند و در اين راستا با ساخت اولين مسجد در تاريخ اسلام يعني مسجد قبا، آن را مركز رهبري جامعه نوپاي اسلامي و مشورت در امور سياسي و تصميم گيري هاي مهم سياسي قرار دارند.

 

بعد از تأسيس حكومت اسلامي مسجد به عنوان اصلي‌ترين محل تبليغ دين و آموزش مفاهيم والاي اسلامي و الهي جايگاه مهمي يافت و از اين مكان مقدّس بود كه ارزشهاي ديني و اسلامي به ساير قسمتهاي جامعه تسرّي و گسترش يافت و مبلّغان و اساتيد بزرگواري پرورش يافتند. بويژه اينكه با برپائي نماز جماعت در مسجد و نماز جمعه، اين موضوع اهميت صدچنداني پيدا كرد.

 

مهمترين تصميمات و مراحل آمادگي نظامي در زمان پيامبر اسلام(ص) در مسجد صورت می گرفت. در اين مكان بود كه چارچوب هاي جنگ هاي مسلمانان، تجهيز سپاه و خطابه‌هاي مربوطه انجام مي‌شد و در واقع مقرّ اصلي فرماندهي نظامي نيز همين مساجد بودند.

 

-حاج آقای عیسی زاده مسجد در عصر نبی مکرم اسلام نماد وحدت بخش برای جامعه آن زمان بود امروز چگونه می تواند نماد و محور وحدت در جامعه اسلامی محسوب شود؟

طبق شواهد تاریخی یکی از بهترین مکان ها برای حفظ وحدت در جامعه اسلامی مساجد هستند که حضور قشرهای مختلف در مراکز عبادی همواره پر رنگ است به عنوان مثال وقتی وارد مسجد محله می شویم می بینیم که در مسجد از هر قشر و گروهی حاضر می شوند مگر اینکه این مسجد دارای یک سری مشکلاتی باشد. جایگاه مساجد باید به عنوان پایگاه وحدت همواره مورد توجه قرار گیرد و عظمت و عزت مسجد حفظ شود.

 

یکی از مسایل مهم که در مسجد اقشار مختلف را در این مکان عبادی جمع  می کند، امام جماعت مسجد است. اگر امام جماعت بتواند با دید همه جانبه میان فرقه های جامعه ارتباط برقرار کند و در حضورش در مسجد و سخنانش ارتباط خاصی با گروهی خاص دیده نشود، می تواند مرجع و پناهگاه خاص برای همه باشد، بنابراین امام جماعت در مسجد در نقش وحدت بخش بودن مسجد موثر باشد.

 

 نکته دیگر که می تواند مساجد را عامل وحدت نماید، هیئت امنا و مسئولان و خادمان مساجد هستند در حال حاضر مساجد به برکت انقلاب اسلامی، پایگاهی برای بچه های مومن و متدین شده است، جوانانی مسجد باید از سوی مسئولان و دلسوزان جامعه آموزش های لازم را ببینند، به ویژه در دستگیری افرادی که مسجد را پناهگاه خودشان می دانند بنابراین می توان گفت که رفتار و کردار و نگاه های متصدیان مسجد هم می تواند نقش مهمی در وحدت بخشی مسجد شود.

 

نکته سوم و محور اصلی که موجب وحدت در جامعه اسلامی می شود، قرآن و اهل بیت (ع) است این موضوع می تواند رکن اصلی در وحدت بخشی به جامعه اسلامی باشد.طرح مباحث مورد تاکید قرآن و اهل بیت (ع) می تواند زمینه ساز جذب افراد بسیاری به  مسجد شود، مرکز جذب بسیاری از افراد باشد زیرا که موارد مورد تاکید قرآن و اهل بیت (ع) اگر آن گونه که است، بیان شود، عامل جذب افراد بسیاری می شود و نباید با تحلیل ها و سلیقه های خودمان بیان شود.

 

 پیامبر (ص) فرمودند: اگر کلام ما را آن گونه که است، بیان کنید این خودش عامل جذب می شود ما می توانیم با تقویت و اصلاح این عوامل مسجد را محل تجلی گروه ها و جناح های سیاسی قرار دهیم همان گونه که در اوایل انقلاب توانستیم با بهره گیری از ظرفیت مسجد انقلاب را به ساماندهی برسانیم اگر می خواهیم انقلاب اسلامی ایران حفظ شود باید در مساجد سرمایه گذاری کنیم و به اعتقاد من با حضور  فعال در مسجد می توانیم برای حفظ انقلاب تلاش کنیم.

 

 

کد خبر 511333

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha