یوسف حجت، کارشناس محیط زیست به خبرنگار اجتماعی شبستان در خصوص وارونگی هوا گفت: باید بپذیریم وارونگی هوا نیز مانند زلزله یک پدیده طبیعی است و در توان بشر نبوده است که از ایجاد وارونگی هوا جلوگیری کند.
وی با بیان اینکه وارونگی هوا همه آلودگی های موجود را در خود نگه می دارد، خاطرنشان کرد: باید شرایطی فراهم کنیم که آلودگی کمتری تولید کنیم که در صورت بروز وارونگی هوا کمتر دچار مشکل و آسیب شویم.
حجت تصریح کرد: وارونگی هوا را باید یک نوع از بلاهای طبیعی بدانیم که از کنترل بشر خارج است اما بخش دیگر قضیه وقتی اتفاق می افتد که جمعیت زیادی آلودگی تولید کنند.
وی افزود: 10 میلیون نفر در کلان شهر تهران زندگی می کنند و با توجه به فصل سرما استفاده از وسایل گرمایشی آلودگی های خودرو، وارونگی هوا، همه این موارد آلودگی را تشدید می کنند.
کارشناس محیط زیست تصریح کرد: حتی اگر همه خودروها پاک هم باشد در زمان وارونگی هوا، هوای نامطلوبی خواهیم داشت.
10 درصد خودروها، 50 درصد آلودگی های هوای تهران را تولید می کنند
حجت یادآور شد: بخش عمده آلودگی هایی که در تهران تولید می شود مربوط به خودروها است به طوری که 10 درصد خودروها، 50 درصد آلودگی های هوای تهران را تولید می کنند.
کارشناس محیط زیست با بیان اینکه آلودگی ایجاد شده از یک خودروی کاربراتوری حدود 40 گرم بر کیلومتر است در حالی که در خودروهای جدید آلودگی ایجاد شده یک گرم بر کیلومتر است یعنی یک خودروی کاربراتوری اندازه 25 خودروی جدید آلودگی تولید می کند.
وی با بیان اینکه باید به سمت گروه های هدف یعنی خودروهای آلاینده برویم، اذعان داشت: این خودروها متعلق به اقشار آسیب پذیر است که با استفاده از آن امرار معاش می کنند که این درست در تضاد با نگاهی است که برای داشتن هوای پاک داریم.
حجت تاکید کرد: دولت و حکومت مشخص نکرده که می خواهد در جهت کمک به اقشار کم درآمدی که خودروهای آلاینده دارد حرکت کند و به اینها اجازه بدهد با همین روند به کارشان ادامه دهند و یا می خواهد هوای پاک در شهرها حاکم باشد و به اقشار آسیب پذیر فشار وارد شود؛ این تضادی است که هنوز حل نشده است.
کارشناس محیط زیست با اشاره به راهکاری برای رفع این تضاد تصریح کرد: دولت با تخصیص تسهیلاتی برای نوسازی خودروهای فرسوده می تواند به اقشار کم درآمد جامعه کمک کند و همزمان هوای پاک را به شهرها بیاورد.
وی با بیان اینکه نیروی انتظامی با خودروهای فرسوده با عطوفت برخورد می کند در حالی که برخورد باید با صلابت باشد، خاطرنشان کرد: متاسفانه هنوز خودروهای فرسوده شماره گذاری شده و به آنها پلاک داده می شود.
کارشناس محیط زیست با بیان اینکه طرح LEZ که در ماه های اخیر مطرح شد و می تواند تا حدودی مشکل آلودگی هوای تهران را حل کند، خاطرنشان کرد: متاسفانه با بهانه های غیرمنطقی اجرای این طرح به تعویق افتاده است.
در مجموعه حکومت عزمی برای برخورد با خودروهای فرسوده وجود ندارد
حجت با بیان اینکه نمی خواهم بخش خاصی را متهم بکنم اما در مجموعه کمک عزمی برای برخورد با خودروهای فرسوده نیست، تصریح کرد: حجم زیادی از آلایندگی ها توسط خودروهای فرسوده تولید می شود در حالی که هیچ برخوردی با این گروه نمی شود.
حجت با بیان اینکه در طرح LEZ بنا بر این بود که برخورد با خودروهای آلاینده و فاقد معاینه فنی کاملا با عطوفت باشد، تاکید کرد: اجرای طرح زوج و فرد جدی گرفته نشده است.
وی با بیان اینکه موتورسیکلت ها یکی از آلاینده ترین وسایل نقلیه هستند، خاطرنشان کرد: یک موتورسیکلت 7 تا 8 برابر خودروی نو آلودگی ایجاد می کند.
کارشناس محیط زیست با بیان اینکه همچنان موتورسیکلت های کاربراتوری در حال تولید هستند، تصریح کرد: وزارت صنایع و معادن و سازمان محیط زیست به طور جدی باید از تولید موتورسیکلت های کاربراتوری که دارای آلایندگی بالایی هستند، جلوگیری کند.
وی درباره تعهد دولت مبنی بر پرداخت بودجه ای به صورت سالانه برای نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی خاطرنشان کرد: دولت هنوز به این تعهد خود عمل نکرده است و من نیز در این حوزه به دولت انتقاد دارم اما باید وضعیت اقتصادی کشور را نیز در نظر بگیریم.
کارشناس محیط زیست تصریح کرد: با توجه به تحریم ها و نامساعد بودن وضعیت مالی دولت نمی توانیم انتظار داشته باشیم دولت به تعهدات خود در زمینه حمل و نقل عمومی عمل کند.
حجت ادامه داد: حجم بسیار زیادی از درآمد کشور را در قالب یارانه نقدی به مردم پرداخت می کنیم که اگر یک دهم این مبلغ را به بحث توسعه و نوسازی حمل و نقل عمومی اختصاص بدهیم بسیاری از مسایل و مشکلات حل می شود.
وی خاطرنشان کرد: دولت منابع خود را درست تخصیص نمی دهد و در مسایل علمی، زیربنایی و سلامتی مردم آنگونه که باید هزینه نمی کنیم.
حجت با اشاره به اقدامات شهرداری تهران در حوزه حمل و نقل عمومی تصریح کرد: شهرداری تهران با اعتبارات خود در زمینه حمل و نقل عمومی اقدام بزرگی انجام داده است و تجربه تهران و میزان مترویی که در تهران ساخته می شود در سال های اخیر رکورد بین المللی داشته است.
کارشناس محیط زیست با اشاره به راه اندازی خطوط اتوبوس های تندرو، توسعه خط مترو در شهر تهران طی سال های اخیر اذعان داشت: نباید کارهای خوبی که در شرایط سخت انجام شده را نادیده بگیریم.
وی با اشاره به استانداردسازی خودروها تاکید کرد: اگر خودروها استانداردسازی نمی شد و همچنان هر خودرو 40 گرم آلودگی ایجاد می کرد این شرایط بسیار خطرناک بود در حالی که استانداردسازی باعث شده تا در شرایط سخت زنده بمانیم.
تردد روزانه هفت هزار تاکسی در پایتخت
حجت با اشاره به تردد روزانه هفت هزار تاکسی در سطح شهر تهران خاطرنشان کرد: تردد این حجم تاکسی در سطح شهر توجیهی ندارد و اگر ناوگان حمل و نقل عمومی را توسعه دهیم حضور بسیاری از این تاکسی ها در سطح شهر توجیهی نمی یابد.
کارشناس محیط زیست درباره راهکارهای کاهش آلودگی هوا تصریح کرد: کمتر از 20 درصد خودروهای تهران برای معاینه فنی مراجعه می کنند که با اجرای طرح LEZ این میزان به بالای 60 درصد افزایش می یافت و با این طرح بخشی از خودروها که نمی توانستند شرایط خود را تطبیق بدهند مجبور به نوسازی و جایگزینی می شدند.
طرح LEZ ناوگان حمل و نقل شهر تهران را نوسازی می کند
حجت با بیان اینکه اجرای طرح LEZ باعث نوسازی ناوگان حمل و نقل شهری تهران می شد آن هم به صورت انگیزشی، تاکید کرد: برخی با بهانه هایی که هیچ منطق علمی ندارد طرح LEZ را متوقف کرده اند.
وی با بیان اینکه اختلاف نظرهایی بین دستگاه ها برای اجرای طرح LEZ وجود دارد، تصریح کرد: طرح LEZ در شورای هماهنگی ترافیک شهر تهران تصویب شد که اجرا شود اما متاسفانه دستگاه های مجری این طرح با آن کنار نیامدند و هنوز اجرایی نشده است.
ناهماهنگی دستگاه های اجرایی، طرح LEZ را متوقف کرد
کارشناس محیط زیست خاطرنشان کرد: با اجرای این طرح مقدار قابل توجهی از آلودگی ها کم می شد و تاثیر LEZ روی تمام شهر تهران است و کوتاه نگری است اگر بخواهیم غیر از این تصور کنیم چرا که با اجرای این طرح ناوگان حمل و نقل کل شهر تهران نوسازی می شود.
حجت با بیان اینکه طرح LEZ بسیار منطقی و علمی است، یادآور شد: تمام زیرساخت های اجرای این طرح آماده شده است اما متاسفانه ناهماهنگی ها باعث شد تا این طرح تاکنون اجرایی نشود.
نظر شما