تدوین برنامه‌ بنیادین برای زندگی؛مهمترین شاخصه مساجدزمینه‌سازظهور

پژوهشگر حوزه مهدویت با اشاره به اینکه حرکت‌های اصلاحی همواره از مساجد نشأت گرفته است، گفت: مهمترین شاخصه مساجد زمینه ساز ظهور تدوین برنامه های بنیادین برای زندگی و سعادت بشر است.

خبرگزاری شبستان: شروع حکومت جهانى حضرت مهدى (عج) چون پیامبر اعظم (ص) از مسجد است. تاریخ مسجد با تاریخ دین اسلام گره خورده‌ و از شروع بعثت بسیاری از حرکت‌ها و فعالیت‌ها از مسجد صورت گرفته ‌است.
مسجد از نگاهى خانه خدا است و از نگاهى دیگر، مجلس و جایگاه پیام ‌آوران بزرگ الهى و خانه همه تقوا ‌پیشگان است. ضرورت تلاش براى آبادانى و رونق این جایگاه ملکوتی تا آنجا است که یکى از رازهاى تشریح فریضه جهاد، پاسدارى از این پرستشگاه عنوان شده است، خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان به منظور بررسی و تبیین شاخصه های مساجد زمینه ساز ظهور با حجت الاسلام مهدی یوسفیان، معاون پژوهشی مرکز تخصصی مهدویت و پژوهشگر در حوزه مهدویت به گفتگو نشسته است که آنچه می خوانید حاصل این گفتگو است.

 

آقای یوسفیان بنا بر روایات متقن و مستند، مساجد باید چه ویژگی‌ها و شاخصه‌هایی داشته باشند تا زمینه‌ساز ظهور باشند؟
اصلی‌ترین ویژگی و شاخصه‌ای که موجب می‌شود مساجد فرهنگ انتظار را بین مردم ترویج کنند، آماده‌سازی زمینه ظهور بین مردم است. اطلاع‌رسانی و ارتقای بینش مردم و برنامه‌ریزی برای اجرایی کردن معرفت دینی بین مردم و خارج کردن مساجد از حالت برپایی نماز جماعت و مراسم سخنرانی صرف و تبدیل آن به مکانی برای مدیریت و تدوین برنامه‌های بنیادین زندگی بر اساس حرکت‌های مسجد از شاخص‌های مساجد زمینه‌ساز ظهور است.
مساجد باید برای تمام گروه‌ها و طیف‌های مراجعه‌کننده به مسجد برنامه‌ داشته باشند، برنامه‌ریزی دفاعی اشاعه فرهنگ جهاد و شهادت باید از طریق مساجد برای مردم تبیین شود، به گونه‌ای که مردم همواره خود را برای دفاع از آرمان‌های اسلام و جانبازی در رکاب امام زمان (عج) آماده نگه دارند. این مهم نیازمند آن است که مساجد از لحاظ نظامی و بسیج فعال باشند و کیفیت جهاد را برای مردم تبیین کنند. در این حالت است که جامعه آرمانی با ظرفیت مساجد ایجاد و مردم برای ظهور حضرت مهدی (عج) آماده می شوند.
مسجد یکی از مهم‌ترین پایگاه‌های دینی است که مسلمانان برای تأمین نیازمندی‌های جامعه در آن برنامه‌ریزی می‌کنند. با ظهور حضرت مهدی (عج) نیز مساجد کانون حرکت‌های اجتماعی می‌شود، اتفاقات مهم جامعه از مساجد آغاز، احکام و دستورات دین اسلام از مساجد صادر و در جامعه جاری می‌شود. در واقع وضعیت مساجد در عصر ظهور ضابطه مند می شود و از لحاظ بنا و معماری و سایر ویژگی ها، عزت دین اسلام را برای مسلمانان آشکار می کنند.
وضعیت ظاهری مساجد هم زمینه‌ساز حالت معنوی در مردم است. از اینرو نیت‌های معماران و سازندگان مساجد باید معنوی باشد، در قرآن کریم آمده است: «انّما یعمر مساجد الله من امن بالله و الیوم الاخر و اقام الصّلوه و اتی الزّکوه و لم یخش الاّ الله فعسی اولئک ان یکونوا من المهتدین؛ مساجد الهی را تنها کسی آباد می‌کند که ایمان به خدا و روز قیامت آورده است و نماز را به پا دارد و زکات را بپردازد و از چیزی جز خدا نترسد، امید است چنین گروهی هدایت یابند.»
در دوران ظهور عمران مساجد به بهترین شکل صورت می‌گیرد به طوری که نیرو و انرژی‌هایی صرف ساخت مسجد می‌شود که در راستای ترویج دین اسلام تلاشس می کنند.
در حال حاضر علاوه بر وظایفی که بر مساجد مترتب است، نقش مساجد در زمینه سازی حضور امام زمان (عج) هم مورد توجه است. مؤمنان همه روزه با حضور در این کانون مقدس و با به پا داشتن فریضه نماز در صفوفی منظم، پیوستگی و همبستگی خویش را به نمایش می گذارند و جامعه اسلامی را برای ظهور ولی عصر (عج) آماده می کنند و از این راه امیدهای واهی دشمنان پیدا و پنهان جامعه اسلامی را به یأس و نومیدی می کشانند. مومنان با حضور در مساجد با خطرها و آفت هایی که اسلام و امت واحد اسلامی را تهدید می کند، آشنا می شوند و برای رویارویی با این خطرها چاره های نو می اندیشند تا زمینه ظهور امام زمان (عج) به این وسیله فراهم شود.

 

در روایات اسلامی مرکز حکومت حضرت مهدی (عج) مسجد کوفه معرفی شده است، علت انتخاب این مکان از سوی حضرت برای تشکیل حکومت چیست؟
در همه روایات اسلامی بر مرکزیت حکومت حضرت مهدی (عج) در مسجد کوفه تأکید شده است. در حالی که محل حضور و زندگی حضرت مسجد سهله معرفی شده است، مرکزیت حکومت و برنامه‌ریزی ایشان مسجد کوفه است. در روایات اسلامی آمده است که در عصر ظهور مسجد کوفه گسترش پیدا می‌کند، به گونه‌ای که درب‌های متعددی برای آن ایجاد می شود و جمعیت بسیاری به علت حضور حضرت مهدی (عج) در مسجد حضور پیدا می کنند.
در تاریخ اسلام از کوفه به عنوان سرزمینی مقدس نام برده شده است. مسجد کوفه نیز یکی از مساجد معنوی و بافضیلت به شمار می‌آید که از سوی اهل بیت عصمت و طهارت (ع) بر حضور مردم در این مسجد سفارش شده است. امام علی (ع) در روایتی که در آن خبر از آینده می‌دهند، می‌فرمایند: «گویا من هم‌اکنون شیعیانم را در مسجد کوفه می‌بینم که خیمه‌های اشاعه دین را در آنجا برپا کرده اند و قرآن را به همان صورتی که نازل شده است به مردم می‌آموزند که این نشان‌ از تفسیر صحیح قرآن در مسجد کوفه در آخرالزمان دارد و لایه‌های پنهانی قرآن برای مردم تبیین و تحریف و تفسیر به رأی‌هایی که پیرامون آیات قرآن بوده است از بین می‌رود.»
در واقع حضور مستمر حضرت مهدی (عج) در مسجد کوفه نمادی از اهمیت مسجد و مرکزیت آن است. حتی شیعیان برای دیدار حضرت باید به مساجد به عنوان کانون عبادت و توحید و پرسش توجه کنند. اطاعت امری است که اعتقاد به نبوت و توحید را در پی می آورد و انتخاب مسجد برای محل سکونت حضرت نمادی از اهمیت جایگاه مسجد و توجه و عطف نگاه‌ها به مسجد است.

 

مساجد در طول تاریخ و در همه انقلاب‌های اسلامی نقش کلیدی ایفا کرده اند، مسجد و اهل مسجد در قیام حضرت مهدی (عج) ایفای نقش می کنند؟
معارف، تاریخ و قوانین اسلام به انسان‌ها یادآوری می کند که حرکت‌های اصلاحی همواره از مساجد نشأت گرفته و پایه‌گذاری شده اند، به همین دلیل امام خمینی (ره) به عنوان نایب عام امام زمان (عج) حرکت را از مساجد آغاز کردند و فرمودند:«مساجد سنگر است» بنابراین مساجد تنها مأمن مسلمانان در آخرالزمان هستند و دفاع از کیان اسلامی تنها از طریق این پایگاه دینی امکان‌پذیر است.
بر اساس آموزه‌های دینی تنها مکانی که مؤمنان در آن به آرامش می رسند و ارتباط خود را با خدا مستحکم‌تر می کنند و خود را از قید شیطان رها می‌کنند، مسجد است. در روایات اسلامی آمده است کسی که وارد مسجد می‌شود، شیطان نمی‌تواند به او نفوذ پیدا کند. آخرالزمان نیز شدیدترین دوران حمله شیطان و شیطان‌صفتان به مسلمانان است و مساجد بهترین پایگاه برای حفظ مؤمنان از فتنه های آخرالزمان است.
یکی از فتنه ها و بلاهای آخرالزمان مبارزه با نفس جهاد اکبر است. در آخرالزمان مؤمنین باید شب و روز در جهاد اکبر باشند تا از انحرافات و تهاجمات فرهنگی در امان بمانند. این جهاد با رفتن به مسجد انجام می گیرد. انسان با حضور در مسجد می تواند جهاد اکبر را به نحو احسن انجام دهد. احادیث ما بیان کننده همین موضوع هستند. رسول الله (ص) می فرمایند: «الغدو و الدواج الی المساجد من الجهاد فی سبیل الله؛ شب و روز به سوی مسجد شتافتن از اقسام جهاد کردن در راه خداست».
این روایت ما را به دو نوع جهاد اصغر و اکبر رهنمون می کند. جهاد اصغر همان جنگ با کفار و دشمنان خارجی است، اما جهاد اکبر جهاد و مبارزه با نفس اماره است و چون در آخرالزمان فتنه ها از زمین و آسمان می بارد و انواع هجمه های شیطانی برای فریب انسان و انواع خواهش های نفسانی در جامعه رواج پیدا می کند، هر کس بخواهد از این گرفتاری ها در امان بماند، باید جهاد اکبر کند. بنابر روایت برای این جهاد بهترین جا و وسیله مسجد است که انسان در این زمان با حضور در مسجد از هجمه ها و فریب های شیطانی و خواهش های نفسانی ایمن می ماند.

در برخی از روایات آمده است که حضرت مهدی (عج) پس از ظهور با برخی از مساجد برخورد می کند یا برخی را تخریب می‌‌کند. با توجه به اهمیت جایگاه مسجد و تاکید همه ائمه اطهار (ع) به حفظ قداست مسجد، آن حضرت با چه هدفی و چه مساجدی را تخریب می کنند؟

اولین کسی که مسجد را بنا کرد پیامبر (ص) بودند که خود ایشان نیز در ساخت مسجد (مسجد قبا) مشارکت داشتند. اولین کسی که مسجد تفرقه‌ساز مسجد ضرار را تخریب کرد هم پیامبر (ص) بودند. چرا که پایه و اساس این مسجد برای آن بود که انسان‌ها در آن حرکت تعالی‌بخش و معنوی نداشتند. بنابراین پیامبر (ص) به دست خود این مسجد را تخریب کردند.
در حال حاضر نیز مساجدی ساخته شده است و یا در آینده ساخته می‌شود که اساس آنها دور کردن مردم از دین حقیقی است. بنابراین تخریب مسجد در آخرالزمان نیز در دستور کار حضرت مهدی (عج) است که این برای مسئله برای مسلمانان هشداری است که بدانند آن چیزی که نزد خدا ارزش دارد، صرفا نام و عنوان مسجد نیست بلکه مسجدی ارزشمند است که بر اساس اعتقادات صحیح دینی پایه‌گذاری شده باشد. پاک‌ترین پناهگاه برای مردم در عصر ظهور مساجد خواهد بود، همچنا‌ن‌که پیش از ظهور نیز مساجد عالی‌ترین و ناب‌ترین پایگاهی است که مردم می‌توانند به آن تکیه و اعتماد کنند.
پایان پیام/

 

کد خبر 51073

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha