جهاد اقتصادی بازیگر سیاسی نمی خواهد

آیت الله غرویان با اشاره به نقش رسانه های سنتی(منابر) در تحقق شعار سال گفت:آلوده شدن منبر به گرایشات سیاسی آفت بزرگی است که علاوه بر تحت الشعاع قرار دادن طهارت آن مانع تحقق شعار سال می شود.

آیت الله محسن غرویان، عضو هیئت علمی دانشگاه جامعة المصطفی العالمیه پیرامون نقش رسانه های سنتی در تحقق شعار سال به خبرنگار شبستان گفت: رسانه های سنتی امتیازاتی دارند که البته نواقصی را نیز در بردارد، یکی از بهترین امتیازات این نوع از رسانه ها آن است که در ارتباط مستقیم و بلاواسطه با مردم هستند و از این جهت تأثیرگذاری آنها بیشتر است.

 

وی با بیان اینکه رسانه های مدرن از میزان گستردگی بیشتری برخوردارند، افزود: این نقص رسانه سنتی است که سطح وسیع افراد را در بر نمی گیرد، در حقیقت رسانه های سنتی به طور نسبی گستردگی دارند، اما دارای مزایایی هستند که نباید از آن غافل بود و از هر کدام این رسانه ها باید در محل خود بهره گرفت.

 

آیت الله غرویان با اشاره به مجالس قدیمی مذهبی در قالب روضه های خانگی و جلسات قرآنی یادآور شد: مجالس فاتحه خوانی که شامل مراسم سوم، هفتم و چهلم و گاهاً سالگرد نیز می شود، تعطیل شدنی نیست و جزء مجالس تبلیغی هستند که درکنار این موضوع رسانه های جدید نیز می توانند به مبلغان کمک کنند.

 

وی ادامه داد: مبلغین دینی دراین مجالس حضور دارند و می توانند با استفاده از رسانه های جدید تبلیغ را در سطح جهانی انجام دهند. ما نیازمند هر دو رسانه هستیم و نباید از هیچکدام غافل باشیم.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه جامعة المصطفی العالمیه با بیان اینکه مردم هنوز به رسانه های سنتی بیشتر اعتماد دارند، تصریح کرد: در رسانه های جدید امکان دروغ و تحریف وجود دارد، اما در رسانه های سنتی این موضوعات مطرح نمی شود و گوینده ای که در آن جلسه سخنرانی صحبت می کند، در ارتباط مستقیم با مخاطب است؛ البته در آنجا هم ممکن است تحریف و دروغ اتفاق بیفتد، اما چون این ارتباط مستقیم است، کمتر این موضوع اتفاق می افتد.

 

وی در مورد آفت های رسانه سنتی اظهار کرد: هیچ وقت این آفت ها به صفر نمی رسد و آفت های این رسانه بیشتر به مسائل اخلاقی معنوی و توصیه های بزرگان به مبلغان مربوط می شود. مبلغین به طور عمده از روحانیون حوزه های علمیه هستند که به تقوای باطنی و رفتاری همراه با اخلاق و معنویت سفارش شده اند که در این زمینه لازم است دروس اخلاقی در حوزه ها با جدیت بیشتری مطرح شود.

 

آیت الله غرویان ادامه داد: آفتی که امروز این رسانه سنتی را همواره تهدید می کند، آفت بزرگ درگیر شدن منبرها به تعصب و حزب بازی های سیاسی، گرایش های سیاسی و جناح های سیاسی است، هر کدام منبری دارند و می گویند که مطلبی را واعظ بگوید یا نگوید و مردم را به سمتی بکشاند یا نکشاند که در زمان ما هم این موضوع بیشتر شده است.

 

وی با بیان اینکه همیشه بزرگان و مراجع دینی بر طهارت و قداست منبرهای حسینی تأکید کرده اند، افزود: مقام معظم رهبری همیشه بر حفظ و نگهداری از قداست منبرهای حسینی تأکید داشته اند و به نظر من نباید زیاد وارد جزئیات بشوند و راجع به اشخاص و شخصیت های مشهور سیاسی خیلی دقیق شوند؛ بلکه کلیات، ارزشها و ملاکها را در منبرها مطرح کنند تا قداست منبر حفظ شود.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه جامعة المصطفی العالمیه یادآور شد: دنیای امروز دنیای تبلیغات است، اهداف سیاسی و فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی با تبلیغات پیش می روند. امروز ما شاهدیم که بانکها برای دو درصد افزایش سود چقدر تبلیغ می کنند. تبلیغات تأثیر مستقیم در عزم، اراده، تصمیم و انتخاب مردم دارد. یک کلمه و یک جمله می تواند تصمیم افراد را تغییر دهد. تبلیغات نیز به طور مستقیم در کشور این گونه تأثیرگذار است.

 

رئیس دفتر مطالعات و پژوهش های مرکز رسیدگی به امور مساجد خاطرنشان کرد: در تحقق سال جهاد اقتصادی و شعار سال که توسط مقام معظم رهبری نامگذاری می شود نیز مبلغین نقش مهمی دارند یک خطیب در انگیزه های مردم می تواند تأثیر مستقیم بگذارد. یکی از عوامل مهم در تحقق شعار سال تبلیغات سنتی رایج در کشور است که نباید از آن غافل شد.

 

آیت الله غرویان با بیان اینکه چشم، گوش، تعقل و تفکر راه های ورود و ابزار تأثیرگذاری مبلغ بر روی مخاطب است، تصریح کرد: اگر مبلغی ذوق و سلیقه داشته و هنر مبلغی را به خوبی آموخته باشد از تمام این ابزار بهره می گیرد. آیات و روایات محتوای دینی تبلیغ هستند، اما طریقه عرضه آن بستگی به ذوق و هنر مبلغ دارد که می تواند از تمامی آنها استفاده کند، همچنین یک مبلغ می تواند با کار و عمل تأثیرگذاری کلام خود را چندین برابر کند.

 

وی ادامه داد: خطابه از جمله روش هایی است که در مخاطب اثر ایستایی دارد و فرق آن با برهان این است که برهان براساس عقل و استدلال است، اما خطابه تأثیر زودگذر دارد، بنابراین نتیجه می گیریم که مبلغین در خطابه باید خود را به مبانی عقلی و تعقل مجهز کنند تا در ذهن مخاطبین زنده بمانند.

 

آیت الله غرویان اظهار کرد: اگر بعد از منبر مخاطبین فکر کنند و به باور درونی براساس عقل خود برسند، تأثیرگذاری سخنان مبلغین به مراتب بیشتر است، در حقیقت مبلغ باید طوری صحبت کند که افراد را در خلوت وادار به فکر کردن کند که این موضوع در مورد جوانان بیشتر حائز اهمیت است.

 

وی با بیان اینکه منبرها در دهه محرم، صفر و ماه رمضان مصداق بارز تبلیغات هستند، اظهار کرد: جشن ها، میلادها و مراسمی که تبلیغ سنتی در آن شکل می گیرد، مصداق بارز رسانه سنتی هستند.

 

آیت الله غرویان با بیان اینکه وعاظ در منبرها نباید فقط سخنان خود را معطوف به خواب و رویا کنند، افزود: مبلغین باید توجه کنند که سخنان خود را در قالب خواب و رویا خلاصه نکنند، این آفتی است که در بسیاری از منبرها دیده می شود؛ البته مردم از ماجراهای خیال پردازی خوششان می آید، اما نباید خطیب به خوش آمد مردم نگاه کند، بلکه باید بالاتر از سطح تفکر عامه مردم حرکت کند و نباید خود را در سطح عامه مردم نگه دارد که این آفتی است که امروز بسیار دیده می شود.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه جامعة المصطفی العالمیه با اشاره به مطالعه و میزان آگاهی خطیب در ارائه سخنرانی گفت: وعاظ باید درس بیشتری بخوانند و مطالعه مستمر داشته باشند تا نسبت به موضوع سخنرانی و مطلب موردنظر احاطه کامل داشته باشند به صرف اینکه چندسالی در محضر استادی مقدماتی از علوم اسلامی را می خوانند کافی نیست.

 

وی ادامه داد: مبلغین نباید تمام وقت خود را صرف منبر کنند، این امر آفتی است که رسانه های سنتی را تهدید می کند. متأسفانه دیده می شود که وعاظ درس کم می خوانند و مردم آنها را به منبر دعوت می کنند در حالیکه کار علمی و مستمر پژوهشی انجام دهند در حقیقت مبلغین باید وقت زیادی را برای بالابردن سطح علمی خود بگذارند. البته ناگفته نماند هر چه بیشتر مبلغین مخاطب داشته باشند باید سطح علمی و سواد خود را بیشتر افزایش دهند.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه جامعة المصطفی العالمیه پیرامون وقوع اشتباه از جانب وعاظ در منبرهای سنتی خاطرنشان کرد: هر چیزی قابل جبران است، اما گاهی جبرانش سخت است و گاهی آسان و این موضوع بستگی به مخاطبین دارد. گاهی مخاطبین ده هزار نفر هستند و گاهی وسعت کمتری را دربرمی گیرند، اما باید در نظر داشت که حرفی که از دهان خارج می شود، ده هزار گوش آن را می شنوند و ده هزار زبان آن را پخش می کنند به همین جهت است که تأکید می شود قبل از سخن باید فکر کرد و قبل از خارج شدن جمله از دهان باید نسبت به آن تعقل و تفکر بیشتری داشت.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 50953

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha