به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، ظریف در نیویورک چه کرد، امضای تفاهم نامه انرژی و فرهنگی بین ایران و بلغارستان، نظرات مشترک ایران و فرانسه درباره بحران سوریه، سفر رییس جمهور به فرانسه از سرتیترهای مهم اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
امضای تفاهم نامه انرژی و فرهنگی بین ایران و بلغارستان
دانیل متیف وزیر خارجه بلغارستان در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با محمدجواد ظریف از مهمان نوازی وی تشکر کرد و گفت: روز گذشته با حضور در ایران و رئیس جمهور وزیر فرهنگ و ارشاد و وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران دیدارهایی برگزار کردیم و در زمینه همکاریهای اموزشی فرهنگی و ورزشی نیز بین ایران و بلغارستان یادداشت تفاهمی را به امضا رساندیم.
وی افزود: امیدواریم بتوانیم تمامی پروژههایی را که اکنون ترسیم کردهایم اجرا کنیم که مهمترین آنها کریدور حمل و نقل است که جایگاه ویژه ای برای ورود ایران به جهان از راه این کریدور وجود دارد.
وی افزود: در مورد انرژی نیز تفاهم نامه ای با ایران داشتیم که امیدواریم این تفاهم نامه برای همکاری دو کشور اساسی ترین موضوع باشد.
وزیر خارجه بلغارستان با بیان اینکه به زودی تحریمها برداشته خواهد شد و قطعاً ایران متعهد در این حوزه است خاطرنشان کرد: پس از برداشته شدن تحریمها قطعا روابط دو جانبه ایران و بلغارستان می تواند به سطح قبلی بازگشته و یا حتی افزایش یابد.
وی در واکنش به مصوبه اخیر کنگره امریکا مبنی بر ایجاد محدودیت درخصوص مهاجرت با ویزای ایرانی به امریکا گفت: ایران کاملاً متعهد است به اجرای برجام و ما هم باید متعهد باشیم و تا بتوانیم برجام را اجرا کنیم و موانعی در این خصوص ایجاد نکنیم.
وی خاطرنشان کرد: در ایران و امریکا برخی ها مخالف اجرای برجام هستند و باید در این خصوص به نامه جان کری نگاه کنیم و نگاه جدی برای حل و فصل این مساله داشت و ما هم کاملاً از برجام حمایت می کنیم.
وی در پایان به اقدامات اخیر جمهوری اسلامی ایران در حل بحران سوریه و شرکت ایران در نشستهای صلح این کشور اشاره کرد و گفت: اقدامات ایران در این زمینه اساسی بوده و ما از حضور پررنگ این کشور در این مورد تشکر میکنیم.
مصوبه محدودیت مهاجرت به آمریکا مانعی بر سر راه اجرای برجام شد
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان بعدازظهر امروز پس از دیدار با دانیل متیف وزیر امور خارجه بلغارستان در نشست خبری با حضور خبرنگاران ضمن تبریک شب یلدا به همه ایرانیان گفت: خوشحالیم که امروز میزبان وزیر خارجه بلغارستان هستیم و روابط ایران و بلغارستان روابط دیرینه ای است که 120 سال قدمت دارد.
ظریف با اشاره به اینکه در سالهای گذشته به دلیل تحریمها این روابط کاهش جدی داشته افزود: اما امروز ما این روابط را شروع کردیم و امیدواریم که روابط جدی و جدیدی با بلغارستان را پیگیری کنیم.
وی با اظهار اینکه روابط ایران و بلغارستان در حوزه سیاسی شامل گفتگو بر سر موضوعات دو جانبه و منطقهای ما و بالکان و همچنین همکاریهای پارلمانی است افزود: در حوزه اقتصادی نیز این همکاریها شامل همکاریهای انرژی ترانزیت کریدور ترانزیتی و تجاری است که با تشکیل کمیسیون اقتصادی مشترک بین دو کشور هجدهمین اجلاس این کمیسیون مشترک را برگزار خواهیم کرد.
وی به روابط بخش خصوصی ایران و بلغارستان اشاره کرد و گفت: ما همچنین در صنعت فناوری اقتصاد و توریست شاهد روابط بین دو کشور هستیم و همکاریهای فرهنگی ایران و بلغارستان نیز امروز با امضای یادداشت تفاهم فرهنگی آموزشی و ورزشی بین وزیر خارجه این کشور و آقای جنتی افزایش خواهد یافت که امیدواریم زمینهساز روابط خوب دو کشور شود.
وزیر امور خارجه کشورمان خاطرنشان کرد: در شرایطی که جهان امروز از خطرات مهم افراط و تروریست رنج می برند ما نیازمند ارتباط مستمر و همکاری بیشتر در مبارزه با این معضل هستیم و امیدواریم که همکاری که امروز بعد از چندین سال رکود بین ایران و بلغارستان ایجاد شد به نفع ملت دو کشور و صلح و ثبات دو منطقه ما و بالکان باشد.
وزیر خارجه کشورمان در ادامه این کنفرانس مطبوعاتی در پاسخ به سوال خبرنگاری راجع به جلسه آی تی کمیسیون مشترک اجرای برجام توضیح داد کمیسیون مشترک تاکنون دو جلسه رسمی داشته و اعضای کمیسیون در موضوعات مختلف به مشورت پرداختند که تقریباً همه روزه همکاران ما تماس دائم و حل و فصل موضوعات هستند.
وی اعلام کرد: از اواسط هفته گذشته نیز اعضای ایران و گروه 1+5 در وین در حال بررسی آخرین وضعیت لغو تحریمها و اقدامات تصویب و اجرای برجام هستند که با برداشته شدن موانع موجود بر سر راه برجام باید تحریمها لغو شود.
وی به مسایل مورد بحث اعضای ایران و 1+5 در وین در حال حاضر اشاره کرد و گفت: از جمله این بندها آمادگی اتحادیه اروپا و آمریکا به شرکتها برای رفع تحریمهاست.
وزیر خارجه در ادامه با یادآوری اقدام اخیر کنگره آمریکا مبنی بر تصویب قانونی راجع به ایجاد محدودیت به ممنوعیت برای مهاجرت آمریکا با ویزای ایرانی تصریح کرد: متاسفانه اقدام کنگره آمریکا یک مانع برای اجرای برجام ایجاد کرد که مخالفین برجام با استفاده از قانونگذاری تلاش کردهاند تا مانع اجرای آن شوند و امیدواریم با تعهدی که دولت امریکا در قالب نامه روز گذشته آقای جان کری به من داده در زمینه اجازه ندادن برای مانع تراشی در مسیر اجرای برجام، سنگی که این گروه که گرایش به بحران دارند تا راه حل را حرکت دهیم.
وی تاکید کرد: البته ما احتیاج به اطمینان از سوی دولت امرکیا برای اجرای این تعهد داریم.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان با تاکید بر این نکته که به دلیل این موضوع و برخی دیگر از موانع پیش بینی نشده امیدواریم در چند روز آینده اقدامات نهایی انجام شود و تحریمها برداشته شود و آنها نیز به تعهداتشان برای رفع تحریمها و باقی تعهدات عمل کنند.
وی تاکید کرد: امیدواریم پس از اجرای برجام روابط ایران با شرکای اروپایی و دیگر کشورها براساس موازین بینالملل به جای دخالت بیجای امریکا در این امور انجام شود.
ظریف همچنین راجع به زمان دقیق لغو تحریمها گفت: امیدواریم در دیماه حتماً تحریمها برداشته شود.
توضیحات جابری انصاری درخصوص کمیته حقیقت یاب فاجعه منا، بحران سوریه و روابط ترکیه و اسراییل
حسین جابری انصاری، سخنگوی وزارت امور خارجه امروز در نشست خبری با خبرنگاران درخصوص فاکتورهای ایران برای مبارزه با تروریست گفت: در مکانیزمی که در قطعنامه اخیر پیش بینی شده و در روند گفتگوهای وین 1 و 2 بحث شده است موضوع اصلی مشخص کردن گروههای تروریستی و گروههای معارض مصالحت جوی سوری است.
وی ادامه داد: روندی که در وین در حال شکل گیری بود و در قالب قطعنامه هم عنوان و تفکیک شده است براساس گفتگوهای سوری سوری شکل گرفته است. بنابراین یک طرف این گفتگوها دولت سوریه و طرف دیگر گروههای معارض مصالحت جو هستند که بایستی گفتگو کنند و براساس نتیجه این گفتگوها روند آشتی و آرامش در سوریه به وجود آید و این طبیعی است گروههایی می توانند در روند گفتگو شرکت کنند که تروریست را نفی می کنند و موضع آشکاری در این برهه دارند هیچ دولتی با گروههای تروریستی مذاکره نخواهد کرد و این حق طبیعی دولت سوریه است.
وی در پاسخ به سوال شکل گیری کمیته حقیقتیاب در مورد فاجعه منا بیان کرد: در فاجعه منا دولت عربستان سعودی مسئولیت حقوقی، اخلاقی و انسانی را عهدهدارند و جمهوری اسلامی از مجاری مختلف دیپلماتیک و هم در گفتگوهای دو جانبه و چند جانبه از ظرفیتهای مختلفش برای پذیرش این مسئولیت از سوی دولت عربستان استفاده کردیم همه این مکانیزمها به نحوی است که باید توافق در دولتی که در سرزمینش این اتفاق افتاده صورت بگیرد در غیر اینصورت این موضوع در حد اعلام موضع باقی خواهد ماند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درخصوص صحبتهای اخیر چند تن از اعضای کمیسیون اصل 90 درخصوص برخی از تخلفات در سفارتخانههای ایران و موضوع سرکشی این کمیسیون گفت: مطابق قانون اساسی مجلس شورای اسلامی اختیاراتی را در رابطه با شکایت شهروندان و جمهوری اسلامی از نهادهای وابسته دارد و ما به این سازوکار قانونی و اصولی پایبند هستیم و در این چارچوب نهایت همکاری را با مجلس شورای اسلامی و کمیسیون اصل 90 مجلس خواهیم داشت البته بعد از اعلام این مساله به شکل کلی وزارت امور خارجه از کمیسیون اصل 90 درخواست کرد مستندات خود را ارایه دهند.
ایران تا اقدام عملی آمریکا عکس العملی نشان نخواهد داد
مجید تخت روانچی معاون اروپا و آمریکای وزیر امور خارجه کشورمان، با بیان اینکه مصوبه کنگره آمریکا مغایر با برجام است گفت: باید منتظر ماند و دید آمریکا در عمل چطور ظاهر خواهد شد.
وی ادامه داد: تعهد ایران و تیم مذاکره کننده هسته ای اجرای موفقیت آمیز برجام است اما اگر آمریکا در عمل به تعهد خود پایبند نباشد ما هم تعهداتمان را در برجام نقض خواهیم کرد.
وی افزود: از آنجا که هیچ کدام از حامیان تروریسم در جمع موافقان برجام قرار ندارند می توان اینگونه استنباط کرد که کاسه ای زیر نیم کاسه است.
این عضو ارشد تیم مذاکره کننده ی هسته ای کشورمان، مصوبه کنگره امریکا را خلاف سازوکارهای مورد تعهد با ایران اعلام کرد و گفت: ایران تا اقدام عملی آمریکا ،عکس العملی نشان نخواهد داد.
نظرات مشترک ایران و فرانسه در راه حل سیاسی برای حل بحران سوریه
علی اکبر ولایتی، رییس مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفت و گوی اختصاصی با شبکه یک فرانسوی در حاشیه دیدار با رییس مجمع سنای فرانسه در پاسخ به سوال خبرنگار فرانسوی مبنی بر اینکه نگاه ایران و فرانسه نسبت به سوریه چگونه است و یکسان نیست، گفت: ما هیچ توقعی نداریم که دو کشور نگاه مشترکی را درباره یک کشور ثالث داشته باشند و نگاه آنان صددرصد منطبق بر نگاه ما باشد چرا که این توقعی غیرواقع بینانه است اما نظرات این 2 کشور در این امر به هم نزدیک است.
رییس مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه نظرات دو کشور نزدیکی زیادی به یکدیگر دارد، گفت: هر دو درباره سوریه مخالف تروریسم هستیم و اینطور که ما فهمیدیم هر دو در این امر توافق داریم که سوریه راه حل نظامی ندارد و راه حل بحران سوریه سیاسی است.
ولایتی با بیان اینکه تمامیت ارضی کشور سوریه باید حفظ شود، افزود: آینده مردم سوریه در اختیار مردم آن کشور است و هیچ کشور خارجی حق دخالت در امور سوریه را ندارد، بنابراین اگر ما تا این قدر هم با کشورهای دیگر در صحنه روابط منطقه ای تفاهم داشته باشیم بسیاری از مشکلات سیاسی حل می شود.
ولایتی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه نگاه ایران و فرانسه در مورد سرنوشت بشار اسد به طور خاص یکسان نیست، گفت: این همان بخشی است که نگاه ما با یکدیگر مختلف است اما ما یک استدلال داریم و آن این است مردی که پنج سال در کشور خودش ماند و از کشورش خارج نشد و تمامیت کشورش را حفظ کرد و با تروریسم مبارزه کرد شایسته تقدیر است.
ولایتی در پاسخ به این پرسش که چه کسی می تواند جایگزین بشار اسد باشد و تا این میزان ایستادگی در برابر نفوذ دشمن کند، گفت: من از هر کسی پرسیدم نتوانستند جایگزینی برای بشار اسد معرفی کنند، ما نمی خواهیم برای مردم سوریه تصمیم بگیریم مردم سوریه به هر کسی رأی بدهند و هر دولتی را انتخاب کنند حق مردم سوریه است.
وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار فرانسوی که آیا مواضع تان را به فرانسه هم می گویید، گفت: یکی از محاسن روابط این دو کشور این است که ما به راحتی با یکدیگر سخن می گوییم. بنده با روسای جمهور مختلف فرانسه دیدارهای مختلفی داشتم، سارکوزی، ژاک شیراک، فرانسوا اولاند روسای جمهور مختلفی بودند که بنده با آنها ارتباط داشتم.
وی گفت: برای نمونه آقای سارکوزی از من شخصا دعوت کردند که با وی در کاخ الیزه مذاکره ای داشته باشم و سفیر فرانسه دعوتنامه سارکوزی را به من داد و بنده حدود یک ساعت در کاخ الیزه با وی مذاکره انجام دادم.
سفر قریب الوقوع رییس جمهور به فرانسه/نظر مشترک ایران و فرانسه در مبارزه با تروریسم
ولایتی، رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در دیدار با رییس مجلس سنای فرانسه بعدازظهر روز گذشته گفت: دیدار بسیار خوب و سازنده و محتوایی با رییس مجلس فرانسه و همچنین رییس کمیسیون امنیت ملی و سایر شخصیت های پارلمانی که از فرانسه به ایران سفر کردند، داشتیم. در این دیدار مسایل دوجانبه و موضوعات منطقه ای مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
وی گفت: نقطه نظرات مشترکی میان ایران و فرانسه نسبت به مبارزه با تروریسم و افراطی گری و گروه هایی مانند داعش که دشمن بشریت هستند و مرتکب جنایات زیادی در منطقه شده اند مورد بحث قرار گرفت.
ولایتی اظهار کرد: این گروه ها از ظرفیت های خطرناکی برای بهم زدن منطقه به وجود آمده اند. ایران و فرانسه در این زمینه با یکدیگر هم نظر بودند و باید در منطقه و صحنه بین الملل با تروریسم مبارزه کرد و بر حفظ تمامیت ارضی کشورهای منطقه و اینکه کشورهای منطقه نباید از طرف دیگران و در جاهای دیگر مورد خطر قرار گیرند و تضعیف شوند زیرا تضعیف آنها موجب نفوذ تروریسم به کشورهاست.
وی گفت: آینده همکاری ایران و فرانسه روشن است و با توجه به سابقه طولانی تاریخ روابط دو کشور زمینه برای توسعه روابط میان ایران و فرانسه فراهم است.
ولایتی افزود: ما به آینده می نگریم و سفر قریب الوقوع رییس جمهور به فرانسه موجبات رفت و آمدهای کشور را توسعه می دهد و این تبادل نظرها می تواند روابط دوجانبه را در همکاری های منطقه ای و بین المللی تقویت کند.
ائتلاف ضد تروریسم عربستان برای مقابله با ایران است
حسن هانی زاده کارشناس مسائل خاورمیانه در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، در خصوص تشکیل ائتلاف علیه تروریسم از سوی عربستان گفت: ائتلاف شوم عربستان با شرکت چند کشور منطقه همان ائتلافی است که علیه مردم یمن ایجاد شده.
وی با بیان این که عربستان سعودی در ۵ سال گذشته در شکل گیری گروه های تروریستی در منطقه نقش داشته و یک جناح ابری - عربی را علیه ملت های اسلامی تشکیل داده، خاطرنشان کرد: عربستان بعد از شکست در یمن، سوریه و عراق برای فرار به جلو و ایجاد یک بحران جدید دست به تشکیل این ائتلاف زده است.
هانی زاده به تمسخر صاحب نظران عربی نسبت به تشکیل این ائتلاف اشاره کرد و گفت: حسنین هیکل روزنامه نگار مصری با تمسخر اعلام کرده که اغلب کشورهای شرکت کننده در این ائتلاف ارتباط تنگاتنگ با داعش دارند.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با تصریح این مطلب که عربستان خود تامین کننده سلاح و سرمایه تروریست هاست، اظهارداشت: این کشور برای تغییر نگاه افکار عمومی به جنایت هایی که در کشورهای منطقه انجام داده برای تشکیل ائتلاف تلاش کرده است و می خواهد در قالب این گروه جدید به سیاست های تخریبی نو بپردازد.
وی به هدف عربستان برای مقابله با ایران در تشکیل این ائتلاف اشاره کرد و گفت: ایران در ۵ سال گذشته با همکاری عراق،سوریه و روسیه در مبارزه با داعش موفق عمل کرده است و عربستان می کوشد که ایران را در جبهه مقابل خود تضعیف کند و از این رو دست به تشکیل چنین ائتلافی زده است.
حمله به شیعیان جهان نتیجه اتاق فکر نظام سلطه است
سردار یدالله جوانی مشاور نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در گفتگو با خبرنگار شبستان، راجع به اقدامات تروریستی علیه شیعیان جهان گفت: ما متاسفانه شاهد جنایتهای فجیع در برخی از مناطق علیه شیعیان هستیم که براساس یک نقشه بسیار پیچیده و توطئه سنگین طراحی شده است.
وی همه حملهها به شیعیان در نقطه نقطه جهان را مرتبط با یکدیگر دانست و گفت: اینها خروجی اتاقهای فکر غربیها بر علیه شیعیان است و پشت صحنه همه این حوادث نظام استکبار به رهبری امریکاست.
جوانی بروز انقلاب اسلامی را منجر به ایجاد بیداری اسلامی در جهان بینالملل دانست و گفت: از این رو انها از وحدت بین مسلمانان میترسند و احساس خطر میکنند که بیداری اسلامی همه جا را فرا گیرد و به همین دلیل شیعیان و اهل سنتهایی که از وهابیت فاصله گرفتهاند مورد حمله قرار میدهند.
وی همچنین به نقش رژیم صهیونیستی در حمله به شیعیان در جهان اشاره کرد و افزود: این کشور نیز از پیشرفت مقاومت با همراهی شیعیان هراس دارد به همین دلیل حمله به شیعیان را رهبری میکند.
وی در ادامه ایران را پرچمدار مبارزه با رژیم صهیونیستی و تروریستها تلقی کرد و گفت: این توطئه بزرگ بر آن است که سلفیها و تکفیری ها بر شیعیان پیروز کند و بتواند به مقابله با ایران بپردازد.
سوریه حلقه طلایی مقاومت است
علی اکبر ولایتی رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در دیدار با فرماندهان عالیرتبه نیروی دریایی گفت: نیروی دریایی در تمام حوزههای دفاعی دریایی امنیتی و تجاری نقش دارد.
وی با اشاره به 2 هزار کیلومتر ساحل مرزی دریایی در جنوب در ایران گفت: ایران یکی از 5 کشور جهان است که دارای دریای نیمه بسته است و حتماً نیروی دریایی در این کشور نقش مهمی را دارد.
در تاریخ ایران ما شاهد هستیم هر حکومتی که قدرتمند بوده است نیروی دریایی قدرتمندی نیز داشته است.
ولایتی اظهار کرد: مهمترین عامل در پیشرفت اروپایی ها در انقلاب صنعتی به لحاظ پیشروی انها در عرصه دریا بوده است از نتایج انقلاب صنعتی پیشرفت علم و صنعت بود که برای مسلمانان مشکلاتی را ایجاد کرد.
وی با اشاره به اینکه بیداری اسلامی بیش از 200 سال قدمت دارد گفت: از همان زمان حمله غربیها به ایران و مصر در تاریخ بیان شده است و بیداری اسلامی از زمانی که بزرگان جهان اسلام تسلط غربیها بر جهان اسلام را دیدهاند مورد توجه بوده است و از اوایل قرن نوزدهم بزرگانی از مصر و تونس پرچمدار بیداری اسلامی بودهاند.
وی با اشاره به وقایع نیجریه افزود: در نیجریه نیز امروز شاهد رشد جدی بیداری اسلامی هستیم که نتایج آن را در روزهای اخیر شاهد بودهایم قبلاً نیجریه به این تعداد مسلمان نداشت و بعد از فعالیت زکزاکی چند هزار نفر از مردم این کشور مسلمان شدهاند.
وی با اشاره به قیام مردم تونس اظهار کرد: قیام مردم تونس نیز بلافاصله پس از انقلابهای دیگر رخ داد آنچه امروز در مصر و سوریه میبینیم و تهاجماتی که به این کشورها انجام میشود در تقابل بیداری اسلامی است و از اعتقادات مردم استفاده کردهاند تا اهداف خود را پیاده کنند.
وی گفت: تاسیس القاعده در افغانستان در مقابل موج بیداری اسلامی بوده است امروز داعش در برابر خط مقاومت پدید آمده است و این خط مقاومت از ایران آغاز شده و تا سوریه و عراق و فلسطین ادامه دارد.
وی ادامه داد: سوریه حلقه طلایی مقاومت است و انها پنداشتند اگر سوریه را تقسیم کنند مقاومت شکسته می شود حکومت سوریه یک حکومت مردمی و اسلامی است و کشورهایی در حاشیه خلیج فارس بودهاند که میخواستند بر دموکراسی سوریه حکومت کنند.
وی با بیان اینکه امروز بیش از 80 کشور تروریست در سوریه حضور دارد افزود: آنها پنداشتند چند روزه می توانند حکومت سوریه را ساقط کنند اما ما دیدیم که بشار اسد بر تمام سختیها غلبه کرد و مردم کسی را انتخاب کرده اند که توانست تا به امروز مقاومت کند و چه کسی وفادارتر از بشاراسد کشورهایی که به معارضین در سوریه کمک می کنند کسانی هستند که به جدایی ایران و سوریه کمک کردهاند.
وی ادامه داد: ممکن است برخی بگویند ما در آنجا چه می کنیم حضرت علی در این باره می فرماید مردمی ذلیل شده اند که در خانه خود نشسته اند تا دشمن بر انها تسلط بیابد.
چرا صالحی به جمع ۱۰ چهره برتر علمی پیوست؟
علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران را همه ایرانیان می شناسند اما رتبه علمی او را شاید همه ندانند.
رتبه علمی و دانسته های صالحی زمانی برای افکار عمومی ایرانیان و جهانیان بیشتر درخشید که او به پای میز مذاکره هسته ای رفت تا از دستاوردهای هسته ای ایران به صورت علمی دفاع کند.
صالحی با ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا به مباحث علمی در خصوص پرونده هسته ای پرداخت و دفاعیاتش طرف مقابل را خلع سلاح کرد و همین موضوع توانایی علمی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران را به جهانیان و ایرانیان شناساند.
اما دو روز گذشته علی اکبر صالحی در جمع دانشجویان دانشکده خبر از دانسته های علمی اش در خصوص پرونده هسته ای اشاراتی بیان کرد.
او برای اولین بار بود که چنین توضیحاتی می داد.
وی گفت: من از ب بسم الله در پرونده هستهای ایران بودم و میتوانم حتی خاطرهای در این مورد را تعریف کنم که ان زمانی که آقای ظریف نماینده ایران در سازمان ملل متحد بود میخواست مصاحبهای انجام دهد و از من در مورد مسایل علمی هستهای پرسید و من هم 20 دقیقه برایش در مورد سو سانتریفیوژ و غنی سازی توضیح دادم.
حالا نشریه معتبر نیچر 'علی اکبر صالحی' را به عنوان یکی از 10 چهره تاثیرگذار در سال 2015 معرفی کرد ه است و به همین بهانه شبستان به تشریح زندگی علمی رئیس سازمان انرژی اتمی می پردازد:
علی اکبر صالحی پس از اخذدیپلم متوسطه، در سال ۱۹۶۸ میلادی(۱۳۴۷) به دانشگاه آمریکایی بیروت رفت و سه سال بعد لیسانس فیزیک گرفت(۱۳۵۰).
وی یک سال بعد فوق لیسانس فیزیک خود را در سال ۱۳۵۱ خورشیدی در دانشگاه AUB گذراند و نهایتاً در ۱۳۵۶ از MIT آمریکا به اخذ درجه دکتری در رشته مهندسی هستهای نائل آمد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در سال ۱۳۵۸ قائم مقام معاون آموزشی دانشگاه صنعتی شریف شد.
در اواسط دهه شصت همراه هیأتی به آمریکا رفت تا از میان ایرانیهای مقیم برای دانشگاههای کشور، هیئت علمی جذب کند. مدتی معاون آموزشی وزیر وقت علوم (دکتر ایرج فاضل) شد. امّا پس از مدتی استعفاء کرد و به بخش مهندسی هستهای دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه شریف بازگشت.
صالحی در سال ۱۳۶۷ به عنوان اولین رئیس دانشگاه بینالمللی اسلامی امام خمینی قزوین انتخاب شد. اما به دلیل بیماری رئیس وقت دانشگاه صنعتی شریف نتوانست در این سمت بماند و مجدداً به ریاست دانشگاه صنعتی منصوب شد. وی بین سالهای ۱۳۶۱ تا ۱۳۶۴ و ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۲ ریاست دانشگاه صنعتی شریف را بر عهده داشت.
او پس از دو دور ریاست بر این دانشگاه، به عنوان نمایندهٔ ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی انتخاب شد که تا سال ۱۳۸۲ در این سمت مشغول کار بود.
هماکنون، علیاکبر صالحی با مرتبهٔ علمی استاد، عضو هیئت علمی دانشکده انرژی دانشگاه صنعتی شریف است.
او عضو فرهنگستان علوم ایران و مرکز بینالمللی فیزیک نظری عبدالسلام(ICTP) در تریست ایتالیا است. گرایشهای تحقیقاتی او محاسبات توزیع نوترون در سلولهای سوخت راکتور، دینامیک رآکتور، مدیریت سوخت رآکتور، پردازش دادهها و انرژی هستند.
وی به اتّفاق دیگر همکاران دانشگاهی، در سال ۱۳۶۷ با اخذ مجوز از شورای عالی انقلاب فرهنگی، مؤسسه آموزش عالی غیردولتی غیرانتفاعی خاتم را در تهران تأسیس نموده و از آن تاریخ تا کنون در هیئت مؤسس آن عضویت دارد.
صالحی مسلط به زبانهای انگلیسی، عربی و اسپانیولی است و با زبانهای ترکی، فرانسوی و آلمانی آشنایی دارد. پروژه غنی سازی ۲۰ درصدی سوخت هستهای و تبدیل آن به صفحات سوخت برای بکارگیری در راکتور تحقیقاتی تهران که از افتخار آمیزترین پروژههای علمی تحقیقاتی دانشمندان هستهای ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی شمرده میشود، بنا به پیشنهاد دکتر صالحی آغاز و تحت راهنماییهای وی با موفقیت به انجام رسید.
ظریف در نیویورک چه کرد؟
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان روز چهارشنبه به وقت ایران راهی نیویورک شد تا در کنفرانس سوم جهانی برای گرفتن راه حل سیاسی به منظور حل بحران سوریه شرکت کند.
ظریف از این فرصت برای گریز به مباحثی چون تروریسم و اجرای برجام استفاده کرد.
بنابراین گزارش، وزیرخارجه کشورمان درنخستین روزاقامت خود درنیویورک علاوه بر دبیرکل سازمان ملل وقائم مقام او با وزرای خارجه کشورهای چین وآلمان نیز دیدار وبا آن ها پیرامون مسائل مربوط به بحران سوریه وتروریسم ویافتن راه های ممکن برای مقابله با آن دیدار وگفت وگوکرد.
جواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران روزگذشته درپی دیدار با یان الیاسون قائم مقام دبیر کل سازمان ملل با فرانک اشتاین مایر وزیر خارجه آلمان و سپس با ونگ یی وزیر خارجه جمهوری چین نیز دیدار وگفت وگو کرد.
گرچه ازجزییات این دیدارکه یک روز قبل ازاجلاس صلح سوریه درنیویورک برگزار شد اطلاعی دردست نیست اما به گفته ظریف درگفت وگو با خبرنگاران داخلی محور اصلی این گفت و گوها بحران سوریه وتلاش های دیپلماتیک به منظور حل این بحران بوده است.
وزیرخارجه کشورمان درغروب روز پنجشنبه همچنین با بان کی مون دبیر کل سازمان ملل نیز دیدار کردند.
ظریف پس از دیدار با بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد در نیویورک به خبرنگاران گفت که علاوه بر تحولات در سوریه و یمن ، راه های اجرای توافق هسته ای را نیز با دبیر کل سازمان ملل مورد بحث قرار داد.
ظریف تاکید کرد: در دیدار با دبیرکل سازمان ملل بر اهمیت حضور صحیح گروه های مخالف بر اساس قواعد بین المللی که برای مردم سوریه قابل قبول باشد و به ایجاد صلح در سوریه کمک کند ، تاکید شد.
وی تاکید کرد که این گروه های مخالف باید هیچ ارتباطی با گروه های تروریستی از جمله القاعده ، داعش ، جبهه النصره و گروه احرار الشام نداشته باشند.
ظریف خاطرنشان کرد: ما هنوز فهرست قابل قبولی از نام های گروههای مخالف و تروریستی در سوریه مشاهده نکرده ایم.
ظریف همان طوریکه دربدو ورود به نیویورک درگفت وگو با خبرنگاران احتمال داده بود که دراین سفربا جان کری وزیرخارجه آمریکا نیز دیداری داشته باشد بعد از ظهر جمعه در مقر سازمان ملل با وی نیز دیدار کرد .
موضوع گفت و گوهای این دیداربه گفته وزیرخارجه کشورمان اجرای برجام وبحث وگفت وگو پیرامون چالش های مربوط به آن بوده است.
نظر شما