به گزارش خبرگزاری شبستان از کرمانشاه، همزمان با هفته وحدت و میلاد با سعادت پیامبر مهربانی ها حضرت محمد مصطفی(صلوات الله علیه)، بیست و هفتمین همایش بزرگ وحدت با حضور ۴۵۰ نفر از علمای شیعه و سنی استان کرمانشاه در تالار برق برگزار شد.
در این مراسم حجتالاسلام حسن زمانی معاون امور بینالملل حوزههای علمیه از پیامبر اکرم(صلوات الله علیه) به عنوان اولین تجلی ذات حق، عقل کل و خاتم رسل یاد کرد و به بیان مباحثی در خصوص امت از نگاه قرآن، معانی آن در آیات، تقسیمات ایجاد شده دراسلام و تقسیمات نوین در آن پرداخت.
وی با بیان معانی پنچ گانه امت در قرآن از آن به معنای گروه منسجم از مجموعه مخلوقات و آفریده های الهی، نوع بشر، پیروان همه ادیان آسمانی، امت اسلام و گروهی از اسلام یعنی روحانیت یاد کرد و گفت: ما نسبت به امت واحده ادیانی موظف هستیم و باید سایر ادیان این امت را نیز به اسلام دعوت کنیم.
معاون امور بین الملل حوزه های علمیه قم، در ادامه با بیان اینکه امت به معنای اخص از امت اسلامی به روحانیت اشاره دارد، ابراز کرد: این گروه خاص از امت متکلف به نشر دین در جامعه اسلامی هستند درست است که هر پیامبر راهی مخصوص به دوران خود را به جامعه بشر عرضه کرده اما دین مشترک است و این دین کلی و آسمانی اسلام است.
حجت الاسلام زمانی تصریح کرد: دین، فقط دین اسلام است و کسانی که اهل کتاب شدن در دین اسلام اختلاف ایجاد کردند.
وی افزود: این دین برگشت می خورد به دین جامع ادیانی که مشترکات بین ادیان را نشان می دهد نه شریعت اسلام.
این مقام مسئول، با اشاره به مشترکات نازل شده بین انبیاء پیشین و پیامبر خاتم، خاطرنشان کرد: ما امت واحده و ممتازاز سایر ادیان آسمانی و موجودات هستیم.
وی ادامه داد: پیامبر اکرم(ص) این امت واحده را تأسیس کردند اما چهار نوع از تقسیمات در آن رخ داد که علی رغم طبیعی بودن نباید اتفاق می افتاد.
حجت الاسلام زمانی، از اولین تقسیم بندی به نام نژاد پرستی یاد کرد و گفت: پیامبر اکرم(ص) در برابر نژاد پرستی ها و قبیله گرایی ها ایستاد اما عربیسم در آن زمان آغاز شده و همچنان از بین نرفته است.
معاون امور بین الملل حوزه های علمیه، با ابراز تأسف از رواج عرب برتر بینی و عربیسم حتی در برخی از کشور های انقلابی مانند مصر، بیان کرد: اعراب به گونه ای فکر می کنند که چون پیامبر خاتم از میان آنان برگزیده شده است خود را برتر از فارس ها می بینند.
وی گفت: آن ها هنوز به این جمع بندی نرسیده اند که اسلام را رکن قرار دهند اما عربیت باید رکن باشد به گونه ای که حتی در نام بردن اسم کشورشان نیز بر این رکن عربی بودن تأکید دارند نه اسلامی بودن.
حجت الاسلام زمانی، با بیان اینکه از نگاه اسلام هیچ فرقی بین هیچ نژاد و رنگی نیست، اظهار کرد: رنگ ها در نگاه خداوند تفاوتی نمی کند و حتی می بینیم که بلال حبشی به لحاظ جایگاه ارزنده در اسلام فارغ از رنگ و نژاد از بسیاری از مسلمانان پیشی می گیرد.
وی در ادامه اختلاف جغرافیایی و مرزهای سیاسی را از دیگر تقسیم بندی های ایجاد شده در گذشته برشمرد و یادآور شد: تمام جهان اسلام یک کشور است اما مرزها ایجاد شد و اکنون 54 کشور اسلام در جهان داریم که این باعث رقابت بین مردم و حکام می شود که به خودی خود میان مسلمانان فاصله ایجاد کرده است.
به گفته معاون امور بین الملل حوزه های علمیه، تقسیم کلامی و عقیدتی و اختلافات فقهی از دیگر تقسیم بندی هاست که به اسلام آسیب رسانده است و در مورد آخر به واسطه اختلافات فقهی منجر به حذف مذاهب کوچکتر شده است.
حجت الاسلام زمانی، تصریح کرد: پیدایش این مذاهب مولود طبیعی بود اما نباید نزاع ها پیش می آمد.
وی با اشاره به فعالیت 5 مذهب معروف اسلام، خاطرنشان کرد: در کنار این مذاهب، مذاهب فرعی وجود دارد که گاه به 8، 10 و یا بیشتر از این می رسد که مانعی ندارد اما اختلاف آراء آزاد باید همراه با تبادل آراء و استدلال علمی باشد.
این مقام مسئول، در بخش دیگری از سخنانش به تقسیم بندی های جدید در اسلام اشاره و ابراز کرد: در صده اخیر به ویژه دهه های اخیر یک الگو بندی و تقسیم بندی جدید که پیدایش سه تفکر جدید و به تعبیری سه قرائت از اسلام را به دنبال داشته، شکل گرفته است.
وی افزود: سه نوع برداشت در بین شیعیان و اهل تسنن در تمام جهان رخ داده است که از آن می توان به قرائت تحجرگرایانه، قرائیت سکولاریسم و لیبرالیسم و اسلام عدالتی یاد کرد.
حجت الاسلام زمانی، تأکید کرد: یارگیری های جدیدی انجام گرفته و هم پیمانی های جدیدی شکل گرفته است ما شیعیان و اهل سنت باید اختلافات را کنار گذاشته و این همگرایی خود در جریان اسلام اعتدالی را تقویت کنیم.
معاون امور بین الملل حوزه های علمیه، گفت: اندیشه تحجری اسلام دارای شاخصه هایی شامل ظاهر گرایی اهل سنت، اخبارگرایی اهل شیعه، حجت انگاری همه احادیث و کتاب ها و جوامع حدیثی است که علمای اهل تشیع و تسنن در نقد این تفکر دست به کار شده و کتابهایی را در مورد آن نوشته اند.
وی تعصب کور را یکی دیگر از شاخصه های این جریان برشمرد و افزود: طلبه های ما باید فقه دیگر مذاهب را فرا بگیرند به گونه ای که اهل تشیع و تسنن فقه یکدیگر را یاد بگیرند و به آن عالم باشند.
حجت الاسلام زمانی، تعصب گرایی، پرهیز از مطالعه کتب سایر ادیان، استبداد گرایی دینی و نفی حاکمیت ملی را از دیگر ویژگی های تفکر متحجرانه خواند و ابراز کرد: اسلام تمدنی است که می تواند حمایت و پشتوانه همه ادیان را داشته باشد.
این مقام مسئول، با اشاره به گسترش جریان تکفیر در جهان اسلام و عوامل شکل دهنده آن، اظهار کرد: آمریکا به عنوان قویترین پشتیبان جریان تکفیر این تفکر اسلام تحجری را خلق کرده است.
وی با بی سابقه خواندن کشتار مسلمانان توسط مسلمانان در طول تاریخ اسلام، عنوان کرد: دومین بلای این جریان فارغ از کشتار بی رحمانه مسلمانان، که زخم شدیدتری بر پیکره اسلام است، منفور ساختن چهره اسلام در دنیای غیر مسلمان است.
حجت الاسلام زمانی، با ابی اثر شدن تلاش های زیادی که برای نمایان ساختن چهره زیبایی های اسلام در جامعه بشری صورت گرفته بود، بیان کرد: اولین دینی که بیشترین گسترش را در جوامع مختلف نشان می داد با پیدایش جریان تکفیر آن چنان چهره خشنی از آن به جامعه بشری نشان دادند که از آن متنفرند.
معاون امور بین الملل حوزه های علمیه، ابراز تأسف کرد: شاهد این هستیم که گسترش اسلام متوقف شده و این چهره زشتی که به واسطه جریان تکفیر از اسلام به دنیای بشری داده شده معلوم نیست تا چند دهه یا صده دیگر بتوانیم آن را تغییر بدهیم.
وی با انتقاد از سکوت و یا همکاری برخی از کشورهای اسلامی با این جریان متحجرانه، اذعان کرد: جریان تکفیر مرزها و مذاهب را در نوردیده و بسیاری از افراد فریب جریان تحجر را خورده اند.
حجت الاسلام زمانی تصریح کرد: این جریان متحجر زخمی است که بر جگر اسلام می زنند و غرب به سرکردگی آمریکا و انگلیس دارند از آن پشتیبانی می کنند.
وی همچنین به جریان تحجر سکولاریسم که با کمرنگ کردن اسلام به دنبال از بین بردن آن اشاره کرد و یادآور شد: اسلام تمدنی، اسلامی است که ایران پرچم آن را برافراشته است و پیش می برد و اختصاص به شیعه و سنی ندارد بلکه رحمت آن شامل همه بشریت می شود و حتی مرز بندی هم ندارد به گونه ای که هر جا نیاز باشد در هر نقطه ای از دنیا در حمایت از محرومان و دفاع از مظلومان بر می خیزد.
معاون امور بین الملل حوزه های علمیه از علمای اهل سنت و اهل تشیع استان کرمانشاه خواست صرف نظر از مذاهب هم پیمانی و تعامل خود را برای نشر و گسترش این قرائت صحیح از اسلام و این اندیشه صحیح اعتدالی جدی تر کنند.
نظر شما