به گزارش گروه اندیشه خبرگزاری شبستان «قدرت انقلاب اسلامی ایران در هژمونی اقوام و ملل، با زبان ها و فرهنگ های متفاوت است. در قرآن کریم امت واحد مطرح بوده و همه مسلمانان همچون یک پیکرند و در نگاه اسلامی هر مسلمان شرعا موظف است از حقوق همه مسمانان حمایت کرده و از جغرافیا و عِرض (آبرو) و ناموس مسلمانان دیگر در هر جا که باشند، دفاع کنند» این سخنان گوشه ای از صحبت های آیت الله اسماعیل گندمکار، مجتهد علوم اسلامی و عضو گروه مطالعات تطبیقی دانشگاه جورج آگوست گوتینگن آلمان است که با شبستان پیرامون بحث وحدت در میان گذاشته است؛ گفت و گوی ما را با این استاد و مولف حوزوی در ذیل می خوانید:
جناب آقای گندمکار! اگر چه وحدت از صدر اسلام هدفی والا و حلقه مفقوده ای در زنجیره کمال جهان اسلام بوده و است، اما چرا امروز این مسئله اهمیتی دوچندان یافته به گونه ای که مقام معظم رهبری در بیانات مختلف نسبت به این مسئله تاکید می کنند؟
قدرت (power) اصطلاحی است که در دکترین سیاسی جهان و در مسائل امنیت ملی و بین الملل مطرح است. دین اسلام به عنوان یکی از منابع اصلی پاور یا قدرت در نظام بین الملل امروز مطرح بوده و با توجه به این که دو پارادایم عمده امروز در جهان سیاست و فرهنگ و نظام بین الملل به نظر من عبارت اند از «غرب وسترن» و «اسلام»، و پیروزی انقلاب اسلامی ایران آن نقطه عطف تاریخی دوران معاصر در نظام بین الملل عنوان می شود، عشق و علاقه حق جویان و طالبان حقیقت در جهان و مطالعات اسلامی و پژوهشی و دین شناسی و جاذبه معنوی و حقیقی دین اسلامی و قرآن کریم کتاب ما مسلمانان و شخصیت و سیره حضرت رسول اعظم (ص) و اهل بیت علیهم السلام، موجب افزایش موج گرایش جهانی به اسلام شده است.
عامل پیروزی انقلاب اسلامی ایران، وحدت و عامل تضعیف جهان اسلام، تفرقه است. در آیات شریفه قرآن کریم بر وحدت ایمانی و انسانی تاکید شده است و خداوند در آیه 103 سوره مبارکه آل عمران می فرماید: «وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللّهِ جَمِيعًا وَلاَ تَفَرَّقُواْ؛ و همگى به ريسمان خدا چنگ زنيد، و پراكنده نشويد.»
این خطاب خداوند به همه انسان ها و جوامع انسانی بوده و اختصاص به مسلمانان ندارد. اما دشمنان اسلام و نظام سلطه، قدرت اسلام و مسلمانان را برنمی تابند؛ از سوی دیگر سیاست تاریخی پیرِ کهن استعمار انگلیس بر تضعیف قدرت و اقتدار اسلام و مسلمانان بوده و با سیاست تفرقه بینداز و حکومت کن، استراتژی ایجاد تفرقه در امت اسلام را از قدیم پیگیر بوده اند.
قدرت انقلاب اسلامی ایران در هژمونی اقوام و ملل، با زبان ها و فرهنگ های متفاوت است. در قرآن کریم امت واحد مطرح بوده و همه مسلمانان همچون یک پیکرند و در نگاه اسلامی هر مسلمان شرعا موظف است از حقوق همه مسمانان حمایت کرده و از جغرافیا و عِرض (آبرو) و ناموس مسلمانان دیگر در هر جا که باشند، دفاع کنند.
بنابراین، ما به عنوان یک مسلمان موظف به دفاع از فلسطین، لبنان، بحرین، یمن، سوریه، عراق، ایران، افغانستان، پاکستان، هندوستان و هر کشور دیگر اسلامی هستیم و همچنین به عنوان یک مسلمان موظف به دفاع از حقوق مسلمانان در همه قاره ها بوده و پیگیری آن وظیفه شرعی و قرآنی و اسلامی و اهل بیتی و سنتی هر مسلمان است.
لذا مسلمانان باید در مقابل دشمن مشترک خود یک سیاست مشترک اتخاذ کنند. در تفکر شیعی و اسلامی، امامت و رهبری عامل اتحاد مسلمانان است. به قول مرحوم شریعتی امت بدون امام همچون گوسفندان بدون چوپان است یا گرگ آنها را می درد یا از گله دور می شوند.
امروز نیز صدای تفرقه انگیز در جهان از حلقوم هر کسی که بیرون بیاید، خدمت به دشمنان اسلام و مسلمین است. بنابراین نباید از این امر غافل باشیم که سیره حضرت رسول (ص) و امیرمومنان امام علی (ع) و اهل بیت علیهم السلام بر وحدت ایمانی مسلمانان بوده است.
امروز ولایت مطلقه فقیه در عهد غیبت کبری امام عصر (عج)، دکترین برتر سیاسی نظام بین الملل بوده و شعار محوری ولایت فقیه وحدت مسلمانان است.
ضمن آن که یکی از نمادهای اصلی وحدت مسلمانان در روز جهانی قدس است. همچنین، نماز جمعه در میان همه مسلمانان عامل وحدت است. جریانات تندرو و عامل تفرقه در جهان اسلام همچون داعش و بوکوحرام و القاعده و هر عامل دیگری که مسلمانان را تکه تکه کند و به جان هم بیندازد، به ضرر اسلام و مسلمانان است.
از سوی دیگر مقام معظم رهبری توهین به مقدسات مذاهب اسلامی را شرعا حرام اعلام کرده اند و این نشانگر توجه ویژه رهبر انقلاب اسلامی به عامل وحدت است.
همچنین، نباید فراموش کرد مقاومت اسلامی پیروزی خود را از وحدت مسلمانان می گیرد. امروز بیداری اسلامی در کشورهای اسلامی با وحدت و اتحاد مسلمانان به نتیجه مطلوب می رسد و هر جا وحدت باشد، پیروزی هم همان جاست.
با توجه به شرایط کنونی جهان اسلام که کشورهای مختلف به ویژه کشورهای شیعی همچون عراق و سوریه در آتش جنگ و کشتار می سوزند، وحدت چگونه ممکن می شود و آیا می توان از آن انتظار خاموش کردن آتش فتنه ها را داشت؟
فتنه هیچ گاه در جهان اسلام توسط دشمنان اسلام قطع نخواهد شد؛ جریان حق و باطل، در سیر تاریخی خود همچنان نقطه مقابل هم هستند. ما به عنوان مسلمان و مومن به سیره پیامبر (صلی الله علیه و آله) و اهل بیت علیهم السلام موظف به مقاومت در برابر جریان باطل هستیم.
بنابراین، وظیفه مراجع عظام تقلید، مجتهدان و علما و شخصیت های طراز اول اسلام، بصیرت بخشی به مسلمانان و تاکید بر عنصر اتحاد و وحدت است. همچنین کشتار مسلمانان توسط هر فرد و گروهی که باشد حرام و جرم بین المللی است و حاکمیت سیاسی هر کشوری توسط مردم آن کشور باید تعیین شود.
استکبار جهانی می خواهد کشورهای اسلامی را لابراتوار اندیشه های سیاسی و اغراض اهداف استکباری خود کند. روشنفکران، نخبگان فکری و فرهنگی و سیاسی، هنرمندان، نویسندگان و علمای بلاد اسلامی، باید همه را به وحدت دعوت کنند؛ در حقیقت وحدتِ حول محور قرآن و سیره حضرت رسول (صلی الله علیه و آله).
لذا امام خمینی (ره) و حضرت آیت الله خامنه ای، رهبران انقلاب اسلامی همیشه بر وحدت مسلمانان تاکید و سفارش داشته اند. از سوی دیگر زنان و دختران جهان اسلام باید مراقب باشند عامل استکبار جهانی نشده و در نقش هایی که آنها برای قشر دختران و زنان طراحی نموده، در پازل دشمن ابزار بازی نشوند. جامعه زنان مسلمان و جوانان مسلمان و امت اسلامی همگی باید بصیرت لازم و به روز در برابر استکبار جهانی داشته باشند.
وحدت در تمدن سازی و ثابت کردن نقاط ضعف تمدن غربی و بحران هایی که برای بشر ایجاد کرده است، چه نقشی را ایفا می کند؟
تمدن از دو مولفه فرهنگ و ایدئولوژی درست شده است. به طور معمول فرهنگ در کشورهای مسلمان نشین و اسلامی تحت تاثیر پاردایم ایدئولوژی و فکر و فرهنگ اسلامی است. ظرفیت بزرگ جمعیتی امروز مسلمانان و سابقه تاریخی مسلمین، تمدن درخشان اسلامی را نوید می دهد و کشورهای اسلامی و شخصیت های مسلمان و دانشگاه ها و مراکز علمی جهان اسلام می توانند نقش عمده ای در تمدن اسلامی و با همکاری متقابل و حضور فعال بین المللی ایفا کنند.
نظر شما