خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: محمدجواد ظریف، دیپلمات ایرانی و وزیر امور خارجه کشورمان، عضو شورای عالی جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران و استاد میهمان دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران است. وی به مدت ۵ سال (از ۱۴ مرداد سال ۱۳۸۱ تا ۵ تیر سال ۱۳۸۶) سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد بودهاست. وی رکوردهای مختلفی را در جمهوری اسلامی به نام خود ثبت کرده است: از انتصاب اولین سخنگوی زن وزارت امور خارجه تا اولین سفیر زن جمهوری اسلامی و بیش از ۵۰ بار دیدار با وزیر خارجه آمریکا و اولین دیدار و مصافحه با رئیسجمهور آن کشور. ظریف همچنین بیش از سایر وزرای دیگر در تاریخ انقلاب اسلامی در صحن مجلس و در کمیسیون امنیت ملی حاضر شده است و درباره مسائل گوناگون به نمایندگان پاسخ داده است. مهارت های دیپلماسی و مذاکراتی وزیر امور خارجه کشورمان در دوران مذاکرات هسته ای بر همگان مشخص شد تا جایی که موسسه گلوبال ریسک اینسایتز به دلیل خروج ایران از انزوا و توانمندسازی بالقوه اقتصادی ایران به دنبال رفع تحریم ها، ظریف را به عنوان برنده جایزه امسال خود انتخاب کرده است.
بنابراین گزارش، ایرنا به نقل از موسسه تحقیقاتی گلوبال ریسک اینسایتز ( Global Risk Insights ) که مقر آن در لندن است، نوشته است: "محمدجواد ظریف همانند شخص سال 2014میلادی گلوبال ریسک اینسایتر که 'نارندرا مودی' نخست وزیر هند بود، این فرصت را به ایران داد که درگیر یک گفت وگوی فعال با جامعه بین الملل و اقتصاد جهانی بعد از سال ها انزوا شود. سال 2015 میلادی یک سال هیجان انگیز به لحاظ ریسک سیاسی به شمار می آید. تحولات سیاسی زیادی در عرصه جهانی و منطقه که آغشته با خشونت بودند در این سال شاهد بودیم. بااین حال، توافق هسته ای ایران در چهاردهم جولای میان ایران و گروه پنج به علاوه یک ، یک رخداد مثبت در عرصه بین الملل محسوب می شود که از مهم ترین و تأثیرگذارترین تحولات در سال جاری میلادی بشمار می آید. مهارت های ظریف در زمینهٔ دیپلماسی و مذاکره و گفت وگو ، ایران را از انزوا خارج و به جامعه بین الملل بازگرداند.
اگر چه هنوز زود است که در مورد اینکه آیا این توافق کاملا موفقیت آمیز بوده است، سخن گفت؛ اما مهارت دیپلماسی و فصاحت دکتر ظریف اجازه داد که ایران و آمریکا بتوانند بر سر یک میز آمده و در مورد توافق و لغو تحریم ها اقتصادی ایران، به مذاکره بپردازند. این یک شاهکاری قابل توجه است که ارزش (اعطای) جایزه امسال را داشته است. ظریف نشان داد که او سیاستمداری توانمند و مذاکره کننده ای ماهر است. به سه دلیل از جمله خروج ایران از انزوا و توانمندسازی بالقوه اقتصادی ایران به دنبال رفع تحریم ها، ظریف را به عنوان برنده جایزه امسال خود انتخاب کرده است.
نقش به یاد ماندی ظریف در رهبر مذاکرات هسته ای دو تحول مثبت ایجاد کرد نخست، توانایی ایران برای رسیدن به یک مصالحه با گروه پنج به علاوه به یک، به معنای آن است که ایران دیگر یک بازیگر منزوی در جامعه بین الملل نخواهد بود. و نکته دیگر اینکه درنتیجه این توافق، نقش ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای تضمین شد. در حال حاضر امکان استفاده از توان و نفوذ ایران برای حل مسایل و بحران منطقه ای فراهم آمده است و ظریف نقش برجسته ای را در مذاکرات اخیر در وین در ارتباط با حل سیاسی بحران سوریه از خودش نشان داد. انزوای ایران از جامعه بین الملل سبب شد که تورم در ایران به 40 درصد برسد و تولید ناخالص داخلی این کشور با سخت شدن تحریم ها در سال 2011 میلادی، تا 20 درصد کاهش یابد. مهارت و قابلیت گروه مذاکره کننده ایران به رهبری ظریف فرصت های بالقوه اقتصادی برای ایران در راستای برجام به همراه داشته است. در صورت لغو تحریم ها و آزادسازی دارایی ها، ایران در مقیاس بزرگ تری به اقتصاد جهانی مجددا خواهد پیوست. ایران برای به روز کردن بخش انرژی اش نیازمند حداقل 200 میلیارد دلار است که خبر بزرگی برای شرکت های نفتی بین المللی است. به هر حال برنده بزرگ این رویدادها مردم ایران هستند که به دلیل تحریم های اعمال شده با مشکلات اقتصادی ازجمله نرخ ده درصدی بیکاری مواجه شده اند."
این گزارش می افزاید: بعد از انتخاب حسن روحانی به عنوان رئیس دولت یازدهم ایران، وی محمدجواد ظریف را برای تصدی سمت وزیر امور خارجه ایران در دولتش به مجلس شورای اسلامی معرفی کرد. حسن قشقاوی، معاون کنسولی وقت وزارت امور خارجه، از این انتخاب استقبال کرد و عنوان کرد که کشورهایی که به دنبال گفتگو با ایران هستند، از این انتخاب استقبال کردهاند. وی به عملکرد هنری کیسینجر، مشاور اسبق امنیت ملی ایالات متحده آمریکا اشاره کرد که یک نسخه از کتاب دیپلماسی که توسط شخص وی تألیف شده را به ظریف هدیه داده است و در صفحه نخست آن نوشته است: «تقدیم به دشمن قابل احترام، ظریف»
یادآور می شود: محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در گمانه زنی ها یکی از گزینه های دریافت جایزه صلح نوبل بود. پایگاه اینترنتی «واشنگتن فری بیکن» در این باره در مهر ماه نوشته بود: اندیشکده مطالعات صلح بین المللی استکهلم در سوئد پیشنهاد نامزدی «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران و «جان کری» همتای آمریکایی وی را برای دریافت جایزه صلح نوبل سال 2016 داده است. این نهاد در ژوییه (تیرماه) امسال پیشنهاد داد که این دو به عنوان برندگان جایزه صلح نوبل سال 2016 انتخاب شوند. گمانه زنی ها درباره نامزدهای جایزه صلح نوبل امسال پس از گزارش ها درباره روابط گرم و دوستانه تیم های مذاکره کننده ایرانی و آمریکایی که در نهایت به دستیابی به توافق برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) موفق شدند، مطرح شد.
نظر شما