جعفر بای، جامعه شناس در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی شبستان گفت: زندگی های پرتنش والدین زمینه عدم رغبت به ازدواج در جوانان را تشدید می کند. به عبارت دیگر وقتی فرزندان زندگی والدین خود را مشاهده می کنند هر چند اجازه مداخله به والدین را نمی دهند ولی از آنها عبرت می گیرند که تن به ازدواج ندهند، چون فرزندان تربیت شده در خانواده های پرتنش می آموزند که تجربه خوشی از زندگی ندارند و این فقدان خاطره خوش از زندگی، رغبت و گرایش آنها به تشکیل زندگی را کاهش می دهد.
وی با اشاره به رابطه تحصیلات با ازدواج و طلاق تصریح کرد: هرچه سطح تحصیلات بالا باشدنسبت طلاق و ازدواج هم کاهش پیدا می کند. در واقع می توان گفت میزان تحصیلات باعث می شود یا ما ازدواج نکنیم و اگر هم ازدواج کردیم درست انتخاب کنیم. هرم تحصیلات امکان دارد به درست ازدواج کردن کمک کند ولی به درست زندگی کردن کمک آنچنانی نمی کند چون ما شاهد زندگی های پرتنش در زوج های با تحصیلات بالا نیز هستیم.
این جامعه شناس با بیان اینکه هرم تحصیلی بالاتر اشتغال مناسب و مطلوب تری را هم می طلبد، بیان کرد: اشتغال مناسب و مطلوب والدین منجر به کم کاری آنها در تربیت فرزندان می شود، بنابراین خروجی خانواده های با هرم تحصیلی بالاتر، فرزندان نامناسب خواهند بود به گونه ای که دچار یک سری مشکلات و گرفتاری ها و حتی اعتیاد شده و مسایل جدی و مشکلات اساسی را تجربه خواهند کرد به عنوان مثال زوج هایی که پزشک هستند برای تربیت فرزندان خود وقت کافی نمی گذارند یا به سیستم مهد کودک و یا نظام آموزشی می سپارند که نتیجه آن بار آمدن فرزندان تنبل و بی مسئولیت برای جامعه می شوند.
وی ادامه داد: بنابراین در هرم تحصیلی بالا آمار ازدواج کم و آمار طلاق به مراتب کمتر می شود.
وی با بیان اینکه طولانیشدن دوره تحصیل و فقدان مهارتهای لازم و فنی برای اشتغال باعث تاخیر در سن ازدواج جوانان شده است، افزود: رفاهزدگی و لوکسگرایی، اشرافیتپرستی، ترجیحدادن منفعت فردی بر منفعت جمعی، اولویتدادن بر منافع آنی بر منفعت آتی، عدم تحمل سختی و دشواری از سوی جوانان زمینهای را فراهم ساخته است که جوان امروزی طی روند رشد، دوره بحران و سختی را تحمل نکنند و عضوی تنبل و رفاهطلب به بار آیند که آستانه تحمل آنها کم و مهارت حل مسئله آنان ضعیف که باعث شده است مدیریت بحران نداشته و فاقد قدرت تصمیمگیری لازم باشند که این امر منجر به عدم گرایش آنها به تشکیل خانواده شده است.
این جامعه شناس گفت: جوانان امروزه تحت تاثیر هجوم فرهنگی جنگ امروز، شاخص های کوتاه مدت و گذرا را مدنظر می گیرند. قطعا بر اساس این شاخص ها زندگی ناپایدار شکل خواهد گرفت و قوام و دوامی نخواهد داشت.
وی بیان کرد: جوان امروزی علاقه مند است تجربه اندوزی کند تا تجربه بیاموزد و میل استفاده از تجارب دیگران را ندارد. در نتیجه والدین در انتخاب همسر به حاشیه رانده می شوند و این بزرگترین اشکال است که متاسفانه در فرآیند انتخاب نهاد خانواده دستخوش مشکل جدی شده است.
نظر شما